Re: Zig-Zag HA/PREAMP
To s R16 100k vůbec nemusi
Dávejte mu ty rady po kapkách, ať to stačí strávit, co a proč.
Kolik má ten potenciometr ?
Potenciometer je 10k/G, ALPS RK27
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Sluchátka » Zig-Zag HA/PREAMP
Potenciometer je 10k/G, ALPS RK27
Jenom se ptám, nevím. Když jsou v emitorech 3R3, tak musí být ještě výstupní odpor 5R0?
Oddělení kapacitní zátěže zesilovače se zpětnou vazbou.
Taky tam může být R/L člen, kdyby Ti vadila výstupní impedance.
ideální je kus drátu namotanej na odrušovacím feritu To ale do krabičky sluchátkáče nedáš
Myslíš vf tlumivky na výstupu ? kde jsem to jen viděl ? určitě u nějakého zneuznaného genia
Pro inspiraci střeva Topping L30, abyste věděli, co a jak odrbat, aby to pěkně měřilo.
Jo tohle jsem se přesně snažil právě naznačit.,stačila by klasika třeba 1k+47u z inv vstupu na zem a 4k7 zpětnovazební pro podobnej gain.
Topping je král maxima z minima. to jsou TPA předpokládám nějaký že?
danhard napsal:To s R16 100k vůbec nemusi
Kolik má ten potenciometr ?Jo tohle jsem se přesně snažil právě naznačit.,stačila by klasika třeba 1k+47u z inv vstupu na zem a 4k7 zpětnovazební pro podobnej gain.
Nechcem zas prekopávať celú spätnú väzbu. Čiže ponechám tam ten WIMA 1uF cap. a pôvodné osadenie. Jediné čo, tak by som skúsil zmeniť R16 za inú hodnotu. 100k doma nemám, môžem dať aj 47k? Poprípade aký to bude mať vplyv na zvuk?
No dělej jak myslíš ale 1u je opravdu poněkud málo na stejnou rozteč je mnohem více lepších možností Jinak překopávat není co stačí jen zrušit pozici R17 a R16 dát původní 4k7 a R18 1k nic více. Nic co by nešlo čistě změnit. Ptal ses na návrhy co se nám zdá nebo nezdá tak je máš,co s nimi uděláš je jen na tobě
No dělej jak myslíš ale 1u je opravdu poněkud málo na stejnou rozteč je mnohem více lepších možností
Ptal ses na návrhy co se nám zdá nebo nezdá tak je máš,co s nimi uděláš je jen na tobě
Samozrejme som za každý návrh veľmi vďačný. Mám ešte zopár dosiek, tak ak by niekto mal záujem, tak sa s tým môže pohrať. Poprípade možno ja osadím nejakú verziu na takéto hranie.
Ale pri tomto konkrétnom modely to už babrať nechcem. Znie to podľa mňa veľmi pekne a bojím sa, že by som to tým celé len nejako dokazil.
Avšak ten rezistor by som skúsil. Môže byť teda aj tých 47k, bez zmeny ostatných súčiastiek?
Bez změření ti to nikdo zde nekoupí a zvláště po téhle prezentaci tady kde jsou evidentně jisté konstrukční a zbytečné nedostatky,které jdou snadno napravit.Ten návrh ZV je pro BJT operační zesilovač zcela nesmyslnej. Ale ok chtěl jsem jen pomoci už psát nic nebudu.
simon.zigo7 jen nebuď línej to předělat, když už s tebou danhard a dawsoo ztrácej čas
výsledku nakonec nebudeš litovat, uvidíš (nebo spíš uslyšíš)
tiez nie je uplne vhodne riesenie davat potenciometer napriamo na vstup. V podstate vstupny odpor celeho oz mas cez jeho bezec co zapricini viacero veci, napr. to ze ten potenciometer bude mat kratsiu zivotnost a tiez ze ti moze vandrovat dc ofset ako pridavas/uberas hlasitost. Cim vybehanejsi ten potenciometer bude tym horsi DC bordel a sum. Aspon ze tam mas ten R2 ten to ciastocne zachrani ale lepsie by bolo dat r2 napevno napr. 10k a oddelit ho od bezca potenciometra kapacitou.
Ten vstupny filter 1k8+220p je tiez blbost ze mas az pred potenciometrom a nie priamo na vstupnom pine OZ. Snad ten operak je dostatocne blbuvzdorny na to aby sa z toho nezblaznil a kto vie, mozno aj, a to by vysvetlovalo to DC / okrem ineho
simon.zigo7 jen nebuď línej to předělat, když už s tebou danhard a dawsoo ztrácej čas
výsledku nakonec nebudeš litovat, uvidíš (nebo spíš uslyšíš)
Určite to vyskúšam. Len budem musieť nájsť vhodný kondenzátory, ktorý tam budem môcť osadiť. To je v podstate aj najväčší problém - zohnať kusovo kvalitné súčiastky, bez nutnosti objednávania.
tiez nie je uplne vhodne riesenie davat potenciometer napriamo na vstup. V podstate vstupny odpor celeho oz mas cez jeho bezec co zapricini viacero veci, napr. to ze ten potenciometer bude mat kratsiu zivotnost a tiez ze ti moze vandrovat dc ofset ako pridavas/uberas hlasitost. Cim vybehanejsi ten potenciometer bude tym horsi DC bordel a sum. Aspon ze tam mas ten R2 ten to ciastocne zachrani ale lepsie by bolo dat r2 napevno napr. 10k a oddelit ho od bezca potenciometra kapacitou.
Ten vstupny filter 1k8+220p je tiez blbost ze mas az pred potenciometrom a nie priamo na vstupnom pine OZ. Snad ten operak je dostatocne blbuvzdorny na to aby sa z toho nezblaznil
a kto vie, mozno aj, a to by vysvetlovalo to DC / okrem ineho
Wili ďakujem za feedback. Samozrejme tvoje poznámky chápem, ale to by som už skutočne musel prekopať celé zariadenie.
V tomto prípade sa jednalo o môj prvý serióznejší projekt, takže veci ktoré sa dajú doladiť tam samozrejme budú. Ale pravdupovediac, zatiaľ to maká fajn, aspoň podľa mňa Do budúcna už budú snáď dokonalejšie projekty.
simon.zigo7: Koukni na můj projekt. Řekl bych, že všechny tady namítané chyby v něm nemám.
To teplotní svázání LED(1) s T(1) je taková "parádička" bez valného reálného přínosu. Tato vazba by měla smysl v případě, pokud by T(1) byl namáhán víc a hlavně proměnlivě. Kromě toho, pokud je stabilzované napájecí napětí, tak LED je možné nahradit pevným odporem, jak to má např. P. M. v Dispre.
simon.zigo7: Koukni na můj projekt. Řekl bych, že všechny tady namítané chyby v něm nemám.
To teplotní svázání LED(1) s T(1) je taková "parádička" bez valného reálného přínosu. Tato vazba by měla smysl v případě, pokud by T(1) byl namáhán víc a hlavně proměnlivě. Kromě toho, pokud je stabilzované napájecí napětí, tak LED je možné nahradit pevným odporem, jak to má např. P. M. v Dispre.
Váš projekt tiež dobre poznám, pekná konštrukcia
Chcel som sa len opýtať, mohol by som miesto C8 použiť dva 10uF nichicon kondezátory, tak aby vznikol jeden 20uF bipolárny? Alebo tam treba fóliové?
Presnejšie sa jedná o tieto kondenzátory:
https://www.tme.eu/sk/details/uld1h100m … /nichicon/
simon.zigo7 inspiruj se třeba tady: http://amarokcz.wz.cz/BUFF.htm
simon.zigo7 inspiruj se třeba tady: http://amarokcz.wz.cz/BUFF.htm
Hej, len to je zas úplne iné riešenie ZV. Je tu niekoľko návrhov/rád od Vás všetkých.
Prvá je zníženie rezistorov R18,17, zvýšenie kapacity C8 a vynechanie
Druhá je iba zníženie R16
Tretia je Odibu, teda ZV tvorená len rezistormi, vynechanie C8 a R16
Ktoré riešenie teda stojí za skúšku?
Spojením dvou 10uF kondů do série (bipolár) ti vznikne hodnota 5uF. Pri vší úctě, co jsi se učil ve fyzice?
Proč nenavrhneš vstupní odpor toho operáku a jeho zpětnou vazbu tak, jak se to správně má? Viz můj projekt. Ne vše, co se povaluje na internetu, je dobře.
rvx73 napsal:simon.zigo7 inspiruj se třeba tady: http://amarokcz.wz.cz/BUFF.htm
Hej, len to je zas úplne iné riešenie ZV. Je tu niekoľko návrhov/rád od Vás všetkých.
Prvá je zníženie rezistorov R18,17, zvýšenie kapacity C8 a vynechanie R16
rvx73 napsal:simon.zigo7 inspiruj se třeba tady: http://amarokcz.wz.cz/BUFF.htm
Prvá je zníženie rezistorov R18,17, zvýšenie kapacity C8 a vynechanie R16
však to vyzkoušej, s odsávačkou to snad umíš
Audioweb.cz » Sluchátka » Zig-Zag HA/PREAMP