Re: E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření
cosmos apu input protection (ACTIVE)
takze toto ^^ uz je v cosmose a nemusim sa teda obavat?
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření
cosmos apu input protection (ACTIVE)
takze toto ^^ uz je v cosmose a nemusim sa teda obavat?
Nemůžu říct, že bych z toho byl chytrej. Kde je vstup signálu, kde je předřadný odpor a kde je výstup ? Jak by to vůbec mělo fungovat. Ty tomu rozumíš ?
To jsou mi věci, zkoušel jsem krokování, kde se sbírá víc měření do grafu a zhruba každý desátý bylo nakopnutý. Podezříval jsem pomalý USB oddělovač s ADUM3160, tak jsem ho na zkoušku vyhodil a zapojil topinku napřímo. Ukázaly se dvě věci:
1. Bylo to tím, oddělovák nestíhal, měření bez něj je bez výpadků.
2. Když se daj krabičky vedle sebe a použijou se krátký stíněný USB kabely, tak to rušení není zdaleka tak hrozný, jak nás PMA strašil.
Cosmos apu ako aj adc maju tie vstupne ochranne diody. Detaily nepoznam.
Tak ještě jeden hezkej obrázek na dobrou noc.
Bez oddělovače USB, levý kanál a invertovaný pravý kanál do symetrického vstupu, bez filtrace, bez kompenzace harmonických.
96kHz, FFT 128k, Forever, Dolph-Chebyshev 200, 93.75%,
Z neznámého důvodu má moje kombinace D10s + Cosmos jakýsi "sweet point" 700 Hz a -6 dB, ve kterém měří takhle hezky.
Padá mi brada hluboko dolů, až pod -140 dB
Elox
V tom prvom grafe sú všetky harmonické pod -148 dB a THD je -128 dB?
A ten druhý je nejako podozrivo dobrý - nie je tam nejaká kompenzácia THD medzi DAC a ADC?
HHD ma -129 tak preto
laco
To som si všimol, preto som sa pýtal - riešila sa tu rovnaká metodika meraní...
Metodika by měla být jednotná, to ano, u měření která by měla být nějak srovnatelná. Zatím jsme na začátku. Horní obrázek (342) byl jenom proto, abych ukázal, že to může nějak fungovat i bez oddělovače USB. Proto není nijak omezené pásmo, aby bylo vidět i malé rušení padesátkou. A je možné, že byla aktivní i nějaká korekce harmonických.
Poslední obrázek už je zaměřen výhradně na zkreslení bez jakýchkoliv korekcí. Protože vyhledání optimálních parametrů (kmitočet, úroveň) bylo prováděno krokováním, potřeboval jsem měření zrychlit, takže jsem omezil pásmo vyhodnocení na 600 - 7000 Hz. Proto parametr THD vyšel lépe i při podobných úrovních harmonických. Popravdě řečeno, ani to moc nesleduju, jde mi výhradně o úrovně harmonických 2 - 9.
A stoprocentně tam není žádný filtr ani korekce.
Může se to zdát jako bezúčelné hraní s pěknými obrázky, ale jde mi o to, až budu mít nějaký buffer, abych ho měl čím otestovat. Jestli je kmitočet 700 nebo 1000 Hz je pro ten buffer dost jedno a úroveň se dá nastavit nějakým děličem na výstupu. Samozřejmě, potom se bude všechno ověřovat znovu, na čem záleží a na čem méně.
==================================================================================
26.4.2023 22:54
Všiml jsem si, že pokud napíšu dva příspěvky za sebou, systém je automaticky propojí do jednoho.
Nepřipadá mi to šikovné, ale pokusím se alespoň graficky nebo uvedením času dát najevo, že se jedná o nový příspěvek
==================================================================================
Potěšilo mě, že když jsem dnes zapnul počítač a po malé chvilce spustil měření se stejnými parametry, jako včera (344), dostal jsem velmi podobný výsledek. Opakovatelnost měření je dost podstatný parametr i v případech, kdy absolutní měřené hodnoty nejsou až tak jisté, ale aspoň to vyjde pokaždé stejně.
Kosmík pro dobré výsledky potřebuje symetrické buzení vstupu. Vzhledem k vnitřnímu zapojení vstupní části je to celkem pochopitelné.
Pokud děláme nějaké pokusy, experimenty, vývoj, v drtivé většině případů pracujeme s jedním nesymetrickým obvodem.
V těchto případech tedy budeme potřebovat kromě DVOU bufferů také obvod, který z nesymetrického signálu vyrobí symetrický.
Samozřejmě, pokud bychom kontrolovali už kompletní symetrický obvod, můžeme tuto část vynechat. Pak ale musíme zajistit symetrické buzení, což naštěstí lze zajistit snadno. V generátoru signálu aktivujeme druhý výstup a zaškrtneme invertování. Na výstupu D10s je potom levý a pravý kanál přesně v protifázi a patřičně upraveným kabelem ho přivedeme do symetrického vstupu DUT. Viz výřez obrazovky:
==========================================================================
Cosmos apu ako aj adc maju tie vstupne ochranne diody. Detaily nepoznam.
Bylo by to skvělé, ale muselo by být stoprocentně jisté, že to tak opravdu je. Můžeš dát odkaz na zdroj této informace ?
=========================================================================
Předchozí "hezké obrázky" získané ať už SW korekcí, nebo vyhledáním "sweet point" mají jeden háček. Nevíme, do jaké míry se navzájem kompenzují zdroj signálu ( D10s ) a analyzátor (kosmík). Respektive víme, že kompenzace je společná pro obě spojená zařízení a daný pracovní bod. Zatím jsem nevymyslel jiné řešení, jak to oddělit, než rejekční filtr, nebo zcela nezávislý analogový generátor ala "Viktor". Ani jedno řešení není zcela snadné, napadá někoho ještě další způsob, jak by se to dalo udělat ?
=========================================================================
Omlouvám se za delší příspěvek, ale ono se to postupně tak nějak nastřádalo. Chtěl jsem jenom přidat zcela schématický obrázek, jak si myslím, že by měl vypadat vstup kosmíka.
Ja jen k tem ideovym nacrtum, ja to chtel udelat tak ze preferovana je plna symetrika ale s moznosti "pripojit" nesymetricky a relatkem pripnout pres ty dva prvni operaky. Do toho by se mi jeste fakt libil ten atenuator alespon na nekolik malo kroku. Utlum spinany relatky. A nejlepe tak, aby to nedegradovalo cosmos -)
Jasně, dá se to vylepšovat do bezvědomí. Vstupní dělič je určitě potřeba. Vzhledem k tomu, že všechno musí být na relativně malé impedanci kvůli šumu, možná by stačil mechanický přepínač. Relátka jsou super, ale stejně je pak musíš něčím ovládat. Totéž připojení bufferů přímo na symetrický výstup zdroje signálu (překlenutí symetrizačního obvodu). Taky bych rovnou na výstup bufferů dal nějakou ochranu, ať se to nemusí napájet extra z baterek.
Šlo mi hlavně o to, že není optimální cpát do kosmíka nesymetrický signál.
2 Elox
Tip k tomu vstupnému unbal/bal obvodu:
NFB pre OZ brať až z výstupu bufferov, zahrnúť ich do NFB tých OZ.
A co by chtěl dát Elox na pozici toho BUF ?
Buffery na bázi různých sledovačů, nebo diamond buffer bez zatažení do smyčky zv zkreslují jako prase
BV,Danhard:
O nutnosti zavazbení celkovou NFB tu melduju celou dobu,nechápu proč má vůbec někdo vůbec nápady to dělat rozděleně,pak by to bylo zcela k ničemu Je myslim vcelku jedno co tam bude. BUF03,634,OPA633,LT1010,1210 či HA nebo TPA či třeba blbej LM6181...šla by i LM1875 kdyby nešuměla a nebyla to taková kvazikomplementární sračka. Principem je oddělit výstup operáku od zátěže a udržet výstup bufferu v A. Podstatnej je ten operák předtím, kterej bude určovat vlastnosti a vlastnost zv sítě aby to nekmitalo.
PS: Přišel mi USB rychlej isolator,tak to prubnu,jen mi debilové dali zdroj s us koncovkou,tak musim najít nějakej jinej 5V s příslušným konektorem.
10R smd vela nevydrzia, kratky impulz
pokud se po přetížení přepálí a přeruší obvod, pak svůj účel splní
APU ušetří kosmíkovi 30 dB, pak už na způsobu připojení moc nesejde. Symetrika se mi jeví jako potřebná pro přímé měření kosmíkem bez rejekčního filtru.
Buffer musí být co nejlepší operák posílený nějakým výkonovým stupněm, nejlépe ve třídě 2A.
Ochrany se dají dělat, zdá se, různým způsobem.
Cosmos spojazdnený (díky TomasT) a aj prvé meranie pôvodného Audioprobe Spartan A, ktorý som na meranie používal doteraz.
Šedou je nezapojený vstup Cosmosu.
==============================================================================
21:20
==============================================================================
BV,Danhard:
O nutnosti zavazbení celkovou NFB tu melduju celou dobu,nechápu proč má vůbec někdo vůbec nápady to dělat rozděleně,pak by to bylo zcela k ničemu
Teprve teď, po druhém přečtení mi došlo, jak je to myšleno. Vůbec mě nenapadlo, že by to někdo mohl takhle pochopit.
Ještě jednou: Ten trojúhelníček měl jenom zastupovat kompletní buffer, který se samozřejmě skládá z operáku a nějakého koncového stupně nebo i složitější strukturu s minimálním zkreslením. Jinak by to opravdu nedávalo smysl.
=====================================================================================
21:30
=====================================================================================
mrba: Bezva, že jsi to rozjel, vítej do klubu ! Teď by to teda chtělo nějaký lepší zdroj signálu...
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření