Mechanik, v podstate áno. Ale po poznaní, že sa jedná o MP3, som nezačal tvrdiť, že hrá horšie.
Ako som už napísal (citoval si to), v niektorých pasážach sa dajú nájsť mierne rozdiely. A ich vyhodnotenie môže byť značne individuálne.
Ani originálne nahrávky nemusia byť (väčšinou nie sú) dokonalé. Môžu tam byť „problematické“ časti (spomínal som sykavky), ktoré môže rekompresia mierne „vyhladiť“, či ekvalizovať. Čo je potom lepšie?
Áno, sú to len drobné detaily, ktoré si ani nemusíme všimnúť. Ale nepodceňoval by som ich. Detaily tvoria celok (každá veľká suma je súčtom malých súm). Posluch napríklad celého albumu môže pôsobiť inak.
Aj preto sú dobré takéto testy, v ktorých si môžeme overiť svoje "limity“. Ale treba to brať ako zábavu, nie je to súťaž, v ktorej víťaz dostane zlatú medailu a finančnú odmenu. Pomýliť sa na konkrétnej vzorke nie je žiadna hanba, iba cesta k poznaniu. Keby som chcel iba „uhádnuť“, tak si otvorím súbory v editore, pozriem spektrum, a hneď by som vedel, ktorý súbor je „ten správny“. Ale tým by som oklamal iba sám seba. (To spektrum som si samozrejme pozrel, ale až potom, ako som došiel k záveru na základe posluchu a "odoslal svoj hlas“.)
Ja som tie súbory porovnával cez slúchadlá (čiastočne aj z pohodlnosti, stiahol som ich do notebooku, pripojil slúchadlá a vypočul). V slúchadlách človek počuje len "priamy“ zvuk a porovnáva len zvuk daných súborov. Pri posluchu cez reprosústavy sa k priamemu zvuku pridajú dozvuky, ktoré vytvorí miestnosť, takže so zvukom súborov človek porovnáva aj akustiku miestnosti. Dozvuky môžu tie drobné rozdiely potlačiť, ale môžu ich aj zvýrazniť. Do vyhodnotenia výsledku potom vstupuje viacej faktorov.