Téma: Elfton

Elfton Vegas II
Možná repro Peerless, nevim. Vypadá to na oko líp než předchozí verze.
https://youtu.be/ZTXATA0yl8g?si=gYYDSa_Fu2yJa7kz
https://youtu.be/LsQ8wTIWbhA?si=ONJGKUrBrxOaGwfL

(upravil dawsoo 19. 5. 2024 8:09)

Re: Elfton

Co mam "info z první a půlté ruky" ,tak to hraje velmi slušně,nicméně bez ohledu na to, nabídnout komerčně 4p je opravdu výzva a neporadí si s tím rozhodně každý. Já Elftonu jako jedné z domácích značek fandím,zlepšuje se.

(upravil therion 20. 5. 2024 7:03)

A nejsou 4 pasma na pasivnich vyhybkach uz moc Antone Pavloviči?

má to být 3-pásmo se supertweeterem, laicky-empiricky myslím, že tak nahoře (16k) se to už moc "špatným dělením" pokazit nedá, to důležité dělení se bude odehrávat jinde...
práce pěkná!, ale 170t CZK taky není zrovna málo, takže to musí hrát jo dobře, aby se to prodávalo, bo konkurence v této cenovce je převeliká

(upravil N.A. 20. 5. 2024 8:31)

Kal, to se týkalo původních Vegas a mkII, tohle jsou Vegas 2, čisté 4p, jiné měniče a dělení je přirozeně jinak.
Zde je 2,5" a 1" takže dělení kolem 4kHz a cena 260k

Web

(upravil kal 20. 5. 2024 10:39)

jj, se mi zdálo, že jsem někde zahlíd čtvrt míče sad
...proč ne 4-p, když to uměj? pro marketing je to lepší - je to vidět a víc proužků=víc adidas!  smile

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece … on-vegas-2

(upravil dawsoo 3. 10. 2024 11:10)

Mě se to líbí Elfton se zlepšuje a přebírá žezlo big_smile Plnorozsahové 4p za čtvrt mega je ok.

Vyzerá to celkom slušne, určite lepšie ako Harbeth.  Tie merania sú len orientačné. Podľa všetkého to majú celkom dobre zmáknuté. Cena 250000 Kč, čo je cca  10 tis. eur. Príjmy stúpajú, zákazníci sú náročnejší. Pred 8 rokmi sme na firmy dokončovali projekt 4 pásma vyrábaný na zakázku pre jedného chlapíka. Bol osadený na výškach Raven point source, horné stredy Dayton RS 52, dolné stredy Revelator 18M 4631T00 a naspodku Revelator 32W4878T01 (br v 80 l) Korpus vyrobený na mieru na 5 osej fréze, povrchová úprava vysoký lesk, biela farba. Chlapíka to vyšlo aj z meničmi,  z meraním a súčiastkami na výhybku asi 7500 eur. Len Raven stál v tom čase 600 dolárov a doniesol mu ho ktosi z Ameriky, pretože v Európe nebol predajca. Nerobilo sa to oficiálne, keby to mal na faktúru tak minimálne o 1500 Eur viac plus DPH.  POdľa mňa na dnešnú dobu celkom dobrá cena, najmä keď viem aké srákory (z mizerným zvukom) predávajú "renomované" značky za strašné peniaze.

Chce to slyšet, každopádně:

- nejspíš to nebude 4p, ale 3,5 pásmo - středobas nevypadá, že je dole oddělen, takže dole hrají basáky oba, a každý po svém
- pokud je na středech SB Acoustics Satori MD60N, tak ten nejspíš nemá titanový former, v PDF by to jistě rádi zmínili
- sfázování středobas/střed bude už od pohledu komplikované - jeden je zanořený, druhý vyčuhuje
- jaká BlieSMa to na výškách je? ODM verze? Protože T25S-6 je podle SoundImports už nedostupná - End of life.

(upravil dawsoo 3. 10. 2024 17:34)

Tak určitě to má i z mého pohledu pokud se budeme bavit v absolutním měřítku,ale jsou to spíš jen chybky, 1. asi volba toho daytona,SB nebo co to je  je pro mě mimo (středové kaloty jsou pro mne nogo, s přiměřeným wg by to bylo moc velké a nešlo by dát výšku blízko) ,2. ty vify NE nejsou nic extra top jako scan speaky,ale nepoměrně  lepší než jakýkoliv audax,seas,visaton,accuton,eton .. to určitě bezpečně ano, sfázování samože problém č.1 je vzájemná osa "Z" hlavně proti výššce ve WG je z principu věci blbě poslech osa je kde? a ještě pro uši v tom nejcitlivějším pásmu,nicméně ale přesně jak psal godz, je to dobrej pokus o solidně udělanou tovární bednu pro náročné posluchače, co bude jistě lepší než většina těch předraženejch blbě navrženejch krámů osazených v podstatě uplným smetím.

Jinak je to jistě výzva a hozená rukavice ostatním konstruktérům,udělejte lepší a zkuste to s dnešníma nákladama a drahotou, kdy nikdo nic moc nekupuje, prodávat to za podobný prachy s nějakým ziskem big_smile

antonio napsal:

Chce to slyšet, každopádně:

- nejspíš to nebude 4p, ale 3,5 pásmo - středobas nevypadá, že je dole oddělen, takže dole hrají basáky oba, a každý po svém

- jaká BlieSMa to na výškách je? ODM verze? Protože T25S-6 je podle SoundImports už nedostupná - End of life.

Za mě tam dělení mezi těma Vifama taky nevidím.

U Bliesma T25S-6 dostupnost není problém pořizoval jsem naposledy v létě. 
Soundimports evidentně s touto značkou jenom prostě skončil, nemá skladem nic.
Prodával za mimořádně nízké ceny, možná v tom byl nějaký problém.

Web

To N.A. Zrejme to bude tak, že Soundimports prestal Bliesmy predávať. A ceny? Také, aké si dohodli ...

To gotz

Ohledně cen, to si právě nemyslím. Ceníková cena například těch T25S-6  je 170,- takže 340,- za pár. Soundimport prodával pár za 269,-  a stejně to měli i u ostatních. Třeba T34B  pár za 800,-  a ceníkovka je 515,- za kus. Ostatní prodejci mají prodejky velmi blízko doporučených cen.

Web

Tie ceny platili vtedy, keď vyšli na trh. JA som kupoval pred dvoma rokmi pár T25B6 za 500 Eur. Vojna na Ukrajine, energetická kríza a inflácia zdvihli ceny. Berýlium pochádzalo zrejme z Ruska, kdesi som čítal že je problém z berýliovým plechom - sankcie. A S.imports asi nechcel pristúpiť na nové ceny ktoré navrhla Bliesma. Tak sa nedohodli a predaje skončili ...

dawsoo napsal:

středové kaloty jsou pro mne nogo

Jako ani tahle bradavice za 75k?
http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-84.htm

(upravil dawsoo 8. 10. 2024 8:56)

bastl:
I třeba za 100K big_smile
A) Jedině pokud by to bylo v aktivu s DSP kde lze precizně nastavit přesně časový zpoždění pro jednotlivý pásma. 
B)nebo nějaká krkolomná geometrie ala troels se schodem k basáku a vypíčeným výškáčem dopředu na nějakým tykadle, aby to šlo navázat klasicky pasivní či běžnou aktivní vyhýbkou.

To je důvod proč mě to nikdy nenapadlo ani na minutu o tom vůbec v nějaký normální realizovatelný kostrukci uvažovat. Prostě velký středový konvexně uspořádaný kaloty jsou tak torchu průser svou geometrií oproti ostatním repro v bedně. A stejně jako třeba různý horny, jsem neslyšel nikdy žádný takový řešení, který bych mohl říci že se mi líbí.

Takže k možné diskusi raději preventivně odpovídám otázkou:
Když někdo řekne tak ji dej do WG tak já na to odpovim hmmm a jak daleko ti bude vycházet umístěnej vejškáč od ní (akustický osy) a kde je chceš dělit?  big_smile

jsou ale výrobci, co na velkejch středovejch kalotách staví zvuk, třeba hooodně drahý anglický ATC s jejich 75mm kalotou...
s úsměvem vzpomínám na středovou kalotu z modrýho plastu jak z PET-ky z maďarskejch Orion-Rumb (tehdá hrály jinak než Tesly)
ještě nám dva ty modrý plasťáky ve sklepě smile

(upravil dawsoo 8. 10. 2024 12:08)

Ty repráky samy o sobě jsou jistě špičkový,(Bliesma,Satori,ATC,Tangband,Dynaudio,Vifa,Morel,apod) jen je velkej problém je kombinovat v rovný baffle s jinými typy repro bez uvedených opatření.. Což bohužel nikdo moc neřeší viz možnosti bodů A a B. A odpovědi na otázku v poslední větě. smile

(upravil N.A. 8. 10. 2024 21:02)

Nevnímám jako nějaký problém vyřešit to zakloněnou čelní deskou.
A když nechci trvat na dělení druhým řádem, tak třetí to vyřeší i na rovné desce. A v případě tohoto konkrétního Scan Spaeku a těch kultovních ATC to ani potřeba není, protože jsou zapuštěné ve zvukovodu.
Co se týká nových Vegas, tak tam se mi to dání výšky do zvukovodu nad tu 2,5" kalotu taky vůbec nezamlouvá, nechápu proč to tak je.

Web