Re: MCE 2000

Všechno co jsem zkoušel bylo jen z Monacoru panasoniky z digikey ... z Gesu jsem něeměl v testu nic.... ona je otázka původu kapslí kupovanejch v gesu a géemku protože kapsle vypadají stejně a označení žádný specifický na sobě nemaj...kalibraci mam zhruba porovnávací metodou na měření známý bedny na přesném kalibrovaném měřiči a do 15kHz se mi povedlo dostat pod 1dB odchylky což považuju za úspěch...k MCE2500 vs MCE-2000 =  proto možná jsou rozdíly záleží na sérii a původu  jinak zdvihy se daj kompenzovat částečně i elektricky.. malou přídavnou kapacitou.... ten ondrův je teda exot ECM-8000 mají spíše přesně inverzní křivuli...  finální řešení si představuju až našetřím nějaký šušně Earthworks M-30 a bude pokoj smile

Není co dodávat...

Re: MCE 2000

A co tak radši nějaký Mikrotech Gefell, nebo rovnou Bruel & Kjaer ?

Web

(upravil dawsoo 3. 12. 2007 1:43)

Re: MCE 2000

Sendy:
Nojooo,ale kde se to dá splašit? rozumně myslím jen třeba nějaký lepší kapsle ? Dost nerad objednávám z venku s platbou napřed přes banku a samozřejmě je mi jasný že ceny jsou uplně jinde... (např B&K jen kapsle za 30k a pod.) big_smile ten EW vyjde pod 20k i s klibrační křivkou což je tak na hranici mejch možnostíteď .... potřebuju seriozně měřit kus za 20kHz tak proto hledám něco lepšího.. pokud bys o něčem věděl,tak bych byl moc vděčnej, tak klidně do mailu ať to tu nezasypem ,dost mě to zajímá

Není co dodávat...

Re: MCE 2000

super, tak už som si zakúpil MCE2000, spravím ku tomu preampík s OPA177 a uvidíme, či niečo schopné nameriam smile

Re: MCE 2000

Bobíšek nenameráš nič. Ja som včera porovnával tie monacorácke kapsle a kapsle z SOS - mali by to byť MCE 2000.  Vzhľadovo a rozmerovo sú prakticky rovnaké, líšia sa však charkou.  Charka od 20 Hz do cca 4 kHz je rovnaká, rozdiely nie sú väčšie ako 1 dB.  Potom však výrazne stúpa až do 10kHz, kde je rozdiel cca + 6 dB. Na pôvodnú úroveň sa vracia na 15 kHz. Vzhľadom k tomu, že už pôvodná monacorácka kapsla má na 10 kHz prevýšenie viac ako 2 dB, sú tieto kapsle použiteľné len na meranie nižších frekvencií. Meral som tri kusy a sú prakticky rovnaké.

Re: MCE 2000

tak to si ma teda nepotešil sad ja mám tú z SOS, nemáš možnosť ju u niekoho dať premerať? alebo mi prosím ťa ukáž aspoň grafy s tou monacor-áckou a s SOS kapslou, dik smile

Re: MCE 2000

Bobíšek, včera mi syn doniesol z Brna MCE 2000 zakúpenú v GES-e. Nemá taký hrb na 10 k ako tie z SOS, ale na meranie to nestačí. Pozeral som si tú svoju monacorácku kapslu podrobnejšie a podľa vyznačeného kódu je to vlastne Panasonic.  Takže treba zháňať originál kapsle od Panasonicu, tie ostatné budú len také menej podarené pajce.

(upravil sinclair 9. 1. 2008 19:47)

Re: MCE 2000

Kluci a má to opravdu všechno kulovou charakteristiku? Ten zdvih nad 5kHz je u levných elektretů naprosto typický, tří až čtyřecibelové hrby žádná vzácnost. Mám ale elektret, je hodně starý a měl být myslím jako ND do jakéhosi přenosného japonského stroje. Ten je jak když střelí. Průměr 9,5mm, třísvorkový. Myslím, že všecky vložky pod cca 150Kč se budou od sebe lišit jen málo.

Když je na vložce vyraženo třeba 34G - 20M, tak čí je to značení?

Web

Re: MCE 2000

Dal by se pro tato měření nějak využít mikrofonní set AVM 412 z Tesly,případně jenom mikrofon?Dostaly se mně do ruky dva kousky jako nové,ale není k tomu žádná dokumentace a ani na netu se mi nepodařilo nic najít.

Re: MCE 2000

godz:
nebo si udělat korekční křivuli do měřícího sw... smile když je nějaká reference dle kerý se chytit

Není co dodávat...

Re: MCE 2000

AMC412 je slušný mikrofon /v setu s napáječem je to AMC462/, poctivý lampový kondenzátorový mikrofon /ano, v té černé tužce je malá lampa 6F32V/, ale musela by se do něj nasadit kulová vložka a zkalibrovat.

Web

Re: MCE 2000

To dawsoo, mám prísľub na zapožičanie meracieho B&K spolu s lampovým predzosilovačom, potom budem robiť inverznú krivku ku svojim mikrákom.

Re: MCE 2000

Tak to bude teda pořádně stará vykopávka. Myslíš, že u tak starého kusu bude po nějakých 50 letech od výroby sedět korekce od výrobce ? lol

Web

Re: MCE 2000

No dyť říkám zkalibrovat. Má to transformátorový symetrický výstup, už jen kvůli přenosu toho trafa se to zkalibrovat na konkrétní kartu musí. Nebo se domluvit s někým, kdo umí měřit mikrofony, reproduktory apod. a podle měření udělat korekční křivku.

Web

(upravil godz 12. 1. 2008 11:42)

Re: MCE 2000

Zaujímavý článok je na www.audioexpress.com/magsdirx/ax/addenda/media/danavaras2861.pdf.

Re: MCE 2000

A ešte niečo o kapsliach a ich inštaláciách. Cez víkend som nainštaloval kapslu do perfektného hliníkového puzdra (pochádza z nejakej sondy). Priemer 15 mm, dľžka 150 mm, otvor spredu presne pre kapslu priemeru 6 mm, prichytenie červíkom 3 mm, vzadu závit, predná hrana zrazená pod 30 stupňovým uhlom. Na prvý pohľad nič lepšieho pre kapslu (bez roboty) ani nemôže byť.  No horšie to bolo po skúšobnom meraní. Zrejme tvar púzdra spôsobil zdvih charakteristiky na  10 kHz cca 3,5 dB, zdvih začína niekde na 4 kilách, končí okolo 15.  Takže som sa vrátil k pôvodnému usporiadaniu = mikrofónny kábel pripojený na kapslu a to celé stiahnuté zmršťovacou bužírkou.

Re: MCE 2000

Znovu se ptám-zkoušeli jste někdo i směrové charakteristiky a jsou opravdu všechny ty vložky s kulovou charakteristikou?

Web

Re: MCE 2000

Vyzerá to tak, že nikdo to nezkúšal a myslím si, že je to zbytočné. Všetky spomínané elektrety sú "omnidirectional" -  kadioidná smerovka. Viem kam mieriš, ale na meranie osovej SPL a  fázy to stačí.

Re: MCE 2000

godz: To je snad rozdíl jestli je omni nebo kardoida. Kdyby ta kardoida měla směrový charakteristiky pro všechny frekvence stejný tak by se na měření snad i dala. Mám za to, že měřící elektret musí mít kulovou (omni) charakteristiku, protože to je snímač tlaku, který by neměl mít frekvenční závislost na směrové charakteristice, protože si tak zanáším nepředvídatelnou nepřesnost do měření.

sinclair: V nějakých skriptech o měření (Škvor ??) jsem se dozvěděl, že nárůst citlivosti u vysokých frekvencí je způsoben nikoli zanedbatelnou velikostí kapsle oproti vlnové délce. Dochází tam k určitému lokálnímu zvýšení tlaku a díky tomu kapsle měří víc než je realita. Hranice od které to jde pozorovat byla asi průměr kapsle = 1/10 vlnové délky. Často to i zhruba odpovídá realitě. Ta centimetrová rovná kapsle je buď zmetek s náhodně správnou výrobní vadou smile nebo je nějak upravena okolo sledovače co v ní asi je.

Re: MCE 2000

Nemám s kapslemi moc zkušeností. Jen jsem je několikrát použil na tzv. jevištní odposlech /v divadle i jinde/, aby osvětlovač za sklem věděl, o čem je řeč a co se zrovna děje.
Použil jsem kapsle, vykuchané ze stropkovských i siemensovských telefonních přístrojů. Chodí velmi dobře jak co do frekvenčního rozsahu, rovnoměrnosti charakteristiky /žádné významné hrby/ a mají zcela spolehlivě kulovou charakteristiku. Mám je totiž ve 100% případů zavěšeny ve výšce asi 3m na tenoučkém kablíku nad jevištěm v počtu 3-5 podle plochy, pokrytí je výborné, signál z nich pak normálně sčítám na operáku, pošlu přes horní propust 200Hz do širokopásmového parametrického ekvalizéru /je tam většinou přidáno tak 6dB okolo 2,5kHz kvůli dobré srozumitelnosti/ a z něj pak už do TDA2030 /to na odposlech a dva repráky na zdi bohatě stačí/.
Těch telefonních kapslí je asi šest mně známých druhů a některé z nich vypadají úplně stejně, jako ty nejdražší kapsle od Monacoru...je mezi nimi i pár kousků z nějakých japonských bezdrátových telefonů, kapsle mají vnější průměr jen 6,5mm a mají fantastický zvuk.
Všimli jste si při zkoušení většího počtu těch kapslí, že některé nezanedbatelně šumí? Nebo že by to byly kusy, nabourané nějak přepětím v tom telefonu?

Web