Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

(Stránka 17 z 48)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 48 »»»

RSS

Příspěvky [321 až 340 z 954]

Re: E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

eeMGee tak to už je snad lepší tam mít obyčejné jumpery.

Ten DIP mne asi nesere nejak moc, predpokladam a doufam ze vznikne neco rozumneho s vlastnim zesilovacem a vlastnim atenuatorem.

(upravil 24. 4. 2023 17:09)

Pokud někomu vyhovuje režim MONO, asi nemusí nic řešit, vždycky po restartu nebo zapnutí počítače to tam skočí samo.
Já chci stereo, protože kanály nejsou stejné, tak si chci vybrat ten s menším zkreslením. 3dB odstupu šumu mě nevytrhnou, na šum stejně musí být extra předzesilovač. Pokud buffer utáhne oba kanály paralelně a bude to tak lepší, nic nebrání to využít.
USB kabel nechám připojený. Přepínače vstupu jsem nastavil na největší citlivost a už na ně nešáhnu. Mimochodem, pro 0dB je vstupní napětí 1,784 Vrms a nikoliv 1,7 jak je psáno na netu. Vstupní napětí budu řídit provizorně předřadnými odpory, později v rámci nějakého bufferu. Teď tam mám 2x 360 Ohmů, protože při připojení D10s (virtuální dif. výstup - druhý kanál invertovaný) je pak přibližně 0dB na výstupu 0dB na vstupu kosmíka.
Ověřil jsem výstupní odpor D10s, asi 2x21 Ohmů a vstupní odpor kosmíka 640 Ohm (diferenciálně).

Ať je trochu zábava, mám tu hádanku: Jak se dosáhne takovýto hezký obrázek ?

https://i.postimg.cc/63JPbcfm/Hezk-obr-zek.jpg

(upravil danhard 24. 4. 2023 18:19)

A nedostal by ses tam stejně, kdyby jsi nastavil nižší citlivost ?

Aha, to je kvůli tomu filtru big_smile

Nejakym kalibracnim souborem, nevim -) Ale obrazek to je kujwa pjekny -)

REW má takovou hezkou možnost přidat do generovaného signálu harmonické se zvolenou velikostí a fází: Add harmonic distortion.
A dokonce v nové verzi si umí správné hodnoty načíst z předchozího měření. Pravda, musí se to trochu učesat, chce to trochu laborování.
A je jasné, že to současně kompenzuje jak zkreslení D/A i A/D převodu.

https://i.postimg.cc/43yH95x2/Distortion-Controls.png

(upravil dawsoo 25. 4. 2023 13:06)

Obrázky jsou to moc pěkný,řekl bych že nejlepší, ale napadá mě na to pak zcela legitimní otázka,zda je to u REW opravdu hezká možnost manipulovat takto s daty a k čemu to je vlastně dobré,já teda neměřím pro pěkné obrázky, ale naopak pro ty ošklivé, abych viděl kde jsou slabý místa,vložením DUT nebo i velmi mírnou změnou úrovně o desetiny dB, se vše samozřejmě zcela diametrálně změní a rozhodí což je vidět i pěkně na různých měřeních s různými kusy téhož modelu DA i AD při identickém nastavení a zejména s vyššíma čipama od ESS smile AKM a ostatní maj zas jiné problémy. U ESS jsem si všiml jedné věci,čím více modulátorů tím lepší sweet spot ale horší chování při každé změně viz ESS imd hrb apod). Musej na tom hoši ještě zamakat.

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

(upravil danhard 25. 4. 2023 13:18)

DUT může taky invertovat a hned jsou sudý harmonický v hajzlu i když je DUT dokonalej big_smile

Nebo to vyzkoušej, jak se to změní, když půješ do - vstupu symetriky.

(upravil dawsoo 25. 4. 2023 13:35)

JJ určitě jo ,ale i bez DUT stačí pohnout úrovní o pár desetin dB, zcela bez čehokoli jinýho a harmonický lítaj jak blázen u C-70 jsem se snažil nastavit stejný hodnoty co nejpřesněji,jinak to měřilo haluze uplně jinak,je to vlastnost obou těch ESS bazmeků s ES9068 je to o něco lepší oproti ES9038. Ale dělá to i ten ADC kde se to nastavuje minima harmonik v tý appce pro každej chip extra. Je to prostě u ESS vlastnost a tak trochu podvod s odečtama více modulátorů kdy při "dobrém nastavení" se dosahuje bezkonkurenčních hodnot... je to pěkně vidět i u Amira jak se tomu vyhýbá aby v grafech THD v závislosti na úrovni a na kmitočtu ukázal jak se to pěkně vlní od 2 až po 9+.

něco je u archimaga
https://archimago.blogspot.com/2022/07/ … level.html

(upravil eeMGee 25. 4. 2023 14:43)

Ono tá SW kompenzácia THD nefunguje univerzálne - tu napríklad vidno, ako ten náš ADC má pri nižších vstupných hodnotách napätia skreslenie dokonca horšie ako iný ADC (a AK5572) bez tej kompenzácie:
https://audiosciencereview.com/forum/in … st-1110245

Aj s komentárom autora Cosmos ADC (IVX):
"As I said, each ADC individually THD compensated at 1kHz@-.5dbfs. If you need to compensate distortions at another level, you have Cosmos_Tweak app for that. In my opinion, -.5dbfs is the best level to measure THD+N, because at -20dbfs THD+N anyway drops -100db or worse. ES9822 is pretty much the same level ADC as Ti or AKM has but 9822 has DSP able to correct typical distortions rise at 0..-10dbfs, and that simple fact lets us use Cosmos ADC as a THD/THD+N meter with down to THD+N -125db for some grade-0 units."

PC/iPad/BR/TV/DENON AVR > PA03 + TPA3255 > LinkwitzLab ORION (ASP)

K té korekci harmonických se ještě vrátím, ale teď mám konkrétní praktickou otázku. Shodli jsme se, že potřebujeme nějaký buffer. A ať bude jakýkoliv, patrně bude potřebovat pro nízké zkreslení co největší napájecí napětí, takže nejspíš +/- 15V. Při experimentech se nejde vyhnout tomu, že to někdy ujede do limitace a to by se kosmíkovi vůbec nelíbilo. Má tam kvůli vstupním kondenzátorům (elyt) omezení DC +12/-2V. A samotný signál taky nesmí překročit nějaké limity. Takže jde o dvě věci.

1. Ochrana vstupu kosmíka zenerkami nebo něčím podobným. Kdysi jsem do multimetru zkoušel 2x KF125 a fungovalo to dobře, ale kde je jim konec. Navíc tady potřebujeme, aby ta ochrana nepřidávala zkreslení a netuším, co ty zenerky můžou dělat za paseku.

2. Oddělovací kondenzátor, pro vstupní impedanci 640 Ohm musí mít velkou kapacitu a také nesmí zkreslovat. Možná by byl dobrý velký rozběhový kondenzátor (polypropylen), případně Bennic do reprovýhybek. Ale třeba by vyhověl i kvalitní bipolární elektrolyt, nevím. Ostatně, jeden už je v samotném kosmíkovi. Ty polypropyleny by byly rozměrově dost velké, a někdo také říká, že se na ně může nachytávaat bordel z okolí.
Tak teď nějak nevím...

ad ochrana vstupu, toto funguje dobre, nepridava skreslenie

https://i.ibb.co/7pqBKnD/vdivider2.jpg

(upravil dawsoo 25. 4. 2023 15:37)

Vyměnit ty vst kondy uvnitř aspoň za kvalitní Bipoláry s dobrým TgD. Je to vo tom co se vejde samože. Tohle je přesně ten marasmus SMD,výběr specialit je žalostnej.

Jen ještě dotaz kluci, máme všichni kosmonauti Grade B?

(upravil Elox 25. 4. 2023 16:02)

Já mám Bééééčko.

Ta ochrana, věřím, že to funguje. Ale starat se o další hromadu baterek, to nechceš. Možná by to stačilo dát na výstup bufferu a napájet z něho. Jenom aby tam ta ochrana sama něco nešlehla při nějakých přechodových jevech při zapínání nebo vypínání napájení. Ty diody jsou zdvojené jako pro sichr, kdyby jedna bouchla ? Pokud jde o ten dělič, není tam těch odporů trochu moc Antone Pavloviči ? Možná by to šlo trochu líp napočítat, aby byl nějaký konstantní krok a né tam nabouchat 37 stejnejch odporů...

Zajímavý postřeh, v nastavení zkreslení se dá omezit pásmo. Tak jsem tam dal rozsah 800 - 10000 Hz, THD se počítá beztak jen z prvních devíti h.
A světe div se, výrazně to zrychlilo měření. Pak mi to docvaklo, ono to měří i THD+N takže to vyhodnocuje šum přes celé pásmo a když se zmenší rozsah, nemá s tím tolik práce. Nejlepší by bylo, kdyby ten šum šlo vyhodit úplně, je to k ničemu, stačily by harmonické.

(upravil dawsoo 25. 4. 2023 16:08)

No vidíš já za víc škodlivý považuju spíš to N,včetně padiny a násobků a průniku spínacího bordelu,takže nemyslím šum (ten je třeba mít nízkej aby bylo vidět) ,ale právě to různý neharmonický smetí a nadakustickej bordel zvyšující modulační šum), je to pěkně vidět právě v mulťákovi jako TD+N bez toho H. Na H je ucho vcelku necitlivý,neb jsou to přirozený složky který mozek neřeší. H beru jen jako měřítko kompetence návrhu DUT ,neb většinou ukazuje že když je dobrý bude menší i to ostatní.

Lepsiu ochranu nevymyslis, je patentovana lol
Aku staci raz rocne vybit a nabit.

laco tak ty to mas samozrejme premakanejsie ako ja big_smile paci sa mi ten prepinatelny pevny delic. Kedysi som na tento ucel mal potenciometer ale zistil som ze ked som menil zvukovky a urovne aj tak som vzdy nakabloval osciloskop aby som vedel kde som, vzdy to pre mna bolo naslepo, preto sa mi obzvlast paci ako tam mas tie rozne tabulky pre konkretne zvukove karty to je super.

Osobne ale mam problem s diodami na meracom vystupe - obzvlast ked kazda karta ma inu uroven. Ja ochrane a vsetkemu rozumiem ale mam s tym negativne skusenosti a pri merani to do toho niekedy keca.

Preto aj (ako si videl na mojej dummy load vedla) nemam tolko rozsahov ako ty, pretoze je to na ladenie zosilnovacov co sa tyka bordelov, oscilacii a pod. pre napojenie osciloskopu. Ak uz idem merat amp na skreslenie vacsinou viem ze je 100% safe a zvukovke neublizi pripadne davam pozor na delic a urovne. Ale aj tak by som tam asi radsej nejaky transil alebo nieco mohol dat hmm2

Diody na vystupe neskodia ked su reverzne polarizovane pocas merania

(upravil Elox 25. 4. 2023 17:25)

dawsoo: Souhlasím, že pro zvuk je důležitý všechen ten bordel, o kterým mluvíš. Ale musíme to rozdělit, když řeším nějakou analogovou topologii, zajímá mě výhradně THD (1-9 h.) protože to můžu nějak ovlivnit. Pro posouzení celku, zejména když je tam nějaký digitál pak naprosto platí, co říkáš Ty.

laco napsal:

Diody na vystupe neskodia ked su reverzne polarizovane pocas merania

Možná by se daly vybrat nějaké s menší kapacitou...

A případně by ta ochrana mohla vypadat takhle, bude-li to napájení čisté, aby tam nelezlo rušení.

https://i.postimg.cc/XJ2Y6Snx/Ochrana.png

(upravil laco 25. 4. 2023 18:29)

cosmos apu input protection (ACTIVE)

https://www.audiosciencereview.com/foru … st-1214960

Příspěvky [321 až 340 z 954]

Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 48 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£