Téma: Pripravok pre presne meranie RIAA
Uz dlho som tapal ako presne odmerat frekvencnu odchylku korekcie phono preampov od matematicky presnej RIAA krivky. A kedze potrebujem poriadne presne premerat svoj phono preamp konecne som sa k tomu dokopal a postavil presny meraci pripravok... (resp. len vymenil vnutornosti stareho pripravku)
Schemu pre invertovanu riaa som nasiel kdesi na diyaudio a pouzil som toto:
snazil som sa vymerat cim presnejsie suciastky ale nechcel som preplacat za prilisne tolerancie takze som to postavil z toho co bolo dostupne, vysledok len nova mini dosticka s trochu presnejsou korekciou a utlmom v povodnej pocinovanej tienenej krabicke:
A samozrejme ze ZIADNY hardwarovo postaveny pripravok nebude NIKDY presny, tak mi napadlo ze ho zkalibrujem cez REW. Neviem preco mi to sice napadlo az teraz, ale konecne! Po dlhsom hladani som konecne nasiel matematicky presnu kalkulaciu RIAA v dlhej tabulke(zlta krivka nizsie), kde som si invertoval hodnoty a tieto nahral do REWu. Potom som premeral loopback zvukovej karty s mojim pripravkom(cervena) a ako kalibraciu pouzil matematicky presnu invertovanu RIAA(zelena), rozdiel tychto dvoch kriviek(fialova) je vlastne potrebna kalibracia mojho pripravku:
(kalibruje sa odchylka cca +0,1dB / -0,9dB)
Kedze nemeram az tak casto, aby som nezabudol a bola kalibracia stale dostupna, nahral som si ju na gdrive a priamo na pripravok nalepil QR kod