Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

(Stránka 19 z 48)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

Stránky: ««« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 48 »»»

RSS

Příspěvky [361 až 380 z 954]

Re: E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

Je to tak. Uvidíme, ako bude vyzerať CW DAC 1 USB a Topping E50.

Qobuz,NAS,Tidal>PC(win10+lasso+Roon+REW+FocusFidelity\DiracLive)>cwDAC1USBm\E50\D300\D50III>>PRE90>PA300SSE>DIY RS52+>2xSVS SB1000Pro+Velodyne SPL 800R

Web

Na to tam Elox nemusíš tapetovat operáky, stačí tam dát dva buffery jeden s 1 zesílením a druhej s -1 big_smile

To tapetování má svoje důvody.
1. Pro zařízení se symetrickým vstupem a výstupem potřebuju dva identické buffery s přenosem +1
2. Buffer s přenosem -1 v jednom stupni by byl invertující, tedy kvůli šumu s malým vstupním odporem
3. Vůbec nebude sranda buffer s tak malým zkreslením stvořit, takže to nejspíš neklapne napoprvé, budou se zkoušet různé varianty. Proto je výhodné oddělit invertování signálu, které je jednoduché a jenom se tam budou "přehazovat operáky v objímce".

Ale možná bys mohl pomoct radou. Na těch zesilovačích jsi si vyhrál s kompenzacemi a podle realizovaných vzorků velmi úspěšně.
Myslíš, že bys zkusil navrhnout kompenzace pro nějaký kompozitní zesilovač ze dvou operáků, tak aby to nekmitalo ?
Nějaké nástřely tu byly citované, ale on je vždycky rozdíl číst hezké PDF-ko a nebo to v reálu rozchodit na stole.

(upravil danhard 28. 4. 2023 21:57)

Chování vícepolových zesilovačů jsem věnoval celou kapitolu na slovanetu.
https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p … ;start=101

Ale můžete se podívat na začátek toho vlákna, kde jsem udělal diskrétní operák na steroidech a říct mi, jakým integráčem byste to nahradili ?

(upravil Elox 29. 4. 2023 0:02)

Dovolím si z té debaty citovat jednu Tvojí větu, která myslím že nejlépe vystihuje podstatu problému:
"Je to tam vysvětleno velmi dobře, ale pro lidi, kteří tomu dobře rozumí"
Máš to perfektně promyšlený, vidíš do všech detailů, popisuješ to nejlépe, jak to jde, ale já (budu mluvit za sebe) nemám na to ani znalosti, ani zkušenosti a obávám se, že ani dost inteligence, abych to pobral, natož pak byl schopen samostatně rozvíjet naznačené principy pro jiné situace.
Takže otázka se dá velmi zjednodušit do této podoby:
Představ si dva operáky za sebou, například první OPA1611 (protože má katalogově nejmenší zkreslení) a AD825 (protože má katalogově velký výstupní proud). A zkus namalovat ty součástky okolo tak, aby to fungovalo, tedy umělo to krmit kosmíka do nízké impedance s minimálním zkreslením. Samozřejmě je možné, že se dají zvolit vhodnější operáky. Ale jde o to, jak to propojit (pro jednotkový zisk, to je důležité !), aby to mělo současně dost velký zisk pro potlačení zkreslení, ale zároveň to bylo stabilní.
Držme se reality, já to nevymyslím a nechci se nikoho dotknout, ale obávám se, že jsi zde jediný, kdo to může dokázat. Já můžu pájet, měřit, zkoušet, ale podle nějakých náznaků nepřijdu na to správné zapojení. Je to takhle srozumitelné ?

===============================================================================
EDIT 1:03
===============================================================================
Pro inspiraci:
https://www.diyaudio.com/community/thre … mp.337866/

(upravil danhard 29. 4. 2023 15:23)

To zapojení od Gronera by Ti s OPA1611 a AD825 chodilo.

Záleží, jestli chceš udělat obecnej operák, nebo konkrétní zesílení a taky na tom, jaké jsou rychlosti těch operáků a co preferuješ, třeba max. SR, minimální zkreslení.

A taky záleží na rychlostech a zesílení těch zesilovačů, kterej je rychlej a kterej pomalej.

Zkus to třeba s AD8397, ten dá při +/- 5V napájení  200mA do zátěže.
Nebo THS4052, pro +/- 5V napájení THS4222, tu bych potřeboval umravnit na dobrý parametry aspoň do 5MHz big_smile

Tak, mám taky ty dvě krabičky Topík a Kosmík připojený do noťasu s W10.

Co má ještě udělat oslík Vašek, aby mu to ukazovalo ty pěkný obrázky ?

Nainstalovat REW a flex asio, v nem vybrat spravne zdroje pro vstup a vystup. Bez flex asio to v jedne masine s REW asi nepojede.

(upravil dawsoo 29. 4. 2023 18:47)

Takže podělím se, tenhle izolátorek funguje spolehlivě,cena dobrá a jediná vada na kráse je dodávanej adaptér s USA zástrčkou(redukci US/EU doma nemaje),vyřešeno koupeným kabelem USB A na 5,5x2,5mm + USB nabíječkou 5V/2A.
https://www.aliexpress.com/item/1005001933476089.html

takhle kluci vypadaj 32bit/384kHz Cosmos izolovanej a D10s USB přímo vs Oba na Izolátoru,jak je vidět tak u D10S asi záleží hodně na napájení nebo na oddělení mezi sebou. Rozdíl vcelku znatelnej, lepší jsou jednoznačně když jsou oba na izolátoru což je jasně viditelný.

https://1iq.cz/img/jP5Xx/Ra3X2.png

To asi i částečně vysvětluje proč hraje D10s z prdele na zesilovačích co maj mizerný SR a jou neodolný na RFI.

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

(upravil 30. 4. 2023 3:13)

Teda nevím, jestli jsem to pobral dobře. Podle níže uvedeného obrázku se zdá, že když jsou obě zařízení v izolátoru, tak jsou perfektně oddělená od počítače, ale mezi sebou nikoliv. Takže smyčka na USB kabelech může vzniknout.

Moje zkušenost je taková, že když jsem obě zařízení dal přímo do počítače do vedlejších portů, USB kabely vedl těsně vedle sebe a krabičky dal taky k sobě, tak se to tvářilo O.K. Ale jakmile jsem k tomu přidal něco do analogového propojení (napájeno z baterií) a vznikla nějaká smyčka , šlo to do kopru a spravilo to jedině zařazení USB oddělovače do kabelu k D10s.

https://ae04.alicdn.com/kf/H38742ada862f4504a26e311add36d0d1F.jpg

========================================================================================
EDIT  4:13
========================================================================================

danhard napsal:

To zapojení od Gronera by Ti s OPA1611 a AD825 chodilo.
Záleží, jestli chceš udělat obecnej operák, nebo konkrétní zesílení a taky na tom, jaké jsou rychlosti těch operáků a co preferuješ, třeba max. SR, minimální zkreslení...

Díky moc! Konkrétní zesílení +1 s preferencí minimálního zkreslení. Cokoliv nad 20 kHz je nezajímavý a lze to ignorovat, pokud to pomůže stabilitě.
Účel je jasný - buffer pro nakrmení kosmíka do malé impedance.

Co mi to trochu komplikuje, je nutnost udělat plošňák a všechny součástky SMD kvůli krátkým spojům a dobrému blokování, plus rozlitá zem. Navržené operáky jsou také proto, že je mám, takže nemusím shánět.
A aby se dalo změřit, co to dělá, musí být dva kousky, protože kosmík potřebuje symetrické buzení.
=========================================================================================

(upravil TomasT 30. 4. 2023 7:37)

Urcite si nemyslim ze cokoliv nad 20kHz je uplne nezajimave, viz prispevek Davida nad tvym.

Dawsoo jestli to mas na stole, mohl bys mne prosim ze zvedavosti udelat jeden screen jak vypada D10s na 1kHz -1dB, 16bit, 44,1Fs ?

(upravil dawsoo 30. 4. 2023 8:25)

JJ udělám Tome,jsem doma tak to vždy jen na chvíli vyndám a zas uklidim ...

A pokud si někdo myslí že vše nad 20k je nezajímavé tak samože jeho věc,já naopak ze zkušenosti říkám, že se tam děje z hlediska zvuku právě to nejpodstatnější a velmi to ovlivní přístroje za tím což dělá právě jako celek vždy ten celkovej výsledek. Proto jsem si já teda koupil kosmos abych za těch 20k viděl. Zrovna u tý D10s je to patrně ten důvod proč na někerých sestavách hraje jak z prdele a jinde parádně a třeba taková E50 se tak nechová,ta hraje všude dobře.

Ohledně izolátorů,měření hovoří jasně, lepší je když jsou na izolátoru oba než jen jeden,rozhodně aspoň v případě kombinace D10s  a cosmos (oba maj napájení z usb). Izolátor mě stál z aliku 1500,- což je pěkná cena za rychlej kompatabilní se vším co mám doma a ještě víceportovej kterej dělá co má perfektně. Až budu zdravej mohu zkusit použít izolátory dva s tím že D10s bude mít ten pomalej (kterej mám v práci s druhou D10s) ... zda to udělá nějakej významnější rozdíl nebo ne,v práci zkusím jako DUT vložit opět yamahu C-70 a uvidíme co to ukáže. Super je ten externí zdroj napájení to imho dělá ten rozdíl. Udělám si na to asi lineární zdroj 5V /2A s nulovým zvlněním a nízkým šumem.

Lidi, nechytejte mě za slovo, já vím, že pro zvuk jsou věci nad 20 kHz důležitý. Já to myslel tak, že pro měření THD na 1 kHz to není podstatný. Když měřím pozadí a rušení, tak nic nezkresluje, takže ani není potřeba žádnej buffer, to se dá měřit tak, jak to je už teď.

Měl jsem pocit, že ta oddělovací deska od TI žádný napájení nepotřebuje, že si to vezme z USB.

(upravil danhard 30. 4. 2023 8:54)

To je jednoduchý, udělej si generátor vf bordýlku a přimíchavej ho k tomu a uvidíš co poznáš a při jakých úrovních.

(upravil TomasT 30. 4. 2023 9:11)

Ja uz tusim jak jsi to myslel, v prvnim momente mi to nedocvaklo a uchopil jsem to spatne. Udelal jsem to z nedbalosti a lehkomyslnosti. Zadam o prisne potrestani -)))))

Na druhou stranu rikam ze kdyz to nejak ideove dotahnes do konce tak to nakreslim, necham vyrobit, klidne ti to i osadim, ale ale na rovinu rikam ze ted mam casu dost protoze jsem nemocny, ale doufam a pevne verim ze to nebude trvad uz dlouho, protoze uz mne to neskutecne stve. Ja uz bych to davno mel, ale neverim ze bych se dostal na takove parametry jake potrebujem. A jelikoz to vsechno stoji penize a uplne nutne to nepotrebuju hned tak se proste svezu az to vezme do ruk nekdo kdo to dokaze tak abychom ten cosmos nedegradovali. Protoze abych neco stvoril a mel tam nejaky krasny lesik ktery tam pridam, tak to uplne zase nepotrebuju -) A vim ze tu jsou lidi kteri zcela jiste prispeji a muze vzniknout fakt pekna vec.

(upravil dawsoo 30. 4. 2023 9:27)

Stačí dát na rychlým škopku kilo -40až-60dBfs a zapínat LPF s různým fc. vcelku hnus fialovej skoro z každýho dac-u.
Jinak právěže i na měření THD musí být čisto. Jinak ty analogový obvody zahlcený bordelem co tam nemá co dělat díky tomu právě měří pak blbě.

Pak tu ale leží na stole otázka za milion,jakej má smysl dnes měřit čistý thd s víc jak čtyrma nulama? Já myslim že žádnej,je to jen dobrý na prvotní oddělení uplnýho odpadu a hezký obrázky,co je dobrý že je to jednoduchý test na oddělení toho čím se nemá nadále smysl zabejvat ale na špici se musí měřit jinak a mnohem komplexněji, aby bylo vidět v náznacích aspoň něco málo co trochu koreluje s poslechem. Předpokládám stále že právě toto je cílem,najít nějakou opakovatelnou metriku pro posouzení kvalit zařízení a případně nalezení bodů co mohou ukázat nějaké rozdíly.

Když budu velký optimista, tak slyšet může být THD tak -60 až -80 dB. Proto budu požadovat zařízení s -100 dB. Abych věděl, s jakou rezervou to splňuje, musím umět spolehlivě změřit -120 dB. A k tomu potřebuju měřák s rozlišením -140 dB.
Kromě toho, hezké obrázky potěší srdce hifistovo a děláme to přece pro radost ?

Je to pro pocit absolutna big_smile

(upravil dawsoo 30. 4. 2023 14:06)

TomasT:
Tak tady jsou Tome ty slíbené obrázky použil jsem jednokanál aby to nedělalo neplechu padina vždy vyleze v polovičním zapojení nesym na sym režim
32bit-44,1k -1dbfs left only
https://1iq.cz/img/jP5Xx/bf4JT.png
32bit-44,1k -1dbfs right only
https://1iq.cz/img/jP5Xx/8BPSv.png
16bit-44,1k -1dbfs
https://1iq.cz/img/jP5Xx/pjfN7.png
16bit-44,1k -1dbfs dithered -90db white noise
https://1iq.cz/img/jP5Xx/amY5d.png

Zdá se mi to, nebo tenhle kus je o dost lepší než ten co jsem koupil první? lol Vypadá to na trefenej zlatej sampl ES9038Q2M. big_smile

Jinak jsou krásně vidět artefakty a nelinearita 16-bit oproti 24/32bitům. Proto je moc důležitej právě DF kterej to interpoluje na vyšší SR a i bit hloubku nebo alespoň s dobrým ditherem.

Ohledně motivace,já to mam trošku jinak,měření beru jako prvotní a vcelku pěknej ukazatel kompetence návrhu a mým cílem je nejlepší možnej zvuk za co nejmíń peněz big_smile Mam to štěstí nebo smůlu?, že se mi líbí neutrální a dobře měřící věci a naopak eufonický co měří blbě moc ne.... proto se snažím hledat korelace...

Jinak mě to ani moc nebaví,sekl jsem s tím, neb než jen bezcílně něco dokola pájet jen abych se nenudil ,to radši snad klidně budu koukat na péčko nebo si koupim medvídka mývala... big_smile Nyní je tím motorem jen poznání bez ovlivnění hifistickejma emocema . 

Já dnes již naprosto rozumim a i plně věřím tomu že někomu to připadá buď stejný všecko (nezbejvá než jen závidět, neb takovej nemá co řešit,koupí si něco a jen hraje) nebo se mu třeba líbí to z čeho já bleju a naopak,ale to je mi dneska už uplně fuk,já to měl i dřív ale dnes tuplem tak,že ač už jsem stařec hlušec,stále i na sračkovým aparátu vnímám zcela jasně, že určo nic nehraje rozhodně stejně, faktorů proč může bejt je milion a je uplně fuk zda dělám různý slepý nebo hluchý či jiný nahatý či jinak trenýrkový testy, prostě blbý zařízení mě po chvíli začne tak srát, že to musim buď uplně vypnout nebo dát potichu a dobrý,slušný či jen málo blbý nikoli. smile

Meranie v loope na PC

https://mrba2.synology.me/~mr/foto/CosmosSpartan04.jpg

Qobuz,NAS,Tidal>PC(win10+lasso+Roon+REW+FocusFidelity\DiracLive)>cwDAC1USBm\E50\D300\D50III>>PRE90>PA300SSE>DIY RS52+>2xSVS SB1000Pro+Velodyne SPL 800R

Web

Davide, moc dik.  Mam to asi nejak podobne jako ty. Akorat s tim rozdilem ze cim lepsi a dokonalejsi je aparat, tim vic veci je neposlouchatelnych protoze alespon moje hlava to odmita pobrat ze muziku na ktere jsem vyrustal proste nemuzu pustit aniz by mne nenapadaly myslenky to roztriskat. A na srajdovem aparatu to tolik neboli, nevim proc, ale mam to tak.

Příspěvky [361 až 380 z 954]

Stránky: ««« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 48 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£