#21 25. 1. 2024 11:47 (upravil dhaman 25. 1. 2024 11:54)
#22 25. 1. 2024 13:00 (upravil BlackRider 25. 1. 2024 13:18)
Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka
Krásná poslechovka.
Na výškách je pásek? Možná více směruje a proto ten úbytek výšek v nahrávce ze Zoomu, ale na binaurálu cajk. Jak vypadá korekční křivka na basech?
Metoda 3M pro mě byla neznámá, tak jsem vygooglil a něco podobnýho jsem už před lety dělal. Pink noise do beden, měřícím mikrofonem jsem pohyboval např. v kruzích kolem měř. bedny a udělal jsem potom spektrální analýzu záznamu s korekcí mikrofonu. Nefungovalo to úplně blbě.
Když není simulace z Vituixu, použiju pro info měření v poslechovým místě.
Až budu doma, zaměřím pozici beden a nahrávadla a přídám tu informaci do 1. příspěvku,
Edit:
Je záměr, že podpisy pod příspěvkama se ukazují jen když člověk není na fóru přihlášen?
#23 25. 1. 2024 17:58 (upravil dhaman 25. 1. 2024 17:59)
Paci sa KEF LS50 meta rovnake miesto bez DSP.
Zoom H1n Interny mikrofon
link KEF zoom-h1n
Roland CS 10EM Binauralna nahravka
link KEF Binaural
#24 26. 1. 2024 5:24 (upravil BlackRider 26. 1. 2024 8:27)
Super a dík. Aktualizoval jsem 1. příspěvek. Už jde ABX porovnání.
Jak zhruba máš vzdálenosti mezi bednama a nahrávadlem?
Jinak na nahrávce LS-50 je krásně slyšet to jejich ladění basů (tohle se Blade* dle mého názoru netýká, to je úplně jiná koncepce):
#25 26. 1. 2024 9:01 (upravil dhaman 26. 1. 2024 9:33)
180cm medzi bednami a 180cm k mikrofónu.
Čo sa týka toho DSP pre 15" tak v podstate tam mám použité 2 filtre.
1. Linkwitz transform filter, aby ta 15" Isla viac dole. Nevytacam to na plné gule tak sa to dá. A 15" má rezervu.
2. Tzv. "Virtual bass array filter" v podstate to rieši hlavný rezonancny mod miestnosťi cez dĺžku. Metódou podpísanou vo videu, sa vygeneruje
v protifaze FIR filter na problémovej frekvencii. Niečo ako keby sa pridal Subwoofer ale s využitim existujúcich reprosustav.
Niečo podobné robí Dirac ART.
Link na video https://youtu.be/q9aJqQpNyLY?si=J-Ve4VdHkRXAvPPr
#27 26. 1. 2024 12:36 (upravil dhaman 26. 1. 2024 12:42)
Podla mna je to akustikou. Mam dost zatlmenu miestnost nemam rad ozvenu a rezonancie. Koberec, akusticke stropne panely, difuzory. Takze tych odrazov bude menej.
RT60 180ms viz graf.
Mozem to skusit nahrat nearfield napr z 30cm tam by sa akustika miestnosti mala prejavovat menej.
#28 26. 1. 2024 13:06 (upravil BlackRider 26. 1. 2024 13:07)
Jo, jak jsi ukázal foto, asi to bde spíš akustikou. Já to mám v obyváku - strop monolit beton, velká plocha skla po jedné straně (se závěsy) a žádné akustické úpravy.
Nebo ten mikrák v Zoomu ubírá na výškách, ale to se mi nezdá (většinou přidává nějaké dB).
Nearfield by mohl ukázat víc. Zkus kolmo na membránu mikrofonem.
#29 26. 1. 2024 13:47 (upravil dhaman 26. 1. 2024 13:48)
Paci sa KEF nearfield cca 20cm
#30 26. 1. 2024 23:00 (upravil BlackRider 26. 1. 2024 23:20)
Přidáno do 1. příspěvku.
Tak je potvrzená ta místnost, v blízkým poli je tam výšek podle mě tak jak by mělo.
Tak kdo další udělá nahrávku?
Hod sem jeste prosim spektrogram rekneme 20-300Hz v MLP, mereno pri vysoke hlasitosti, alespon 1000ms okno. Dedikovana mistnost je super. RT60 je dost nizko, nicmene je to hodne dany velikosti mistnosti. Kazdopadne minimalne podle mereni to vypada velmi dobre
Problém týchto nahrávok je v tom, že v reálnom posluchovom priestore ľudský sluch dokáže odlíšiť priamy zvuk od odrazov (ak je ich časový posun aspoň 5 ms). Výsledný zvuk preto vníma inak.
Mikrofón priamy zvuk zmieša s odrazmi a v následnom poluchu nahrávky cez slúchadná sa všetko reprodukuje ako priamy zvuk. Pri posluchu cez reprosústavy by sa to ešte doplnilo novými odrazmi aktuálnej posluchovej miestnosti.
Nahrávky "nearfield" ukázali značný hrb okolo 120Hz a prudký pokles pod 100Hz. To spôsobuje zastretie stredov, nedostatok výšok a "hučanie" basov. Reálne basy potom vytvára subwoofer.
Verím ale , že pri reálnom poluchu to hrá lepšie, ako dokážu sprostredkovať tie nahrávky.
Emge keby sa dal like tak máš palec hore. Plne s tebou súhlasím.
V nearfield podľa mňa okrem bassreflexu chýba aj vplyv baffle step.
BlackRider, prečo by v nasnímam "nearfielde" nemal byť nasnímaný aj basreflex danej reprosústavy? Predný basreflex by sa 20cm od reprosústavy mal prejaviť.
Že tam chýba vplyv subwooferu, to mi je jasné, to som aj napísal.
Ja som si pozrel v Audacity spektrum z jednotlivých skladieb Tvojho záznamu (Audacity - Analyzovať - Vykresliť spektrum) a hrb na 120Hz je tam evidentný.
Tie nahrávky z "posluchu" (nielen nearfield) nie sú dobré. Hľadal som len príčinu, prečo tomu tak je.
#37 28. 1. 2024 16:10 (upravil BlackRider 29. 1. 2024 3:34)
LS 50 meta má BR nátrubek vzadu.
Upsal jsem se, je to rozdíl spektra referenční nahrávky a nahrávky nearfieldu. Upravil jsem to.
Z toho rozdílu je v podstatě vidět i ladění BR.
Nahrávka nearfield je jen jedna a to dhamanova -LS50ek.
Jak budu na počítači, můžu porovnat měření EAC a frekvenčku viz příspěvek #34.
NF průběh BR a koaxu, půjčeno z ASR:
Řeskl bych, že dhamanův Zoom na výškách přidává. Co mě překvapuje je, že se v NF nekoná průběh viz ASR v pásmu 100 - 1000 Hz. Čili kompenzace průběhu baffle stepu origo výhybkou.
Můžu zkusit ty filtry více "zakulatit", ale nejsem si jist, jestli jsem dostatečný hifi-mág, abych slyšel rozdíl.
Je to pokus, který v tvém případě můžeš vyzkoušet - myslím - skokově.
Hodně mě zaujala ta aperiodická ozvučnice pro středobas toho koaxu, jak jsme se na místě bavili. Mluvil jsi o "boxy" zabarvení zvuku, co přesně jsi tím myslel? Do tohoto momentu jsem se s tímto typem ozvučnice nezabýval, ale nemáš třeba tip na nějaké čtení o tom?
Hodně asi udělalo umístění a prostor kolem, bedny šlo snadno lokalizovat a bylo slyšet přidaný "dutý" zvuk. Nějakou vinu bude snad mít z principu i IMD koaxu děleného nízko (kmitající plocha v blízkosti pevné kaloty), mohlo to způsobit slabší detaily a třeba i to zkreslení při hlasitém poslechu; nebo to byl zesilovač?
Čtení? Nejsnáz googlit, spíš bych ale kouknul na princip TL tady v Teorii & Praxi. Využití aperiodické bedny bych viděl u uzavřenek s vyšším Qtc; dříve se zadní stěna dělala ze dvou tenkých desek, v celé ploše měly vyvrtané díry a mezi nimi napnutou látku a slepeny k sobě.
#39 30. 1. 2024 14:46 (upravil BlackRider 30. 1. 2024 17:03)
U mého miniDSP se jednotlivý pásma načítají postupně "směrem" od výšek. Prodleva je tam asi 2-3s. Což není úplně ideální na rychlý přepínání mezi variantou A a B. Čím více pásem, tím větší prodleva - sčítá se to.
Nejsem si jist, jestli mám změřené TSp těch koaxů, kdyžtak změřím parametry. Zesík, že by zvukově barvil? To nevím, možný to je. Není žádnej hiend, ale zároveň to není žádnej low-cost. Výchylka koaxu je minimální, tím to dle mého názoru nebude.
Každopádně jestli to klapne (zítra se jdu mrknout na Yamahu*), pořídím stereo zes do obýváku a pasivní bedny a aktiv půjde nahoru k bubnům. KEF Q300 aktiv plus ty bedny s 15" dole.
*
Měl jsem před nějakou dobou Yamahu A-960 mkI a ta byla super, klidně bych do toho šel znovu. V černé a mkII. Ale z důvodu konektivity se aktuálně přikláním spíš k té nové variantě. Aspoň že to dělaj v jakoby vintage designu.
#40 9. 2. 2024 6:28 (upravil BlackRider 9. 2. 2024 6:33)
Přidal jsem do 1. příspěvku další nahrávku.
Velkou výhodou se mi zdá, že lze mezi sebou dělat ABX přepínání ve Foobaru? Co vám hraje nejlíp?