Téma: Ako správne pracovať s SOA tranzistoru
Dobrý deň.
Chcel by som poprosiť viac zdatných, ako správne postupovať pri tranzistoroch verzus ich SOA. Uvediem modelový príklad:
Majme napájanie +/- 60VDC (pre jednoduchosť uvažujme, že zdroj je ideálny a nebude klesať pri zaťažení len kôli výpočtom a neriešme úbytok na emitoráku a ani na prechode PN tranzistoru) a povedzme, že chcem zosik, čo dá 300W na 2R. Podľa vzorcu P=(UxU)/Rz mi to vychádza (25x25)/2=312,5W (tých 25V som zaokrúhlil kôli jednoduchosti počítania). Takže na výstupe potrebujem namerať 25Vrms na záťaži 2R. No a prúd mi z toho vychádza 300/25=12A. No a pre príklad použijeme tranzistor MJ15003/4.
V tabuľke SOA mám pozerať koľko zvládne ampérov ten trandík
A) pri 60V ? (lebo je také napájanie)
B) pri 25V lebo také je potrebné napájanie na ten výkon
C) 60V-25V=35V lebo toľko musí tranzistor uchladiť/zadržať
Pre variantu A to je pri 60V prúd 3A a teda na tých 300W/2R by som potreboval 4 páry lebo ak jeden pár zvládne 3A tak 4x3=12A (neriešme teraz, že to je na hrane, že klomplexná záťaž padne aj kúsok pod 2R a samozrejme oteplenie hrá svoju úlohu)
Pre variantu B to je cez 10A. Pri 25V dá trandík cez 10A čo je z podstaty málo tranzistorov na taký výsledný výkon
Pre variantu C to je 7A. Pri 35V dá trandík 7A v rámci oblasti SOA a teda na tých 12A mi stačia dva páry.
Ako sa správne dopracovať k správnemu počtu tranzistorov ak sa bavíme teda o MJ15003/4 na výkon 300W/2R.....