Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

já bych dal cca 30-40 pro oba, skus to jen nějakou prozatimní ozvučnicí,
jinak bych to skusil i normálně free air do kufru,. ono to taky nehraje nejhůř

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Ále nechte chudáka Umbra žít v tom, že má v autě 2,5kW...on prostě jenom neví, že to, co mu naservírovali výrobci toho zesu a toho subu není pravda. Neexistuje totiž dokonce ani v profesionální sféře patnáctipalec, co by dokázal ZPRACOVAT /vyzářit je zase něco jiného/ 2500W.
A budu-li uvažovat účinnost digitálního monobloku jako celku asi 80%, tak při teoretickém výkonu zesilovače  2,5kW by byl příkon z palubní sítě nějakých 3,2kW, to jest při 14V proud asi 230A.
Tyhle údaje už samy naznačují, jaký že je to celé nesmysl.

Pro jednoho bohatého "experta" jsem za nekřesťanské peníze vyrobil před pár lety ze sériového monobloku přístroj o skutečném sinusovém výkonu 1000W/4ohm. Vím, jaké měl problémy to uživit a když už se mu to konečně povedlo, napřed mu vylítlo z pátých dveří okno i s těsněním a posléze si tím připálil čtyři sérioparalelně spojené 12" XTC, které už tedy něco snesou...

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Never me je to fuk!GZ je rozhodne lepsi znacka nez ty vase skurveny PA-cka!

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

ProJA porad nechapu, ze ten zbytek sveta jeste nepochopil, ze GZ je v podstate ultimatni znacka, daleko lepsi, nez vse ostatni.
Az na to prijdou, zacnou se diskoteky, kluby a optimlane i koncerty pod sirym nebem zvucit autohifi aparaturami. V podstate bude stacit nacouvat s dvema autama vedle podia, otevrit kufr a sazka arena lehne v troskach.

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No asi je to tím, že jsou lidi úplně debilně zaujatý proti autohifi a tak nejsou schopný pochopit, že až do teď dělali všechno špatně a že by konečně měli zapnout mozky a vrhnout se na porádný zesíky a repráky z autohifi...:)

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No, nejdřív to zkusím chvíli poslouchat v otevřeném stavu (bez ozvučnice) - a uvidim - resp. uslysim. (snad to teda o víkendu stihnu dočalounit a napojit na rádio).
Šlo mi spíš o to, jestli neexistuje nějaký vzoreček pomocí kterého by se z parametrů vypočetl objem ideální uzavřené ozvučnice. U těch DCX 690 je Vas=37litrů - dá se podle toho udělat představa o objemu ozvučnice?
Nemáte někde link na stránku s popisem jednotlivých parametrů, které se u repráků dodávají? (D,Xmax,Re,Fs,Vas,Qts,Spl,....) - já v tom mám zatim guláš.
Jinak ozvučnici bych obetoval maximalne 20x30x40cm na jeden reprak - coz je nejakych 24 litru plus vnitrni objem domecku.
Jo, jinak Díky za názory k tématu smile))

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Tomasi, mas to primo tady na webu, co jsou TS par. smile

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15624

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

k hrubýmu výpočtu ozvučnice potřebuješ nejmíň Qts,Vas a Fs

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Zbynek750:
Díky, stránka se základníma parametrama je fajn, ale na výpočet uzavřené ozvučnice to asi není to pravé ořechové. Ale aspoň mám základní přehled.

Chyna.cz:
No tebou uvedené parametry mám k dispozici
Qts=0.82
Vas=37.2
Fs=50
a co teď s tím, jaký je ten výpočet? smile))

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

tak ono 15 nebo 20litrů vyjde co se spl týče skoro na stejno.
http://img126.imageshack.us/img126/9116/abctq9.png

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Aha, takze bedna se navrhuje tak, aby ve vyslednym objemu mela maximalni SPL (akusticky tlak).
chyna.cz - díky za informace, takže jestli to čtu správně, tak při ozvučnici 20l by byl akusticky tlak cca 93,5db a při 15l cca 93db.
Ještě jedna věc - Jaký SW je pro ten výpočet použit a kde ho můžu sosnout? smile))

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

JE to "trosku" zjedodusene, protoze pro maximalni akusticky tlak v techhle teoretickych grafech by poslouzila ozvucnice nekonecna, zvlast v zapnute cavity. Prubeh toho grafu je potreba posuzovat komplexneji. Pokud Vyslovne nehonis kazdy litr, priklonil bych se spise k horni hranici a snazil bych se q cele bedny dostat pod 0.7. Jak vidim, s tvym reprem to jaksi nebude mozne (Qtc bedny muze byt pouze a jenom vyssi nez Qts) takze tech 20L od chyny nebyl zas tak spatny nastrel.

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No, stáhl sem si jakýsi simulační program (WinISD pro), zadal parametry repráku (DCX 690), uzavřenou ozvučnici .... a měnil její objem.
Pokud ten program funguje dobře, tak to vychází, že čím menší ozvučnice, tím vyšší hodnota SPL, ale špička je ve vyšších freqvencích. Se zvětšujícím objemem ozvučnice se snižuje maximální hodnota SPL, ale celá křivka se "vyrovnává" a posunuje se směrem k nižším freqvencím.
http://img85.imageshack.us/img85/3655/simulace1lw0.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/7249/simulace2lv5.jpg

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Jestli to teda chápu správně ... kdybych ty ovály uzavřel do 10l ozvučnice (vrchní obrázek), tak to signál např o 50Hz zahraje mnohem "slaběji" (SPL 77db) než v 200l ozvučnici (SPL 87db)?

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Pochopils to dobre. V te male ozvucnici ti to posili frekvence kolem 120-150hz, coz je sice teoreticky uplne spatne, ale v urcitych situacich a aplikacich (SPL kary, hluchej tuctuc orientovanej posluchac) ku prospechu veci, zvlast v pripade, kdy pod tim bude hoodne hlasity subwoofer, nebo subwoofer nebude. Charku bez toho hrbu dostanes jenom s reprem, ktere ma Qts nizsi nez 0.707, cokoliv vyssiho bude mit hrb vzdy. Hrb se da velmi ucinne snizit mnozstvim tlumeni uvnitr ozvucnice (a timpadem jaksi virtualne zvysit objem), ale i to ma sve limity - totalne precpana ozvucnice se rozhodne nejevi jako nekonecna. smile

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

a když už simuluješ, tak si mnozí lidi řeknou,aha, no tak ve 200litrech to bude ok,to jde nejníž ale jako vždy je v tom háček. v takovým objemu to bude huhlat viz graf Group Delay. čím víc,tím větší budeš mít dozvuk(ozvěnu) a tím míň budeš mít přesný bas, bedny se navhrhujou tak aby byl dobrej poměr spl,impedance,zatížení na určitých frekvencí, množství turbulencí v BR, veliksot Xmax a jiných.

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

No, na Group delay sem se teď podíval, ale na všech objemech ozvučnic to v určité frekvenci ukazuje "hrb" (nižší objem ozvučnice -> hrb se stěhuje do vyšších frekvencí).
Při větších objemech se celá křivka posouvá výš ->delay v celém spektru
http://img84.imageshack.us/img84/9374/simulace4ua1.jpg
jo, jednotlivé objemy :
20l - modře
50l - žlutě
550l - červeně

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

a co myslíš že bude lepší?
mít jeden hrb na malým rozsahu (třeba že ti to bude dělat hů jen na 50Hz)
nebo velkejh rb na mnohem větším rozsahu?(že ti bude dělat hůůů od 20Hz do 80Hz)

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

Jako . . . chapu jak to myslíš.
Stejnak se nakonec prokoušu k tomu, že když už dělat uzavřenku pro tyto ovály, tak má cenu dělat minimálně 20l (což je v podstatě to, cos navrhoval hned od začátku).

Jelikož ale už teď to plato váží skoro 10kg, tak nevím, jestli vůbec ty "truhlíky - ozvučnice" budu pod plato přidělávat - být to z MDF, tak by to vážilo tunu. Dá se udělat ozvučnice z něčeho podstatně lehčího? (třeba tvrzený polystyren zevnitř přestříknutý lakem).

Navíc ještě nemám dořešený uchycení k bokům kufru - nerad bych, aby to při případné nehodě amputovalo hlavy.
Už se s tim prdim druhej týden a ještě sem to ani neslyšel hrát - snad o víkendu dokončím pozapojování.

Každopádně díky za informace - zase sem o něco chytřejší.
Ve výhledu je stavba nějakých sloupových repráků, tak počítám, že se tady ještě budu objevovat a loudit rozumy. (zatím máme doma jakési 5.1 geniusy - oproti televizi to hraje fakt slušně, ale muzika se na tom poslouchat nedá - sem rozmlsanej sluchátkama)

Web

Re: Ozvucnice pro ovaly 6x9 palcu

no de to udělat různě ty ozvučnice, jakej máš typ auta? plato se ti zvedá při otevýrání zadních dveří? vyžaduješ aby se ti zvedalo nebo ne?
potom bych nakreslil jak bych to udělal asi já.jinak nám vyfoť tvůj kufr,ať máme lepší tvůrčí představivost.

Web