Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Tak sem koukl na parametry HS 250 a přihodil k němu do grafu Peerless XXLS a Helix DB10
Ale pokud se nedá věřit parametrům, které udává výrobce, tak by veškerý simulace stály za h.....
Michale, opravdu si myslíš, že si výrobce lajzne uvádět zákazníka v omyl? TS parametry jsou docela zásadní údaje při koupi reproduktoru.
http://www.audiotec-fischer.de/demo/pdf … 10_Eng.pdf
http://img112.imageshack.us/img112/3101/simulace5ge0.jpg

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Jinak - k tématu.
Přes výkend sem to pozapojoval a .... hraje to velice slušně.
Pokud poslouchám na místě, s vypnutým motorem, tak je i basů dost - na EQ na rádiu jsem jim trochu přidal a při třetinové hlasitosti jsou cítit i na těle - to by mi vyhovovalo. Žádný bučení, huhlání a hučení sem zatim nenašel.
Při jízdě je ale situace dost jiná - basy se "vytratí". Je mi jasný proč, ale taky vím, že se nebudu prdět s vytumením celýho auta, takže to prostě beru jako fakt, se kterým nemíním nic dělat - možná časem ten subwoof do bočnice kufru - ten nápad se mi fakt líbí.
Ještě sem neměl možnost to poslechnout na všech nastaveních a na různých typech muziky....první testovací kousek byl prastará deska od Prodigy- Music for the Jilted Generation a to mě fakt nadchlo. Oproti samotným předním kompům to chytlo "objem" navíc. Zadní basy a středy se trochu slívaj, ale pokud pustím zvuk jen dozadu, tak je stereo slušně rozeznatelné. V kombinaci s předníma kompama (který sem odřízl od nejspodnějšího pásma) je dojem "prostorovější", celkově hutnější...a stereo zůstává zachováno. Počítám, že se ovály časem rozcvičí a zahrajou ještě o něco líp.

Ty Hertzy DCX patří k nejlevnějším kouskům na trhu a i tak mě docela překvapily. Jak by potom zahrály kvalitnější kousky na zesíku? To už by možná byla náhrada subwooferu.
Ještě jedna věc mě teď napadla - co dát doprostřed plata subwoof a pod plato mu udělat cca 20litr uzavřenku? Sice by to byla fakt už váha, ale třeba by se tak subwoof a ovály vzájemně nerušili.

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Kdo kdy z autohifiku zmeril TS jakehokoliv repra? Vyrobce (aspon v autohifi jsem se s tim setkal u spodku produkce) dava takove parametry, aby vysly v simulacnich programech "hezky" jeho doporucene ozvucnice. Pokud vim, veskere mereni v autohifi se omezuje na vykon zesilovacu a SPL na soutezich - magickymi krabickami a notebookem s veeelikym cislem.
Nejde to zobecnit, ale takovahle situace na trhu proste byla. Nerikam, ze byly uplne mimo, ale nejake dve desetiny na q byly zcela bezne a samozrejme cim levnejsi repro, tim vetsi ty rozdily a "necekane" to bylo temer vzdy tak, ze skutecne q bylo vyssi nez katalogove atd. Tedy odchylky tim "horsim" semrem oproti papiru.
Hlavne citlivost - autorepra jsou zamerne delana s vetsi mezerou kvuli zivotnosti a velkym vychylkam. A to je neslucitelne s citlivostmi pres 90db...

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Jako...ja sem tady chvilu, jen sbírám informace, nechám si poradit
Nemám doma vybavení na to, abych ověřoval údaje, který udává výrobce (pravda je, že U Hertzů základních řad (dieci) se psalo, že ta citlivost cca92db je udávaná špatně (na jiným rozsahu, než je zvykem)). Tak jim prostě budu muset "věřit" a brát to s rezervou.

btw...
jo, myslim že na prodance je spoustu měření - a hlavně výsledků
Jinak sem našel projekt s XLS10 a pasivní membránou, ve kterým byl Peerless přeměřován - a vcelku to sedí s továrníma údajema.
http://vikash.info/audio/xls10/index.asp
http://vikash.info/audio/xls10/830452_run_in.avi

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

tomas - taky peerless neni klasicky autohifi vyrobce. Do auta dela v podstate jenom (X)XLS radu a pak OEM komponenty, ktere jsou v podstate nesehnatelne. Mluvim prave o tech Hertz, Helix, Spectron a dalsich, hlavne levnych radach cistocistych autohifi znacek, ktere nedelaji nic jineho, nez autohifi.

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Hmm, bylo by zajímavý pár autohifi reproduktorů přeměřit... Moc by mě zajímaly výsledky...

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No a známe někoho s potřebnou technikou, kdo by byl schopen a ochoten ta měření provést? Neznáme......takže sme tam kde sme byli na začátku - budem prostě "věřit" tomu, co udá výrobce.
Semtam se vyskytují testy autohifi repráku ve specializovaných časopisech (car and Hifi, atd....ale co sem to tak četl, tak je to beztak hoodně subjektivní - podle ucha. Typ "a" je příjemnější než typ "b" atd,atd. Nikdo se nezatěžuje tím, jestli TS parametry sedí nebo ne).

Ale už sme teda totálně OFF TOPIC
Problematiku uzavřenky 6x9" oválů sme uzavřeli tím, že rozumný kompromis je kolem dvaceti litrů a že nejrozumnější je ovály vůbec nepořizovat smile Tečka.
Zablokovat, zavřít smile

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Ja jen dodam, ze na zmereni TS staci zvukova karta, jeden odpor a ozvucnice. (u kvalitiho suboveho repra je pridani hmotnosti dost blba metoda).

(upravil tomas-tnt 14. 3. 2008 15:52)

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No, neco o  mereni TS parametru sem nasel na strankach http://www.check.wz.cz/clanky_pokracovani/mereni_ts.htm
ale ještě sem to nečet, tak z toho moc chytrej nejsem.
Každopádně to vypadá velice jednoduše a tak nějak si ty parametry může změřit každej sám doma. Otázka s jakou přesností/použitelností.
Chce to teda udělat ozvučnici pro 16,5" a testovat, testovat. I když zrovna u komponentů mě to nijak nezajímá - velikost ozvučnice ve dveřích měnit nebudu, výhybku zatím navrhovat neumím a měřením bych se akorát nasral - co to tam ten výrobce píše za bludy sad
Jo, smysl by to asi mělo u subwooferu. Objednat po netu (14ti denní lhůta na vyzkoušení), proměřit parametry a podle toho navrnout bednu. Pokud se to bude moc lišit od toho , co udal výrobce, tak tradá zpět prodejci

Web