Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 5)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 81]

Re: Problém s oživením

ok, díky, zase jsem o něco chytřejší smile

Re: Problém s oživením

hcrevize napsal:

Dej trand např. BD139 na kablík a k jednomu koncovýmu trandu a uvidíš že to pojede, podle mě ani PCB předělávat nemusíš................
Ve finále ten trand můžeš dát ze spodu na hranol co nejblíže koncovýmu trandu.

No já to přesně věděl.................
nic chybama se člověk učí.......................

Web

Re: Problém s oživením

Nechci rozhodně rýpat nebo tak, jenom ze zvědavosti, proč používáš za každou druhou větou tolik teček? Mají se psát 3 a je to dokonce jeden speciální znak, vždyť je to akorát ztráta času jich tam tolik nadatlovat smile

(upravil hcrevize 20. 8. 2014 19:54)

Re: Problém s oživením

no tak nerýpej prostě to bylo tím a hotovo              hmm2
a všimni si že bez teček

Web

Re: Problém s oživením

Chlapi, nezačínejte zas s malichernostma, aspoň ne v tomto vlákně. K odhalení "jádra pudla" mě přivedl hlavně DJ_rix a hcrevize.  DJ_rix díky přízpěvku o silikonových podložkách a hcrevize s praktickým příkladem a výkladem..
Vždy je důležitý výsledek. To, jakým způsobem je dosažen, vůbec nerozhoduje. Můžeme se přít o jednostranných deskách, o vedení cest o vlivu impedance, kapacity a indukce, ale pokud to ve výsledku chodí dobře, je to to hlavní o co by nám mělo jít. Všeobecně DIY upadá, buďme rádi za každou věc, co se nám povede takříkajíc na koleně. Lidí co si bastlí jen tak pro radost znatelně ubývá, proto moc nerýpejme a raději pojďme vzít pájku do ruky a něco dělejme.

Web

(upravil mechanik 21. 8. 2014 9:04)

Re: Problém s oživením

"Můžeme se přít o jednostranných deskách, o vedení cest o vlivu impedance, kapacity a indukce, ale pokud to ve výsledku chodí dobře, je to to hlavní o co by nám mělo jít."

Vtip je v tom že bez toho to dobre nefunguje. Ked ti niekto zmeria THD tak budeš poriadne prekvapený čo si to vôbec počúval... Už tymi obrovskými emitorovými odpormi vstupného diferencialneho zosilnovača (tušim že tu niekto niečo také spomínal) sa dá THD pekne zdvihnúť. Ale ja som sa snažil vždy iba poriadiť, neni to žiadna buzerácia.

Dohnalik, pozri sa na príspevky od Tomáša Tichého, "smajlíky" (autor HSDACu, TOPDACu) smile

Re: Problém s oživením

Jen by mě zajímalo, z kterého obrázku je jasné, kde v původním problémovém zapojení je teplotní vazba na násobič Ube.

(upravil hcrevize 21. 8. 2014 9:19)

Re: Problém s oživením

Podívej se do tohoto příspěvku:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 51#p302651
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 44#p297344
+ to vyplívá z dalších příspěvků v tomto vláknu

Web

Re: Problém s oživením

Možno to poviem sproste ale až ma ide jebnúť ked počujem od ludí čo stavajú zosilňovače vetu " cele som to mal skontrolované a správne zapojené no po pripojení napájania mi to zhorelo neviete kde môže byť chyba?" Vtedy si každý kto už niečo postavil a oživoval povie. Jasne že viem kde jechyba. Mal si si najskôr postavit dva jednuché stabilizované zdroje stačilo by do 30V s reguláciou do 1A v každej vetvi merak prúdu a zrazu by bolo kopa času hladať chybu a vytipovať problém. Neberte to nikto osobne je to len rada pre tých čo to takto nemajú poriešené a púštajú sa do stavby elektronických zariadení.

Re: Problém s oživením

Mne to pripadá na ignoráciu oživovacieho postupu. Väčšina úplných začiatočníkov sú buď riadne nedočkavý alebo sebavedomí a pripoja natvrdo na zdroj. Vo väčšine zosilňovačov sa píše o prvom pripojení k mäkkému zdroju alebo zapojenie odporov či žiaroviek do napájacích  vetiev. Ale načo by som sa zdržoval,zapojím to natvrdo však to hádam nabehne. wink

Re: Problém s oživením

Tak po bitvě je každý generál.. big_smile

Web

(upravil mechanik 21. 8. 2014 16:03)

Re: Problém s oživením

mph, ja tiež žiaden zdroj s nastavitelným napätím ani nastavetelným prúdom nemám. Nehovorím že je to tak dobre. Tiež som nikdy v obvode nemal vážny problém. Nikdy nič nehorelo. Použijem slabé pojistky a nižšie napätie, to je všetko. Len pár krát horely koncové tranzistory ked spadla svorka z emitorového odporu a mal som po ruke len 6,3A pomalé pojistky big_smile  Tá TYA v profilovej fotke asi oživovať nepotrebovala...

reeb, asi tak. Alebo tiež, kto nič nerobí nič nezkazí.

Re: Problém s oživením

Ale vždyť to se tu již přece řešilo, že nelze snímat teplotu někde uprostřed chladiče. Nejen že tenkráte tomu nikdo nevěřil, ale i dnes se najdou pochybovači

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 36#p299536

Re: Problém s oživením

Ja žasnem. Taký šikovný chalani plný elánu poznatkov a skúseností a doteraz nebolo chuti a času postavit dva obyčajne stab. zdroje? Ma picne. Chlapci zamyslite sa trocha. Ved je to zaklad ako prvé písmeno v abecede. Staváte zosiky nadherné, komplikovane a vo vysledku aj drahé venujete sa elektronike celou dušou a trápny stabilizovaný zdroj chýba. Nepoviem keby sa jednalo o wobler, merač skreslenia alebo nf milivoltmeter ale toto?

Re: Problém s oživením

Jen se trochu obhájím a zopakuji to, co jsem uvedl už v několika předchozích přízpěvcích. Při jakémkoli omezení proudu se problém s destrukcí koncáků neobjevil. Opravdu nejsem takový pako, abych to bezmyšlenkovitě zapojil hned na plný zdroj. Napřed přes 100R místo pojistek, vše ok, pak na trafo s menším napětím (2x22V), taky vše ok. Pak přes výkonnové odpory 22R místo pojistek, taky vše ok. Nic prostě nenasvědčovalo nějaké nestabilitě a to že se při zatížení zvedl kliďák jsem prostě nedoměřil a v tu chvíli mi ani nenapadlo, že by se mohl natolik znásobit. Díky tomu, že koncáky neměli dobrý odvod tepla na chladič (silikonové podložky) se opravdu hfe konců strmě zvedlo a tím i kliďák. Pokud byl tedy dodán dostatečný proud - trafo 2x29AC a pojistky osazeny, tak až v této konfiguraci došlo vždy k proražení konců ještě před dosažením limitace. To, kde byl umístěn snímací trand na to nemělo vliv. Pokud by koncáky měly možnost předat teplo chladiči (opět připomínám silikonové podložky to neumožnily) ohřál by se i snímací trand(původně zavrtaný ve středu chladiče) a pak by to kliďák regulovalo. Jenže to se nekonalo a snímací trand byl spolu s chladičem stále poměrně studený a při tom chipy koncáků byly pře destrukcí díky mizernému odvodu tepla. To vše proběhlo vždy tak rychle, že nebylo možno nic doměřit nebo vystopovat..

Web

Re: Problém s oživením

Takže k tvojej obhajobe len tolko. Keby si použil stab zdroj s merakom vo každej vetve hned by si zbadal že ti ide prúd hore. Za druhé nezvýšilo sa ti teplom hfe tranzistora ale len sa Ti posunul prah otvorenia Ube/Ic s deltou t. Za tretie si sa spolahol pri tvrdom zdroji na tavné poistky a to sa Ti vypomstilo. Keby si na stab zdroji nastavil limit trebars 500mA na vetvu a došlo by k prudkému narastu prúdu tak pri hraničnom stave 500mA by si mal na svorkach len pár voltov a skús si vypočitať z ohmovho zakona aka je starata na polovodiči ked tam maš plné napatie zdroja a pol ampéra alebo len dva tri volty a pol ampéra. Prave v tom je ten rozdiel že pri prúdovom omezení sa porucha spravidla prejavý len miernym alebo len prudším zahriatím vadnej súčiastky. V prípade tavných poistiek sa to prejavý tak ako si popisoval Ty. Už vieš v čom je krása oživovať veci na stabilizovanom zdroji? Vadná súčiastka sa Ti spravila ukáže sama smile))

Re: Problém s oživením

djsteve: Výroba nebo koupě stabilizovaného zdroje by několikanásobně přesáhla cenu odpálených trandů. Tenhle můj případ byl opravdu extrém a shoda několika faktorů. Uznávám, že s vercajkem je to pak o něčem jiném a jde vše snáz, ale bez vercajku se k něčemu dobrat hold obnáší nějaké oběti.. Každopádně jsem rád, že už to chodí a nechodí to vůbec zle..

Web

Re: Problém s oživením

Ja Ťa chápem no skro všade a stale sa učí už od sameho začiatku dejín asi toto. Ak nemáme po ruke regulovaný stab zdroj a oživujeme zosilňovač mali by sme použiť aspon rezistory alebo žiarovky vo vetvách popripade poistky s nižšou hodnotou. Ved je to blbosť. To ako keby som napisal " pokial nenájdeme kybel alebo aspon stočený lopúch môžeme použiť sito na prečerpanie vody". Inak stavba a realizácia dvoch stab zdrojov je investícia na celý život. Ja sam mam doma šesť zdrojov a používam tie dva  čo majú rok výroby 1986.  Asi sa mi už sto krát vrátili.

Re: Problém s oživením

djsteve: Ale tubamusic to tady několikrát zmiňoval, že napájení zesilovače měl připojené přes rezistory a nebo s nižším napájecím napětím a nic se neprojevilo. Teprve až dal full napětí bez omezení, tak došlo k proražení. Hlavně, že mu to už funguje k plné spokojenosti.

Re: Problém s oživením

Každopádně děkujeme, že jsi nám prošlapal cestičku silikonových podložek a řekl nám "Tudy ne, přátelé!" smile

Příspěvky [61 až 80 z 81]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£