(upravil tubamusic 22. 12. 2024 10:31)

Re: Prostě Áčko

...

Web

(upravil tubamusic 22. 12. 2024 10:31)

...

Web

(upravil tubamusic 15. 1. 2025 16:58)

https://i.postimg.cc/0rr6T8X8/sch-A-4p-ry.jpg https://i.postimg.cc/jC9WKGBy/A-4p-ry.jpg

4páry KD607/KD617, napájení +,- 24V, jednovrstvá deska 280x100mm.

Web

(upravil Wili 15. 1. 2025 17:44)

mas to pekne, ak mozem zopar postrehov:
- to3 nechces natocit o 45 stupnov? bude mensie Lko ...
- ta nadprudovka ci co to je mi pride ako overkill a robi ti to bordel na doske,  nestaci to tahat len z jedneho koncaku?
- spolocne wago je sice pekne ale strasne zle, tahas vystup z miesta kde tecie najvacsi prud. Oddel napajanie a audio casti.
- idealne by bolo keby si tahal napajanie spolu spodom na jeden okraj a tam mal obe polarity, a opacnou stranou vystup.
- ochrany budu mimo dosku? nechcel si ich integrovat priamo na dosku? je tam dost miesta
- ja viem ze to s tymto stylom dosky asi lepsie nepojde ale ten rozkmit mas strasne roztahany hala bala, moze to robit neplechu, a tiez tie spoje maju velmi malu izolacnu vzdialenost, teda ak to nebol zamer?

(upravil jardag69 15. 1. 2025 17:54)

Co by se stalo, kdyby vsechna drobná elektronika byla na extra destičce a budiče a konce na druhé?

(upravil 15. 1. 2025 20:32)

Wili: Díky
- TO3 bych naopak ještě raději dál od sebe kvůli teplu, aby se to lokálně nepřehřálo. Bude to na 5mm silném eLku.
- To není jen nadproudovka. To je něco, nad čím jsem bádal strašně dlouho. Drží to proud koncových trandů. Podle všeho by mi to mělo fungovat následovně. Se zvyšujícím napětí na kterémkoli emitorovém odporu se bude klidový proud snižovat. Mělo by to tedy zajistit stabilní klidový proud, protože to funguje jakoby symetricky. Nevím, jestli je to blbost, nebo jsem něco vymyslel, ale nikde jsem to takhle neviděl. To bude předmětem testů.
- Jí vím, zas ty kostry. Je to v rámci jednovrstvy a ze zdroje půjde nejspíš GND jen jedním drátem, tak to nebude tak horký. Zvlášť jsou kostry pro napájecí obvody a zvlášť pro výstup a vstup.
- Roztahaný to je, aby se to vešlo do šířky a nezasahovalo to tolik doprostřed bedny. mosel jsem součástky nasypak jakoby vodorovně a proto vycházejí docela dlouhé cesty. Mám z toho obavu, ale věřím, že to nebude velký problém.
- Integrovat ochranu už se mi nepodařilo. Deska by byla velká a nikam by se to pak nevešlo. Ochrana bude extra.

Pořád si pohrávám s myšlenkou, že bych to napájel dvěma průmyslovými spínanými zdroji 24V.

jardag69 napsal:

Co by se stalo, kdyby vsechna drobná elektronika byla na extra destičce a budiče a konce na druhé?

Tuhle Myšlenku jsem opustil záhy. Čím míň desek, tím levnější prototyp. Když to bude fungovat, pak to udělám třeba na dvouvrstvu a pak by to mohlo vypadat a fungovat ještě líp.

Web

To bude masová výroba až to otestuješ?

jardag69: Masová výroba to nebude ani náhodou. Jen tak pro mě, pro využití tesláckých KD 607/617.

Web

Oki. Oni se tady asi ani nebudou honit žádné tisíciny a odstupy 140dB. Sem si myslel, že by se to právě lépe navrhovalo na malou extra destičku s krátkýma cestičkama a mimo ty velké odběry přes cestičky. Ale je to fuk.

Rovnou na dps bych poresil lepsi filtraci...

Web

reeb: Filtrace na desce, toť otázka. Pokud to budu chtít napájet spínanými zdroji, tak mám obavu, aby to "nezvvonilo" nebo nekmitalo už na napájení. Máš s tím zkušenost? Pro áčko si myslím, že spínaný zdroje můžou být, kvůli stálému velkému odběru a minimálnímu impulznímu zatížení, docela zajímavé řešení. Nebo se pletu?

Web