Tiež mi už vadí ako tu na Dudka každý nadáva. Takže k tomu niečo napíšem.
V prvej rade páči sa mi čo tu laco robí a fandím jeho projektom ale trochu pokory a slušnosti by neuškodilo.
Dudek tie konštrukcie začal robiť tipujem v 90s. V 90s mnoho ľudí doma ani nemalo počítač. Ešte po roku 2000 boli sakra drahé. No a internet mnoho ľudí doma nemalo ani v 2005. Nebola hromada zvukových kariet za pár drobných na ktorých by išlo THD merať. Ktovie či vôbec vtedy niekto o nejakej Arte vedel. APčko neviem kto v tej dobe mal a aké malo vôbec parametre a ako tažké bolo sa k nemu kvôli nejakym meraniam dostať. Dosky boli kreslené asi ručne. Neviem kolko z vás vôbec niekedy kreslilo dosku ručne... Čo dostupnosť súčiastok? To myslíte že boli nejake eshopy s filtrami vo vyhladávaní? Ja som mal doma GES katalog možno z roku 2000 a je to takmer ako hladať v slovníku alebo telefonnom zoznme...
Dnes si stiahneš všetky knihy od Selfa a dalších v PDF. Máš hromadu literatury. Stiahneš si eagle s crackom a máš návrhový SW. Kúpiš zvukovku za pár šupov a vieš merať. Súčiastky vieš objednať prakticky z celého sveta na pár kliknutí. V číne si dáš vyrobiť 5 variánt viac vrstvových dosiek za pár šupov a môžeš laborovať čo funguje lepšie. No a celý obvod si pred postavením nasimuluješ v LT Spice a na internete máš stovky modelov k tranzistorom. Ak čokolvek treba tak máš google a môžeš sa pozrieť ako to riešil niekto iný a podobne.
Najnovšie DPA bola 330mkIV. Ktoré robil Pavel Stránka a všetko ho učil Dudek na základe know how ktoré za tie roky v podmienkach čo mal získal. Takže už vtedy si Dudek asi velmi netrúfal na to robiť niečo sám. DPA 330mkIV vlastnil môj otec a mám ho zmerané a THD je 0,008% 1kHz/4R asi 3db pod limitáciou. Osadzoval to osobne Pavel Stranka. Myslím si že tá hodnota je uplne v pohode. Tiež je to tušim cca 14 rokov. Čo zase robí nemalý rozdiel.
Nebyť Dudka tak by sa nemalo od čoho odraziť CW a SPA. Kto chce ohurovať nulami tak tieto projekty už tam o tú nulu viac mali... Vznikli tiež pred 10 rokmi. Čo by som tiež bral do úvahy.
Ja som do kultu DPA nidy nepatril ale uvedomte si že Dudek svojimi zosilňovačmi urobil radosť tolkým ľudom ako laco a iní nikdy neurobia. V dobe keď tu žiaden Laco ani nikto podobný nebol.
Ja som úprimne staré DPAčka na pomalých tranzistoroch ako bola pôvodná nespeed verzia DPA222 ani nemal rád. Nemyslím si že ten koncák hral nejako ohurujúco. DPA330mkIV už bola inde. Každopádne myslím že až skutočne speed verzie by mali potenciál hrať výborne. Nemal som možnosť ich počuť ale nepochybujem že je to zase inde.
Ale pozrite tá kritka nie je na mieste. Kde ste boli so svojou kritikou pred pár rokmi keď Dudek žil? Každý držal hubu. Chudák Dudek mal cukrovku. Čo viem pár rokov dozadu mu museli odrezať prsty. Je to hrozné a je mi to velmi lúto. Viem to náhodou od kamaráta pretože majitelovi posledných TYA predával BW rady 800... Aj tie TYA hrali údajne velmi dobre. Minimálne oproti tým krámom od Mcintosh ktoré som mal možnosť osobne mnoho krát počuť...
Ako sa hovorí o mrtvom len dobré. Neriešte tu už čo na DPA nebolo dobré. Dudek si zaslúži úctu urobil toho roky dozadu pre ľudí velmi vela a nikto iný tu v tej dobe taký nebol.
Ano Dudek nemal rád keď DPAčka, teda ich kopie niekto nazýval DPA. Takže zo slušnosti k nemu, ak nejaku máte. Myslím že by bolo viac než vhodné to tu premenovať.
Prajem vám všetkým čo tu kritizujete Dudka aby ste toho pre HiFi komunitu urobili aspoň zlomok toho čo Dudek. Tiež aby ste nemali tak vážne zdravotné problémy ako on. Viac pokory by neuškodilo. Velmi sa divím že to sem musím písať ja. Kde je tá hromada obdivovatelov DPA a ľudí čo ho poznali dobre osobne? Kde je Pavel ktorému odovzdal know how a kopec dalších ľudí? Zvažoval som dlho či sem niečo nenapísať pretože fakt v tejto téme ste to prehnali. Inak už cca rok na AW nepíšem, nevyhovuje mi atmosféra ktorá tu od covidu je.