Re: Leach AMP - CFP
Ono to prevzorkováva... Ten filter zase tak nízko nie je. Ale máš pravdu, je to kus paradox...
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach AMP - CFP
Ono to prevzorkováva... Ten filter zase tak nízko nie je. Ale máš pravdu, je to kus paradox...
Chtěl bych trochu schladit ty ovace na fastony, to jak blbé to může být řešení ukazují například zesilovače Hegel, kde jsou fastony pravidelným zdrojem poruch.
Taktéž vaše debata zde k měření SR. Měřit SR audiozesilovače při 400kHz na plný výkon je...slušně řešeno prasárna a nepochopení problematiky, měřit to stačí klidně na 1k frekvenci, důležitá je rychlost respektive rise/fall time generátoru a BW osciloskopu.
Teoreticky áno, prakticky sa mi to robilo pri vyššej frekvencií lepšie. Minimálne nemáš nábežnú hranu kilometer od dobežnej a môžeš pozorovať tvar oboch. Pri tak rýchlom koncáku už aj obdlžník musíš merať pri 100-200kHz. Ak tam chceš niečo na hranách vidieť, takže je to jedno. Tiež tak rýchly koncák s tým nemá problém. Aspoň môj nemal...
Minimálne nemáš nábežnú hranu kilometer od dobežnej a môžeš pozorovať tvar oboch.
Osciloskop zatrigruješ na náběžnou hranu a koukáš jen na ni, pak změníš trigger na sestupnou a koukáš zas jen nani, na to přece nepotřebuješ vidět celý obdélník na jedné obrazovce, navíc sestupná vlivem stability časovky generátoru "cestuje" a není stabilní (díky této chybě jsem před léty měnil generátor,neznalost stojí často čas a peníze )
Pri tak rýchlom koncáku už aj obdlžník musíš merať pri 100-200kHz.
K čemu, proč ? Čím se to liší od měření na třeba 10k ? Pokud je rychlá hrana, je jedno s jakou frekvencí se opakuje, vnitřní strukturu zaženeš do limitace tou hranou, ne frekvencí.
Ak tam chceš niečo na hranách vidieť, takže je to jedno. Tiež tak rýchly koncák s tým nemá problém. Aspoň môj nemal...
Viz první bod, hranu si roztáhneš přes obrazovku škopku, není třeba to hnát na krev tak, abys viděl obě při např 500ns/div. To, že to je pro zesilovač problém nemusí být na první pohled zřejmé, protože nevidíš že to ženeš do stavu, kdy roste příčný proud a je to pak jen o čase a dimenzování, jak dlouho to přežije, prostě nemá smysl hnát do zesilovače pro audio skoro půl megahertzu...
Štandardne som na meraniach obdlžníka vždy videl nábežnú aj dobežnú hranu. Proste celú periodu. Ale kludne si to meraj inak než väčšina.
Mám aj meranie do paralelnej RC zátaže 4R + 1uF a to v tažkej limitácií, asi pri 200kHz
Generátor mám stabilný. Je digitálny a zmeny hrán som si tam nevšimol, zatial.
200k do 1u zátěže...ok, co k tomu dodat. Taktéž to s generátorem, si pošli 1k obdélník do škopku, zatrigruj na náběžnou a roztáhni si hranu na celou obrazovku, pak odroluj na sestupnou a podívej se, jak stabilní to je.
Podívej se například tady, jak se měří SR a kontroluje obdélník:
http://www.bvaudio.sk/merania%20pa300sse.htm
Ale ty očividně nechceš poslouchat a jedeš si jen čím víc kilohertz tím víc adidas, tož si to rob jak myslíš, já nebudu dále plýtvat svým drahocenným časem.
A ty sa pozri na meranie obdlžníku čohokolvek. Zistíš že je tam vidieť vždy aspoň jednu periodu s rezervou. Keď chcem na koncáku so SR 400V/us fakt podrobne vidieť hrany tak tých 200kHz potrebujem. Prečo teda SR merať pri 10kHz prestavovať čas a riešiť trigger na zostupnú hranu? Keď to môžem zmerať pri podobnej frekvencií ako pri meraní obdlžniku a na posunutie od nábežnej hrany po dobežnú mi stačí otočiť 1/2 otáčky potenciometrom/encoderom?
Meraj si to ako chceš ja ti do toho tiež nekecám.
Keď chcem na koncáku so SR 400V/us fakt podrobne vidieť hrany tak tých 200kHz potrebujem.
Nepotrebuješ.. "Normálny" generátor má hranu (strmosť) rovnakú prí 1kHz aj pri 200kHz obdĺžniku. Zatrigeruješ to na hranu (nábežnú, zostupnú) a roztiahneš to (druhou) časovou základňou osciloskopu, kľudne aj 50ns /div..
Pri vysokom opakovacom kmitočte obdĺžnika (totálne nerealistický signál..) len zbytočne tepelne preťažuješ konce a boucherot. Dj_Rix má pravdu
Súhlasím hrana je rovnaká ale obdlžník rád vidím celý a SR sa mi tiež lepšie meralo pri vyššej frekvencií. Niesme v rozpore a každý si to môže zmerať ako chce.
Aby som to zhrnul pri obdlžníku vidím rád celú jednu periodu s rezervou a meria to tak myslím každý. SR by išlo merať pri nižšej frekvencií kedže tam nie je nutné vidieť obe hrany. Inak keď tam máte obe tak skôr näjdete najstrmšiu oblasť. Kedže ako píše Reeb môže sa odčítať aj z dobežnej hrany...
Hrana je rovnaká = SR bude rovnaké.. A koniec obdĺžnik 200kHz v plnej amplitúde rád nevidí Ale však je to tvoja voľba..
SR sa mi tiež lepšie meralo pri vyššej frekvencií.
Prečo??
Kde tvrdím že hrana 10kHz je iná ako 400kHz?
Viete mi ukázať niekoho meranie obdlžníku kde nie je vidieť celú periodu? CW, SP A, BV. Myslím že všade som vždy videl celú periodu.
Tie koncové tranzistory čo používam majú takmer 100MHz. 80/90 tušim podla typu vodivosti. Zvyšok osadenia je tiež extra rýchly. Nemyslím si teda že by som to až tak trápil.
Ukážem vám nabudúce 30A do odporovej zátaže na audio koncáku
Tvrzení, že hrana je jiná při vyšší frekvenci obdélníku, vidím ve větě "Pri tak rýchlom koncáku už aj obdlžník musíš merať pri 100-200kHz".
Ať můžeme polemizovat:
Tentýž digitální generátor, tentýž zesilovač, tentýž digitální osciloskop, hrany obdélníků 10 kHz a 1 kHz:
https://www.technickykrouzek.cz/fotoweb … a10khz.png
Tentýž generátor a tentýž osciloskop, místo sondy letitý koax s BNC, hrany obdélníků 1 kHz a 10 kHz:
https://www.technickykrouzek.cz/fotoweb … a10khz.png
Asi som to mal lepšie napísať. Každopadne pri 10kHz sú hrany tak krátke že ich vôbec neviem sledovať. Napríklad pri ladení kompenzácií... To dá hádam rozum že 400V/uS koncák budem ladiť pri vyššom kmitočte než 40V/uS... Nevidím dôvod potom pri meraní SR kmitočet 10x znižovať.
Viete mi ukázať niekoho meranie obdlžníku kde nie je vidieť celú periodu? CW, SP A, BV. Myslím že všade som vždy videl celú periodu.
Teraz pises o obdlzniku ale bavime sa cely cas o slew rate, na to cely obdlznik vidiet nemusis, len hranu.
Každopadne pri 10kHz sú hrany tak krátke že ich vôbec neviem sledovať.
ako som ti to uz pisal + dalsi tiez, musis pouzit trigger, jeden swipe, netrapit zosilnovac a pozerat na hranu, je jedno pri akej frekvencii.
aby si nieco videl pri 400k a nie pri 10k tak 1. klames sam seba lebo to spomalujes aby si nieco videl co inak nevidis 2. ako som uz tiez raz pisal nemas na to dost rychle vybavenie... merat vysoke SR obzvlast pri nizkom napati je velmi narocne.
Mechanik: 400 V/uS = 0,4V/ns. Na běžném digitálním osciloskopu (kupř. 100 MHz se vzorkovací frekvencí 1 Gsps) se bude podobný signál těžko měřit.
to iste 500x priblizene ale s triggerom: alebo https://postimg.cc/pyF6hx7y
po nastavenom thresholde sa sam sekne, posunies sa na miesto kde vidis hranu a odcitas hodnotu = vsimni si na druhom obrazku v lavom hornom rohu cervenym STOP, co vzniklo vdaka pravemu dolnemu menu s popisom trigger: edge + auto
na takyto sweep pustim signal mozno na 0,2 sekundy = zosilnovacu sa nic nestane + chytne to prvy peak takze nameras maximum
Digiting, kde píšem že mám "len" 100Mhz osciloskop?
Wili, keď 200kHz použijem pri obdlžniku tak neviem prečo by som mal koncák pri SR šetriť tým že to budem merať pri 10kHz. To už môžem rovno SR odmerať pri stovkách kHz nie?
Beriem že pri triggerovaní na hranu to SR ide zmerať pri nižšej frekvencií ale keď chcem vhodnotiť ktorá hrana je strmšia hodí sa mi vidieť vedla seba obe. Aspoň ja to tak robím a nikoho nenutím. V živote mi koncák nezhorel kmitaním ani priečnym prúdom. Obdlžnik musím merať pri 200kHz. Ak má byť vidieť celú periodu s dostatočným rozlíšením na hranách. Pri 10kHz by som mal pravouhlé hrany a žiadne peaky nevidel. Minimálne na digitále čo má na displeji pixely... Takže by som tažko odladil kompenzácie. To keď si ukladám meranie obdlžníku tak mám kvôli frekvencií robiť dva screeny zvlášť pre nábežnú a zvlášť pre dobežnú hranu?
Myslím že to tu zbytočne riešime. Nech si to každý odmeria ako uzná za vhodné. Uznávam že to pri meraní nejako nešetrím ale extrémne to tu preberáte.
Mechanik: Nikdo zde nepíše, jaký máte osciloskop. Pokud chci vidět náběžnou i sestupnou hranu zároveň, vyrobím si na generátoru takový signál, kde jdou tyto hrany rychle za sebou a na to mě stačí měřit i s obdélníkem 10 kHz.
Digiting, možno nemám dosť predstavivosti ale neviem ako chceš zostať pri kmitočte 10kHz a pritom mať hrany rýchlejšie za sebou
reeb, to ano
Mali by sme to nejako uzatvoriť. Takže kto nie je prasa ako ja a nechce dávať koncáku na prdel môže si zmerať obdlžnik na 2x (každú hranu zvlášť) a SR zatriggerovať, s tým že neuvidí nábežnú a dobežnú v rámci displeja... Ale kto stavia s pomalší osadením tak to dostane na prdel pri 10kHz rovnako ako pri mne pri 200kHz. Pretože tie koncáky čo používam majú aj takú kapacitu v priemere s rezervou do 100pF a takmer 100MHz...
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach AMP - CFP