Re: E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření
Vzdyt to je jenom preamp ta iiiijamaha, to je nesmysl trapit do 8 ohmu.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření
Vzdyt to je jenom preamp ta iiiijamaha, to je nesmysl trapit do 8 ohmu.
Měřím to -3dB (1k) a i -3dB před přetečením (multiton) DAC D10s nejlepší kompromis THD a SNR a cca 1,5dB před limitací ADC (1,7V nastavení) .... úroveň není vůbec podstatná = neb hodnoty jsou vždy % poměrné k měřícímu signálu nastavení (DAC i ADC) je tedy zcela stejné jako test operáků D10s. C-70 je nastavená tak aby výstup byl co nejvíce stejně jako při přímém propojení jen tak je to porovnatelné. I když změním úrovně o 10dB tak se změní jen SNR a THD+N.
A už vůbec přiznám se nevim Willi co to opět meleš za nesmysly,proboha jaký 8R zátěže? Tohle je preamp použitej jako buffer mezi D10s a Cosmos ADC kde je zátěž daná 620R cosmosem
jo aha ja som myslel ze je to normalne zosilnovac, nie len samostatny preamp. No u merani na dbfs aspon musis napisat na aku uroven je cosmos prepnuty, no ak to mas rovnako ako operaky pred tym tak sa to da porovnavat to je ok.
Ten MC vstup je fakt MC a ne MM?
Tak raději příště čti pořádně než začneš něco psát To že je to preamp jsem psal od začátku,navazovalo to na debatu s Tomem T kterej tomu taky nevěřil,jen proto jsem to písknul a pověsil sem,čistě jen pro zajímavost, jak se tahle historie chová jako buffer pro cosmos a je tam i fotka jak kráva aby i ti co netuší oč jde to viděli že nekecám žádný nesmysly s neexistujícím HW. Samotnýho mě překvapilo že je to až tak julina ani jiný starší HW to změřit nedokázaly.
jj ja som sa poplietol pretoze si minule v inom vlakne spominal nejaky zesilovac a neviem ci si nepisal o m-70 preto som myslel ze sa jedna o to ale nevedel som ze je k tomu aj samostatny preamp s inym pismenkom...
no odstup na MC vstupe mi pripada aj tak unreal je to fakt pecka, mas tam hlasitost preampu vytocenu na maximum?
No právě ta fotky asi všechny spletla. Mě by teda ani nenapadlo, že taková strojovna by mohla být něco jinýho, než koncák...
Vzdyt to nema zadny chladic -))))
To Dawsoo. Musím povedať, že tie staré stroje niečo do seba majú. Áno, aj Yamaha je moja šálka kávy. Meranie omnoho lepšie ako som si dokázal predstaviť. Priam skvelé. A nepochybujem že má špičkový zvuk.
Tahle Yamaha C-10 je konstrukčně dost podobná Luxmanovi C-02 nebo C-03. Také skvělé preampy.
Stačí se podívat do servisek a na šémata pro základní představu,vůbec to neznamená že vše staré je dobré ani u yamahy ne (tam jsou dobré jen jisté vybrané modely zbytek je už obyč klasika vintage) je to o hledání a zkoušení a hodně napoví právě ten průzkum v serviskách co lze nebo nelze očekávat. Luxmany obecně z toho co jsem měl v ruce (integráče a koncáky) jsou spíše imprese se zkreslením řádu setin až tisícin % u těch nejlepších = nic pro mě. Solidní je ještě občas Kenwood s jeho řadou C1,C-2 (nutno upravit,pak hrajou pěkně) a M1(A-D) a M2(A) konci které na mě udělaly rovněž vcelku dojem. Mraky jsem toho samože neměl a ani neznám ale věřím že jsou i další neodhalené poklady. Pár tipů bych měl ale je nemožný se k tomu dneska už fyzicky dostat.
Dříve jsem hodně servisoval a modifikoval hifi a vždy jsem si cokoli i půjčené rád poslechl a v rámci možností i limitovaně tehdejším HW změřil ,bez toho bych obecnej přehled určo neměl, neb jen magor by si vše kupoval a následně prodával že...
Co je pro mne třeba neuvěřitelný že to dokázali vymyslet a zrealizovat v té době i bez současný měřící techniky (analog zkresloměry s filtrama) různých CAD/CAM obvodových simulátorů a dotáhnout to k reálným výsledkům a ještě pak prodávat za furt bělošký ceny, co si mohl dovolit na západě defakto každej (tady vo tom neměl nikdo ani ánung a největší vexláci měli max nějakýho ohnilýho technikse).
A další přelomová věc o který tu psal i PMA za což mu dík že se podělil (nechápal jsem tu minimální odezvu na to) změřit si to dneska i bez APxxx za miliony může každej defakto doma za pár kaček což je bomba a na čem se určo shodneme všicí.
Pokud by tu vznikl nějaký komunitní projekt (různé pěkné přípravky na měřo lepší oscík sym buffer a pod) tak se rád přidám a přispěju aspoň i tím málem co mohu já nabídnout
Tak som objednal aj ja e1da cosmos
Nakopilo sa mi tu zopar modulov koncakov nieco lacna cina. Bude sa merat do zblbnutia
vrchy rad:
nalavo: aca amp nelson pass - class A 5W
stred: ljm mx50 x2 - class AB
napravo: symasym 5-3 - class AB
spodny rad:
nalavo: Danwatt mk2 - class B
stred: ljm amp 12-2 - class AB
napravo: KSA100 design by JR pozor nie krell (nieco stare na ebay uz asi nezohnatelne) - class AB
Ahoj Jano,přiložils aspoň ušiska,myslím že by to bylo určitě zajímavý určitě nejen pro mě,někerý kousky vypadaj moc lákavě a stálo by udělat určitě extra vlákno levný zesáky z číny klidně pak s měřením a srovnáním s nějakou všem známou konvencí
Fasicnujou mě na první laickej pohled nejvíc asi dva kousky ten vlevo nahoře to je jak nějakej FET pásovec? a pak ten placák co se dá dát na bok do 1-1,5U ten prostřední dole
Doplnil som nejake zakladne info.
jj trafil si FET pass class A hore lavy.
to dole vstrede je ljm amp 12-2
https://www.ebay.com/itm/322519381451
Viem to pomerat vs HYPA10 alebo HYPA17, popripade ti to poslem zasielkovnou, ak sa chces na to mrknut.
Posílat netřeba až budeš mít kosmíka změříš špičkově sám a ukážeš ,já musim začít dělat na tý zátěži,mam na to vše jen udělat mechaniku aspoň nějakou to je u mě vždy opruz. To LJM je teda hodně zajímavý šéma ti povim... inspirace Accuphase nebo něco podobnýho. Až na to že A1186/C2837 nejsou darloše ale normální rychlý singl BJT.
Když tu byla řeč o udělátkách na měření, zdá se mi jako priorita nějaký buffer, protože teď ať udělám cokoliv, tak nemůžu s určitostí říct, co je příčinou zkreslení, jestli D/A, A/D, nebo přetížený výstup D/A kvůli nízké vstupní impedanci kosmíka.
Druhý bod je spolehlivý rychlý oddělovák USB, aby člověk nemusel mít roztahané dva počítače a ještě dávat pozor, aby se notebook nevybil.
Ten buffer asi bude oříšek. Byla tu fotka s deskou plnou operáků paralelně. To je dobrá sranda, ale možná by jako první aproximace opravdu šlo zkusit obětovat na jeden kanál dva dvojité operáky. To by i se vstupem a invertorem pro symetriku bylo deset pouzder. Tím kanálem myslím vstup kosmíka, které jsou čtyři (+L, -L, +R, -R). Takže by jeden operák nepracoval do 640 Ohmů, ale byli by na to čtyři, to je jako by jeden měl zátěž 2560. Kdyby se ještě předřadnými odpory upravila citlivost z 1,7 na rozumné zaokrouhlené dva volty, tak to vyleze na tři kila, což by se těm operákům dejchalo podstatně líp, než teď.
stačil by lepší operák AD797 nebo OPA1611 apod + diamant a je jedno zda monolitickej nebo slušnej diskrétní,na tom není nic těžkýho,podstatnej je kvalitní napájecí zdroj a ošetřit náležitě věci okolo (vyvážený impedance blokování apod). Ideální by byl 2xsymetrickej s dvěma bufferama v celkový smyčce ZV. netřeba vymejšlet složitosti. Klidně i nějaký DRV134+Buffy nebo lépe OPA16x2 + buffy nebo nějaký CFA, netřeba to drtit pod 100R. ta deska s těma NE by nějak asi fungovala taky i ta nejmenší za tři kila s 8+8ks LME49710 by tam stačily bohatě.
Nemas pristup k tpa6210 ze bys zkusil pisknout?
No myslel jsem jako první aproximaci něco takového, případně ty operáky čtyři paralelně.
Ten LJM je zapojený nezmyselne, tranzistor Q12.. A skratovaný odpor R27.. Je to nejaké "divné".Sú tam chyby.
cosmos je sw prepinatelny do mono rezimu, ten druhy kanal je zbytecny ne? Predpokladam a muzu se samo ze mylit ze prepne li se do mono netreba mu posilat stejny signal do druheho kanalu. Nebo mne neco unika?
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření