Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Stojan na měření

Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 34 z 34]

Re: Stojan na měření

https://i.postimg.cc/CdmxR4GR/IMG-20240511-192322.jpg
Kua,stojan dva metry,ale první odraz na cca 2,2 metru. Kde je chyba?

od stojanu mikrofonu? asi ho nemas v dlhej trubke, ze?

Od stojanu k zemi. Mikrofon je na L kusu z hliníkových trubek cca 15mm průměr, byl ve výšce cca 2,2m a něco přes tři metry od bedny.Předpokládal jsem odrazy na principu rovnoramenného pravoúhlého trojúhelníka.

(upravil PMA 11. 5. 2024 22:21)

To tak prostě je. Dráha repro-mikrofon 3m, dráha repro-odrazzemě-mikrofon 5.32m, rozdíl 2.32m. Odraz přijde po 6.8ms, měřit se dá od 142Hz. Tohle uspořádání na nízké frekvence nepomůže, lepší by byla groundplane.

Mic 3m?

ruzne DIY repro

Web

(upravil Elox 11. 5. 2024 23:48)

To je obvyklý omyl, že když se dá mikrofon daleko, prodlouží se dráha toho odrazu, jenomže se taky prodlouží dráha přímého zvuku, která se musí odečíst. Přesně jak spočítal PMA. Dej mikrofon 1m od bedny. I když zanedbám ten trojúhelník a počítal bych odraz od země 2+2, je to 4m mínus 1m a najednou máš 3 metry okno, tedy necelých 9 ms. Repráky jsou výš, než je výška stojanu, možná to bude i lepší. Taky záleží na provedení stojanu na mikrofon. Ten trávník toho moc neutlumí, je to tak ?

(upravil Anti 12. 5. 2024 9:23)

No fajn, děkuji za vysvětlení. Možná by nebylo od věci, kdyby byly tyhle věci někde sepsaný v podobě nějakého tutoriálu. Já vím že většina na to postupně přijde, lae třeba já mám docela debilní povahu, že pokud něco nějakou dobu nepoužívám, učím se to znovu. Sice ve zrychleném postupu ale prostě většinu zapomenu. Měl jsem v hlavě, že se musí prodloužit i délka cesty toho přímého zvuku smile
Ono stejně je naplánováno další meření komplet včetně basového boxu.
Takže děkuji moc všem za posun, když to vyjde,tak dnes znovu a lépe!
Tak odzkoušeno, dostal jsem se basákem ke čtyřem metrům, což je dostačující.

Anti napsal:

Měl jsem v hlavě, že se musí prodloužit i délka cesty toho přímého zvuku smile

Mikrofon neví, jak daleko je od něj zdroj zvuku. Ví to jen SW, když se použije loopback a dvoukanál. Mikrofon to ale pořád neví. Ví jen to, že přišel první zvuk (přímý) a po něm odražený v čase, který odpovídá rozdílu drah těch dvou zvuků. A tam naměří odraz. Takže by se muselo ze stožárů smile. Ale zlepšit se to dá tlumením, třeba

https://exse.eyewated.com/fls/1705889202b725b5.pdf

(upravil dhaman 12. 5. 2024 11:23)

Podla mna 110Hz (3m / 9ms) je v amaterskych, domacich podmienkach postacujucie na navrh 3p. vyhybky. U 3 pasma kde je delicka obvykle 400Hz. Na meranie pod 100Hz su lepsie metody ako pisal PMA ground plane alebo ako radil antonio nearfield mrania a pospajat to napr. cez Vituixcad merger.

OB 4 pasmo aktiv 2x15" W frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | Focusrite 18i20 | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Nebo přímo v REW (All SPL, Merge B to A).

A merania z nearfieldu dorovnat k farfieldu podla krivky na nizkych frekvenciach (pod 20Hz).

A este aplikovat baffle step, ktory nearfield meranie neobsahuje. A pridat meranie bassreflexu tiez merane z nearfield wink

OB 4 pasmo aktiv 2x15" W frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | Focusrite 18i20 | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

To malé dvojpásmo sa dá zmerať krásne z 1 metra. A pokiaľ chceš mať ešte  dlhšie okno, tak smeruj reprosústavu do hora, aspoň pod uhlom 30 stupňov a prvý odraz dostaneš cez 10 ms. Samozrejme takto sa ťažko merajú smerovky, ale pre osovku je to v pohode. Na dobré zladenie medzi stredobasom a tweetrom stačia aj merania v obyváku. Pokiaľ chceš mať presné meranie basáku tak ho zmeraj GPM.

godz:
Ono to mělo dnes pokračování:
https://i.postimg.cc/Y0C5NX97/IMG-20240512-094810.jpg

Příspěvky [21 až 34 z 34]

Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Stojan na měření

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£