Re: 8" do 3p

Ja myslim, ze panuje shoda, ze bude lepsi tam ten odpor doplnit wink

Zpet k vyhybce, nize mereni aktualni verze:
https://i.postimg.cc/gnMhnXt5/ramecek-2.jpg

Modra je v poslechovem miste, cervena s rameckem cca 1,6m od bedny, zelena bez ramecku cca 1,6m od bedny. Vse s oknem 500ms. Zvukove posun dopredu. Zajimave je, jak v poslechovem miste vyleze hrb na delicce (cca 4m od beden). Chci zkusit srovnat poslechove kdyz ho vyekvalizuju (dsp) a kdyz tam je. Druhou veci, kterou chci jeste zkusit je upravit sirokou vyzarovaci charakteristiku stredaku, navic se na stredech deje nejaka neplecha v casove oblasti. Poslechove me ani jedno moc nerusi, ale jako technik bych to chtel rozlousknout smile Precijen prvni odraz je pak spektralne neoptimalni a muze to nejak zvuk zabarvovat.

Zvukove (srovnavam s Jamo D600):
-pri nizsich a strednich hlasitostech je to vlastne velmi podobne, pri vysokych je nova bedna lepsi, cistsi - ale musim fakt smeknout pred konstruktery z Jama - vetsina jejich beden je podle nezavislych mereni nic moc navrhnuta, ale tady je pekne videt, proc je co vyreseno tak jak je.

- v nekterych filmech (napr. Alita Battle Angle) je zvuk stale trochu ostry, i kdyz vyrazne lepsi, nez predtim. V jinych (napr. Mad Max Fury Road) mel mozna s predchozi verzi zvuk vetsi drajv

- pro referenci - uz ted je to lepsi, nez v jakemkoliv hifi studiu s kinem, kde jsem byl (kdyz nepocitam prezentaci Trinnovu na ISE) - a to srovnavam s resenimi za nekolik milionu s dedikovanym signalovym procesorem a dedikovanou mistnosti... Coz vlastne nevim, jestli me ma tesit, nebo z toho mam bejt smutnej...

(upravil ransom 26. 10. 2024 17:41)

PMA: Jasný. A souhlasím. Fakt z toho nechci dělat nekonečnou akademickou diskuzi.
Sorry, neuvažoval jsem o souvislostech se zesilovači - tahle obvodařina není zas úplně můj obor.
Zeptám se znalejšího: zesilovači s LR výstupním obvodem (klasika, nějakých 15 závitů plus 10R odpor) by to vadit nemuselo? Tam právě bude ta rezonance zatlumená dost. Nebo mi ještě něco uniká?

Sorry za OT, ale když už se to nakouslo... Nekamenujte mě.

(upravil PMA 26. 10. 2024 17:46)

Určitě doplnit. Pokud vezmu schéma https://postlmg.cc/JHj6hxgB tak ta rezonance na 200k tam zůstává i při připojení okolních součástek. A je to naopak horší, problematických nul přibylo v oblasti kHz.

Mimochodem, ten induktivní dělič 3.3mH/2.2mH obalený kapacitami taky není šťastný nápad.

(upravil 27. 10. 2024 16:34)

Abych neumrel blbej - v cem je to nestastne, pokud celkova impedance je ok?

Par poznatku z dnesniho testovani:

- rizeni smerovosti pomoci absorbce moc nefunguje, nicmene lze absorbci hned u repro ovlivnovat sbir
- ta vzdalenost 1,6m, kterou jsem zvolil pro smerovky v simulaci je ponekud nestastna a jak na potvoru se v te vzdalenosti potkava nekolik jevu, ktere se blize, ani dale neprojevuji
- spousta postupu zazitych pri klasickem navrhu ma svoje limity a v realne mistnosti davaji spatne vysledky
- ad smerovost stredaku - soustredil jsem se na uhly, ve kterych dochazi k prvnimu bocnimu odrazu a realne mereni v tom miste je mnohem lepsi, nez naznacuji simulace. Na obou stranach kolem centru jsou skrinky s pruzvucnymi cely - pri merenich pouzitych pro simulaci byly prazdne. Nyni jsou narvane rucniky a dalsim textilem. Charka ve 45 stupnich prakticky kopiruje osovou  az do 8-10kHz

- hrb na delicce - po vykompenzovani v poslechovem miste je zvuk mnohem lepsi, vlastne je hodne dobry. Jeste zpatky trochu zvednu oblast nad 7kHz a doplnim ten odpor k 220n

Vecer pripnu mereni

(upravil jardag69 27. 10. 2024 17:26)

Asi myslí to spojení cívky 3.3mH a kondíku 220nF. Bude mít svuj rezonancni kmitocet a ten obvod bude mít i vysokou jakost.
Případné špičky jdou do země přes další kondíky 44uF+24uF. To by se zesilovači nemuselo líbit. Asi by stačilo vyhodit ten 220nF.

Slíbená merení, aktuální verze , včetně korekcí DSP:

- polar map v 1,8m - https://i.postimg.cc/DmRkJpTL/Vituix-CAD-Directivity-hor.png

- SPL v MLP - https://i.postimg.cc/kRbHv9m8/spl-MLP.jpg

- zkreslení při 100dB/1m (měřeno v 0,4m) - https://i.postimg.cc/3WsVJyXZ/distortion.jpg

dotazy a náměty jsou vítány

PMA omlouvám se, že jsem ti do toho skočil. Napiš prosím, co všechno je na tlumivkovém děliči a kondíku špatně.
Děkuji.

2 luikas: původně jsem to nechtěl komentovat, ale když jsem se znova díval na schéma vyhybky, tak nic složitějšího už jsem dlouho neviděl a položil bych si otázku, zda je to skutečně nutné? Udělal jsem vlastní zkušenost, že líp znějí v detailu jednoduché vyhybky i za cenu, že charky nebudou ideální. Teď už odsimuluji první verzi, řekněme ideál s rozumnou složitostí a pak zkouším varianty s nižšímu řády filtrů či s jiným dělením.

Zajimavy tema, urcite spousta uhlu pohledu, jak na to lze koukat.

- nizsi rady se vyplati pokud potrebuju spojit repro s hodne rozdilnou smerovosti na delicce (velky stredobas a vyska bez waveguidu napr)
- je treba s tim pocitat uz od zacatku = vyborne znat repro a byt ready, ze bude potreba predelat bednu, aby vysla predozadni pozice stredy/vysky a difrakce
- vybrat vyskac dostatecne parni dole a stredobas s vybornym chvanim nahore (dosti omezeny vyber)
- muze to prinest lepsi fazove chovani (samo o sobe dle me z tech mene podstatnych parametru, byt pro kino je vyhodne mit obdobne fazove chovani vsech repro = obdobne resene filtry)

- zajimavy koncept muze byt pouzit jednoduche filtry, ladit jen fazi a normalizovanou smerovost a amplitudu korigovat globalne dsp

Cenovy rozdil na vyhybce je v cene celku a vzhledem k casove narocnosti vyvoje vedlejsi

Naopak za zajimave povazuji nejruznejsi moderni techniky rizeni smerovosti a pro stereo bych resil bedny urco jako aktivni s dsp a multisubem

(upravil luikas 9. 11. 2024 16:54)

Zpět k původnímu tématu, rád bych se podělil o pár zkušeností. Nová výhybka vyřešila určitou prezentnost a agresivitu ve zvuku, ale zvuk byl takový mdlejší a nedařilo se mi to rozlousknout proč. Mám rád spíš klidnější, temnější zvuk, ale zároveň mám rád i ten fyzický zážitek při poslechu, kdy kopák člověku zmáčkne hrudník a hne bránicí.

Toho fyzického vjemu není vůbec snadné dosáhnout a je třeba dobře vyřešit docela dost věcí:

- vyřešit frekvence pod 20 Hz (hlavně 5-12Hz, kde rezonují různé části našeho těla) - já je řeším pomocí BOSS platformy a Buttkickeru (řízeno MiniDSP), je třeba dobře vybrat sedačku, aby to vydržela, poměrně dost ji upravit a asi liliardou poslechových testů zjistit její rezonance, kde nejlépe které frekvence budit aby stimulovaly zadek/záda na jejich rezonančních frekvencích, atd - no docela věda a měří se to blbě - bez tohohle je všechno takové umělé, připodobnil bych to rozdílu mezi poslechem na sluchátka a přes bedny, podobný skok je s tímto a bez toho. Navíc s těmahle hračkama stačí tak o 20dB menší hlasitost pro obdobný zážitek

- pásmo 20-100 Hz vyrovnané v amplitudové i časové oblasti (dozvuk) - já fandím multisubu, ale teoreticky to jde i bez něj - pro fyzický vjem je kritické pásmo cca 60-80 Hz

- pásmo 100-250 Hz - tady jsem měl určité mezery já - důležité pro tu "hranu" náběhu, dává např kopáku tu údernost, dynamiku. Ve většině místností strašně složité frekvence, protože nejdou už řešit multisubem a zároveň i blbě akusticky, končí tam v malých místnostech modální pásmo. Já vyřešil DSP (Audessey). Je třeba rozumět co kterou díru a hrb způsobuje a co kompenzovat a co nechat být. Bedny s více basáky tady mají velkou výhodu, s 2p prakticky neřešitelné

Všechno co v těchto pásmech hraje je třeba perfektně sladit v časové oblasti, jinak se kýžený efekt nedostaví a ladit tuhle oblast (5-250 Hz) dosti z kopce. Mimochodem, naučit se ovládnout Audessey mi dalo dosti zabrat, je třeba postupovat poněkud jinak, než je v manuálu (měřící body tak po 20 cm, měnit výšku, používat curve editor (pokročilejší upravují koeficienty ve staženém souboru), správně nastavit frek. rozsah k úpravám...), vše pro každy kanál zvlášť a ověřovat vlastním měřením.

Zajímá tu někoho tohle téma? Klidně nasdílím více zkušeností...

To pasmo 20-100Hz ma zaujima ako vyriesit bez multisub. Predpokladam, ze nielen pre jedno posluchove miesto a bez brutalnych akustickych uprav. Kludne sa viac rozpis.

Tak to jde vicero zpusoby (nearfield sub, hooodne velka mistnost, u sterea v dsp zmixivat tyhle frekvence z L a R dohromady a dale se v tomhe pasmu pokusit chovat k L a R bedne hako ke dvema subwooferum...). U kina bude zajimavy Dirac Art, az ho finalne releasnou na levne recievery

Kazdopadne pro vice mist je multisub nejjistejsi volba.

(upravil marcin 9. 11. 2024 23:28)

Dik, v podstate som skusal tu poslednu moznost, ale ona a ani ta prva nesplnaju poziadavku amplitudovej vyrovnanosti mimo jedneho miesta a teda nepokryju ani casovu oblast. Mne to vychadza jedine na multisub, pripadne pocuvat niekde na zahrade, co nie je idealne ani pre toho, kto ju ma smile