Téma: Vliv zemních smyček v reprodukčním řetězci na kvalitu reprodukce
Zakládám samostatné vlákno, které je pokračováním diskuze, která začala cca tímto příspěvkem https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 38#p416338 v jiném vlákně, kde byla částečně off topic.
Takže ground lift na vstupu PA300SSE jsem nerealizoval jsa varován konstruktérem před fatálními důsledky, ale pro účely ověření jsem zatím dočasně odpojil PE v napájecím kabelu tohoto konce, čímž se stal komponentem v plnohodnotné třídě 2 - de facto, nikoliv de jure (ještě by to chtělo v této nové situaci vyzkratovat ty odpory 10R).
Zvuk ve srovnání s předchozí stavem (GL na vstupu PRE, konec ve třídě 1) bych popsal pomocí citace jisté chvalně i nechvalně známé popové hvězdy: "This Is It". Ve spojení s GL na vstupu preampu je to konečně ono. Zmizela suchost na basech, dostavila větší barevnost. Zvuk získal ještě výraznější předozadní rozvrstvenost. Prostě super. Zkoušel jsem v této konstelaci ještě vyhodit GL na preampu, zvuk se dramaticky předozadně zploštil.
Vedlejší poznatek - to, že někteří lidé popisují basy PA300SSE jako nepříjmně suché, nemusí být dané konstruktérem deklarovaným extrémně vysokým činitelem tlumení, ale prostě jen důsledkem zemních smyček z důvodu třídy 1 (v dnešních řetězcích jsou takové smyčky díky přístupu výrobců pravidlem).
Tak a co teď. Mám hrát na prasáka s odpojeným PE? Takové věci já obvykle nedělám, ale tady je ten přínos naprosto zřejmý.