Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 5)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 81]

Re: Problém s oživením

No jo, nechám to být. Pro mě je tam nějak překondíkováno.

Re: Problém s oživením

mechanik napsal:

Napríklad THD a noise floor mám vždy uplne mimo, horšie než realne...

Číselně se THD počítá z poslední periody, je zapotřebí nechat odeznít minimálně jednu periodu naprázdno, jinak se tam projevuje dc složka zapnutím signálu.
Když jsou tam střídavé vazby, tak to courá ještě mnohem déle.
Je to vidět také na harmonickém rozvoji, který si umístíš na nějakou oblast signálu, kdy to přestane kecat.

(upravil zuki 9. 8. 2014 15:50)

Re: Problém s oživením

Zkusil bych to převést na "klasiku" vložením sériových (černé skoro obdélníčky) odporů cca 47R-100R viz http://zuki.hw.sweb.cz/schemata/Audio/o … _T_sch.png

Nemám čas teď luštit plošňák zda to jde snadno nebo ne...   Předtím jsem přehlédl ty kondy z rozkmitu na zem.  Pokud vřadíš ty odpory, tak bych je odstranil (červené křížky). Pak můžeš dat pryč i ty C2 a C3. Jak někdo psal co že to je za blbost - ony tam jsou (pár pF)  i přímo ve struktuře tranzistoru smile A pokud by byly  přímo na nohách mezi B a C (pár pF), tak nějaký kladný vliv (proti VF kmitání) mohou taky mít...

Taky bych případně zkusil zda nejdou dát zespoda nebo zhora svitkové kondy z napájení na silnější zem. Používám buď RM 7,5-10mm/250VDC nebo ty "síťové" RM 15mm /275VAC. Případně posílit slabé země drátem (lepší je správný návrh PCB) smile

EDIT: teď mi došlo, že tam máš v I ochranách odpory na GND. Tak ty sériové R spíš menší tj těch 47R.  Bude to ve spolupráci s R na GND dělat snížení zisku (nevím teď ani jakou mají ty R v ochranách hodnotu).

(upravil tubamusic 10. 8. 2014 20:04)

Re: Problém s oživením

Tak až dnes jsem se k tomu zas dostal. Díky všem za rady, asi mi nezbyde nic jiného, než udělat jinou desku se snímáním teploty stejně jako to je v originál DPA. Výsledek dnešních testů jsou opět proražené konce.. Osadil jsem výkonnější ale pomalejší BD911/912 a taky nevydržely. Tzn. že přetěžováním konců to nebylo. Už ale vím, proč úplně první testy prvního modulu proběhly ok. Testoval jsem totiž s minimálním klidovým proudem, trimr na minimum. Dnes jsem si to opět ověřil. pokud je nastaven minimální kliďák, tak je vše ok, obdelník i limitace bez problémů a bez oscilací. pak jsem nastavil 100mA (na pojistce) kliďák a zopakoval sinus limitaci. Chvíli to s BDčky na koncích drželo a povedla se mi naměřit. V nestřeženým okamžiku opět odešly obě pojistky a koncáky KO. Podotýkám, že to bylo do 8R zátěže.
Takže podnět pro další přemýšlení je, že s minimálním klidďákem je to ok(až na přechodový zkreslení) a pokud nastavím byť jen 100mA, jde to do kytek..Koukl by mi někdo zkušenější na ten obvod klidového proudu a vysvětlil mi, proč tomu tak je? Tam bude ten zakopaný pes...

Web

(upravil jardag69 10. 8. 2014 21:10)

Re: Problém s oživením

Jak tady občas někdo píše o příčných proudech, co přesně by ten stav vyvolalo ?
Ty kondíky, jak jsem se ptal, tak už je to ok. Jen mě trochu zmátlo, že je to proti napájení a nějak jsem si představil, že když se něco pohne v napájení, tak to ten kondík pošle do báze.

"Neviděl jsem sch, ale zkusil bych dát ke každému konc. tranzistoru tak 220pF mezi kolektor a bázi...   Je nutné pak zkontrolovat co to udělá se  stabilitou (případně upravit ZV, resp. kondy u rozkmitu atd ) ...  U budičů by to mohly omezit sériové odpory v bázích ( slengově v Čechách basestopery), případně něco menšího (100pF) přilepit ke každému budiči."

To jsi už zkusil ?

Jedné věci nerozumím. Podle tajností se schématem, tipuju, že jde o nějaký suprový zesilovač. Proč tobě nefunguje ?

(upravil hcrevize 10. 8. 2014 21:44)

Re: Problém s oživením

Podle mě ti evidentě nefunguje regulace klidovýho proudu.
Ten trand na snímání teploty je příliš daleko od koncových trandů, než se stačí ohřát hranoly a náledně chladič dojde při zátěži ke zvyšování proudu až do průrazu koncových trandů..
Vyndej ho z DPS dej ho na dráty a co nejblíže nejlépe na koncový tranzistor.
Nejlépe v jiným pouzdru asi nějak takto:
http://t5.pixhost.org/thumbs/533/22741505_hypa170_1024.jpg

Web

Re: Problém s oživením

To je krásný, to chci !

Re: Problém s oživením

Můžeš mít viz:
http://www.customworks.cz/amplifiers/hypa170/

Web

(upravil zuki 10. 8. 2014 22:55)

Re: Problém s oživením

Ty jo !?!, že je tranzistor k regulaci proudu na DPS mi došlo až teď yikes (hcrevize)

Máš to vůbec při testech na pořádném chladiči? Pokud to není moc svázáno, tak to musí být festovně předimenzováno včetně chlazení...

Obecně ohřev tranzistoru o 30°C změní napětí přechodu o cca -60mV a to při napěťovém buzení (máš tam těch emitorových sledovačů před koncákama za sebou celkem dost => tj dva stupně...) změní proud do báze (kolektoru) o jeden řád - tj. 10x a jev se snadno opakuje do sebezničení... Ty odpory v bázích konců budou asi poměrně malé a ten jev moc neomezí...

Re: Problém s oživením

Nebo se to opravdu rozkmitá a jde to do příčnýho proudu..... každopádně ten jev s ohřátím koncáků a zvýšením kliďáku se dá odměřit.....
Taky když je koncák dál od snímače, má na to vliv kvalita podložek pod tranzistory, když jsem použil nějaký ty silikonový z GESu , tak jak jsem zesu ohulil do limitace a znovu stáhl signál vyletěl mi kliďák na trojnásobek a zase padal dolů.... jakmile jsem je vyměnil za slídu, je pokoj.

(upravil tubamusic 11. 8. 2014 10:51)

Re: Problém s oživením

jardag69: Zatím jsem to brzdit přidáváním kondů ke koncákům nezkoušel. Ono to podle mě nemá smysl, protože to opravdu nenese žádné známky kmitání. Dělal jsem s tím psí kusy a zatlučený je to dost na pozicích k tomu určených.

hcrevize: Přesně, jak píšeš. Teplotní vazba mezi tím trandem co snímá teplotu a koncáky nebude u mě dobrá. U leache to fungovalo parádně, ale tady se to ohřeje hodně rychle, ale pouze lokálně a to teplo po chladiči nestačí dojít k tomu trandu.

zuki: Mám to na chladiči k tomu určeném. Modu 2U, pod trandy mám silikonovou podložku z gesu, stejně jako na Leachi zde Stejně tak mám i ten snímací trand zapuštěný TO92 v chladiči zde v místě té díry v DPS.

Prostě to nestíhá zareagovat a díky tomu se to dostane do spirály zvyšování kliďáku a následného ohřívaní až k okamžiku, kdy trandy nevydrží..oproti 223 mám trandy Q16/Q15 na chladiči. Ve chvíli, kdy se začne zvyšovat teplota, rozte i na těchto hfe. Podle simulace, pokud se na Q15/16 zvýší hfe, vyletí kliďák o mnohokrát výš. přesně jak píše zuki. Asi z toho cesta neni. Bude to chtit jinou desku. Mohu zkusit dát nějaký TO126 na kousek kablíku a přišroubovat ho přímo ke koncům, ale pořád nevěřím, že to zesílení tohoto obvodu bude s jedním trandem dostatečné pro to, aby to spolehlivě reagovalo. Asi mi nezbyde nic jiného, než to udělat pomocí dvou trandů, jako to je v DPA..

Web

(upravil hcrevize 11. 8. 2014 15:56)

Re: Problém s oživením

Jeden trand na regulaci kliďáku úplně stačí viz:
http://t5.pixhost.org/thumbs/533/22741505_hypa170_1024.jpg
nebo: http://www.customworks.cz/amplifiers/hypa-10/
Dej trand např. BD139 na kablík a k jednomu koncovýmu trandu a uvidíš že to pojede, podle mě ani PCB předělávat nemusíš................
Ve finále ten trand můžeš dát ze spodu na hranol co nejblíže koncovýmu trandu.

Web

(upravil tubamusic 20. 8. 2014 15:02)

Re: Problém s oživením

Dnes jsem dal pod všechny trandy na chladiči slídy, jako snímací trand jsem použil BD139 a přišrouboval ho na jeden z koncáků a výsledek se dostavil. Teplotně najednou mírně překompenzováno, po ustálení drží kliďák jako přibitý. Co je nejdůležitější, naměřena limitace do 8R i dlouhodobě a bez známek jakékoli nestability, obdelník jak břitva, prostě paráda.To vše s rychlými MJE15032/33. Takže pozor na silikonové podložky, jsou k ničemu!!!

Díky všem, co se mi snažili poradit.

Web

(upravil jardag69 20. 8. 2014 15:13)

Re: Problém s oživením

To si děláš prdel ? To jako vážně byla chyba jenom v tom, že tranzistor na regulaci klidáku nebyl na chladiči u ostatních tranzistorů ? .o)
Jinak jsme místo slídy dávali tenoučkou růžovou hmotu. Plast co měl kolem 0.2-0.3mm. Z výroby na sobě měl tenoučkou vrstvu nějaké pasty.

Re: Problém s oživením

jardag69: Hlavní problém byl, že přes silikonové podložky se teplo z chipu nestačilo dostat do chladiče dřív, než přišla destrukce. Trandy se prostě usmažili ve vlastní šťávě. Se slídou se krásně hřejou trandy společně s chladičem. Věřím, že teď by fungoval i můj způsob snímání teploty zanořeným TO92 do chladiče, ale ta TO126 přišroubovaná na trandu je ještě lepší.

Web

Re: Problém s oživením

Aha, tak hlavně, že se povedlo a teď to bude parádně hrát. Palec nahoru smile

Re: Problém s oživením

Ešte lepší spôsob ako snímať teplotu tranzistora je použiť malinky SMD tranzistor hned vedla nohy kolektora vykonového tranzistora a zakvapnúť (tepelne ho spojiť) teplovodivou pastou. Už som sa o tom zmieňoval pri zosiku Sinclair. Mam to odetestovane a funguje to skvele smile

Re: Problém s oživením

djsteve: to jako že ten SMD prcek bere teplo z té kolektorové nohy?

Re: Problém s oživením

Áno.Ta kovová noha výkonového tranzistora je medená šina vedená priamo s čipu. prechod tepla okamžitý. si to skús chyť si vykoňak do ruky drž ho za kolektor a daj mu dáky amper ako to perfektne funguje.

Re: Problém s oživením

samozrejme to funguje len cez kolektor. ostatné vývody niesu tepelne spojené zo substratom.

Příspěvky [41 až 60 z 81]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£