Re: Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P
urob si vlastny vystupny transformator
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P
urob si vlastny vystupny transformator
Vzdálím se od problému, kolem kterého se rozjela diskuze, a vrátím se k původnímu záměru dokončit komentovaný rozbor bloků pro případné úplné začátečníky, které by to zajímalo:
V následujícím schématu jsou zobrazeny bloky korekcí a gramofonového předzesilovače:
Zpětnovazební korekce jsou převzaty z dobové knihy "Věrný zvuk". Oproti původnímu návrhu byl přidán rezistor R39. I když vše fungovalo i v originálním zapojení, "zemnící cesta" k mřížce byla poněkud vysokoimpedanční a komplikovaná, takže byl raději přidán rezistor jistoty, aby druhé triodě neujížděl pracovní bod. Dále byla snížena kapacita C1 tak, aby regulace vysokých kmitočtů nezačínala účinkovat již od 1 KHz, ale cca od 5 KHz. Původní zapojení zesilovalo vysoké kmitočty poněkud agresivně, s velkým množstvím vyšších středů. Úprava kondenzátoru regulaci odlehčila, způsobila regulaci pouze nejvyšších kmitočtů. Tyto korekce působí velmi příjemným zvukem a relativně širokým rozsahem regulace - vřele je tedy doporučuji. Původní návrh počítal s elektronkou ECC83, nicméně vše funguje perfektně i s 6N1P.
Na vstupu zpětnovazebních korekcí je vřazen regulátor hlasitosti, který je fyzicky proveden jako dual mono. Při poslechu hudby slouží pro balancování levého a pravého kanálu a případně jím lze omezit celkové zesílení při příliš silném vstupním signálu. Při využití kytarového vstupu lze pak využít k nezávislému řízení hlasitosti kytar. Dvojice relé slouží pro přepínání mezi AUX1 / AUX2 a další předřazenou úrovní předzesilovače.
Při výběru vstupu úrovně AUX je tento uzel vstupním místem zesilovače. Při výběru vstupu MM přenosky nebo kytary je prostřednictvím relé S1 připojen předzesilovač tvořený dvojitou triodou V5 - jedná se o nejjednodušší dvoustupňový gramofonový předzesilovač s pasivním RIAA RC filtrem bez zpětné vazby. Toto zapojení bylo získáno na zahraničním fóru na internetu. Původně počítalo s elektronkou typu ECC83. Elektronka 6N1P byla použita bez změny anodového a katodového rezistoru, ovšem musel být přepočítán RC filtr s ohledem na jinou výstupní impedanci V5A. Ačkoliv je toto zapojení mnohými označováno za jedno z nejjednodušších a nepříliš dobře hrajících, jsem s jeho zvukem spokojen a při poslechovém srovnání s jednoduchými MM předzesilovači s jedním OZ nebo čtveřicí tranzistorů jsme zvuk s několika kamarády subjektivně hodnotili jako výrazně lepší. Relé S3 umožňuje vyřadit RIAA filtr a první zesilovací stupeň a sdílet tak druhý stupeň gramofonového předzesilovače jako předzesilovač pro kytaru, která by jinak ve vstupu úrovně AUX nedokázala zesilovač plně vybudit.
Závěrem bych rád uvedl ještě schéma koncového stupně, který napravuje některé nedostatky předešlé konstrukce: Namísto katodového biasu zavádí fixní bias z externího zdroje přepětí a díky společné katodě v invertoru poskytuje lépe symetrický výstup. Díky vřazeným katodovým sledovačům umožňuje buzení až do třídy AB2, která oproti klasicky buzené třídě AB1 přináší výrazně vyšší výkon. Dle katalogu s Rz=3800R až 47 W. S dostupným pokusným trafem s Rz=5500R bylo na sekundáru s jmenovitou odporovou zátěží reálně měřeno 36 W. To přitom zapojení nabízí při výrazně nižším Ua a Pa a při pokojové hlasitosti tak výrazně prodlužuje životnost koncových elektronek. Poněkud hůře zapojená je zde zpětná vazba, která má přes tolik stupňů již poměrně nestabilní charakter a tak musela být zvolena o něco slabší než v původním návrhu. I tak však dokáže dobře eliminovat zkreslení i zakřivené frekvenční charakteristiky na horním a dolním konci pásma.
Dalším pokusem bude vhodným gridstopperem posunout dělící frekvence dané parazitními kapacitami mřížek jednotlivých triod tak, aby byly dále od sebe a jejich fázový posun se nesčítal - ZV by pak teoreticky mohla být o několik dB silnější.
Rád bych se prosím ještě poradil k danému tématu... Mám dva nové postřehy:
1) Už se mi docela solidně podařilo odladit třídu AB2 s nekvalitním transformátorem na pokusy. S neoptimálním primárem 5.5k tlačí okolo 30 W RMS. Katalog téměř ekvivalentních 6L6 definuje pro AB2 ideální impedanci 3k8. Láká mě koupit toroidy z toroidy.pl s katodovou zpětnou vazbou. Mají UL odbočky ve 33% a CFB vinutí 10% hlavního primáru. Lze nějak jednoduše vypočítat, jak se změní CFB a UL vazbami optimální impedance zátěže? Mám vzít raději 4k, nebo 5k?
2) Po dostudování teorie a katalogu 6N1P už chápu, proč jste mi radili je "oroštovat" a nevěřili jste, že mi to hraje. Po pořízení osciloskopu s FFT jsem dal dohromady jednoduché měření THD a zjistil jsem velmi divnou věc: Při naprosto nevhodném a v katalogu nepopsaném klidovém proudu 1mA bylo zkreslení stejné jako při 5 mA a dokonce o něco lepší jako při 10 a to vždy v řádech jednotky procenta a druhou harmonickou... Výstupní napětí s amplitudou 25 V. Máte vysvětlení, jak je to možné? To by přece při té 1 mA fakt skoro "nemělo hrát"...
1) zataz bude velmi podobna - totozna. Zalezi od napajacieho napatia. Ak ale das UL pocitaj s teochu nizsim vykonom, ak das vinutie do katod zavedies lokalnu vazbu a klesne citlivost konca. Ak som ale pochopul asi nemas celkovu nfb takze zisku mas prebytok?
2) samotny prud uplne nedefinuje skreslenie. Casto ide o nasledujuci stupen a zataz ktoru tou lampou napajas. Zatazovacia krivka sice na grafe niekde vyzera rovno a niekde krivo ale to este neznamena ze v danom mieste pracovneho bodu pri danom napati bude sinus asymetricky. Je tam velmi vela faktorov ktore na to maju vplyv. Ja lampou niekedy pustam aj 100-200uA a ma nemeratelne skreslenie
Díky, takže myslíte, že mám zachovat Rz dle pentodového zapojení v katalogu? U jiných elektronek, například EL34, je totiž v katalogu zvlášť rozepsán doporučený pracovní bod pro UL zapojení s odbočkou v 40-50% a tento bod mívá zpravidla přibližně o toto procento vyšší impedanci primáru oproti katalogovým hodnotám pro pentodové zapojení. Zkoušel jsem při návrhu Chat GPT a ten mi doporučil volit namísto 3k8 impedanci mezi 5 a 5k5. A mám vysledované, že v některých technických záležitostech verze 4O nebývá vůbec mimo
Vzhledem k tomu, co jsem zatím prakticky zkoušel a co si myslím já, bych však byl spíš pro impedanci zachovat, jak radíte... Ale chtěl jsem si to ověřit zde, jelikož je to můj druhý větší zesilovač a ten první jsem navíc docela zmršil a hodně se učil za letu, tak bych ho rád udělal co nejdokonaleji.
To so zatazou som myslel ku katodovemu vinutiu, ak sa da UL ciastocne sa to zacne tvarit triodovo a nizsia zataz by bola lepsia. Ak je to ab2 (to som prehliadol) je to zase inak. Ale impedancia transformatoru cca zalezi od napajacieho napatia a vykonu ktory chces dostat, nie az tak velmi od druhu elektronky, tam je to len o tom ci je to schopna dodat pri danych parametroch a zapojeni. Tiez dost zalezi od toho ci pouzijes celkovu spatnu vazbu. Chat gpt radi velku impedanciu lebo vela ludi stavia na internete lampace bez gnfb a aby to nemalo sialene skreslenie tak sa to zachrani vyssou impedanciou primaru.
No a lze tedy udělat nějaký univerzální závěr, jestli impedanci zachovat dle doporučení pro pentodové zapojení, nebo o nějakých těch 25 % zvýšit, nebo se to tak vůbec nedá říct a je třeba laborovat, měřit a zkoušet? AB2ka v katalogu doporučuje 3k8 pro pentodové zapojení. Reálně lze objednat 4k, nebo 5k. V návrhu mám rezervu zesílení a globální ZV zavést plánuji.
najlepsie je nakreslit zatazovaciu krivku a tam to uvidis pre konkretne napajacie napatie a elektronku. 4k trafo bude podla mna univerzalnejsie, obzvlast ak chces UL nemozes g2 davat velmi vysoko, aby si dostal potom vykon musi ist impedancia dole.
Ake lampy a napajacie napatie chces pouzit v koncovom stupni?
pozri si toto ak to nepoznas, jednoduchsie to nikde nie je vysvetlene: https://www.valvewizard.co.uk/pp.html
Chci tam použít zase 6P3S a vycházím z katalogového zapojení 6L6-G pro třídu AB2, tedy 360 V a 2x 44 mA bias. Bez UL zapojení doporučují oněch 3k8.
ak je to 6p3s a napajanie takto nizke urcite radsej 4k vystupak ako 5k... pri tak nizkom napajani a zavazbovane by to urcite zvladlo aj 3k vystupak (odhadom, nechce sa mi kreslit krivky)
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P