Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Nyksu - 2p s SEAS U16RCY/P, 27TF1 a Visaton WG148R

Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 71]

Re: Nyksu - 2p s SEAS U16RCY/P, 27TF1 a Visaton WG148R

miero, z SPL měření nic takového nevyčteš, je to jen hloupý akustický tlak při ustáleném sinu v různých místech podle výsledné fáze. Víc neříká.

2 antonio: ještě k perforovanému bassreflexu, podobně jsou řešeny tlumiče hluku v rozvodech vzduchotechniky z pevného potrubí, vnitřní stěna je perforovaná a obalená tlumícím materiálem 2-3cm, vmější stěna je pak samozřejmě plná. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že to funguje překvapivě dobře.
Otázka zní, jsou k tomu nějaká doporučení, jako velikost a rozteč děr?
Samozřejmě je perforace uprostřed trubky, jak by měla být široká?
Zrovna pracuji na novém projektu, kvůli vlastní rezonanci předělávám bassreflex na zadní stěnu, ale stějně bych to rád vyzkoušel

prog, o doporučeních a hlubší studii nevím, nějaké výsledky na netu jsou, ale všechno je stylem pokus-omyl. Toto jsem taky navrhl od oka:

https://i.postimg.cc/3yrM3dDj/perforace.png

Při výrobě pak 4mike rozšířil jen rastr po 6 mm. Šířka se zdá být vyhovující, jiné jsme nezkoušeli, nebylo třeba. Snad by mohly stačit 4 řady dírek, snad 3 řady s Ø4 mm, kdoví. Celé je to pak komplikované správnou volbou obvodového tlumení a i pozicí nátrubku v bedně vzhledem ke stojatým vlnám; v některých případech by mohl dávat smysl vlastní neprodyšný kryt.

antonio: njn, a mame nejake ine meranie, z ktoreho sa to odhadnut, napr. CSD/STFT ?

miero, i kdyby to šlo všechno dát do grafů, musel bys mít přece abnormální schopnost převést si vizuální informace do představy akustického výsledku, ne?

Mě se ta úprava BR líbí a zajímá. Jak bude příležitost tak si s tím taky pohraju.

Tondo tvůj popis podání výšek mi celkem sedí s tím co ukazují grafy - ve všech směrovkách je vidět nahoře "lavory".
Jestli to má na svědomí samotný měnič nebo zvukovod nevím. Viděl bys to na směrovkách, pokud to máš změřený i bez WG.

(upravil jardag69 2. 11. 2024 12:36)

Nejspíš se tím odstranováním rázů z proudu plynů už někdo zabývá

https://dfens-cz.com/vyfukologie-bonus-pitva/

https://dfens-cz.com/images/2009/vyfuky5.jpg

(upravil Benazi 2. 11. 2024 13:18)

Jsem zvědav jak to zahybe s dosavadním laděním,tato úprava.

miero napsal:
antonio napsal:

Jiná věc jsou tranzienty, uvolněnost, přirozenost projevu. Výškáč postrádá detail, je pod dekou a nevýrazný; čekal jsem jasnější sykavky, ale není to špatné.

Koreluje s tymto pozorovanim nieco aj na merani? Alebo to z tych merani nie je vidiet? Dakujem.

Samozrejme ze cast z toho je na meraniach vidiet. Minimalne tak dobre, ako je na zaklade dobreho zfazovania pocut “jednotne zvukove pole”.

antonio

Pricitas rozdil spis samotnym menicum, nebo rozdilu v chovani bedny s WG a bez? Z jake vzdalenosti cca poslouchas? Je mistnost nejak upravena? U mnohych Tvych projektu je videt propad vykonu 1-3kHz - je to zamer vychazejici z poslechovych zkusenosti, nebo proste davas mensi vahu vertikalnimu vyzarovani?

luikas, co konkrétně myslíš? Jsem 2,6-3 m od beden, ale nevím, k čemu tahle informace je. Místnost nijak speciálně upravena není - běžně zařízený menší obývák bez dozvuku, jen kus basotectu na stěně.

Propad na středech na výkonové odezvě je jednak záměr, který často ale ani nemusím nuceně korigovat, protože chci pozvolný průběh středobasu; jednak je to nevyhnutelný následek změny fáze jinou vzdáleností měničů ve vertikálním směru. Vertikálnímu vyzařování dávám naopak úplně stejnou váhu jako horizontálnímu, a hlavně při ladění 3p, k němu horizontál nestačí.

(upravil luikas 3. 11. 2024 18:33)

Myslel jsem hlavne to srovnani s Uniboxy. 3m jsou docela dost, skoro bych si myslel, ze by to melo nahravat te bedne Nysku.

Jinak ten psychoakusticky dip na 3kHz - neni to spis nez vyssi citlivosti ucha ze stran na teto frekvenci (=odraz) proste tim, ze u kleasicke bedny tam prechazime z uz smerujiciho stredobasu na nesmerujici vysku?

luikas, je to souhra všechno, nejlíp uděláš, když si je sám poslechneš.

SL sice píše o 3kHz dipu, ale v článku se mluví o jemném 2dB propadu mezi 1-3 kHz, a do 2,5 kHz směrují oba měniče dost podobně.

Jinak info o vzdalenosti a upravach mistnosti hraje roli, protoze urcuje pomer primeho zvuku a odrazu z mistnosti. Ve Tvem pripade tedy dominuje vliv mistnosti a WG cast tohoto vlivu v casti spektra odfiltrovava.

luikas, nemudruj a nesnaž si představovat jak to hraje a co má vliv takto od klávesnice, nedokážeš to. Myslím to dobře. Krom toho testovalo se v monu dvě bedny vedle sebe s přímým přepínáním mezi nimi.

Tondo, ja jsem z kina nauceny, ze korelace mezi tim co jak hraje a jak to meri je vysoka a veci jako smerove chovani bedny, prace s odrazy, sbir, a modalnim chovanim je naprosto zasadni pro zvuk (a naopak material membrany, znacka kondenzatoru, nebo typ kabelu maji vliv minimalni)

Temi dotazy se snazim si overovat, nakolik tyhle veci vnimas Ty

luikas, proč tě zajímají vlivy okolí, když bedny byly vedle sebe, jak jsem psal?

Chápu asi odkud pramení tvoje nedůvěra v moje hodnocení, je to nějak takto?: "Nyksu jsou rovnější a plynulejší, musí hrát líp." To ale přece neprezentuje celý jejich výkon. Je tu tolik proměnných.

To ze maji shodne podminky preci neznamena, ze ty podminky (napr. okoli) obema "vyhovuji" - a Tvoje podminky (soude z dostupnych info) podle moji zkusenosti lepe sedi te bedne se Seasy (i kdyz se asi shodneme, ze ta druha ma lepsi menice) - a tak se ptam, co podle Tebe ta druha bedna dela o tolik lepe

Mas mereni z poslechoveho mista obou dvou? Nakolik je v rovnovaze balanc basy/vysky u obou?

luikas, to ještě ale neznamená, že si nelze dopad akustiky místnosti odmyslit a zaměřit se na jiné vlastnosti; ty jsem popsal. Nehodnotím šumový výsledek v místě poslechu. Proto píšu "běž si je poslechnout", tahle zkušenost je nepřenositelná a nedá se vystihnout příspěvkem na fóru, což naše výměna je toho ukázkou.

Mas mereni z poslechoveho mista obou dvou? Nakolik je v rovnovaze balanc basy/vysky u obou?

Takové měření nedělám. Mimochodem při ladění a většinu poslechu jsem je měl vedle sebe 1,5 m v ose i mimo osu (nevím, k čemu je tahle informace dobrá, ale třeba to pomůže ukončit).

Samozrejme vlastni poslech prispevky nahradit nejde. Prave to mereni v MLP a v miste bocniho odrazu (oboji s dlouhym oknem) je podle me dulezite, ale nechme toho wink

Příspěvky [41 až 60 z 71]

Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Nyksu - 2p s SEAS U16RCY/P, 27TF1 a Visaton WG148R

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£