Re: Leach AMP - CFP
Jj zeme by BV
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach AMP - CFP
Tak dnes som moc času nemal aby som sa tomu venoval, je však pravda, že som len dorábal, ešte včerajšok. Opäť som sa snažil implementovať to, čo ste mi poradili Wili a Milan! Ďakujem krásne, bol to boj s tými keramikami a fastonmi ani nehovorím, hlavne pri zachovaní rozmerov. Snáď a teda dúfam, že som to trafil tak aby bolo všetko v cajchu hehe...
Čo sa týka dosky od Tubamusic, tak mám ju naštudovanu, najmä teda úpravu od BV, kde sa zlepšilo celkové zemnenie a pod. K ostatnému čo sa týka tej dosky som sa už vyjadril v prvom príspevku...
Čo ma však zaujíma, sú reálne rozmery, ak môžem reeb poprosiť.
255x 100mm jednostranka
K300 je oproti tomu obrovská 265x110mm
Cim vacsia doska tym viac adidas alebo ako to mam chapat? ^^ ved ma to iste na polovicnej velkosti...
inak sice to mas na sirke 70-75mm ci kolko ale do 80mm krabice to aj tak nevopchas kedze ti tam budu trcat tranzistory takze aj tak budes musiet ist do vyssej krabice a mozno sa zbytocne potom trapis na doske kde nemusis...
Inak uz je to v ramci moznosti super. Konecne mas tie kompenzacie hned pri predbudicoch, je to tam sice trosku domotane ale nevadi. Je to proste leach tam uz nic lepsie nevymyslis...posledna prkotina co mi bije do oci: posun cesticku od R18 ku T7 trochu vyssie aby to nebolo hned pod signalovym spojom a mas hotovo.
Ak nechces aby ti LEDky v zdroji svietili do aleluje tak daj s R51/52 do serie zenerku napr. na 5-12V, co najdes v zasobach...
A si stale presvedceny ze chces stavat Leach? pretoze ak sa prerobi vstupny diff a pridas tam zdroj prudu tak ti klesne skreslenie o nulku dalej
inak sice to mas na sirke 70-75mm ci kolko ale do 80mm krabice to aj tak nevopchas kedze ti tam budu trcat tranzistory
Nič nebráni dať tranzistory(budiče aj konce) otočené pod plošák, vývodmi k okrajom DPS (vyformovať vývody, nasunúť do DPS), ktorá bude na cca 10mm dištančkách. Do 2U krabice to v pohode vlezie, robím to aj s MT200 koncami. A snímač v puzdre TO-92( nejaké BCxxx) pritlačený zvrchu na niektorý koniec v mieste nad čipom. Najmenšia tepelná zotrvačnosť , najrýchlejšia stabilizácia kľudového Ic.
Cim vacsia doska tym viac adidas alebo ako to mam chapat? ^^ ved ma to iste na polovicnej velkosti...
Hehe tým viac adidas ! Ja som nechcel rýpať ani nič tomu podobné, skôr ma to naozaj zaujímalo, či sa mi podarilo to, o čo som sa snažil a vidím, že jednoznačne áno - samozrejme aj s vašou pomocou ! Mojím cieľom bolo, nerobiť zbytočne veľkú dosku,(keby chcem veľkú, respektíve robiť jednostrannku doma, volím tú, ktorú upravil BV). Ale keďže som chcel dať vyrábať dosky do Číny, tak ako som spomínal v prvom príspevku, každý milimeter = niekoľko málo € hehe ! V dnešnej ťažkej dobe treba šetriť hehe .. A samozrejme, ja sa vždy snažím maximálne minimalizovať, tak aby všetko bolo kompaktné v optimálnych rozmeroch. Aj preto moja doska má veľkosť 175x70 viď. priložené obrázky. Nejde mi o to aby sme si niečo dokazovali a porovnávali, len som chcel poukázať na to, prečo som sa vydal touto cestou...
K posledným úpravám dosky môžem len povedať, že som doplnil zenerky, čo bol skvelý nápad Wili - ďakujem, zrejme ešte zmenším ich napätie na nejakých 12V (to je predsa najmenej urobiť), a posnul som ešte cestičku ako si radil. Doplnil som vrstvy kde bude odhalená maska a pod. Zarovnal všetky nápisy a snažil sa to moc netočiť, skôr tak, aby to bolo všetko zrozumiteľné.
Pre prípadných budúcich záujemcov na vyžiadanie, nie je problém
poslať aj samotné Gerber Data.
Téma samozrejme nekončí, chcel by som ešte vyskúšať dané zlepšenie, ktoré napísal Wili ohľadom diferáku, uvidíme ako sa to podarí skresliť a ako to celkovo bude vychádzať, takže práca nekončí ! pokračujeme ďalej !
... tranzistory vstupneho diferaku neotocis proti sebe, aby si mohol urobit thermal-bond na doske?
Nápověda - termál bond (ne James Bond, pozn. přejladatele) znamená zafounkout ty dva trandy diferáku k sobě smršťovačkou
Po dlhej dobe sa sem vraciam späť s odpoveďami, určite ste boli nedočkavý hehe ...
Čo sa týka Thermal-bond / spojenie trandov v diferáku, snažil som sa ich všelijako pootáčať na doske, avšak nijak rozumne mi to nevychádzalo tak som to nechal tak ako to bolo - ako spomenul Wili je to Leach a nič viac z toho už nevymyslím, aj keď nie je to samozrejme somarina, pretože by sa tým určite zlepšil DC ofset na výstupe - nikde som to však na Leach-ovi nevidel a fungovalo to - nebrať ako rýpanie skôr, že sa mi nechcelo prekresľovať celú dosku, to už by som radšej doplnil DC servo aj keď načo..
Čo sa týka spomínaného zlepšenia ohľadom zlepšenia diferáku som nakoniec nechal tak, niečo som aj pokreslil no nakoniec to nechám ako klasický Leach, to čo hovoril Wili by bol z toho prakticky jeho skvelý VA power amp / mini zosilňovač k PC a to už radšej podporím autora .
Čo sa týka dosiek, tak už cestujú cestou-necestou z krajiny zapadajúceho slnka a čo chvíľa by mali byť doma - keď prídu určite sa pochválim.
Prečo som sa, však dlhšie neozýval bolo - jednak dokončovanie obkladu v dvoch kúpeľniach a pracoval som rovno aj na doske inteligentného soft štartu spolu so zapínaním a vypínaním jedným tlačidlom. Keďže som dával vyrobiť dosky pre Leach, rovno som ku ním pridal aj dosky pre soft-štart, nech neplatím dva krát poštovné predsa hehe (lakomosť zvíťazila), horšie však na tom bolo, spomenúť si na programovanie a čo to si znova naštudovať.
Dosku ako aj celý mini projekt som nazval SoftStart 3S, a jej hlavnou úlohou je samozrejme už spomínaný soft-štart, AC filter a zapínanie a vypínanie jedným jednoduchým tlačidlom. Celé to riadi MCU ATtiny45, ktorý v stand-by režime nepapá takmer nič, nakoľko však mám nastavené, že LED v Stand-by pulzuje, celý modul papá iba 0.006A a aj to keď je LED v jej nastavenom maximálnom jase. Popri tejto verzií vznikla aj pod verzia, kde som vynechal celý Stand-by režim a ovládanie tlačidlom, a teda funguje iba na hlavný sieťový vypínač. Veľa ľudí umiestňuje práve tento "hlavný" vypínač nie na zadný panel, ale práve na predný panel prístrojov. Táto verzia teda je maximálne ekonomická čo sa týka spotreby a je na každom, ktorú verziu by si zvolil.
Samozrejme zložitejšia verzia má možnosť aj zapínania a vypínania pomocou druhého prístroja a teda niečo ako REM.
Celé to je absolútne jednoduché a blbu-vzdorné. Odskúšané aj na nepájivom poli a vychytané všetky chybičky, čokoľvek sa dá samozrejme doplniť - je to MCU, takže možností je nekonečno - limitovaný je človek akurát len počtom pinov.
Ak sa mi podarí sem nahrať video, tak bude jasnejšie ako to celé funguje, v skratke:
1. na začiatku je prístroj úplne vypnutí a teda nič nesvieti, nič nebliká hehe
2. zapne sa prístroj "hlavným" vypínačom (napr. na zadnom panely) a rozsvieti sa červená LED, ktorá bude pulzovať a tým nám oznamuje Stand-by režim
3. po stlačení tlačidla sa zopne prvé relé na 3 sekundy a zároveň sa rozbliká striedavo červená LED a zelená LED
4. po ubehnutí 3 sekúnd sa vypne prvé relé a zároveň sa zapne druhé relé, ktoré premosťuje termistor a rezistory, ktoré zaručujú pomalý nábeh daného prístroja, či už transformátor, motor a pod.. (koncept je samozrejme myslený pre audio zariadenia, takže skôr toroid), a zároveň sa rozsvieti zelená LED, ktorá signalizuje, že je zariadenie zapnuté a teda režim ON.
5. po opätovnom stlačení sa všetko vypne a celé sa to prepne do módu OFF, kde znova ako na začiatku pulzuje červená LED.
- podmienka bola, aby pri akomkoľvek stave, sa dalo dostať stlačením tlačidla do módu OFF a teda, nech sa deje čokoľvek aby som to mohol vedieť okamžite vypnúť. Čo sa týka LED, nejedná sa o dve rozdielne, ale práve dvojitú LED so spoločnou katódou.
Na doske sa nachádza jednak signalizácia, že celé zariadenie je pod napätím (samozrejme na úkor spotreby, nakoľko aj táto LED má nejakú spotrebu) + výstupná svorka pre pomocné napätie 12V - pre napájanie čohokoľvek externého v mojom prípade to bude driver spolu s osvetlením pre VU-metre.
Celkovo som sa snažil aby to bolo čo najviac využiteľné a zároveň v rozumných rozmeroch a myslím si, že veľkosť 90x80 (mm) je v celku uspokojivá (viď. obrázok).
Tak po dlhšom čase som sa znovu vrátil k Leach-ovi. Dôvod? Nebol čas a tak nejak ani chuť na bastlenie, vymýšľanie a vôbec zapájanie hlavy heh, chcelo to proste oddych, dokonca som ani nenapísal a teda neozval sa, že už prišli dosky, ktoré prišli za fakt veľmi krátky čas (do 2 týždňov). A celkovo som stým chcel počkať a rozbehnúť to už na nový rok.
Teraz zas a znova prišla eufória a chuť bastliť a niečo vytvoriť, tak som sa znovu do toho ponoril a musím povedať, že je si na čo spomínať alebo skôr bolo hehe...
V skratke, koncák je dokončený, prvý prototyp už prakticky hrá, aj keď som ho ešte nepočul hehe, minimálne je však oživení, nastavený a niečo málo pomeraný.
Čím som to osadil?
KONCE - Sanken 2SC3263/2SA1386A ( rýchlejšie a modernejšie než spomínané TOSHIBA) František ďakujem veľmi pekne!!
BUDIČE - Toshiba 2SC4793/2SA1837 znovu sa musím poďakovať Františkovi !!
PREDBUDIČE - BF470/KF471 (žiaľ zatiaľ nemám na odskúšanie KSC/KSA, ktoré sú aj v schéme).
KOMPENZÁCIE - všetko ostalo tak ako je v schéme, nemenil som, nehral som sa s tým, možno by sa dali kapánek zmenšiť, ale nechcel som si kaziť už umytú dosku a celkovo bez simulácie by to boli len neisté nástreli, takto to je stabilné, skúšal som, testoval rôzne frekvencie či už sínus alebo obdĺžnik a žiadne zakmity som nespozoroval.
Napájanie mám momentálne niečo málo cez 50V (2x35VAC), pri tomto napájaní dosahuje výkon, kúsok cez 190W do 4R, čím som v celku spokojný! Testovaný výkon bol meraný na pevnej zaťaží (predradnik pre Frekvenčný menič 80kW). Testovací chladič (ako je vidieť na foto) bol v celku fajne horúci, inak to konce, budiče a predbudiče zvládali bravúrne, trápil som to dosť dlho tesne pod limitaciou na plný výkon, či sa náhodou neprejaví nejaký neduh, ale nič sa nedialo, všetko vyzerá byť v poriadku a stabilné!
Vstupná citlivosť pre max výkon je 1,3V RMS. Kludový prúd/Bias mám nastavený na cca 80mA.
Čo sa týka rýchlosti priebehu (SR/SLEW RATE), tak tú som síce meral, avšak neviem či správne a tu by som bol rád, ak by mi skúsenejší poradili ako poriadne zmerať rýchlosť konca, popravde chcel by som merať so vstupným filtrom a výstupnou tlmivkou - reálny stav. ( malinký návod mi stačí).
Posledný príspevok, ktorý som sem dával však hovoril aj o smart softstart-e, a tu musím rovnako spomenúť, že softstart funguje na výbornú, skúsil som dokonca aj ATTINY85 z Ali, a všetko funguje perfektne. Prvý nultý prototyp má už odomňa František, tak dúfam, že mu bude slúžiť tak ako treba. Rovnako tak som zvedavý na tvoj názor čo sa týka koncáku, aj keď už si mi napísal parádnu spätnú väzbu, počas tvojho osádzania!
Ak by Vás čokoľvek napadlo, čo sa týka dosiek, alebo samotného merania alebo nejaký postreh, rád uvítam každú pripomienku!
Ešte posielam foto samotného softstartu spolu s naprogramovaným MCU.
Pekny to mas..
Mereni SR- chce to vyndat C ze vstupniho RC clenu. Obdelnik se strmou nabeznou hranou a odecist nejstrmejsi cast nabezne nebo sestupne hrany..
velmi pekne, kolko teda vysla celkova finalna sirka? resp. do akej vysokej krabice sa to vojde?
Mne osobne sa nepacia tie natrepane fastony na elytoch ako som tu kdesi pred tym pisal, ale co uz... da sa tam aj zasunut kabel? uz si to skusal?
odkial mas pc1237? kde sa to da kupit?
reeb - ďakujem, určite vyskúšam, momentálne však sa ku tomu dostanem až budúci týždeň, čo sa však chcem spýtať je, akú frekvenciu použiť, prípadne akú amplitúdu? Generátor mám v celku fajn, avšak sondy stoja za prd takže to budem musieť nejako vymyslieť. Ďakujem!
Wili - jasné, samozrejme, že som skúšal (ako by som to inak meral/oživoval hehe), a musím povedať, že nie je potrebná ani žiadna hodinárska práca a dokonca ani nie je potrebné pri tom nadávať, ide to v celku v pohode a to dokonca aj s tými originálnymi plastovými izoláciami pre Faston-y (viď foto). Určite by však bola lepšia robota s WAGO - uznávam !
Čo sa týka šírky dosky, respektíve celkovej šírky tak tá vyšla tak, ako bolo vlastne aj pri návrhu DPS a teda tých cca 85mm. Celý koncák sa tak vojde na chladič veľkosti 90mm alebo lepšie 100mm, čo však by musel byť chladič zrezaný na mieru. Ak sa však budeme baviť o rack krabici (modushop) alebo niečom normovanom, tak musíme použiť výšku 120mm a teda veľkosť 3U rack krabice. Keď si zoberiem, že sa jedná o koncák s výkonom cez 200W, tak to i tak bude musieť mať nejaký ten kus chladiča aby sa to uchladilo hehe.. uPC1237 tak ako som ti spomínal je samozrejme z Činy (ali), majú ich tam po stovky kusov za pár šuntov, a ako som hovoril, mám to osvedčené, funguje to, nerobí to problémy - aspoň niečo z Číny hehe...
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- … .1000002.0
Ďakujem však za pozitívne ohlasy a som rád, že sa Vám to páči, a že to v celku aspoň dobre vyzerá hehe!
Pár mojich postrehov (drobnosti/blbosti):
- určite zväčšiť hodnotu odporov R51 a R52, ktoré sú predradené pre LED (indikácia napätia a funkčnej poistky), takto to zbytočne svieti moc, až to vyzerá, že som chcel vysvietiť relé hehe
- pri osádzaní, postupovať tak ako je zvykom a teda od najmenších súčiastok po tie najväčšie okrem emitorových odporov, tie by som osádzal ako posledné, sám som to tak nerobil a potom som ich musel povyťahovať, lebo som nemal ako odcviknúť nožičky koncových tranzistorov hehe...
PS: chcel by som ešte čo to pomerať, a ak to všetko dopadne dobre, tak ako doteraz, určite budú na predaj nejaké dosky v sekcií bazár spolu so SoftStartom a ochranami respektíve integráčom uPC1237.
Pro plny vykon ( nebo muzes zkusit i pri2-3 úrovních), pri 10kHz..
Obvykle se to plete s odecitanim Rise time 10-90% ..
Ono záleží na SR. Ak meriaš fakt rýchly koncák tak to chce aj 100kHz. Ja som meral SR pri asi 400kHz ale mal som SR asi 400V/uS... Ale pozor aby si neupriekol Boucherot Reeb to vysvetlil dobre. Z najstrmšej časti, nie 10-90%...
Inak chválim použitie fastonov. Dlhú dobu na fore píšem ako tie hlúpe svorkovnice zaberajú priestor na doske akurát... Tiež sú drahé.
Pri cim nizsej frekvencii tym lepsie, idealne 1k-10k len pri rychlom sr sa to trochu zle chyta. Mechanik tych 400k je extrem ale verim ze pri tak rychlom sr to je mozno treba no neviem ci nemas pomaly osciloskop a umelo to spomalujes aby si nieco nameral, tam ti to uz moze/musi ovplyvnovat kopec inych faktorov a osobne si myslim ze tak nameras bludy, ale to je len moj dohad - nikdy som tak rychle nemeral a neviem o tom aby na toto existovala norma. Zalezi velmi tiez od rozkmitu, mala amplituda + vysoke SR sa velmi tazko mera.
Jedine co treba na vysoke sr je digi skop a auto trigger, nastavis hodnotu thresholdu a az vtedy pustis kratky burst. Pri prvej hrane sa to automaticky pauzne, posunies sa k hrane a odcitas hodnotu. Ma to vela vyhod pretoze meras realne sr v spicke kedy do toho nekeca zdroj (akoby hudobny vykon) a preto je to viac realne pretoze k syntetickej zatazi niecoho takeho v praxi nikdy nedojde. Zaroven netrapis koncak sialenym plnym obdlznikom zbytocne dlho…
Wiki: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slew_rate
Este dodam jednu velmi zaujimavu dilemu a to aky velky vplyv ma vysoka sr zosilnovaca ak je tato umelo extremne spomalena na vystupe kazdeho DACu na ktorom kazdy z nas pocuva hudbu
Mám 200MHz tektronix.
DAC musí mať filtre ale používať tam rýchle operáky aj tak treba... Ale možno uplne neviem kam tým textom smeruješ...
Ale možno uplne neviem kam tým textom smeruješ...
vsetci vieme ze rychlejsie zosilnovace hraju lepsie a maju krajsie podanie vyssieho pasma. Z DACu ale lezie signal s tak pomalym SR aby zubaty square nakoniec vyzeral ako sinus. Preco to tak je neviem... v podstate cokolvek nad SR dacu je zbytocne, ale nie je to tak.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach AMP - CFP