Re: Driver + horna/zvukovod na doma
OK, diky.
Zdrejme som dost mimo s tym tvarom krivky na zaciatku horny. Hlavne co sa tyka vstupneho uhlu alfa0, ten pozeram ze som dal uplne divoko…
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Driver + horna/zvukovod na doma
OK, diky.
Zdrejme som dost mimo s tym tvarom krivky na zaciatku horny. Hlavne co sa tyka vstupneho uhlu alfa0, ten pozeram ze som dal uplne divoko…
To marcin. To s tým normalizovaným zobrazením je kapánek pokrytecké, ale budiž. Prečo to nezobraziť tak ako bolo namerané?
Skrátka nepotrebujem zdôvodnenie polovice wg fanklubu , prečo je dobre to zobrazovať v normalizovanom stave ...
Neviem, čo myslíš tým pokrytectvom. Veď píšem, že merania reprosústav zobrazovať "as is" a nič s nimi nerobiť. To, že sa použije normalizácia pri simulácii zvukovodu súvisí s inými vecami.
To, že niektorá implemantácia aj pri použití skvelej horny môže mať mizernú reproduckiu z iných dôvodov sa akosi taktne zamlčiava
Samozrejme že je implementácia dôležitá, tak ako pri všetkom. Kde sa to zamlčiava? Naozaj neviem o tom, že by niekto niekedy tvrdil: tu máš skvelú hornu daj na ňu dáky driver, daj pod to nejaký basák a použi uni výhybku. Alebo aké sú tie iné dôvody? Alebo narážaš na projekt TOTEM? Tam zas nebola použitá skvelá horna, fakt neviem...
Skusil som tie R-OSSE parametre pre PH-170 odhadnut este inak, ale vysledok simulacie je velmi podobny.
Takze asi to takto na ine zvukovody s neznamym profilom nejde dobre pouzit.
Druha verzia s "ucesanejsimi" R-OSSE parametrami tych profilov. Vystupne uhly podla datasheetu, vstupny uhol na oboch 23 stupnov - tento bude asi v reale mensi, ale len podla vonkajsieho tvaru to lepsie neodhadnem.
Front (v2)
R-OSSE parametre: https://www.desmos.com/calculator/wdkkev77sn
Side (v2)
R-OSSE parametre: https://www.desmos.com/calculator/tt2vq35yx4
Nechce sa mi tu zavádzať prestrelku s neustálym vracaním sa naspäť vo vlákne a spätným poukazovaním na to, čo kto kde napísal. Keď si ešte raz prečítaš toto vlákno od začiatku, tak to snáď pochopíš. O nejakých totemoch ako o nepodarku (mizernej implementácii) si hovoril ty, nie ja. A samozrejme tvrdím, že púhe technokratické hodnotenie reprosústav prostredníctvom grafov je nedostatočné. Máme tu dva realizované projekty so Sandhornom, pričom ich merania u mňa nevyvolávajú pocit výnimočnosti a už vôbec nie, keď som jednu implementáciu počul na vlastné uši. Miero tu zase prezentuje normalizované grafy svojho odlišného projektu a experimenty v oblasti potláčania rezonancií. Avšak namiesto toho, aby postnul celé meranie (nie normalizované, ktoré zakrýva mnoho nedostatkov) tu začnú vystupovať ďalší priaznivci a tvrdiť, že normalizované meranie je to kde uvidíme aké je to skvelé. Áno vidíme, že to má predpokladané smerové vlastnosti, ale to je všetko. Je tam však celý rad detailov, ktoré akosi vyriešené nie sú. A ten prvý projekt nie je podľa mňa dostatočne dobrý ani podľa merania, nakoľko zväzok je široký po deliacu frekvenciu a úzky od deličky smerom hore. Ale takto si ja súdruhovia konštantnú smerovosť nepredstavujem - tá by mala byť prakticky rovnaká v celom akustickom pásme a monotónne narastať v oblasti najvyšších frekvencií ! Takže v prvej implementácii som videl aj merania, v druhom prípade len merania (počuť to s vysokou pravdepodobnosťou nebudem). A preto by som rád videl celkové meranie, neprikrášlené normalizovaným zobrazením, tak ako to leží a beží. A pokiaľ môžem požiadať, nedávajte sem sústavne vygenerované grafy teoretického priebehu smerovosti. Totiž ako to vidím, praktická implementácia má od teoretickej prezentácie zatiaľ pomerne ďaleko. Omnoho viac uvítam, ak tu bude viac reálnych a nenormalizpvaných meraní. Prajem príjemný deň
godz, nemam potrebu ta presvedcovat o vynimocnosti cohokolvek :-) len som sa chcel podelit s tym co mam, popripade co som schopny zmerat ci odsimulovat. ak ta to nezaujima, tak prosim toto vlakno necitaj, popripade si zaloz vlastne napr. s nazvom "Horna/zvukovod nahoře prakticky".
marcin, to je dobra pripomienka, tie moje simulacie boli freestanding, skusim si to este prepocitat s infinity baffle, dakujem :-)
O čo dlhšie čítam toto vlákno, o to viac sa teším na meranie sandhornov a simuláciu výhybky. Snáď potom penjo dovolí ukázať aj reálne merania bez normalizácie tak, ako to reálne stojí. Myslím, že to písal Kocour vo vedľajšom vlákne, že perfektne merajúca sústava má všetky predpoklady stať sa výborne hrajúcou, ale stále to ešte neznamená, že bude perfektne hrať. Zrovna teraz som porovnával dve sústavy rovnakej koncepcie (obe mojej konštrukcie), ktoré merajú vo všetkých aspektoch veľmi podobne...jedna z nich asi z hľadiska smerovosti o niečo málo horšie, avšak využíva kvalitnejšie meniče. Hrajú samozrejme úplne inak a lepšie hrá sústava s naoko horšími smerovkami, ale lepšími meničmi. Takže naozaj, nerobme závery len z pohľadu na grafy. Samozrejme sústava, ktorá meria úplne blbo, aj blbo hrá. Nikdy som nebol proti WG (práve naopak), ale tiež som si overil, že niekedy tie krásne grafy ešte neznamenali perfektný zvuk.
No tak jdu dál "plivat z bezpečí audiowebu". Sme opäť ponorený do tej istej atmosféry ako pred rokmi keď sa tu objavil prvý MaBatov projekt. Aj vtedy sa to predkladalo ako ultimatívne riešenie, ktoré už nemá alternatívu a nič lepšie neexistuje. Paradoxne, dnes sú hovorcami klubu aj tí, ktorých Batík pred rokmi nemiestne ponižoval naprieč všetkými česko-slovenskými audio fórami. Dnes je to už nievemkoľká iterácia na tému wg a je okolo toho opäť rozruch. Teda najmä vtedy, keď niekto spochybní pravú vieru, že len úzko smerujúca horna môže poskytnúť ten pravý zvukový zážitok a samozrejme automaticky k tomu prináleží aj skvelé meranie. Znova zopakujem, že ani jedno ani druhé som doteraz na čs. fórach nevidel, resp. nepočul (teda videl som len projekty obdĺžnikových horn ktoré zrealizoval Pet 007) . Som toho istého názoru ako pred rokmi a to čo opäť verejne hovorím, je v zásade to isté, ako kedysi. Že aj táto koncepcia má svoje limity a svoje nedostatky a že nie každému zvukový prejav takejto kombinácie vyhovuje !A to že sú veci pohybe, je isté a nezostane len pri sandhorne. Miero, k tebe jedna poznámka. Ja som bol skutočne zvedavý ako to vyzerá u teba, teda najmä meranie horny s výhybkou, pretože máš podstatne lepší CD ako použil vo svojom projekte BV. A hoci hráš cez DSP (a tam sú teda iné možnosti spraviť to omnoho lepším!) je to podľa mojej mienky odladené podpriemerne. Totiž hľadám odpoveď na otázku, prečo bol zvuk BV sandhornov taký nezáživný a suchý. Možno to bol nevhodný CD, možno niečo iné. P.S . Unicorn, nedá sa nič len súhlasiť s tvojim príspevkom
Asi bych mohl hodiny hledat na netu v anglických forech, ale radši se zeptám tady.
Je možné do jedné horny dát dva různé měniče? Jeden středobas a druhý čistě výškáč?
Něco jako koaxiál. Nebo by se ty otvory praly?
jardag69 : MEH neboli multiple entry/synergy horn
Godz: ty osobní invektivy, ať už z kterékoliv strany, jsou úplně zbytečné a alespoň trochu inteligentní člověk se jich nedopouští. A sloní paměť nechme slonům, jsme lidi.
Mne menice meral a vyhybku navrhoval Pet007, ekvivalent tej mam u seba v MiniDSP ako "Preset #1". Skusal som u seba este rozne upravy (posunut deliacu frekvenciu, upravit sklon, zvysit citlivost aby hrali menej basov), ale vsetko toto malo len "kozmeticky vplyv" a "zakladny charakter zvuku" sa nezmenil.
Ci to mam odladene podpriemerne netusim, porovnaval som to kedysi len s VMA-I EVO a tiez som uz predal.
To Miero. O.K. nevedel som za akých okolností vznikla tvoja výhybka. Vychádzam len z toho, čo si zverejnil a sorry naozaj sa mi to meranie nepáči. Nechcel som sa dotknúť ani teba a samozrejme ani Pet 007
godz, mnou zverejnene merania Sandhornu tu na audiowebe boli vsetky bez vyhybky, len samotny HF driver s high-pass filtrom ako ochranou pre driver
ak mas na mysli nejake merania na slovanete, tak odpis prosim tam v patricnom vlakne a citaciou
Když vznikne náboženství tak vznikne i důvod pro konflikty člověka proti člověku a víry proti jiné víře.
Zde je to víra v to, že profesionální drivery jakožto měniče vzniklé pro vysoce výkonové ozvučování jsou dokonalé pro účel vysoce kvalitní domácí reprodukce pokud se použije do ideální horny. Tato ideální horna se díky několika ústředním zaníceným věřícím už několik let vyvíjí. Jeden z mnoha parametrů se důležitostí vyzdvihl nad všechny ostatní, z nichž se mnoho naopak zbagatelizovalo. Nemůže se nikdo divit, že tuto víru odmítají ti, kteří mají v oboru nemalé praktické zkušenosti, a že poukazují na nedostatky onoho náboženství. Toto se nezamlouvá věřícím onoho náboženství a její zastánci se chovají po vzoru křesťanské církve, a jsme svědky chování nápadně podobnému křižáckým tažením.
Za mě subjektivně, pokud se použije opravdu kvalitní driver, odpovídající horna a zbylé měniče, dobře se vyladí vyhybka z kvalitních součástek, tak to v NĚKTERÝCH parametrech je schopno překonat bedny klasické hi-fi koncepce, zejména v dynamice a schopnosti krát hodně nahlas. Podání prostoru je dost specifické a nebude vyhovovat každému. Pokud se použije nějaký levný driver a bude se šetřit na ostatních měničích a součástkách vyhybky, tak zvuk bude hrubý, tupý a šedý. Ale mimoosové křivky budou pěkné a to mnoha věřícím ke spokojenosti stačí.
A nezanedbatelné jsou rozměry a design takových beden zvící ledničku. Pak jsou tu ještě značné problémy při stavbě, protože nejsou k dispozici horny, teda když se budeme bavit o těch, které splňují Geddes/MaBat ideu.
Ale pokud je to takový zázrak, a ta nejlepší volba, tak se určitě v nejbližší době dočkáme, že se výroby někdo schopný ujme, protože když je to tak mimořádné, tak na to přece bude odbyt a tedy to je dobrý obchodní produkt. A nebo to zůstane v říši DIY komunity a věřící si budou horny tisknout, odlévat a frézovat.
To tu už bolo... Nič nové...Nejaké fakty okrem " viery" máš? Pretože
Nemůže se nikdo divit, že tuto víru odmítají ti, kteří mají v oboru nemalé praktické zkušenosti, a že poukazují na nedostatky onoho náboženství. Toto se nezamlouvá věřícím onoho náboženství
Zhodnotil si sa sám
Podle mě hlavní otázka je, jestli bedna s úzkou vyzařovací charakteristikou je to pravé ořechové na doma. Já si myslím, že ne. Samotný koncept konstantní směrovosti, kontrolovaného vyzařování mimo osu je v pořádku. Ale horna pro něj není nutná podmínka, dá se realizovat klasicky (Kii3, SPK16) s širším vyzařovacím úhlem, vhodným na doma.
Jenom se zeptám. Na co je potřeba široké vyzařování u sestavy pro jednoho posluchače sedícího na "sweet spotu"?
Pretože vtedy to " nehrá" z boxov, ale realisticky zobrazí hudobnú scénu. Boxy " zmiznú", máš pred sebou len hudobníkov.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Driver + horna/zvukovod na doma