(upravil little 26. 2. 2013 0:51)

Re: Dnešní specifikace výkonu

Ne to já bych se měl omluvit, asi jsem si to špatně přebral, zareagoval jsem dost pitomě. Občas prostě nemám svůj den, promiň mi to prosím. sad

Toníku, můžu ten příspěvek nahoře smazat? Když to znovu po sobě čtu, tak se i trochu za sebe stydím.

(upravil Honza63 26. 2. 2013 19:22)

Re: Dnešní specifikace výkonu

Little - Jsem rád, že slušní lidé najdou společnou cestu (oba).

Myslím ale, že bych Tě měl poslechnout a pokusit se problém vysvětlit stručně a bez nároku na úplnost, z mého pohledu.
Existovala (možná, že i existuje) norma DIN pro HIFI, která kromě jiného definovala výkony, především sinusový a hudební. Aniž bych chtěl zabíhat do podrobností, pokud se jí výrobci řídili, byl to srovnatelný údaj, který definoval zesilovače a umožňoval jejich porovnání.
Dnešní produkce nic takového povinně nemusí uvádět a tak je v údajích prakticky cokoliv. Protože nejsou definovány podmínky za jakých byly údaje uvedeny, nemají žádný hodnotící smysl. Nelze z nich zjistit důvěryhodný údaj o výkonu zařízení a tedy ani rozumný přepočet příkonu na výkon. Možná, že s jistou pravděpodobností lze říci o zařízeních téhož výrobce, že papírově lepší bude asi i lépe hrát. To je tak vše.
Mezi zařízeními jiných výrobců není co porovnávat - kriteria nemají definované podmínky vzniku. Jsou to obecná prohlášení bez vztahu ke skutečným technickým parametrům(měřitelným).
Abych to přece jenom upřesnil: Výkon k příkonu lze poměrně snadno definovat u monofonního zařízení napájeného sinusovým signálem, o něco obtížněji v případě signálu např. hudebního. U stereo je to složitější, protože časové rozložení v jednotlivých kanálech je už statistickou funkcí závislou na typu signálu. Stejné je to pro multiplex, kde je statistická funce ještě mnohonásobně složitější - domácí kino 5.1 nebo 7.1.
Nevím, že by se někdo seriozně zabýval pokusem o celosvětovou definici těchto podmínek pro potřeby obchodu, natož tvorbou příslušné normy. Výzkumná pracoviště univerzit a významných firem v tom mají určitě jasno, teorií náhodných dějů a dobře propracovaných, je dost.
Je to velmi zjednodušené, ale pro začátek si myslím, že docela jasné. Nic se na tom ,podle mě, nezmění - vy i já si nakonec něco tak jako tak koupíme. A to jak výrobci, tak jejich marketingy i reklamní agentury dobře vědí, nač tedy utrácet peníze (a velké) za celosvětovou normalizaci, zvláště pak v případě, že technický rozvoj elektroniky bude stejně rychlejší než jejich dohoda a museli by začínat znovu a od začátku.

(upravil PB0305 26. 2. 2013 14:51)

Re: Dnešní specifikace výkonu

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_rating

en.wikipedia.org napsal:

Federal Trade Commission (FTC) established an amplifier rating system in which the device is tested with both channels driven throughout its advertised frequency range, at no more than its published distortion level. The Electronic Industries Association (EIA) rating system, however, determines amplifier power by measuring a single channel at 1,000 Hz, with a 1% distortion level—1% clipping. Using the EIA method rates an amplifier 10 to 20% higher than the FTC method.

(upravil madeindoma 26. 2. 2013 19:14)

Re: Dnešní specifikace výkonu

Vlastním Creative Inspire T5900 5.1 (přes 9 let a stejně jedu v konceptu 3.1), dneska po dlouhé době jsem zjistil že to má až +- 80W celé smile  A bylo mi to fuk, hraje to mým uším uspokojivě smile, stejně jestli celkově jedu na 5W tak je to moc, protože pak už nastupuje tvrdá limitace jménem manželka smile

ntdrt: u toho levného čínského elektrosmetí se nemá výkonem resp. příkonem ani moc význam zabývat, prostě to bude hrát. Jak to už je jiná věc.

little: není nad to vysvětlit laikovi něco polopatě aby tě za to člověk od fochu hned nepranýřoval za neúplný a 100% neúplně přený výklad Bible který je laikovi stejně k prdu smile

Re: Dnešní specifikace výkonu

S dovolením bych si rád ujasnil čtyři zásadní informace z tohoto vlákna:

1) Pro údaje o výkonu udávané výrobci, prodávané na našem trhu není žádná ZÁVAZNÁ norma, takže jsou hodnoty imaginární, teoretické, případně podle norem číských a nelze je brát vážně a to včetně údajů RMS, kterým jsem se donedávna snažil věřit?
2) Na štítku u síťové zásuvky už je hodnota spolehlivá? Tato hodnota příkonu musí podléhat nějaké ČSN/EN? Jaké? Nebo i zde existuje způsob jak uvádět přemrštěné hodnoty?
3) Skutečný výkon se pak dá odhadnout jako cca 50-90% z uváděného příkonu na štítku v závislosti na účinnosti trafa a zesilovače?
4) A co hodnoty SPL (uváděné spíše u PA) na ty také není ZÁVAZNÁ norma?

PS: To, že výrobci udávají nesmysly jsem si ověřil srovnáním mé DIY sestavy, kde napájecí trafo má celkem 6VA a kamarádově 5.1sestavě s udávaným třímístným výkonem. Jeho bedny se ztrácely, akci jsme odehráli s mou 6W aparaturou a dvacet lidí pařilo jak o duši smile

Re: Dnešní specifikace výkonu

1. hodnoty sú u niektorých výrobcov marketingové bludy (logitech), u niektorých výkon ktorý by to dodalo keby to nemalo tak mäkký zdroj (niektoré geniusy), alebo ktorý to je schopné dodávať kým sa neprehreje a nezhorí trafo (microlab soloxc) a u niektorých to je reálny výkon.
2. Je to orientačná hodnota, väčšinou to je výkon osadeného zdroja, ak tam teda je dobre nadimenzované trafo, príkon môže byť vyšší
3. ale bude to fakt len hrubý odhad
4. to bude asi len teoreticky vypočítaná hodnota z citlivosti a výstupného výkonu.

Re: Dnešní specifikace výkonu

1) Ano, znovu popisujete to, čeho jsme si všichni všimli a vedle je další takový rozsáhlý thread, kde všichni jen nadávají na nesmysly typu PMPO. Mě ale zajímá příčina toho problému, což je právní úprava dovozu a prodeje elektroniky, proto se ptám lidí, ktří se o to zajímali více do hloubky a ví, jak se normy obcházejí, případně jestli vůbec nějaké jsou.
2) Vím co by se na tom štítku mělo udávat, opět se ptám, jestli je to nějak ošetřeno, protože pokud, ne, tak prodejci zjistí, že lidi se na ty štítky dívají a začnou tam uvádět nesmysly také.
3) Pokud by údaj vzadu na štítku byl 100W a zesilovač ve třídě AB/B tak bych si řekl, že výkon bude kolem 60W. Myslím že bych velmi blízko. Rozhodně daleko blíže, než velký červený nápis 1000W na obalu. Takhle přesný údaj mi naprosto stačí, ale nejdříve musím vědět, jestli se dá na ty zadní štítky spolehnout.
4) Opět vím o co se jedná,svůj dotaz jsem opět směroval na normu...

Re: Dnešní specifikace výkonu

Na každý z těch bodů by přesná odpověď zabrala pár stran textu, v případě 1.  by to mohlo mít rozsah běžné bakalářky nebo diplomky. Jestli chceš exaktní odpověď, budeš asi muset investovat do specialisty, který udělá rešerži norem a hlavně souvisejících zákonů, prováděcích předpisů atd.

Web

Re: Dnešní specifikace výkonu

1) ano jsou to pseudočísla, s výjimkou výrobců, kteří u této hodnoty dodají přesný postup měření, případně normu.
    Proč? protože jsou lidi hloupí a kupují podle toho. většina i "odborných" zvukařů při diskuzi o PA hážou kilavaty a jaxi je často vůbec netrápí citlivost PA, že...
Možno srovnat na mnohých příkladech. Krásně se prodává sub který má 2x2000W, max SPL 146dB to že to ten sub vydrží 20ms a pak musí 500ms "odpočívat" už nikdo nechce slyšet... Tyvole já mám 4 kilavatový suby na straně, to je síla... O zesíkách to platí stejně.
2) na štítku by měla být hodnota relevantnější, páč od toho se odvíjí dimenzování přívodů energie, je to údaj snado měřitelný a snadno ověřitelný. Promě čínašmejdů tam je většinou správná hodnota příkonu. Ošetřeno je to jako cokoliv v týhle zemi/unii. POkud se nenajde žalobce že se jedná u uvedení zákazníka v omyl, a patřičný úřad nerozhodne v jeho prospěch (zákazníka) tak smolík. zákon na to něni, nebo o něm něvim.
3)u klasickýho zesu to odhadneš, ale jen odhadneš. závisí jaký zkreslení připustíš pro max výkon, jakou to má účinnost, kliďák, zdroj...
Pokud to chceš vědět přesně, musíš měřit.
4) v ČR ne. lze se setkat s max SPL v metru, i ve 4 metrech. Vždy se musí uvádět u max SPL v jaký vzdálenosti. Neuvádí se, jak dlouho tohle SPL zařízení je schopno vydávat bez újmy na něm samým.
Stejný to je s citlivostí. setkáš se s citlivostí na 1Watt a 1metr vzdáleniosti, nebo na 2,8V na repráku a metr vzdálenisti, a taky narazíš na dvě slovíčka HALF prosotr  a Full prostor.
Obojí je v praxi nereálné, ale když napíšeš sensitivity half prostor, číslo je o 6 dB větší, než Full prosotr.

Prostě je v tom BORDEL a to prospívá
1) podvodníkům
2) "specialistům"
3) zvukařům.
4) a hlavně prodejcům a tvůrcům tohoto "mračna" specialistů

nevěřili byste, kolika desítekkilowattové aparáty jsem za poslední leta odkrmil naším dieselagregátem... a nikdy mi nevyletěly nadproudový ochrany... Byť apec měl na každý straně má 26 kilavaty!!!! no a z dýzlu to bumbalo 25A ve špičce včetně kapely na place, komb, odposlechů, napájení mixů a veškerý elektroniky (integrační konstanta proudovýho regulátoru a měření byla 200ms)...

Podtrženo a sečteno. Zákon zachování energie u zvuku neplatí, páč není kilowatt co kilovata.

Re: Dnešní specifikace výkonu

Dalčo: Copak máš za agregát?
Já si na velký akce (jednou za rok až dva) půjčuji Zeppelina, údajně 180A, ale je v něm 250 deon. A je pravda že obvykle si přede na volnoběh a instalovaný budík nějak nechce šplhat přes pár desítek Ampér. Přestože papírově by ta centrála neměla zvukaři a osvětlovačům stačit.

(upravil Dalča 23. 4. 2013 9:50)

Re: Dnešní specifikace výkonu

čéče ani ti nevím... se příležitostně mrkunu.. To, že má zelenou kapotáž a váží 1,6t ti asi nepomůže.
4válec motor, 88A trvale 100A nadproudová ochrana.
Koupila ho produkce cca před 3 lety jako second hand, se mu udělala údržba a zatím spokojeně si bublá.
Zvukaře už s těma jejich kilavatama vůbec nepočítám, žrouti jsou LEDková stěna a osvětlovači. V těch hlavách výbojky jedou v podstatě trvale, 1200W jedna, tam to sviští. Mají i pár washů ledkovejch, to je na pohodu, ale ty spoty žerou. No a pak smečka PARů, každej po 1kW.. to budíky jen lítaj. No a než chlapci od světel pochopili, co znamená slovní spojení rovnoměrný rozdělení zátěže mezi fáze... To byl masakr. Sklidem byli schopný navěčet na L1 všecky hlavy, a L2 ledkový světla a na L3 pyrotechniku a mlhostroje, prej aby v tom měli přehled. Tak to holt museli předrátovat. Neměli mně rádi...
Ale zatím nikdy si nesáhl na dno svých možností.

Tady jelo všechno, zvuk efekty světla pódium
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/8/8032/8032219_2f8f31f0c5ce83c7575076916153d843/images/P1010334.jpg?ver=1

A tady jen zvuk a pódium (PA, monitory, komba, kapela)
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/8/8032/8032219_2f8f31f0c5ce83c7575076916153d843/images/P1010321.jpg?ver=1

pohled na postavenou stage
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/8/8032/8032219_2f8f31f0c5ce83c7575076916153d843/images/P1010309.jpg?ver=0

jedna strana PA
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/8/8032/8032219_2f8f31f0c5ce83c7575076916153d843/images/P1010306-1.jpg?ver=0

Složení PA NEXO
Zavěšeno - 11x S1210 + S1230 + 4x RS15
Na zemi 4x RS18

Odposlechy
6x HK Audio PRO15
6x HK audio PRO12
(celkem 8 cest)

FOH  Soundcraft Vi6
monitor Soundcraft Vi1

Re: Dnešní specifikace výkonu

Pěknej aparátek máte.
Nám sem na Domažlicko jezdí většinou klucí s ClassA, KV2, Mackie, případně RCF. Těm stačí obvykle rozvod.
Ale občas na velkou akci přijedou světlušky s LED stěnami a hodně světly, tam si pak půjčuji centrálu. To je většinou 32A zvuk + 2-3x63A světla. Na první akci (Olympic slavil 40 let) jsem měl strach že centrála pojede na hraně, tak jsem jí chodil "hlídat", ale teď už se o ní nebojím.
Tohle je šedá dvounápravová kisna, prý mám zaponout to zkoušet tahat za Avií, nebo něčím malým, tak mi jí přiháhnou těžkým MANem.

To jen tak na okraj, abych měl porovnání.

(upravil Dalča 23. 4. 2013 16:54)

Re: Dnešní specifikace výkonu

No když byla krize, takjsem ji vlekl osobákem, Lagunou. dalo se to uřídit, ale jízda teda nic moc. Sem si připadal, jak bych řídil kamion.

Co se tejče toho apecu, tak podle "zvukařskejch" kilavat počítejme s matějem
S12 HF 12x500W
S12 LF 12x900W
RS15 8x1200W
RS18 8X2000W

Což bylo nějakých 42,4 kilavaty na straně. tj celý apec to měl 2x. + odposlechy na palce, komba, mixy, nástroje, racky s rekordingem a různejma těma "udělátkama" stagebox (64In, 24out)....
Ve finále to celý, když to kapela kalila na plný kule chlastalo z dízlu nějakých 25 až 30A z fáze ve špičce. snažil jsem se blejsknout rafiky v maximu výchylky. Z toho je vidět, že ten "maximální" nebo "Hudební" výkon je fakt cosik na kratičkou špičku. Tzn. ve špičce celej zvuk bral nějakých 20kW příkonu z dýzlu.
Zvukaři to tavili co to šlo, páč na všech zesíkách poblikávaly ledky limit. A oni se mi diví, že jim říkám hlukaři...

No jak se zapla ledková stěna a osvětlovači, začla bejt tepv zábava. 80, 55, 55A  z fáze. Ta ledka byla docela malá. Nejvíc sežrali osvětlovači
No kraválu to nadělalo spousty, dýzl nebyl slyšet pomalu ani v pauze smile kabel 5x16 v mědi byl příjemně teplej na omak.

Např z nxampu kterej má 4x 4kW,  sinus trvale dostaneš  1kW do 8Ohmů těsně před limitací (koukal jsem na to na analogovým osciloskopu, tak to berte s rezervou) zkoušen jen jeden kanál, neměl jsem víc odporů, abych zkoušel tejrat naráz víc kanálů. napětí  na odporu bylo cca 90V ef (metex).

(upravil PavelTl 25. 4. 2013 10:20)

Re: Dnešní specifikace výkonu

Ad hlukaři - slyšel jsem VHDčko jet v sále pro 400 lidí že mix svítil krásně rudě. Kámoš chtěl předvést novej aparát, ale pro déšť jsme akci přesunuly do kulturáku, tak to postavil na komínek se 3 basovkama. Hlavní kapela si přitáhla vlastního "zvukaře" a majitel aparátu utekl ze sálu, venku pak nadával něco o zabití debilů. I když hlukař dostal vynadáno za řev nedal se, on přeci ví nejlíp co dělá.
Ale naopak slyšel jsem v podobným sále, jen s lepší akustikou hrát 4x ClassA 8000. Ručičky mixu se nezvedly z 0, ale hrálo to krásně panu Zvukaři. Pořadatel chtěl mít prostě pěknou stěnu z beden. Když nám na parketu hráli dvě ty 8000 poprvé, tak se přijeli podívat poliši v 5km vzdálenýho města.

Mimochodem, ten Zeppelin je odhlučněnej, takže si přede tišeji než auto, většinou strčenej za podium. A kabel 4*70 je trvale studenej.

(upravil Dalča 25. 4. 2013 11:16)

Re: Dnešní specifikace výkonu

4X 70 musí bejt studenej i při 150A...
Jojo, zvukaři to je kapitola sama pro sebe.
Nejlepší jsou ti, co si dovezou hlukoměr a jednou podle něho - správnej koncert musí mít 100dB, lépe i víc.
Pak máš dynamiku v prdeli a akorát tě bolí hlava.
Bohužel většina zvukařů jsou hlukaři.

Zvučit tak, aby 100dB měly ty největší špice a jinak si PA buble někde dole, je slyšet kažvý štrejchnutí čehokoliv o cokoliv..
No to ale musí bejt i muzikanti.
V okamžiku kdy na place máš magora s kytarou co si tam hodí 2x čtyřdíru , hlavu 200W od maršála a taví to nadoraz, tak pak je holt problém.
Sem zvučil loni na takovým plácku, místní kapela, a kytaru jsem do PA vůbec nepustil. Šly tam 3x zpěvy, klapky a bicí. Kytáristi dělali takovej brajgl, že bych potřebovat "zeslabovač" a ne je přizvučit...
Kokoti.
To jsem hrál na PXR625 na každý straně 1kousek +18" subík téhož výrobce.

Re: Dnešní specifikace výkonu

Když už je to takový OT tak musím.

Dalča napsal:

V okamžiku kdy na place máš magora s kytarou co si tam hodí 2x čtyřdíru , hlavu 200W od maršála a taví to nadoraz, tak pak je holt problém.
Sem zvučil loni na takovým plácku, místní kapela, a kytaru jsem do PA vůbec nepustil. Šly tam 3x zpěvy, klapky a bicí. Kytáristi dělali takovej brajgl, že bych potřebovat "zeslabovač" a ne je přizvučit...

Naprosto souhlasím s Dalčou. Sám jsem muzikant, živím se tím a zároveň i zvučím. Třeba to tu čte nějaký kytarista, nebo člen kapely a vezme si podobná slova k srdci. Milí muzikanti, pamatujte na to, že čím větší klid panuje na pódiu, tím lepší bude celkový zvuk. S tím souvisí hlasitost odposlechů a nástrojových aparatur. V menších prostorech i neukrotitelní bubeníci. V tomto případě plně platí, že méně je více.
Milí (začínající) muzikanti, soustřeďte se raději na technickou kvalitu hry než se snažit být za každou cenu nejsilnější z kapely.

Web

(upravil Dalča 25. 4. 2013 16:53)

Re: Dnešní specifikace výkonu

Tubamusic:
Čéče tvoje slova by se měla tesat do kamene a všichni muzikanti by ten šutr měli nosil 5 let na zádech, aby si to zapamatovali.
A hlukaři taky, pak by tu byla nějaká šance, že se z nich stanou zvukaři.

On to zas tak velkej OT není, páč všecko se to motá kolem nesmyslnejch čísel, a hlavně v oblasti udávanejch výkonů.

Zesilovač co má psaných 4x4kW dá 4x500W do 8 nebo jednou 1,7kW do 8, pak už nestíhá...
repráky mají 900W (zkuste do nich poslat harmonický signál 900W - rychlá smrt
příklad zde:
http://hkaudio.com/products.php?id=7
odkaz na manuál a tam na konci Power consumption
1600W...  o řádek níž zesík sub 400W zesík vrch 400W, o dalších pár řádků níž odkaz na manuál a na jeho konci - power consumption 2,7A max z 230V AC, max power counsumption 690VA.
Takže hraje to 1600W a ze sítě to žere 690VA - tím by stálo doma topit, páč je to perpetuum mobile.
Nebo zde
http://www.jblpro.com/catalog/general/P … px?PId=362
JBL PRX 625.  1500W (3x500W)
přitom je zdroj jištěnej T5A pojistkou....

Zvuk, a zvukařina je jedna velká lež, hraní si se subjektivitou, pocitama, a manipulace s čísilkama tak, aby poloodborníci a laici udělali emerické WOOOW a zalepili nehoráznou cenu za lístky/zesilovače/reprobedny/krychličky pemzy pod zesilovač/kus molitanu pod reprobednu.
http://www.primacoustic.com/recoil-specs.htm
přitom je to kus tužší PUR pěny a ohnutej kus černýho železa.. a cena? bratru neco přes 2 litry a polomagoři a "vařiči mýtů" to kupují a pak si libují, jak to najednou má:
Recoil Stabilizer
- Zlepšuje přechodovou odezvu a podání prostoru
- Zpevňuje basy pro větší přesnost
- Eliminuje rezonance a fázové anomálie
- Zlepšuje převod do dalších audio systémů
Zde to píšou -
http://imusicdata.cz/primacoustic-rx7-d … i-podlozka
Zpevňuje to basy (asi do nich přisypává cement)
Eliminuje rezonance - hmm jak tohle chce eliminovat rezonanci třeba zadnbí stěny reprobedny?? nevím, asi jsem ve fyzice chyběl, když se tohle řešilo
Zlepšije převod do dalších audio systémů? tak tuhle větu nechápu.. jakej převod? čeho odkud kam???

Re: Dnešní specifikace výkonu

Zkreslení ne voe!! :)Toto mě pobavilo:

Frequenzgang +/- 3 dB    48 Hz - 19kHz
Frequenzgang -10 dB    47 Hz - 19kHz

big_smile big_smile

Re: Dnešní specifikace výkonu

ja ja herr oberleitnant...
Absolutní vítĚzství procesingu nad zdravým rozumem s ohledem na subjektivní vjemy.
Tohle přesně naznačuje, co to je za mašinu. Procesor kompenzuje vše a tlačí na pilu. no a tady jaxi už i kompenzaci došla pára. proto ten strmý pád....
Jenže to máš u všech výrobců.
Pořádný repráky, který hrajou, pořádný zesy co je táhnou, to se dnes nenosí.
mikrobreptáček, rezonance zatlumíme, pokles zesílíme, himaláje na charce utáhneme, správně to celá vydýlejujeme a máme kouzlo. Xindl, kterej hraje a líbivě.
tzn sériově lisujeme šunt kterej "subjektivně" narovnáme opět sériově lisovanejma procesorama...
HUMUS, MARAST A FLIGNY.
STEJNÁÝ TO JE V ŽRÁDLE.
SLOŽENÍ:
MODIFIKOVANÝ ŠKROB, HYDROLYZOVANÁ BÍLKOVINA ZE SÓJI, VEPŘOVÁ KŮŽE, ROSTLINNÝ TUK, HRST SOLÍ KYS. GLUTAMOVÉ, BARVA, EMULGÁTOR STABILIZÁTOR A EJHLE, PÁREK JE NA SVĚTE.

Jak si myslíš, že by mohlo jinak tohle
http://www.lucasnano.cz/info
fungovat?

Zná někdo snad reprák, kterej pojede lineárně od 190Hz do 20kHz va pásmu -0 +2dB? při rozměru 3,5"? a vydrží 35W????
kokotina až na půdu.
Ale hraje to líbivě lidi dělají WOOOOOOWWOOWOOOWWW a kupujou to.
Přitom je to sračka, která macochu v charce repráku dotahuje rezonancí  (integrovanej Helmholz - a ještě to uvádí jako přednost) vejšky se snaží dohnat "vlnovou optikou" systémem zvukovodů a celý repráke se snaží "jakože tlakovat" na zadní straně membrány.

Re: Dnešní specifikace výkonu

Dalčo, nemůžeš veškerou techniku posuzovat skrze vylhané údaje u HK audia, ta firma je tím asi proslulá. Jsou firmy, které to myslí poctivěji.

Web