(upravil firemann28 8. 4. 2016 16:09)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

...

(upravil kudlibabka 3. 3. 2016 22:45)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

https://lh3.googleusercontent.com/-50Bl … 525201.jpg

(upravil Honza63 3. 3. 2016 22:51)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Ale ano, počkej si. Namaluj si, prosím, náhradní schema zesilovače se zpětnou vazbou, napiš si vzoreček a uvidíš sám. Já už nebudu pokračovat, stavět to nemíním, mám Marasův původní a jiné elektronkové, hrají mně výborně. Jen dobře radím.
Prosím, pokud budeš editovat každý příspěvek, nemohu reagovat. Edit: ALE v Marasově zesilovači (mám jej od něho v originále) je odpor 1M na zem. Ověř si to. A nechci nic naznačovat, nic takového jsem nenapsal. Navýš, já to umím spočítat. A Marasův zesilovač znám asi tak 2 roky zpaměti. Ostatně -  můžeš se zeptat Marka.

(upravil firemann28 8. 4. 2016 16:09)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

...

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Já nechci vědět, proč to Marek neopravil, jen jsem chtěl přispět ke správné věci. A ani ty to vědět nemusíš, důležité je mít věci správně. V diskuzi o Markově projektu šlo o spolupráci, nikdy o konfrontaci. Už se, prosím, na mně neobracej, považuji to za uzavřené.

(upravil maras 4. 3. 2016 1:42)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Chlapi, před 5 minutama jsem přijel po těžkém pracovním dni domů a nechce se mi na to aktuálně ani reagovat.. jen upřesním, že PHX 150 má naprosto jinak řešenou NFB na prvním stupni (je tam trioda s lokální zpětnou vazbou dále další zesilovací stupeň a až následně WCF) a tak to moc srovnávat nejde se zavedením NFB tady v tomto schématu.
Jinak rád bych abychom ve stejném duchu jako v "mojem" vlákně pokračovali tady, tedy si snažili navzájem pomoct  - jen to nás někam posune...
Napíšu HB ohledně toho schématu (kreslil to on a já to v PC nemám).

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

S Marou jsme to schema davali dokupy spolu, takze se vyjadrim jako spoluautor zapojeni. Mrizkovy odpor zastava vystupni odpor u sluchatek. Protoze ma zesilovac celkovou nfb, je jako zemnici bod zvolen minus pol sluchatek. Opravdu bych se zemni smycky do katody vstupni triody nebal. Trioda nema katodovy odpor premosteny kondenzatorem, cili odpor medene cesty od katodoveho odporu k zemnicomu bodu je zanedbatelny oproti velikosti katodoveho odporu.

Web

(upravil maras 4. 3. 2016 12:55)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Takže k tomu napíšu jen toto:
Na tom schématu co tu postoval Mirek je mřížkový odpor z jediného důvodu,  spousta stavitelů tu NFB prostě neuzavře a postaví to bez ní, protože tak je to přeci  jedině "pure". Následný dopad to bude mít v tom, že vstupní flaška bude mít mřížku ve vzduchu, jelikož značná část stavitelů naprosto neví co dělá,  tak je tam ten odpor R3 jen jako "pojistka".

Totéž jsem myslel s tou poznámkou ohledně u tohoto opraveného  sluchátkáče. Nedělám si velké iluze, že by všichni přesně dodrželi to schéma a opět tu NFB neuzavřou. Nicméně po dohodě s HB jsme ten mřížkový odpor nedali do schématu, protože takhle když tu NFB stavitel neuzavře, tak má smůlu a žádný "audiofilský" zážizek se konat nebude.
Jinak vše ostatní a podstatné tady napsal spoluautor HB (na jeho PC jsme to navrhovali) a není nutné k tomu více psát.

Tož tak.
M.

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

netusim presne,co udela vstupni trioda ve vzduchu s nezatizenou koncovkou...vim ale co to dokaze udelat  s vystupnim trafem...primlouvam se za to,na tuto situaci i napriste upozornit...diky

(upravil maras 4. 3. 2016 13:14)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Miro nevím jak to přesně myslíš, ale schéma se má dodržet v plném rozsahu ! Nemáme křišťálovou kouli abychom byli schopni odhadnou co kde kdo  nezapojí, protože se mu tato část obvodu zdá nadbytečná.
Buď to stavím jako celek, s předem jasně danou koncepcí a nebo se na to mám vykašlat....

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

no myslim to tak,ze je dobry udelat trochu koment pro lidi neznaly veci...coz se vlastne v tvym predposlednim prispevku stalo...
...ja mam na vstupu potak 100k  a nemam zpetnou vazbu...to jen tak pro doplneni...

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Marek: pokud předpokládáš, jak píšeš výše, že někteří neuzavřou ZV, tak je mřížkový odpor pro předpětí triody nezbytný.

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Honzo mi to je jasné, ale právě proto aby tu NFB uzavřeli tam NENÍ ten odpor zakreslený. Potom je to "donutí" se držet schématu.
Nevím, možná sem to předtím napsal neobratně, že to bylo špatně pochopeno. Nicméně znovu opakuji:
Toto schéma je navrženo s globální zpětnou vazbou a pokud bude dodrženo námi upravené schéma, tak žáden další mřížkový odpor není třeba. Pokud někdo nedodrží schéma a začne do toho vkládat svou "invenci", tak se předpokládá, že asi ví co dělá a nenechá mřížku v "luftě"- ostatním není pomoci........

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Ach jo.. Bez ty vazby to bude mit o dost horsi vlastnosti.. A to nemluvim o psrr. Ta vazba byla jedina, co tu ostudu stabitriodu trochu linearizovala. Bez ty vazby je uplne skoda tam mrhat ecc88.. Kdyztak se jich rad ujmu, kdyby mel nekdo pocit, ze jich ma prebytek.

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

hranatybraska: neboj se , řešíme jen mřížkový odpor. Nikoho z nás ani nenapadlo provozovat zesilovač bez zpětné vazby ani to nikomu nedoporučujeme (nedovolujeme!).

(upravil hranatybraska 5. 3. 2016 14:23)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Jestli to nekdo upravuje, ale pak at s tim nepojuje moje jmeno.

Nevidim prinos v tom davat si do mrizky davat dalsi odpor paralelne k stavajicimu prizemneni pres seriovou kombinaci 100k + 22k. Premyslejte o tom.

Web

(upravil pzwak 5. 3. 2016 14:52)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Dovolím si vrátit se k původnímu zapojení headampu (před úpravou Marek+HB). Zkusil jsem původní zapojení s ECC88+6NS5 a následně s 6N8S+6N5S, ale při tomto zapojení bylo zkreslení v řádu procent už při 20mW na 300 ohmech, silně závislé na stavu a prac. bodu vstupní triody. Modifikoval jsem zapojení budiče na MuF s 6N8S (ECC82), které mám vyladěné a odzkoušené, katodový odpor pro 6N5S dal 1k, bez NFB, napájení 150V s CLC filtrem, žhavení AC. Výsledkem jsou naměřené hodnoty:
zátěž 100 ohmů - THD=1% / 20mW
zátěž 300 ohmů - THD=1% / 90mW, THD=0.7% / 60mW, THD=0.4% / 20mW
zátěž 600 ohmů - THD=1% / 90mW, THD=0.4% / 60mW, THD=0.25% / 40mW
odstup 86dB
Zvukově se sluchátky Sennheiser HD590 (120 ohmů) použitelné při běžné hlasitosti naprosto v pohodě, při vyšších hlasitostech rychle začne zkreslovat a už to začíná být slyšet. S půjčenými HD600 (300 ohmů) výborný zvuk, i při vysoké hlasitosti.

Resumé:
- napájecí napětí pro 300 ohmů postačující, pro vyšší impedance by chtělo zvýšit ke 200V a zvýšit katodový odpor někde kolem 2K
- jde to dobře i bez NFB smile (já vím, tohle hledači nízkého THD neradi slyší a Marek s HB se určitě nechvalně vyjádří, ale jde to a zvukově je to výborné a THD kolem 0.5% způsobené převážně 2. harmonickou je sluchem docela těžko rozeznatelné - však si zkuste "slepý" test smile )
- pro impedance sluchátek pod 300 ohmů na toto zapojení raději zapomeňte smile
- použití CCS místo katodového odporu výstupní triody by určitě pomohlo, ale pak už by to nebylo "pure" smile přínos není zvukově příliš znatelný - nepoznal jsem ho při běžných hlasitostech (použil jsem na zkoušku CCS s DN2540, ale už jsem to neměřil na THD, nechtělo se mi s tím vrabčím hnízdem tahat zase do dílny, THD by s CCS určitě šlo o něco níž a možná by to trochu pomohlo při nižších impedancích)
- zapojení je hodně citlivé na filtraci napájecího (anodového) napětí, ale to se dalo čekat, nicméně slušný pasivní CLC filtr stačí, lepší zdroj (např. Markův) je už jen házení perel sviním... big_smile
- mizerná linearita výstupní flašky díky zapojení jako katodový sledovač není tolik na závadu, jak by se zdálo
- zapojení je velmi jednoduché, pro stereo stačí 2x 6N8S a 1x6N5S (6N13S), pár odporů a výstupní kondík, stupně jsou vázané stejnosměrně, dá se to navrabčit point-to-point nebo dát na jednoduchou DPS
- headamp je slušné topítko, příkon pro stereo - žhavení kolem 25W, napájení 30W (žhavil jsem AC jen s uzemněným středem a brum v pohodě pod 80dB)

Já bych si to pro sebe nestavěl, a to ani v Marek+HB variantě s NFB/CCS (přínos na THD za to nestojí). Buď bych šel cestou ne-OTL s VT bez NFB (což mám pro sebe postavené) nebo Markův OTL PHX100 (popis v jiném vláknu), což je ale jiný level i pro nízké impedance. Jako levná varianta headampu pro vysokoimpedanční sluchátka 300 a více ohmů je to ale velmi dobře použitelné i bez NFB a CCS (ve variantě s MuF, původní zapojení je mnohem horší). Tož tak... smile

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

CCS s jedním DN2540 nemá doví jak oslnivé parametry..

Jj, do 600-300ohm to ještě nějakou cenu má provozovat.

Největší přínos těch CCS je tady v tom případě po pravdě ve zvýšení zisku zapojení tak, aby se dala použít zsv.. té flašce jako samotné nic moc nepomůže.

Web

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

Jo, souhlasím, že to CCS v katodě bez NFB prakticky nic nepřinese. Tudíž to lze říct jinak - pokud někdo chce jednoduché lampové zapojení  headampu bez NFB pro 300-600ohm s přijatelným zvukem a průměrnými parametry, velkým příkonem a obrovitou flaškou, dá se to použít (MuF + CF, zdůrazňuji ne to původní zapojení). Jsou ale i jiné a lepší možnosti, všem ne čistě lampové a bez NFB nebo ne-OTL.  Ale to už je na volbě každého soudruha, co upřednostní smile

ps. Pokud si vzpomínám, dali jste s Markem CCS i místo katodového odporu, tam ovšem na zisk moc vlivu asi nemá... wink a troufám si říct, že CCS s LED + MJExxx taky nemá extra parametry, hlavně co se týká teplotní stability. Ale to je celkem fuk, na funkci rostlináře to v tomto případě nemá moc vliv smile

Web

(upravil Honza63 5. 3. 2016 16:35)

Re: Headamp s E88CC a 6N13S

pzwak: nevím, co je zapojení MuF, zkoušel jsem hledat na vyhledávačích, ale neuspěl. Můžeš mně, prosím, něco k němu říci. Děkuji.