Re: Brum v zvukovom retazci
Pripojil som to naspäť, chytalo to nieke ruchy, ...
Tomuto ale fakt nerozumiem, kombinacia co mi nebrumela zrazu brumi a naopak zapojenie kabelaže zostalo rovnake...
asi tu mam niakeho škriatka čo mi robi zle
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zdroje signálu » Brum v zvukovom retazci
Pripojil som to naspäť, chytalo to nieke ruchy, ...
Tomuto ale fakt nerozumiem, kombinacia co mi nebrumela zrazu brumi a naopak zapojenie kabelaže zostalo rovnake...
asi tu mam niakeho škriatka čo mi robi zle
Pěkná prasárna,ale jak píše PMA je to marný (platí pro všechny) , vrať tam ten PE než to někoho zabije a odpoj to raději v tom zbastleným předezesilovači kde je lineár zdroj,protože jinak se ti může objevit síť na kostře dac ,kde se tam vezmě? uplně snadno = L a N je spojeno přes odrušovací kondenzátory na šasi před spínaným zdroem RAW1,odpojením PE tam máš polovinu sítě na kostře což minimálně 115VAC ačkoli je kapacita malá !!!
Zdroj DIY preampu a jeho zemnící systém očividně nesplňuje vše potřebné. Mám zkušenosti s prvními spínanými zdroji pro NB, na kterých to někdy dělalo velkou paseku.
Samozřejmým předpokladem je použití jediné zásuvky 230 V (s ochranou nulováním) pro všechny součásti řetězce.
Odpojení PE patří k iniciaci Darwinovo zákonů, zvláště pokud kolem běhají vlastní děti .
Opravdu jsem z toho nějak zmatený. Zkusme pro názornost na příkladu, který je na přiloženém obrázku(snad jsem to nakreslil správně). Pro zes. jsem použil blok schéma vnitřku z Lacova návodu snad se na mě nebude zlobit. Modelový příklad , předpokládám že rozvody sítě v provedení TN-C jsou v naprostém pořádku.
Jde mi o to zda je takto zapojení bezpečné z pohledu uživatele. A kde nastává problém se zemními smyčkami
Vím, že se to nespočetněkrát probíralo, ale asi mě to málo zapaluje, třeba to z toho příkladu pochopím lépe.
deyl:
ty tam žádný problém nemáš,protože ve třídě I je pouze jeden přístroj v řetězci a zbylé dva jsou ve II s galvanickým oddělením od rozvodu 230VAC. Můžeš to propojit jak RCA tak XLR bude to z tohoto pohledu rovnocenné. PE je u koncáku předpokládám v luftě nezapojen nikam?
hdrstl to má naopak nejhůř jak to může bejt,protožýe má všechny přístroje ve třídě I a propojené RCA a zjevně chybně prodrátovaný preamp když to způsobuje jasně slyšitelný brum. Optimum by bylo odpojit PE v preampu a koncák rovněž mít ve třídě II. pak to bude ok.
chlapi kurňa je to tu psaný 10x v různejch vláknech ... nikdy opakuju nikdy by neměly být propojovány přístroje ve třídě I nesymetricky a symetricky jedině s gndliftem. protože se tím uzavře velká smyčka mezi PE obou strojů a stíněním signálové gnd na kterou se jako na závit trafa naindukuje všechen bordel co je v souběhu a z okolí!
Vše ostatní vyjma kombinace I a RCA nesym. je z hlediska rušení z rozvodné sítě řešitelné. To že to debilové co nerozumí ničemu na hifistickejch forech ty neduhy řeší kabelama za statisíce je samože asi pochopitelný (mění se spektra bordelu a tím i zvuk= je jen jinak nahovno) (oddělené pračky a oddělováky to je jiná) ale že na bastlířským webu furt někdo nechápete o co tu jde, je opravdu pro mě fakt nepochopitelný ještě když to máte namalovaný. Rozvody (dvoudrát-třídrát) s tím nemají co dělat,jen se tím mění velikost smyčky o rozvody ve zdi,protože na hlavní rozvodnici objektu je to (PE+N) spojené.
A) Nejlepší z hlediska rušení z rozvodné je vše ve třídě II (nejmíň bordelu rozptyl kapacity traf jsou v sérii), nebo max jen jeden stroj ve třídě I.
B) Pokud není zbytí a přístrojů v I je více než jeden, tak lze pouze symetricky, avšak s odpojením pinu 1 u XLR na straně vstupu signálu do přístroje. Ispirovat se můžete na příkladu krytona,kterej to pochopil správně a má to vyřešené.
Děkuji Davide
myslím, že teď je to na příkladu jasné. V modelovém příkladu je PE skutečně v luftě. Jen bych připomněl poznámku PMA z jiného vlákna:
TN-C vychází nejhůř, po PE spojeném s N (PEN) teče i napájecí proud přístrojů a zvyšuje tak úbytek napětí na tomto vodiči proti situaci, kdy PE a N jsou vedeny samostatně.
Tiež ďakujem za detailny rozbor problemu, PE z kostry preampu som skusil ako prve pred tym ako to tu bolo rozobrane, ale nepomohlo. PE z koncaku ma nenapadlo odpojit, ale vyskušam a overim si či to bude ok.
Vdaka
PS: Ešte jedna vec
1, koncak zapojiť v II triede ako to ma laco na obrazku hore (PE nezapojene)
2, koncak zapojiť v I triede (PE cez ground lift)
Ktora varianta je lepšie ak použivam nesymetriku.
Pekny večer priatelia
Audioweb.cz » Zdroje signálu » Brum v zvukovom retazci