Re: NZC-420 kope?

Neznáme detaily, proto těžko dělat závěry. Pravděpodobně se bude jednat o ten kapacitní proud z trafa který se pochopitelně nesmí projevovat nějakým kroucením rukou ale jen jemným náznakem brnění při lehkém dotyku kovové plochy. Nejvíce patrné při přejíždění prstem po plechu. S tím jsem se setkal nesčetněkrát a prakticky u většiny přístrojů s dvoupramenou šňůrou. Dá se ověřit pripojením šasí na ochranný kolík zásuvky. Buď brnění zmizí a měli jsme pravdu a nebo vyrazí pojistky. Jaký se tam naindukuje proud lze jen počítat. Měřit se to dá jen některými citlivými přístroji. Ale, jak jsem již napsal výše, raději prověřit izolační stav!!

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 13:16)

Re: NZC-420 kope?

Ale pojistky vůbec nemusí vyrazit! Proč? Tím nic neověří! Může tam být třeba svodový odpor 500ohm, proud je pak 460 mA, pojistky to vydrží, ale člověk už ne. V původním dotazu nebylo nic o přejíždění šasi, ale že se dotkne šasi. Samozřejmě to celé nemusí nic znamenat, nicméně úrazů el. proudem jsou u nás ročně desítky. Jedině jestli mají v instalaci proudový chránič, pak by to mělo být všechno celkem bez obav.

Já jsem se třeba s brněním při dotyku spotřebiče nesetkal, ale je fakt, že vnímání proudu je hodně individuální a co necítí jeden, může cítit druhý.

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 13:57)

Re: NZC-420 kope?

Jde (alespoň orientačně) změřit unikající AC proud mezi nějakou kovovou částí gramofonu a zemí (třeba kolíkem zásuvky). Napřed je ale nezbytné ověřit funkčnost kolíku, tzn. jestli je vážně uzemněný a funkční! Měřák nechat zapnutý delší dobu (kvůli oteplování trafa a motorku) a sledovat. Není to sice žádná závazná kontrola, ale aspoň takhle.
Samozřejmě měřit v pozici šňůry v zásuvce, kdy svítí na šasi doutnavka. U bezchybného zařízení by měl být AC proud mezi kostrou přístroje a zemí v řádech desítek mikroampér.

(upravil Crifodo 21. 2. 2014 14:03)

Re: NZC-420 kope?

Dotykový proud, který je cítit jako drhnutí při přejíždění prstem po kovovém plášti přístroje, nerozsvítí doutnavku tak aby to stálo za řeč a brnět nemůže. Proti PE kolíku se dá naměřit malé napětí dejme tomu 30 V měřákem s Ri 1M.
S unikajícím proudem je spojená jiná nepříjemnost která může vadit. Některé spínané zdroje mají proti kostře odrušovací kondenzátory a při propojení přístrojů se vyrovnává potenciál. Kdyby se podařilo nějaký konektor propojit napřed živým kolíkem na cizí kostru, ta bych si na elektroniku s cmos asi nevsadil.
Chránič je dobrá věc a skoro 100% toho zachrání, ale jeden speciální případ neochrání. Když se bude laik hrabat v otevřeném zařízení a kvůli domnělé bezpečnosti použije doplňkovou ochranu, izolační obuv nebo gumovou podlážku, nevšimne si kdy je už spojen s L a pak stačí druhou rukou se dotknout N (modrá je nulák, ten nic nedělá...). Už se v praxi stalo.
Tento týden jsem byl u ještě jiné zrady okolo chrániče, v bytovém rozvaděči vyhořela nedotažená svorka s propojením přívodní N s vstupem chrániče a se dvěma nebo třemi N obvodů mimo chránič. Tzn. pracovní nula chráněných zásuvek v luftu. PE zůstal připojený, takže spotřebiče v I nadále nulovány, OK. Pak při zapnutí sporáku si spotřebiče s chybějící N našly cestu přes další fázový vodič. Málokterá elektronika vydrží 400 V.

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 14:16)

Re: NZC-420 kope?

Crifodo napsal:

...Chránič je dobrá věc a skoro 100% toho zachrání, ale jeden speciální případ neochrání. Když se bude laik hrabat v otevřeném zařízení a kvůli domnělé bezpečnosti použije doplňkovou ochranu, izolační obuv nebo gumovou podlážku, nevšimne si kdy je už spojen s L a pak stačí druhou rukou se dotknout N (modrá je nulák, ten nic nedělá...). Už se v praxi stalo.

Toto jsem vůbec nepochopil, šlo by to nějak upřesnit? Díky.
Zpět, už jsem to pochopil, informace z oka do mozku mi šla chvilku přes bypass!

Re: NZC-420 kope?

zdenek00: chránič nechrání při současném dotyku obouruč mezi L a N, to je z jeho funkce normální stav. Když zavadíš o L běžně "uzemněn", zabrní to a ucukneš nebo chránič rovnou vybaví. Ale s doplňkovou izolací nevíš, že jsi už někde nepozorností na L připojen. Takhle skončil chlapík, co si vzal na sekání trávy gumáky, přesekl kabel, otevřel rozvaděč a šel se do něj v těch gumákách hrabat.

Re: NZC-420 kope?

No jo, pořád je spousta adeptů na Darwinovu cenu ...

Re: NZC-420 kope?

Nj, a co autor, nepřipojí se do diskuze? nebo už ho ten gramec sežral?

Re: NZC-420 kope?

Autor uz je tu.

Kolik funguje urcite, mam pouze dva draty v zasuvce, zemnici kolik je zapojeny na nulak, PEN. To brneni je velmi male, uz jsem se s podobnym setkal napriklad u nabijeneho mobilu, ktery ma kovovy ramecek, nebo u notebooku, jehoz zdroj ma take pouze dvoukolik a nektera jeho cast je kovova. Tak presne tak to brni.

Ja mam jen multimetr a fazovku, nic jineho na mereni nemam. Ale jestli sviti doutnavka, tak je na te kostre napeti alespon 160 V, pokud si dobre vzpominam. Jaky je tam proud, to nevim, jak bych zmeril.

Re: NZC-420 kope?

Multimetr-ampérmetrem. Šasí proti kulíku.

//A doufám, že ti fázovka nesvítí na kulíku!

Re: NZC-420 kope?

Může mně někdo říci jakej vliv na tento jev má poloha vidlice v zásuvce ? Tohle není rádio Talisman univerzál bez síťového trafa co při smůle mělo někdy fázi na plechové kostře a sem-tam koplo...ale když pomáhá tak prosím. Co tak kovovou část chassis gramofonu uzemnit na rouru vodovodu, topeni ?

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: NZC-420 kope?

Dyť to máš o pár příspěvků výš vysvětleno.
Talisman a pozdější televizory mohly mít kostru spojenou s fázovým vodičem legálně, protože navenek byla nepřístupná, ovládací knoflíky musely být z plastu, červíky knoflíků musely být zaslepeny izolantem, skřň musela mít požadované krytí IP a přípojné zdířky musely být připojeny buď přes zkoušené oddělovací kondy nebo zkoušená oddělovací trafa.
Spojením šasí gramofonu v tř. 2 s kovovým neživým předmětem uděláš kočkopsa. Jednak spotřebiř tř. 2 nemá definované přípojné místo pro připojení ochranného vodiče, protože je u něj ochrana zajištěná dvojitou izolací, druhak doplňkové pospojení když už je použito, musí mít minimální průřez 4 mm2 Cu nebo 6 mm2 Al a to nevím, kdo by tahal. Nadto připojení ochranných vodičů má svoje přesná pravidla.
Nevymýšlejte kombinace a blbosti.

(upravil maxell 22. 2. 2014 23:45)

Re: NZC-420 kope?

Děkuji. Howgh. (ale stejně mám dojem že popsané brnění nemá elektrický původ).

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil zdenek00 24. 2. 2014 16:02)

Re: NZC-420 kope?

No, nemusí. Ještě může třením vhodného předmětu prstem vznikat volná energie z vakua a tím vznikat to brnění. V Kocourkově zcela běžné.

(upravil maxell 24. 2. 2014 18:44)

Re: NZC-420 kope?

Liščí ohon a ebonitová tyč...to znám z fyziky na základce kde lišky dávaj dobrou noc, ale že by kočičí...mňau.
No a to brnění...vzniká pohybem například suchých prstů po vyleštěné ploše skla, dřeva i plastu
kteréž substance jsou dokonalým téměř izolátorem, tož to jsem měl na mysli.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: NZC-420 kope?

Ja len dodam k motorceku, ze ten je vo verzii NZC420 napajany 24V~ zo sekundarnej strany transformatora.
To brnenie je viacej citit na ciernom eloxovanom hliniku smile .

(upravil maxell 24. 2. 2014 20:20)

Re: NZC-420 kope?

Ozaj 24V ? To som jeleň...Měl jsem NC420 šásko identické a synchronní motorek přímo na síť 220V tož ako ? Pravda, tento bazmek neměl síťové trafo bo na co ? Akorát zelenou LED jsem si na panel přibastlil co svítí a indikuje provoz.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: NZC-420 kope?

Ozaj, NC ma 220V, NZC 24V.

Re: NZC-420 kope?

Omyl. Mám servisní manuály na oba- v obou jsou použita chassis HC-42, v obou jsou stejné motory- na 220V.

Web

Re: NZC-420 kope?

Nechce sa mi to rozoberat a sfotit. Motorcek je pripojeny na c. 51 a 35 (tam som pri renovacii pridal 47n)
http://i177.photobucket.com/albums/w214 … 0023-1.jpg