(upravil jeremysk 4. 3. 2025 13:14)

Téma: Basreflex - umiestnenie

Ahojte

Prosím Vás má vplyv zmena umiestnenia basreflexu na zadnej strane repro?
Myslím tým poloha vyššie , nižsie, ....

Re: Basreflex - umiestnenie

Přidám se k dotazu, jaké máte zkušenosti s umístěním BR, někdy jsem naměřil půběh dle simulace (rezonance dle objemu + vlastní) a jindy tam pronikalo, co nemělo.

V první řadě umístění roury v blízkosti některé z paralelních stěn způsobí její virtuální prodloužení a snížení ladicí frekvence.

TheLastUnicorn

Myslíš stenu za bednou alebo súbežne paralelne steny (výstuhy) s basreflexom?

(upravil Otas 5. 3. 2025 15:47)

Trochu z jiného kraje, nedělám až na výjimky domácí věci, zabývám se profi:

Simulace je jen simulace, je nutno vzít rovněž v úvahu, že vytlumení prostoru bedny zvýší "fiktivní" objem i o desítky % (mám naměřeno že i o 40%). Fiktivním objemem myslím to, co vyjde, když naměříte rezonanční kmitočet, rozměry BR a z toho zpětně určíte objem bedny. Vytlumení tedy posune hodnotu rezonance BR významně dolů.
Ono to platí i pro uzavřenku, kdy vytlumená bedna zahraje basy více a hlouběji (opět zkušenost z praxe a porovnání beden před a po vytlumení - resp. přepínání nevytlumené a vytlumené bedny).

Umístění BR zpředu dole nebo nahoře: pro výkonově silně zatěžované bedny kupodivu platí, že se z pohledu chlazení vyplatí BR umístnit spíše nahoru, než dolů pro lepší odvod tepla z oblasti magnetu. Zkušenost z BR subu v profi říká, že vršek horem nevětrané bedny je klidně o 30°C teplejší, než spodek. A kmitka je v té teplejší části.
Na druhou stranu se domnívám (neověřeno v pramenech), že příliš vysoko umístěné BR umístěné na podlaze časově prodlužují odraz od té podlahy a může se o trochu snížit efekt z vyzařování do poloprostoru (to dává až + 3 dB hlasitosti což je jako dvojnásobek výkonu zesilovače). Tomu by napovídalo to, že renomované firmy dávají i v profi BR dolů.

Další odpovědi raději nechám na zdejší experty z hifi.

(upravil antonio 5. 3. 2025 16:33)

jeremysk

Myslím súbežné paralelné steny (aj som to napísal). Ale logicky tak funguje aj priblíženie bedne so zadným portom ku stene.

(upravil prog 7. 3. 2025 10:48)

No 40% se mí zdá už příliš, ale nebudu rozporovat, jinak to může fungovat u menších HiFi ozvučnic a jinak u PA. Já mám zkušenost, že se po větším zatlumení posune Fr o 2-3Hz níž. Také platí, že pokud je součástí BR otvoru např. spodní stěna nebo je velmi blízko, virtuálně se nátrubek prodlouží cca o 20-30%. Naštěstí se dá lehce změřit průběh impedance reproduktoru v ozvučnici a vše podle toho doladit.
Ale rád bych nasměroval diskuzi k původní otázce, vliv umístění BR na přední popř. zadní stěně tj. mimo zmíněné krajní polohy. Ještě celkem nedávno jsem si myslel, že to nemá velký vliv. Pak jsem porovnal měření portu na přední stěne (umístěn cca v 1/3 od spodu pod reproduktory) s měřením portu umístěného na zadní stěně (ve 2/3 stěny mezi dvěmi středobasy). Zatímco v prvním případě odpovídalo měření simulaci ve Vituixu (hlavní rezonance + vlastní rez. nátrubku), ve druhém případě byly mezi těmito hlavními vrcholy ještě další, pro které nemám vysvětlení.
Večer se pokusím najít měření, obrázek bude jasnější.

Doplňuji slíbené obrázky měření. Kde se vzaly prostřední rezonance na cca 170Hz a 650Hz nemám tušení. Stejná ozvučnice, stejné repro, na prvním je umístěn port ve předu, na druhém vzadu (zde se vlastní rezonance posunula výš kvůli zkrácení nátrubku během dolaďování).

https://i.postimg.cc/7fb5dPgN/Port-front.png https://i.postimg.cc/Dm08Hjc3/Port-back.png

(upravil antonio 7. 3. 2025 9:07)

Prosím Vás krorú variantu A/B pre otvory do výstuhy by ste mi odporúčali výstuhy do basovej časti cca 80 litrov, rozmery výstuhy su 296x430, pričom bude zapustená po obvode do obvodovej konštrukcie 5 mm

Varianta A: 6 otvorov o priemere 11 cm / Varianta B: 2 väčšie otvory
Materiál je MDF 22 mm

https://i.postimg.cc/gLyBjvSQ/V-stuha-A.jpg https://i.postimg.cc/PvnRd641/V-stuha-B.jpg

jeremysk, TheLastUnicorn mluví o tom, že jakmile přiblížíš vyústění nátrubku uvnitř bedny velmi blízko jedné stěny, ladění mírně poklesne. Ty se ptáš ale na něco jiného. Bassreflex klidně můžeš dát dozadu a do různé výšky. Nikdo ti ale nepoví, co je správně, protože pro každou nahrávku bys subjektivně hodnotil jiné umístění nátrubku jinak. Hraje tu z absolutní většiny roli místnost a buzení jejich módů. Vzájemná vzdálenost mezi nátrubkem a měničem není většinou tak velká, aby se na takto nízkých kmitočtech fázově tolik odečítaly.

prog, to jsou stojaté vlny v bedně a zvlášť u vysoké bedny se jich tam naskládá hodně. Jsou vidět snáz skrz nátrubek, ale deformují i průběh samotného reproduktoru. Vnitřek prostoru by ideálně neměl mít rovnoběžné stěny, to ale většinou má, protože se to snadno vyrábí. Kdo to řeší, tak různými způsoby - vzájemné umístění stěny-reproduktor-nátrubek, difrakční prvky nebo zajímavým systémem pro větší bedny byly kmitací panely z hobry.

A ktorú variantu A/B dier do výstuh by si odporúčal?

2 antonio: stojaté vlny jsou logické vysvětlení, co mě taky napadlo, ale co nechápu, proč to není stejné, jestli umístím BR do předu nebo do zadu? Nemám pro to vysvětlení. Ještě upřesním, že spodní cca 1/3 byla tlumena nastříhaným molitanem a nad ní byl v prvním případě  umístěn BR, ve druhém případě byl naopak osazen v horní 1/3 ze zadu, stěny jsou tlumeny (síla 3cm, což to nemá velký vliv).

https://i.postimg.cc/9Fy1NGmH/IMG-20250101-WA0002-1.jpg
Udělat takhle.

jeremysk, pro lepší přístup a pracnost určitě B.

prog, to nevím, v obou případech, ať je to 1/3 nebo 2/3 by se to mělo chovat podobně. Vyústění nátrubku do přední nebo zadní strany by taky nemělo mít velký vliv. Není v druhém případě v těsné blízkosti reproduktoru?

Každopádně měření na druhém obrázku je divné. Co znamená těch několik linek a nemáš nastaveno okno na malý čas? Jakoby bylo spodní pásmo jím potlačeno.

antonio, změnil jsem obrázek 2. měření, ten původní byl z porovnání perforovaného BR s různým tlumením.
Zadní BR je umístěn mezi dvěma středobasy, relativně blízko by mohla být jen výstuha

prog, umíš s Hornresp? To vcelku odpovídá.

antonio, měřím v Artě

nedočetl jsem se jestli máš ten zadní BR mezi středobasy s kolenem,případně za nějakou clonící přepážkou nebo jen tak na "ignoranta" smile že zadní strana membrán vyzařuje přímo proti rovné trubce?Potom by to mělo jednoduché vysvětlení - vzájemná interakce stojáků,membrán a BR,takový druh helmholtzova rezonátoru,jen tenhle moc netlumí ale spíš dělá neplechu smile

prog, to se neptám. Arta měří, Hornresp simuluje. Když dáš detailní info, můžeme to prověřit.

Zadní BR je mezi středobasy za výškáčem, přímo to není, původně byl ve předu pod nimi, foto bude výstižnější než sáhodlouhý popis

https://i.postimg.cc/7CzWSv9J/IMG-20241103-143741043.jpg

Chtělo by to samozřejmě náčrt s rozměry. Každopádně pokud se nic nezměnilo, Hornresp neumí simulovat dva reproduktory na různých místech. Ale hrubou představu by to dalo.

Připomíná mi to Cantony.