Re: Reproduktory SB Acoustics
Hluchý jistě nejsi,ale jakkoli deformovaná impedančka je jenom symptom, kde je to hned vidět, že se děje něco blbého,ten hlavní problém je jinej a horší... že kmitání není čistě pístové (osová nesymetrie mag mezery,špatně sestavená kmitka a její přívody,nerovnoměrně či opatlané lepidlo i tam kde být nesmí apod) ale vždy bohužel nesouměrně = reprák se pak jinak mechanicky chová,parciálně kmitá má vyšší a skokově měnící se zkreslení THD i IMD a hlavně často pak při vyšším vybuzení se brzy přidávají i různé nelineární pazvuky a rovněž na cháře má taky často i jinej "krpatej" průběh zejména na horním konci pásma.
A ano slyšet to je,samozřejmě je mnohem víc než vidět na měření (já to poznám i dnes kdy jsem už "skorobunta" na ucho prakticky ihned na hudebním signálu i na tichým sinu). Je to samozřejmě vždy otázka míry, kde se člověk pohybuje,kde u beden z tesel a asijského smetí z hadexu či tipy či podobných odpadků je to asi fakt jedno ,ale u top či aspoň trochu slušněji osazeného projektu z vlastní zkušenosti vím že to hraje zejména u výškáče opravdu velkou roli a kdo tohle nezažil, neví co je to peklo s laděním vyhýbky když to furt hraje nahovno ač to měří perfektně... protože se to projevuje často uplně jinak než by člověk čekal a je to velkej problém to pro méně zkušeného konstruktéra identifikovat.
Repráky jsem středil ještě před vznikem amplionu a pak min tady na AW jako první psal o tom jak na to a čím co nejjednodušeji otestovat, pak hned se přidali i další kluci (check,kyselym,pistole a i další co na to taky narazili) cca už někdy v roce 2007-9 co matně pamatuju (šlo často hlavně o starší repra v bednách,který stačilo rozebrat a znovu složit,vyčistit starej tuhej FFL a pod., ale často i o uplně nové různé seasy,monacory,visatony a další značky). Jak píše kocour už tenkrát jsem pochopil že za kvalitu se platí a často to člověka vyjde líp a levněji než když se snaží na tomhle šetřit. To prohazování repro jsme dělali při hromadkách kde si více lidí koupilo stejný typ a bylo z čeho páry vybrat. Já to třeba u nejlacinějších (alík a spol) řeším koupí více kusů a znich pak vždy vyberu aspoň trochu rozumný páry.