Re: Oktalové lampy k EL34

hranatybraska,
PPP je circlotron. Pročpak tohle schéma má v názvu PPP i CIR? http://www.valveheart-bg.com/Scans/ppp84cir.gif
http://circlotron.tripod.com/circlotron_25.gif

Re: Oktalové lampy k EL34

A co si pohrát s tímto zapojením? První lampa je v SRPP a long tailed pair jako invertor. Má s tím někdo zkušenosti?

http://www.drtube.com/schematics/jolida/sj-502a.gif

Re: Oktalové lampy k EL34

ano mal som to postavene, na zaciatok super, celkom jednoduche a hralo to celkom ok, len mal som trosku problemy s kmitanim a celkovo aj s vyladenim spatnej vazby (ale to mohlo byt konkretnou kablovackou a menej kvalitnymi vystupakmi ktore som vtedy pouzil).

Celkom dost vyrazne bolo citit zmenu ak som na vstupe dal ECC803S namiesto tej obyc. 83ky. Okrem ineho v invertore som musel pouzit "lenivejsiu" ale na druhu stranu silnejsiu ECC82 namiesto 81/85, lebo to stale kmitalo a nedalo sa to rozumne vyladit. Celkom pruzny koncak, hlavne nastavenie prudu pre kazdu lampu je prakticke na vystupe som tam skusal EL34, 6L6, KT120 a vzdy to hralo dobre s malymi charakterovymi odchylkami jednotlivych elektornok

Re: Oktalové lampy k EL34

--> Wili

Díky za reakci. Asi to teda zkusím. minimálně na stole ubaslit a pak šup s tím do bedny. Ještě jsem našel tohle:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae … altung.gif

Je ta první lampa rovněž zapojená jako SRPP? Docela sympatické je osazení 2x 6SN7 (6N8S). Myslím, že to pěkně vzhledově sedne k oktalovým EL34. Jasně, že by to šlo i s jinýma lampama. Nastavování -Ug1 vyměním za zapojení z Mono 130 nebo z té Jolidy.

Re: Oktalové lampy k EL34

To není SRPP.  U tý V1 je poměrně malý napětí na anodě - cca 40 V.

(upravil pzwak 23. 3. 2015 20:32)

Re: Oktalové lampy k EL34

Ta horní část V1 je zapojena "se společnou mřížkou" - common grid. Dohromady obě triody tvoří kaskódový zesilovač - cascode amplifier, víc o tom najdeš po netu. Výhodou je možnost stejnosměrného navázání dalšího stupně - invertoru. Pokud je správně nastavený prac. bod celé kaskódy, bude i THD celkem nízké. Docela chytré zapojení, i když koncový stupeň je pak stejně vázaný kapacitně, takže uvedená výhoda stejnosměrné vazby se trochu ztrácí. U common grid se Millerova kapacita uplatňuje málo, takže se toto zapojení triody (samostatně) často používalo ve vstupních dílech VKV.

Web

Re: Oktalové lampy k EL34

Takže asi po půl roce se mi povedlo vytvořit invertor, který splnil moje očekávání. Ten konec dá nyní asi 120W do 8ohm. Použil jsem 6N1P a 6N6P. Invertor umožňuje při Ub=400V rozkmit asi +-40V, což s velkou rezervou postačuje.Možná by ještě stálo za pokus vyměnit 6N1P za 6N2P a do anod dát větší odpory (150k)
Klidový proud konce jsem nastavil na asi 30mA jednou lampou.
Kolik to je přibližně v původním zapojení mono 130?

Schéma invertoru je tady: http://leteckaposta.cz/783221853

Re: Oktalové lampy k EL34

Já bych tam nechal 6N1P.

Re: Oktalové lampy k EL34

Asi to tak dopadne, ale mám takovou zkušenost, mám zesilovač s EL84 a měl jsem invertor klasický long tail jako v mono 130 s 6N1P. Pak jsem přepočítal odpory a místo ní dal 6N2P (ECC83) a začlo to hrát daleko líp . O dost se zvětšila dynamika. S tou 6N1P to bylo takové neslané nemastné a tupé. Jakoby to najednou ožilo.

Jinak těch 6N1P mám dost, kdyby někdo několik potřeboval...

Re: Oktalové lampy k EL34

Pokiaľ sa týka anódového prúdu bez budenia, tak z hľadiska linearity a životnosti elektróniek nie je účelné prekračovať cca 1/2 povolenej anódovej straty EL34. V prípade, že máš anódové napätie asi 500 V, tak vhodný kľudový prúd je asi 25 mA. Pre nástroje je možné použiť menší kľudový prúd.

Re: Oktalové lampy k EL34

Nevíte někdo jak udělat ten invertor nejlíp? Zvukově mi sedí ECC85 long tail + 6N6P budící stupeň. Je ale potřeba vůbec ten budící stupeň, když v M130 to zvládne jedna 85ka?. Stačí mi vstupní citlivost 1V. Nechci zvyšovat šum zbytečně velkou citlivostí. Jde mi prostě o to, udělat to tak, aby to mělo nejnižší zkreslení. Myslím, že čím menší odpory v anodách invertoru a budiče, tím menší zisk (rozkmit) a vyšší zkreslení. Nestačilo by třeba SRPP + long tail? Nepomohl by mi s tím někdo? Rád bych začal pomalu dělat plošňáky a celkově trochu pokročit. Už na tom dělám asi rok a půl. Předem díky

(upravil maras 25. 1. 2016 15:11)

Re: Oktalové lampy k EL34

Ahoj,
Já bych udělal ten invertor s oktalovýma 6n8s (pokud stale trvas na oktalech), jinak klidne ty 6N1P nebo Ecc88 a místo rezistoru bych ho podepřel pentodou, evventuálně tranzistorovym zdrojem proudu (pujde pravdepodobne lepe stejnosmerne navazat dalsi stupen  ) .  TO SRPP jako klidne muzes pouzít,. a nebo vstup vyresit jako diferak + za to 2x SRPP (pro kazdou fazi) a dale uz jen koncovky.  Takhle si elegantne vyresis invertor + ti pujde dobre zavest NFB.
Je to jedna z moznosti, pokud budes chtit a budu vedet, tak poradim a pomuzu, tech moznosti je spousta a musis se rozhodnout pro koncepci jakou jit.  Eventualni napady je dobre overit v simulatoru... 
M.

Web

(upravil zdenoeddie 25. 1. 2016 18:07)

Re: Oktalové lampy k EL34

Ak uz 6n6p, tak do invertoru. ECC85 je do invertoru tiez super, podobne ako ECC81. Ak oktal, tak ako pise Maras, 6n8s (6SN7) je na to takisto celkom fajn, jedna sa v podstate o ECC82.

Re: Oktalové lampy k EL34

Původně jsem myslel, že by stačila prostě jedna trioda před long tailem. Můžeš mi dát schéma, jaký je princip toho diferáku a 2x SRPP? Asi tuším, ale na takové schéma jsem ještě nenarazil. Jinak už netrvám na 6N8S. Měl jsem SRPP + long tail invertor a prostě se mi nelíbilo jak to hrálo. Nevím čím to bylo, ale ty novalky hrály fakt líp. Nechci to zase moc komplikovat. 6N6P má sice ri jen 2.3kohm, ale to se v tomto zasilovači s EL34 asi nějak zvlášť nevyužije. Když budu chtít budit EL34ky do vzniku mřížkového proudu znamená, že ef st napětí na g1 v určitý okamžik překročí pevné předpětí -Ug1?

Re: Oktalové lampy k EL34

Zalezi co chces dosiahnut. ak klasicky zvuk, a mas dobre VT, asi by som siel do klasiky, Williamsona. Napatovy zosilnovac + follower, invertor, koncak. Schem je na nete plno.

(upravil maras 25. 1. 2016 23:15)

Re: Oktalové lampy k EL34

Přesně  jak píše Zdeno, záleží co chceš postavit. Buď chceš jít cestou "oldschool" a nebo bys třeba rád něco lineárnějšího.  Kolik potřebuješ rozkmit pro výstupní flašky  ? - tím bych začal...

No a tu koncepci mám pouze zatím v hlavě, ale nevidím důvod proč by to němělo jít.
Takže na vstup diferenciální zesilovač  (hned máš vyřešený i invertor) něco jako toto:
http://web.eecs.umich.edu/~mmccorq/diversions/introduction/fig11.gif

Je to je "ideové" schéma abys měl představu jak to myslím.   (misto odporu podepřít proudovým zdrojem s trandama, pokud chceš navázat další stupeň stejnosměrně)

Za to navázat stejnosměrně další rozkmitový stupeň/budič koncovek, například v SRPP nebo MuFollower a potom už jen koncovky.  Jelikož další rozkmitový stupeň  jak v prachobyčejném zapojení triody se zátěží anodovým rezitorem a nebo SRPP/MuFollower má velký vstupní odpor není třeba žáden follower (pokud je vše navrženo tak jak má být).

Pokud uvažuješ provoz  s mrížkovým proudem koncovek tak by To SRPP mělo být osazeno flaškou která je schopná tu koncovku nakrmit-Teda klidně 6n6p. Jinak mi to přijde zbytečné tam dávat takovou  "parní" flašku, nicméně je třeba na to kuknout a celé propočítat a možná i odsimulovat.

M.

Web

Re: Oktalové lampy k EL34

K tomu invertoru, zo skusenosti viem, ze lampa v invertore by mala mat urcitu "paru" ako pises, velmi pozitivne sa to prejavi nielen na zvuku. Nechapem napr. pouzitie ECC83 apod. na tejto pozicii. Mozno na gitaru ok, ale na posluch urcite nie.

Ten diferak je dobra vec, pokial sa rozumne pouzije. Ak tazatelovi bude stacit zosilenie dane uz na nom, kludne by som dalsi stupen spravil ako follower, s priamou vazbou na koncove lampy. Moze, nemusi.

Re: Oktalové lampy k EL34

Možná bych zkusil zkušebně postavit toto schéma. Musel bych to ale nějak přepočítat pro moje elektronky, hlavně ten zdroj proudu s tranzistorem. Na G1 EL34 je dle schéma M130 potřeba 26Vef. Když požaduji vstupní citlivost 1V je to takové na hraně. Nebylo by od věci dát zesilovací stupeň ještě před invertor a rozkmiťák úplně vynechat? Stačila by pak polovina jedné dvojité triody. Když samotný invertor dá 25V, tak ani není rozkmit, i když se asi trochu zvětší zkreslení invertoru. Ale zase citlivost 50mV taky nevyužiju.
Asi to udělám tak, že dám SRPP nebo ten muFollover před ten diferenciální zesil. s proudovým zdrojem s tranzistorem. To by mohlo být docela dobré konečné řešení.

http://www.angelfire.com/electronic/fun … Pair-4.gif

(upravil maras 27. 1. 2016 0:33)

Re: Oktalové lampy k EL34

Proč před ten diferak (invertor) chceš cpát další zesilovací stupeň ? Není lepší ho dát až za diferák ?  Počítáš s nějakou NFB, nebo ne ?   Pokud nepočítáš, tak už žáden další zesilovací stupeň pravděpodobně nepotřebuješ (do diferáku hoď např. ECC81/85).  Pokud ano , tak udělej SRPP za ten diferak (pro každou fázi), vše osaď lampama s rozumným zesilením  (6N8S/ECC82 atd. ...) a potom už jen výstupní flašky, trafo a zaveď NFB zpět na ten diferák (globální).  Pokud počítáš s NFB, tak musíš mít rezervu v zisku...

To schéma cos poslal je tak dobré na kytaru.. ECC83 je v HiFi lampa podle mně k ničemu(psal Ti to už Zdeno).

M.

EDIT:  Tady mas studijni material ohledne CCS (zdroje proudu)
http://valvewizard.co.uk/ccs.html

Web

Re: Oktalové lampy k EL34

Ecc 83 má  v  zesilovači tohoto typu k dispozici 5OOV napájení, takže jí lze nastavit kliďák i víc jak tři miliampéry a to už je pěkných 0,75Wa páry při menšm zkresení. El 34 má Rg po fixed bias 5OOk.

Web