Re: SE lampacik s 6P15P

Mirku, na obhajobu Deckerta se da rict jedine - pokud mu zalezi na tom, aby se mu zvuk libil a je mu lhostejne, ze ho vlastne zkresluje a meni, pak je to v poradku. To co slysis jako "mikroprostor", "mikrodetaily" a jinak oznacene dojmy, uz s puvodni mahravkou nema nic moc spolecneho, bohuzel. Takze nezbyva nez rict - pokud ti to takto vyhovuje, klidne poslouchej, ale prosim, nepropaguj to jako technicky spravne reseni. Toto zapojeni je neco jako barevna hudba se startery pred 40 roky. Taky to libive blikalo, ale s puvodnim signalem to moc spolecneho nemelo. Neblbni lidem hlavy!

Web

(upravil kudlibabka 14. 4. 2014 12:33)

Re: SE lampacik s 6P15P

v tom ze nelze mluvit o stereu se mylis...

(upravil pzwak 14. 4. 2014 12:36)

Re: SE lampacik s 6P15P

nelze mluvit o stereo signalu puvodni nahravky. To je jako pseudo stereo z dob, kdy se vyslilalo monofonne a kanaly se vytvarely umele frekvencne zavislymi fazovymi posuvy. Jestli myslis stero = rozdilny zvuk z beden, pak mas mozna pravdu. Ale neni to stereo ve smyslu puvodni nahravky!

A jestli ti zalezi vic na tom, ze se to libi tvym usim nebo ze to zni zajimave nez na tom, jestli jeste vubec poslouchas hudbu tak, jak ji autor a interpreti zamysleli a vytvoril, pak prosim, uzivej podobnych blbosti dosytosti, ale nekrm tim neznale lidi, kteri se ptaji po technicky spravnem reseni...

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

Vsak Miro ja netvrdím že je  nemáš vyzkoušené, jen tvrdím, že společný katodový odporv SE  je totální kravina a konstruktér který toto navrhnul nemůže být fundovaný a respektovaný. Teda pokud jeho záměr nebyl navrhnout  "randomizér a směšovač "  stereofonního signálu.  zamysli se nad tím.


M.

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

Maras prosim ta ma zmysel pouzit jeden trafak a dve vetvy usmernenia dioda tlmivka a filter? ked nie preco.
diki

(upravil pzwak 14. 4. 2014 12:58)

Re: SE lampacik s 6P15P

Sice nejsem Marek, ale tusim, co odpovi smile je zastancem polovodicoveho stabliku... Pokud jde o rozdeleni zdroje na dve vetve se samostatnym CLC filtrem, je to vyhodnejsi s ohledem na oddeleni kanalu a rozmery a vaha dvou tlumivek na polovicni proud vychazi taky prizniveji. Pokud ale budes volit vhodne hodnoty do filtru CLC spolecneho, rozdil pravdepodobne nepoznas.

Edit: pokud pouzijes polovodicovy stablik co vymakal Marek, rozdil pravdepodobne taky nepoznas (mezi polovodici a CLC) ale usetris misto a vahu

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

Nemám co bych dodal ... 100% souhlas

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

polovodicovy zatial nie, dovod je divny, ale mne sa paci svetlo elektronky smile
takze dobre som rozumel ze urcitu vyhodu to moze mat, hlavne ked vacsia dynamika v oboch kanaloch ?
ale je mozne, ked je dostatocna kapacita v C tak nezbadam skoro nic

Re: SE lampacik s 6P15P

Marku a Petre:Deckert vyrabi zesilovace a bedny pomerne dlouhou dobu a verim,ze vi co dela,vase nazory respektuju,ale nektere veci vidim rozdilne...
Riki:mě se osvedcil filtr CLCLC....

(upravil maras 14. 4. 2014 13:41)

Re: SE lampacik s 6P15P

2 RIki : Proste pro přeslech mezi kanály a pokrytí výkonových špiček  je důležité aby ten zdroj byl co nejtvrdší .  Samozřejmě pokud dáš velký kondík do CLC filtru tak Ti to pomůže, ale tady jsi omezený maximální kapacitou kterou můžeš za usměrňovačkou použít.   Pokud se tí líbi světlo usměrňovačky tak ji tam dej jako slepou lampu a jen ji nažhav a o zbytek ať se postará polovodičový stablík smile -  astronomicky si zlepsis parametry zdrojove části a v konečné fázi tě to vyjde i podstatně levněji. A to nemluvím o úspoře váhy a rozměrů kterou už tady zmínil Peťa.
Ale každý svého štěstí strůjce jest...   A znáš to pořekadlo : Komu není rady tomu není pomoci

2: Mirek  Deckert to  prodává proto, že existuje velké stádo tupých ovci a ignorantů reality

EDIT: Nejde o to jak to vidíš Ty nebo Já  nebo Péťa , jde o to jak je to technicky správně - potom je třeba věci nazývat pravými jmény. Měl by to prodávat jako "ZEN -TRIODE RANDOMIZER - The best sounding Hi-Fi distorter "
EDIT2:  Ze to nesplnuje z Hi-Fi normy ani ťuk o tom se není třeba vůbec bavit

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

riki, pokud pouzijes vakuovou usmernovacku, muzes pouzit jen max. kapacitu pro dany typ ji udava vyrobce. Proto se vsude za vakuovou usmernovackou dava mala kapacita (max. povolena) a pak LC filtr (pripadne RC, ale ma mensi ucinnost vyhlazeni). Naic musis pocitat s vyrazne vetsim ubytkem napeti na vakuove diode, kterou zbytecne protopis. Pokud nechces polovodicovy stabilizator, pouzil bych apon polovodicove diody v usmernovaci, za nimi pak CLC filtr. Ale pokud das na pocit a dojmy a nevadi potize, ktere budes problematicky resit, proc ne, is  vakuovou to jde.

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

Mirku, to ze nekdo neco dela dlouho, jeste neznamena ze to dela dobre. Znamena to jen, ze to umi prodat, o kvalite vyrobku to nic nerika. Nakonec to, ze kartarky a jine vedmy maji sirokou klientelu, jeste neznamena, ze umi predpovedet, co budu mit zitra k obedu...

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

diki chalani, urcite stabilizovany zdroj ma svoje opodstatnenie, aj si ho vyskusam ale tento projekt doknocim s lampami

Re: SE lampacik s 6P15P

jake usmernovacky chces pouzit? a pozadovany proud?

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

Tak tak zkus a sám se rozhodni - je dobré , že to máš alespoň chuť vyzkoušet a "nehážeš to hned ze stolu" sem zvědavý nakonec k čemu se v budoucnosti přikloníš.

M.

Web

(upravil Crifodo 14. 4. 2014 14:06)

Re: SE lampacik s 6P15P

Maximální kapacita za usměrňovačem (kvůli špičkovému nabíjecímu proudu) je omezená nejen v případě vakuové usměrňovačky, ale i v případě křemíkové diody, která má navíc daleko menší dynamický odpor než vakuová. Vakuová navíc při startu napřed žhaví katodu. Nějaké přetížení čip v Si diodě vydrží jako vydrží nějaké přetížení katoda.
Vnitřní impedanci zdroje pro střídavý proud právě zajistí ta velká kapacita (přiměřeně), čím citlivější obvody tím větší nároky, ovšem tím víc dílčích RC filtrů směrem ke vstupu obvykle zesilovač má... citlivost na ss napětí taková, že zesilovač rozhodí 10% kolísání, svědčí o něčem neblahém v zesilovači.
Bavit se o energetické (ne)úspornosti žhavené usměrňovačky u hifi lampáče většinou v A-čku je takové... mimoňské jaksi... ono lampy jsou primárně záležitost tepla, žhnutí a pocitů, ne účinnosti.

(upravil maras 14. 4. 2014 14:19)

Re: SE lampacik s 6P15P

A co tím chtěl básník říci ? smile


EDIT:  Kdybych měl nějaké vhodné výstupáky tak bych klidně vyzkoušel celé to zapojení ať si to prubnu přímo na vlastní kůži a taky bych to celé odměřil, ale kupovat se mi je kvůli tomu nechce.

Web

Re: SE lampacik s 6P15P

pzwak napsal:

jake usmernovacky chces pouzit? a pozadovany proud?

bud EZ80 alebo EZ81 prud na jeden kanal ak ratam s paralelnym zapojenim 6p15P tak asi  40-50 mA a nieco malo pre preamp.

(upravil pzwak 14. 4. 2014 14:31)

Re: SE lampacik s 6P15P

Crifodo, ano mas ve vetsine veci pravdu, jen bych si dovolil oponovat s tim spickovym proudem - napr. GZ34 (celkem oblibena usmernovacka) ma povoleny Ia 250mA, spickovy jen 750mA, max povolenou kapacitu 60uF. Obycejna 1A kremikova dioda 1N4007 ma prac. proud 1A a spickovy 30A. To umozni pouzit kondenzator minimalne o rad vetsi...

S ucinnosti mas stejne tak pravdu, ze v SE A tride nebude asi velka. Prave proto je fajn, kdyz se nejaky ten watt zbytecne ztraty usetri. Ono se to cele taky musi nejak uchladit, ze... Ale jak rikam, proc ne, je to jen otazka spravne navrhnutych soucastek a pozadovane koncepce. Sam taky davam prednost CLC filtru pred stabilizatorem, ale jsou pripady, kdy se polovodicovy stablik hodi.

Riki: pro EZ80 je Cn max 50uF, takze urcite CLC filtr, hodnotu civky z hlavy nereknu, musel bych spocitat, druhy kondik taky - yalezi jake je pripustne zvlneni. Nevyhodou A-cka je vetsi citlivost na filtraci nez u PP, takze L aspon 5H, druhy kondik kolem 500uF. Poctej taky s ubytkem na L, par voltu se na ni ztrati.

Web

(upravil riki610 14. 4. 2014 15:13)

Re: SE lampacik s 6P15P

pzwak planoval som pouzit CLCRC EZ80, 40uF, tlmivku 5H 75mA,  100uF, R 220R a 100uF
mam to aj teraz podobne ziaden brum nie je pocutelny
Miro je dobre si vypocut nazory z fora, ja sem rad chodim nazory su opodstatnene a chalani aj radi pomozu, na druhej strane tvoje nazory na zvukovu kvalitu lamp su miestne aspon pre mna, ta 6P15P je fakt chutna lampicka smile