Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Nezařaditelné » RM+AW sraz 2024 - Dolní Loučky, Sobota 14.9.2024
Asi bych dokázal zajistit lepší akustické prostory. Měření akustiky tam prováděl Check. jestli by byl zájem, zeptal bych se majitele na podmínky. Dole je muzeum RAF a restaurace. Nahoře je sál, dost zatlumený, vybaven malým Line array Nexo. Občas tam zvučím. Místo - Ivančice 30km od Brna.
Termín je od neděle potrvzen a zamluven, viz edit 1. příspěvku.
Můj hlavní motiv je poslechnout si něco, po čem dlouhodobě pasu a to jsou Sandhorny, otázka je, zda by je byl někdo ochoten dovézt.
Nechcem predbiehať udalosti, ale Sandhorny zamýšľam pomaly realizovať, aby boli k vypočutiu budúci rok u mňa na posluchovke. Aktuálne som v štádiu, že som prehobľoval orechové fošne, z ktorých budú čelá. Inak mám veľmi málo času na takéto aktivity, lebo väčšinu času robím v dome, preto len tak okrajovo.
Tak uz sa pomaly pripravujem na Zari.
Posilnil som basovu sekciu za W frame dipol s 2x15". Povodne H frame dipol s 1x 15".
Hadam to bude postacovat na velku miestnost.
A uz sa meralo
Super, aspoň někdo má na Hifi čas.
Tak já jsem se letos zavázal, že nebudu vůbec nic organizovat. Zmanipuloval jsem si zástupce, a jenom zapůjčím vyžádaný přepínač. No a k tomu přepínači nutně musím podat zdejšímu publiku nějaké vysvětlení.
První verze vznikla narychlo, když se ke mně na dílnu mělo před pár lety sjet několik kolegů s DIY bedýnkami na poměření pindíků. Použil jsem tři historická relé RP300. Kontakty zapojené jako přepínací do čtyř směrů – nikdy se tedy nestalo, že by byl signál spojený z přívodu do dvou výstupů současně. Přepínání je čtyřpólové, v obou kanálech oba póly reprovýstupu, takže v opačném směru bylo rovněž možno přepínat až čtyři zesilovače do jednoho páru beden (výstupy ani země se nikdy nepotkají). RP300 mají masivní kontakty ze stříbra, což je asi ten nejvhodnější materiál pro daný účel. Přepnutí bylo mžikové, prakticky neznatelné. Vydrátování krátkými lanky, zapojení na běžné šroubovací/banánkové terminály. Nevýhoda byla, že se takto nesrovnaly úrovně při rozdílných citlivostech beden, což někdy dělalo docela velké skoky, a muselo se furt kroutit hlasitostí.
Na základě žádostí jsem to na další sraz předělal. Přibyl externí blok relátek, která přepínají útlum budícího signálu. Ten se nastavuje úplně obyčejnými tandemovými potenciometry. Ty mají lineární průběh a dolní konec podepřený rezistory, takže rozsah nastavení je cca 10dB. Díky tomu to má jakž takž slušný souběh kanálů, relativně jemné nastavení, a větší rozdíl než těch 10dB mezi bednami podobné kategorie nebývá. Zařadí se to mezi DAC a zesilovač, nebo se to nepoužije. Relátka jsou běžná průmyslová. Pro tohle občasné použití, a když nejde o dlouhodobou spolehlivost, podle mého vyhoví v pohodě. Jsou v paticích a dají se kdykoli za pár sekund vyměnit.
Aby bylo možno nadále přepínat i zesilovače, a aby zároveň nedocházelo ke skokům v hlasitosti, vyměnil jsem RP300 za miniaturní stykače s NiAg kontakty. V důsledku je těch kontaktů v cestě signálu polovina - jsou jen spínací. Stykače se kvůli tomu převekslovávají s malou prodlevou (jeden odpadne - druhý přitáhne), během které se přepne i útlum signálu. Někomu to je fuk, někomu to vadí. Pokud se dohodneme, že krátkodobé připojení dvou reprosoustav naráz (v nízkých desítkách milisekund) ničemu nevadí, a že se tím NEBUDOU přepínat zesilovače, klidně prodlevu zruším. Bylo by pak možné i přepínat jen jeden pól a kontakty zařadit paralelně pro pocit lepší spolehlivosti.
Navíc jsou pak ještě doplněné kontrolky na kabelech, které se dají postavit na porovnávané bedny a signalizovat, které že to právě hrají. Nedělá se slepý test – prostě se ukazuje, co jak hraje. Nejde o žádnou soutěž.
Pro vytvoření sekvencí s prodlevami jsem tam místo původní releové logiky jebnul staré PLC, co mi leželo ve skříni. Je to overkill, ale nevím, proč bych se kvůli takové volovině učil s Arduinem, když s tímhle umím poslepu a mám ho zadarmo.
Kdekdo může samozřejmě celou koncepci zpochybnit. Pokud to někomu přijde jako ne úplně hifi – jasně. Ale uvědomte si, v jakém prostředí a k čemu to sloužilo. Na takovéhle akci se dá porovnávat jak je která reprosoustava dobře nebo špatně naladěná, jaký má základní projev. Rozdíly mezi koncepcemi a použitými repráky. Nic víc. Detailnější zkoumání se stejně musí dělat v komorním prostředí domácí poslechovky, kde hraje právě i ta poslechovka.
Ano, bylo by nejlépe přepínat repráky pomocí SSR, dalo by se změnu úrovně řídit programově v digitální cestě, všecko mít na krásných DPS, plus spousta dalších vychytávek. Ale to by někdo musel udělat. Já jsem elektrikář, bastlíř a hrozný prase. Celé to mám vestavěné ve vraku přístrojové skříňky z Tesly Jihlava, pozapojované elektrikářskou technologií jako průmyslový rozvaděč, otevřené, střeva volně přístupná. Já kvůli několika srazům jednou za dva roky nic sofistikovanějšího dělat nebudu. Pro sebe to nepotřebuju, dělal jsem ten herberk pro pár kamarádů, a ti byli spokoje… přes držku mi nedali. Ale třeba se toho někdo z konstruktérů do budoucna ujme?
Tož tak.
Trošku zase oživím.
Zostavička pripravená, ubytovanie mám ťiež. Takže není problém prísť ráno a byť do večera.
Už má niekto nejaký playlist, čo sa bude počúvať ?
PS: Zoberiem aj KEF LS50 meta pre porovnanie.
Ja muzu prijet a dovezt nejake železo...
Ha, železo, na to slyším
Jaký ?
dhaman,
Špica! To bude velmi zajímavá zkušenost. Dokážeš odhadnout, kolik ti zabere času řekněme od vykládky z auta po zahrání 1. tracku? Ať mám trochu představu...
Playlist:
Zatím jsem ho nezačal dávat dohromady *, ale čas běží velmi rychle. Jestli máš nějaký tip(y) na něco vhodnýho - sem s tím.
Taky to bude chtít dát dohromady časový plán (aspoň přibližný), podle kterýho se akce bude odvíjet.
* tak už pomalu jo, jak budu doma, hodím sem link na OneDrive, ať je to veřejný a lidi můžou naposlouchat předem.
Do pol hodinky si myslím že je reálne (ked sa hecneme podla mna aj skor). Najhoršie to bude ponosit. Tie basove sekcie a zosilňovače sú opachy. Pozapajat to je uz rychlovka.
Pocuvam najviac cez spotify, ale ak nieco z playlistu nizsie prinesiete vo flacu budem sa tesit na posluch
Moode vie prehrávať zo Spotify tak sa budes vedieť pripojiť mobilom a popocuvat. Tiež väčšinou počúvam zo Spotify.
reeb - Moode vie prehravat Tidal zial len cez bluetooth . Nema Tidal connect.
dhaman,
Tak to jsem to viděl na dýl - o to lepší, je to rychlovka.
K přehrávání hudby na místě, obecně:
Spotify jsem si před nějakou dobou vyzkoušel, ale úplně mně ta platforma (ani jiný podobný) k srdci nepřirostla. Určtě to má spoustu výhod, který vidím, ale já jsem asi stará škola, co chce mít soubory na disku o kterých vím, že jsou kvalitavně aspoň na nějaké úrovni.
Takže co se týče přehrávání tracků, primárně jsem počítal s tím, mít "fond" tracků, který dáme dohromady přdem (to ale znamená mít každý soubor) a pak to pouštět třeba přes Foobar a kvalitní DAC. Pokud je možnost to udělat nějak elegantněji a jednodušeji, sem s tím. Jen mě do toho musíte zasvětit. Doma třeba mám hudbu na síťovým disku, na kterej v obýváku na androidí krabičce s KODI vidím, takže přehrávám odtam.
Do prvního příspěvku nahodím link na tracklist mýho playlistu, kterej budu postupně doplňovat i na základě Vašich tipů. Soubory uplouadnu na Onedrive a dám na ně odkaz. Bude to pod heselem - zášlu přes SZ. Klidně to pojďme zredukovat. Trochu bojuju s tím, že tam sypu i tracky, co se mi víc líbí, než jsou zvukově zajímavý.
Nasiel som vecsinu skladieb z BlackRiderovho zonamu aj na spotify pre streamerov:
https://open.spotify.com/playlist/5vJr6 … 55cf1c44bc
Audioweb.cz » Nezařaditelné » RM+AW sraz 2024 - Dolní Loučky, Sobota 14.9.2024