Téma: Darlingtony v koncových stupních
Jaký je důvod, že se v koncových stupních tak málo používají výkonové Darlingtony?
V čem je horší, a zda vůbec, takový 2SD2560 (2390) oproti běžné kombinaci 2SC5200 + 2SC4793?
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Darlingtony v koncových stupních
Jaký je důvod, že se v koncových stupních tak málo používají výkonové Darlingtony?
V čem je horší, a zda vůbec, takový 2SD2560 (2390) oproti běžné kombinaci 2SC5200 + 2SC4793?
Řekl bych, že jejich menší rychlost a větší potíže s teplotní stabilitou.....
2SD2560: fT = 70 MHz
2SC5200: fT = 30 MHz
Co se týče teplotní stability, tak bych řekl, že právě Darlingtony jsou mnohem lépe tepelně svázány, jak 2 oddělené tranzistory.
Nehledě na jednodušší mechanické i elektrické uspořádání.
Tak mě ve sluchátkáči bohatě stačí 7MHz, ale někteří bastlíři zde mají jiný názor a vyžadují od konců 100MHz a více, jinak nemohou v klidu spát... 
Kombinaci 2SD2560+2SB1647 mám ve dvou kytarových zesilovačích, bylo to jednoduché na postavení i oživení, ale mají horší SOA.
kromě již zmíněné obtížnější teplotní kompenzace mívají darlingtony integrovány vnitřní rezistory pro rychlé vypínání ve spínacím režimu, což zhoršuje linearitu při malých proudech. A taky se jednotlivé kusy liší kombinací hFE1 x hFE2, což taky může způsobovat problémy, pokud chceš spojovat víc tranzistorů paralelně
Joski: Porovnával jsem SOA 2SD2560 a 2SC5200. Ano, ten darlington je na tom o něco hůře, nemyslím ale, že natolik, že by ho to úplně diskvalifikovalo.
rvx73: Té obtížnější teplotní kompenzaci nerozumím. Přijde mně, že je naopak výhodou, kydž oba tranzistory (budicí a výkonový) mají shodnou teplotu. Případná zhoršená linearita (a jak velká?) při malých proudech mě netrápí a paralelní zapojení v praxi vyzkouším, protože mám rozpracovaný konec se dvěma paralelními darlingtony.
Denkez: ptal ses, proč se darlingtony používají tak málo. Tak jsem napsal pár důvodů, proč by tomu mohlo být.
Jinak se samozřejmě dají použít, zejména pokud jsou jejich nedostatky kompenzovány celkovou NFB
Já se domnívám, že v konstrukcích s více trandy v jedné větvi se naráží na velmi obtížnou stabilizaci klidového proudu ve stejné úrovni, emitorové odpory musí být zbytečně velké a nebo se musí vzájemně párovat na Ube celého darlingtonu. I vzájemné párování npn/pnp je mnohem obtížnější, téměř v praxi vyloučené.
Původně používané darlingtony ve stavebnicích od EZK s TDA7250 ani neměly napsaný ft (ani si na ně nechci vzpomínat, 5 x měněny), určitě se na všeobecném negativním náhledu (minimálně mém
) dost podílely. Ani náhrada za nějaké 150W trandy v plastu nepomohla, TO3P se nedařilo pořádně přitisknout k chladiči, ty šli "kouřit" už při zkouškách. Až náhrada za velmi slušné MJ11015/16 s definovaným ft ze zmíněného zesilovače udělala spolehlivý, snad i dodnes fungující stroj.
Když jsem zkusil nahradit ve svém prvním Texanu KD607/617 + KD336/7 darlingtony KD366/367, odešly již při zkouškách a řekl bych, že mnohem dříve, než by se slušelo při porovnání povoleného Pc.
Otas: např. v TW44 KD366/367 jsou, akorát že ten konec je v Béčku a není to žádnej hifi zázrak. K bedničkám pro PC to ale stačí.
TW-44, to je v podstatě ten samý konec co AZS-222/223. Asi nejlepší zes s darlingtony na konci byla DPA-220. 
Nostalgická vsuvka: Dokud jsem měl sluch mladíka, a také malou zkušenost s audio, chválil jsem si zvukově Transiwatt 077 Pionýr, který darlingtony KD366/367 v koncovém stupni má. Ale to jejich SOA by při větších výkonech bylo jejich ŠOA. Patrně i proto měl před reproduktory F1A trubičkové pojistky a byla to fakt radost je po každém větším vybuzení vyměňovat, tehdy i třikrát denně.
Tak mě ve sluchátkáči bohatě stačí 7MHz, ale někteří bastlíři zde mají jiný názor a vyžadují od konců 100MHz a více, jinak nemohou v klidu spát...
Ale mohou spat uplne sladce neb na rozdil od tebe umi takovy zes nejen postavit , ale i vi proc takove trandy pouziji. Neco si o tom nastuduj. Nebo popros nekoho ze zdejsich konstrukteru a on mozna bude ochoten obetovat cas a doucit te zaklady konstrukce vykonovych zesilovacu.
Denkez: to si taky nemyslím, proto jsem ho použil. V mnoha kytarových kombech je na konci pár darlingtonů. Ale řekl bych, že se tam úplně nepočítá, vzhledem k signálu, že by nějak trpěly. V basovém kombu Warwick, které mám, je pár MJ11015 a MJ11016 na jednoduchém profilu U s pomocným větráčkem, který se ale během hraní spouští jen výjimečně.
Tak téma diskuse je o používání "dospělých" darlingtonů s parametry srovnatelnými s 2SC5200/2SA1943.
Mimochodem, v dřevních dobách jsem si také postavil zesilovač s KD366/367 (AB s nesymetrickým napájením ca 45 V), ale pojistky jsem v něm nikdy neměnil.
therione:-Tak samozřejmě že, jako pro drtivou většinu místních uživatelů AW, ani pro mě nebude problém si ze zdejších amplifier-projektů postavit power-amp s dobrými vlastnostmi. 
Tak to konecne udelej : ))))
therione:- Už jsem to tu psal vícekrát, že poslední roky z 95% poslouchám jen na sluchátka, naposled a to už je taky pár let jsem si postavil dva Danwatty, jeden od rvx73 a jeden od laca, jo hrálo to fajn, ale už to má jiné majitele, jo a taky jsem si kdysi stavěl DPA-220. 
nj okecavani , vytacky a nakonec padne argument, ze by takovy zesilovac byl malo muzikalni , prilis analyticky a emocne nezajimavy.
"7Mhz musi stacit kazdemu" : )))))
therione:- příteli, dost to tu začínáme zasírat něčím, co nesouvisí s tématem vlákna, ale v kostce, a týká se to sluchátkáče --- 7MHz KD366/367, v podstatě nemám zvuku co vytknout, 10MHz BD679A/680A, rozdíly ve zvuku naprosto minimální, 40MHz D44H11/D45H11, to samé, 50MHz BD139-16/BD140-16, to samé, ale změna OZ z NJM-4580, nebo NE-5532, nebo LM-833 na OPA-1612A je slyšet dost a to má stará ušiska už neumí 16kHz. 
P.S:- všechno jsem si to pěkně vyzkoušel doma na stole, verzi s darlingtony v TO-3 i v plastu TO-126, potom i verze s "nedarlingtony" TO-126, TO-220 a mimo ony TO-3, vše i v zapojení diamond buffer, nyní mám již těměř hotovou verzi s jedním V-Mos N-fet v jednočinné A na konci, tak se "opět uvidí" a uslyší. 
Jo a také si zprovozňuji diskrétní sluchátkáč od Denkeze k porovnání. 
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Darlingtony v koncových stupních