Re: Klub důchodců

Jirko ME, vidiš jenom jednu část věci. Já zase vidím, že máti mého kamaráda se o smrti manžela dověděla 2 roky po jeho smrti (hodný bolševik jej zpopelnil a použil na posyp klouzající cesty), nebo že jedna část naší rodiny tvrdě dřela půl života, střádali korunku ke korunce na domek, aby o všechno přišli při měnové reformě a tak dále. Bolševici systematicky ožebračili střední třídu, jak na vesnici, tak ve městech. Babička pamatovala Gottwalda a tu jeho verbež z doby mezi válkama a slova, která občas utrousila, rozhodně nezněla lichotivě.
A ty dluhy ? Dluhy nejsou jen nějaká konkrétní cifra něčeho... dluhy jsou třeba neprovedené rekultivace území po těžbě, nelikvidované šachty, zničená příroda, opotřebení výrobních prostředků, zničené zdraví lidí (bezohlednou prací)... komu byl vrácen nějaký rodinný majetek v restituci, tak většinou hořce zaplakal, jak se bolševik "staral".

Web

Re: Klub důchodců

horemic
Byl jsem chvíli pryč a mezi tím tady hodně přibylo.Tvou omluvu jsem přijal.Nejdřív se podívej co si napsal ty mě a jestli se ti zdá moje myslím dost slušná rekce jako pohrdání tak nad tím ještě chvíli přemýšlej.Možná tě něco napadle.Až někdy na tebe někdo vyjede s takovejma urážkama a vyhrožováním,někdo kdo bude o 6 let mladší než tvůj syn.tak ho určitě vemeš kolem ramen a budeš ho poplácávat?Napsal jsem ti to,co jsem uznal a víc se spolu nemusíme bavit.Já patřím do jiný kategorie než ty.Svý kamarády si taky vybírám sám a věř mi,že nejen podle společných zájmů ale i podle lidskýho přístupu a jednání což tobě očividně chybí.Já nemám důvod se ti za nic omlouvat.Sklidil si umně jen to co sis sám zasel.Nic víc a nic míň.Dodnes jsem byl bez tebe živý a budu i nadále.Je tady na štěstí dost fajn lidí se kterýma si rozumím a to mi ke štěstí fakt stačí.I když nemáš rád moje rady tak ti ještě jednu dám.Šetři si svou hubu abys měl na starý kolena čím žebrat.

(upravil Dalča 14. 12. 2012 0:16)

Re: Klub důchodců

mám jak liberární, tak  intervencionistické myšlení. mám takovou schízu. Jak v který oblasi

Kudlibabka:
Jakékoliv dávky, podpory a dotace pouze deformují reálnou hodnotu té které komodity či činnosti.
Když budeme všichni jen špekulovat, co čerpat a fasovat, tak kdo , kurva, bude do tý kasy přispívat???
Já osobně jsem v životě nic nečerpal, a doufám, že čerpat nebudu. na nemocenský jsem byl naposledy v 2. 2000, a vzhleem k tomu, že jsem byl zcela mimo a zkončilo to hospitalizací na víc než 2 metra, tak to nepovažuju za čerpání dávek, ale za nouzovou situaci.
Před cca 3 lety jsem byl na operaci ramene. ve špitále jsem byl celý 3 dny, pak na reverz hurá dom a do práce. Na ty 3 dny jsem si vzal volno, páč přesčasů jsem měl jak barevnej. Nebaví mně se flákat ve špitále, nebaví mne se flákat na pracáku, a seru na sockodávky. Vždycky se u nás v rodině každej uměl postarat sám o sebe, včetně mých předků v době válečné a době posléze nastoupivší.
Ano mám rodiný dům, kteráý pomalu zvelebuji a opravuji a splácet ho budu ještě 15 let. Kašlu na nějaký státní (obecní( sociání bydlení, protože mám svou hrdost a postarám se o sebe a svou rodinu sám. Nežebrám dávka a dotace. Chci za svou práci přiměřený plat a z něj vést přiměřený život. Nemá touhu vlastnit ferari a diamantovej mobil, a taky nerad vidím, když z mých peněz, které mi stát krade formou daní se platí nefachčenka, paraziti, předražený zakázky a jiný podvody typu IZIP od všeobecný zdravotní pojišťovny. Raději přistoupím na maximalizaci přímých plateb za cokoliv s tím, že také mi bude nminimalizováno zdanění.
Budu si paltit pobyt ve špitále, budu si platit u zubaře, budu ochotně platit mýto, budu paltit školné a bud upaltit neregulované a nedotované jízdné soukromým přepravcům. Zamyslete se nad svou výplatní páskou, kolik je superhrubá mzda, kolik jsou odvody, kolik je pak hrubá mzda, kolik z toho jsou pak daně, a další odvody, socky, zdravka a kolik málo zbude v kolonce čistá mzda. A za tu si pak koupíte zboží s 20%DPH, případně litr benzínu s 20% DPH a 13 korunami spotřební daně.
Protože je to menší zlo, než sypat obrovské částky do státního chřtánu a jen koukat, jak ty prachy mizí.
Sociální dávky dávno neplní jejich účel, tj solidární pomoc člověku, který se dostal, většinou ne svým přičiněním, do "stavu nouze"
Dnes jsou ve společnosti obrovské skupiny "parazitů" kteří si ze sociálních programů udělali systém jak nemakat a celoživotně vegetit na účet těch co dělají.
Pokud můj děda mohl pracovat do 70ti (páč byl prvorepublikovým důstojníkem ČSA a soudruzi mu jaxi tímpádem nejen vzali hodnost a práci, ale taky nárok na penzi) let a můj otec do 75 (protože v 90tým roce ve svých 60 letech se převedl na OSVČ, poté co byl ukončen jehuo dosavadní zaměstnavatel), tak nechápu proč jsou nedělají v tomto srovnání "mladí" rybízci.
Ze sociálních dávek pro lidi zdravé a práceschopné schvaluji tak maximálně nemocenskou, důchod, porodné a slevu na dani za nezaopatřenou osobu, o kterou daný člověk pečuje a živí ji. Pak dávky pro opravdu postižené, jak tělesně, tak duševně.
Všechno jiného je jen podpora verbeže a líných pseudozkrachovalců.
Když přijdeš o práci, najdi si novou. V říjnu jsem toto musel řešit i já, ještě k tomu polokripl, se značnými problémy s mobilitou. Práci jsem sehnal během 14 dnů, zcela v jiném oboru a cca 60km daleko. Díky tomu dál jsem schopen postarat se o sebe, o svou rodinu a splácet hypotéku. Všem nefachčenkům a pseudonezaměstnaným bych doporučil totéž. Sedět doma na prdeli, fasovat dávky a nadávat na poměry, že nenajdu práci mi u nosu  to je moc jednoduchý. Musí se zvednout prdel a za prací jít.
Že jsem celou dobu se živil silařinou, kilowattama a megawattama? No co, teď řeším milivolty, rušení, datové přenosy. Jo přijdu z práce a do večera študuju podklady, parametry, katalogy produktů, abych nebyl v práci za idiota. A jde to, i ve středním věku.

To že tu vládli někteří a stát byl vybydlován je pravda, nicméně opět vládnou jiní někteří a stát je liberárně vybydlován takovým tempem, že komunisti proti tomu byli břídilové.

Bezzubé pění ód na současný systém je stejně krátkozraké a naivní, jako pění ód na socialismus.
Chybí mi v té naší slavné svobodné demokracii větší podíl pořádku, řádu a taky ochrany slabých "obvyklých" jednotlivců před zlatokopy, podvodníky a zloději, kteří v honbě za prachama jsou schopni otrávit potraviny a ty bez uzardění distribuovat (zelený maso, prošlý salámy, ořechy s molama a červama, methyl v akloholických nápojích atd.) Ano zde mi chybí exemplární a odstrašující tresty socialistického zřízení. Ano vadí mi systémoví nefachčenkové a místo dávek bych zavedl opět trestný čin příživnictví.
Podívej se do statistik, kolik u nás maká gastarbajtrů a kolik je nezaměstnaných a co zjistíš? Kýbl pracovních míst obsazují i nadále Ukrajinci, Rusové, aziati, protože český nefachčenka budou raděj fasovat dávky a nadávat na poměry. Kolik staveb jede díky UK? v Brněnský královopolský potkáš cizinců cca 15% z dělnických profesí.

Sigitiz:
Jo Svazarm. tam jsem se naučil střílet z krátkých, a už mi to zůstalo dodnes. sice už jen jako koníček, ale porád mně to baví...Akorát zdraví nedovoluje střelbě se věnovat. Mám v pytli klouby a ty rázy mi nedělají dobře...

Re: Klub důchodců

Studenti budou držet hladovky kvůli koalkici sicdem s komančů. Proti čemu protestují? proti legitimním výsledkům voleb?
To je jako jejich pojetí demokracie?
Proč neprotestují proti těm, co k volbám nechodí a jen bouchaj pěstmi do stolu u piva?
Proč neprotestujou proti svým rodičům, známým strejdům, atp že buď nechodí volit, nebo volí levici?

Je mi z týhle společnosti pravidelně šoufl.
Že by někdo zvedl prdel a řek udělám něco, udělám to jinak, lépe, prostě to zkusím. Každej jen remcá, když už je po boji.
Dávek a podpor máme tolik, že socialismus proti tomu byl krutě kapitalistickej.

V tomto vyloženě volám zcela liberálně po tom, aby se tyto věci MINIMALIZOVALY
Co se pořádku tejče, feťáků, bezdomovců, neonacistickýh skínů atp. volám zcela intervencionisticky po zásahu moci a maximální snaze tyto jevy a zjevy odstranit, nebo alespoň minimalizovat.

Re: Klub důchodců

No, ty sis před půlnocí ulevil Dalčo, ale nemohu, než s tebou ve všem souhlasit.  Ale stejně se mi nelíbí, kam se tohle vlákno dostává.

Re: Klub důchodců

Dalčo s tím zdaněním plně souhlasím. Vystihl jsi přesně co jsem chtěl říct.

Re: Klub důchodců

Dalča: souhlas a gratuluji k té ochotě se stále učit. Vidím kolem sebe spoustu mladejch, co vylezli nedávno ze školy, moc toho neuměj, zkušenosti nemaj, ale myslej si že sežrali .....
Pro ostatní: Sepsal jsem příspěvek na 2 strany ve wordu, raději ho sem nedám. Pokud, ale budete pořád psát, jak všechno bylo za komančů lepší tak to sem hodím. smile

Re: Klub důchodců

Taktéž se podělím se svými zkušenostmi s minulým režimem;
Můj otec byl učitel, velký národopisec, muzikant, filatelista a dopisovatel. Přes tuto činnost měl v celém světě spoustu přátel, se kterými vedl čilou korespondenci, především výměna poštovních známek. V roce 1971 zorganizoval společné setkání těchto lidí, z nichž se mnozí znali navzájem mezi sebou. Tak se stalo, že v létě toho roku se do našeho rodinného domku sjeli na týdenní přátelskou návštěvu: dva angličani, dva američani, tři holanďani, dva belgičani, jeden východní němec, jeden polák, paní z Jugoslávie a paní z Austrálie. Vzpomínám na tuto akci celkem dobře, bylo mi 14 roků…
Otec vždy propagoval družbu mezi národy, průser ovšem byl, že to bylo po většinu  na špatné straně barikády. V sedmdesátých letech v době těžké normalizace se tato „svéhlavá“ akce neobešla bez následků. V té době byl zástupcem ředitele, mstivého to komunisty píšícího udavačské dopisy na okresní výbor. V souvislosti s funkcí bylo otci doporučeno, aby vstoupil do KSČ, ovšem odmítl se slovy: “mezi takovou bandu lumpů nevstoupím“. A už byl oheň na střeše!
Při pohovorech žádné vysvětlování nepomohlo, ani to že má několik přátel ze Sovětského svazu, NDR a jiných „spřátelených  zemí“. Pak s ním zatočili, byl zbaven funkce a další rok ho vyštvali ze školy, ve které učil a musel odejít učit do jiného okresu, na periferii. Stejně tak dopadla i má matka, která do té doby učila tamtéž.
V roce 1980 jsem se vrátil z vojny a do fabriky  nastoupil jako směnový mistr na obrobnu. Netrvalo dlouho a přišli za mnou komunisti s nabídkou do KSČ, řka jaká je to čest, kdy na padesát dělníků může být dle příslušné tabulky  přijat i  jeden TH pracovník. Dostal jsem týden na rozmyšlenou. Odmítl jsem, zdůvodňujíc, že takovou čest si nezasloužím, protože mě před tím jiní vyloučili ze SSM.
V roce 1984, 85, 86 jsem marně žádal o devizový příslib o vycestování na pozvání do Holandska, právě od jednoho z přátel otce z akce v 1971. Mimochodem tento téměř rodinný přítel k nám jezdil za starého režimu i po revoluci pravidelně od 1967 až do své smrti v 2005. Čili znal celkem dobře situaci v našem státě před revolucí i po ní.
V 1987 jsem konečně devizový příslib dostal a mohl vycestovat na západ. Nebylo to ovšem nijak snadné, problémy veliké.  Ve fabrice musel zasedat závodní výbor, kde záleželo na tom, jakou budou mít komouši náladu, slitování apod. Taky bylo potřeba oběhat všechny útvary s papíry – 8 razítek, vrátit všechny nafasované věci. Vesměs bylo mínění okolí takové, že se už nevrátím…
V Holandsku jsem strávil 14 dní, i holanďan se mě tázal, zda-li nechci zůstat? Na něco takového jsem neměl náturu a konec konců jsme v té době uměli režimem dobře „proplouvat“, pokud nebyl našinec zrovna „politický případ“.
Po návratu mi zvláštní oddělení předalo dotazník k vypracování zprávy o zahraniční cestě, který jsem po přečtení vyhodil do koše. Kdybych jej tehdy vyplnil, dnes bych byl veden jako konfident STB na Cibulkových seznamech.

…a co se týká porovnání staré a dnešní doby? – jde to ze sraček do sraček.
Euforie o demokracii byla tak maximálně do poloviny devadesátých let, pak začal člověk střízlivět. A dnes je to v tomto státě vyloženě nebezpečné prostředí, ovládané zločineckými spolky…

Re: Klub důchodců

Benazi: Nazi, Communist , or wanna-be nazi ?
Je Benazi be nazi ??

Re: Klub důchodců

na tuto otazku mi neodpovedel....?mě to doslo kdyz jsem napsal 2benazi...

(upravil PB0305 14. 12. 2012 14:50)

Re: Klub důchodců

No čekal jsem jestli bude reagovat. Jeho názory tomu be nazi odpovídají.

Re: Klub důchodců

Rodiče měli jezevčíka Bena.Jednoho dne se podhrabal a utekl ven,ale jak se vracel po pravé straně, vždy zůstal stát a podíval se.V osudný den podle svědků také čekal ,ale hovado v autě, najel do něj odhodil ho a BEN zůstal ležet v příkopu,bylo to 50 m od domu.Donesla nám ho sousedovic holčina v náručí,pak skonal.Pohřben je na zahradě,tam v klidu odpočívá.Od té doby mám přezdívku Benazi,žádná jiná spojitost není.

Re: Klub důchodců

tipoval bych,ze to auto ridil Rom,Ukrajinec nebo bezdomovec...

(upravil sis 14. 12. 2012 17:54)

Re: Klub důchodců

To je škoda, kam se tahle diskuze jednu chvíli zvrtla! Připomenulo mi to nakrátko vystříhaného svalovce, co musel dát dědkovi na přechodu pro chodce po hubě, protože mu překážel v JEHO jízdě - protože ON to viděl tak...
Jirko ME, ve většině věcí ti dávám za pravdu, aj Dalčovi - ale je nám to kluci málo platný... a mj. naše zkušenost by nám měla zabránit vypěnit, kvůli někomu, kdo papouškuje současné fráze, co frčí.
U mne to taky drhlo - děda označen za kulaka, protože nechtěl do JZD, táta následkem toho pétépák, co dostal rok natvrdo na Pankráci (protože měli na cimře faráře, co si dopisoval z někým z fary v Babicích - a neudali ho). Takže jsem se nedostal pro špatný kádrový profil rodiny na průmku a musel do učení. Ale všechno špatné k něčemu dobré - tím se ze mne stal dělník a ten po vyučení na průmku už mohl (jen dva roky zpoždění, ale zase zkušenosti z fabriky...) - a pak to šlo i na vš. A taky jsem se potom v práci ubránil nabídce soudruhů, abych se stal kandidátem strany. Ale i přes to všechno bych se nikdy neoháněl lacinýma frázema o soustavné likvidaci, totalitním režimu atd... Prostě soudný člověk ví, že každá doba má svoje a jednoduchá řešení nejsou - Vykřikovat hesla a fráze dokážou jen úplní blbci anebo grázlové - ti to ovšem používají účelově - viz část politické reprezentace.
Takže kluci, navrhuju v tomhle duchu nepokračovat a na případné narážky nereagovat - jen tak se to nezvrtne.
Pojďme debatovat, to nebrání nostalgickým vzpomínkám a vyzvedávání předností té či oné éry. Nevím jak vy, ale já to blbé spíš pomíjím a vracím se k tomu, za čím má smysl se ohlídnout - a je fajn, když člověk má za čím... Ať už je to (relativně) spokojený a šťastný život anebo krásná ženská.

Re: Klub důchodců

ja se v osmdesatych letech chtel zabyvat /a zabyval/ tim,co mi bylo blizke,ne tim co mi predhazovali v socialisticky TV a radiu...tim jsem se dostal do zorneho pole StB a prosel si kolotoce zadrzeni a vyslechu,pravidelny zastrasovaci vyslechy atd...skoncilo to listopadem 1989...jeste v srpnu 1989 na mne kpt. Dittrich rval,ze to maji pevne v rukou a at si mnemyslim ze se tady neco zmeni...
toto nejsou laciny fraze ale realita,kterou jsem zazil....pres vsechny vyhrady k dnesni dobe...TOTO SE UZ NEDEJE...

Re: Klub důchodců

kudlibabka: máš pravdu, TOTO SE UŽ NEDĚJE, ono dneska si tě nevšimne nikdo, dokonce ani tehdy, když bys to potřeboval. Tak teď nevím, co je lepší....

Re: Klub důchodců

co konkretne mas na mysli?muzes to upresnit?

Re: Klub důchodců

No, tak já přidám, jak jsem se dostal do problémů já, v podstatě kvůli prdu.

Nejprve jsem na sebe upozornil na schůzi ROH (tam snad byl každej), při projednávání Charty 77. Zcela nevinně a blbě jsem se ozval, proč mám podepisovat nějaký protest proti, když jsem nic nečetl a nevím o co se jedná. A už jsem byl bedlivě sledován, jak se chovám na pracovišti, atd.
Ale pořád se ještě nic zvláštního nedělo, akorát šef mi řekl, ať si hledim svého a radši držim hubu.

Prušvih nastal jednoho dne, když jsem ve fabrice pospíchal přes dvůr do elektrodílny. Přecházela tam taky nějaká baba, kterou jsou vůbec nevnímal. Bylo po dešti, tak jsem přeskakoval louže vody a v těsném sousedství té báby jsem musel přeskočit takovou větší louži. Jak jsem udělal takovou tu větší roznožku, tak se mi to prostě uvolnilo a já se vedle té báby uprdl. Nechtěně, nejsem zas takovej dobytek. Zastyděl jsem se pochopitelně a vyhrkl  "pardón" a mazal jsem pryč, jak nejrychleji jsem uměl. Co čert nechtěl, ta baba byla náměstkyně pro kádrovou a personální práci. To byla tehdá velká šajba. A to byl průser, dal jsem prý najevo že "kálím" na stranu a vládu. Třetí den to probírali na schůzi KSČ (ačkoliv jsem ve straně nebyl),kde mi všechno sečetli a do týdne jsem byl "odstaven" z podniku na pobočný závod. Už jsem si ani neškrtl.

Ale chválabohu, dostal jsem se tak do bezvadný party, a byl jsem tam maximálně spokojený. Nikam jsem se sice nedostal, o nějaké doložce jsem si mohl nechat snít ale měl jsem od všeho pokoj. S odstupem času na to strašně rád vzpomínám, sešla se nás tam taková parta oportunistů, bezva chlapů. Takovou partu už mít nebudu. Teď jsem mezi mladejma klukama, pár jich je fakt dobrejch, ale většina jsou lemplové beze vztahu k práci. Tak se mi stejská.

(upravil stiglitz 14. 12. 2012 22:43)

Re: Klub důchodců

Pokud tady máme nácky, tak se někdo taky musí zamyslet proč, čeho je to důsledek. To by se muselo měřit stejným metrem, pak nevidím důvod.
Pro mě největší bojovnice proti režimu byla babička, jako dítě si pamatuju, byly volby, a babička nikam nešla.
byla sobota, kolem poledního tedy po volbách, a najednou k baráku přijížděla Volha, v ní "komise", a máma řekla - "Láďo, běž si hrát ven!"
Byl jsem zvědavý, poslouchal jsem pod oknem, a slyšel: "...já volit nebudu, protože Ty a Ty a tamten jste dobytek, kandidujete, a udělali jste to, a ukradli to. Nevolila!
A takhle to bylo každé volby.
Ona nebyla proti režimu z principu, ona nevěděla, co jsou různé "ismy" a "ie". Bylo to za "totáče", jak je moderní říkat, ale ona znala ty lidi tady, kdo kradl a převlékl, a stejně nechodila volit, i když jsme už nabyli takzvané "svobody".
Prý byla po válce, kdy se rozeběhla textilka v Novém městě, jako údernice, ale nikdy to tak nebrala, ale uměla pracovat.
Děda byl první, když byly žně, sekal ještě s SK4, pak jako jeden z  prvních v okrese dostal E512.
Nikdy nikdo z nich nebyl ve straně, jediné, co bylo doma, členské knížky ROH.
Babička byla skvělá. Dědu jsem miloval, nikdy jsem, podotknu, třeba neměl tátu, nebyl - téměř - jiný mužský vzor, krom dědy, pár nějakých "tátů" s námi někdy bylo, máma občas zkusila s někým žít . Až na jednoho, člověka, který mi z nich dal nejvíc, a stihnul to za rok, ale matka si s ním nerozuměla, nebo nechtěla, ti další "tátové", to byli všecho vychcánkové, vyžírkové a idioti, jeden z nich mě stáhnul o čtyřicet litrů, živili jsme ho a otročili mu. Nikdy mi nic nevrátil, loni zemřel.
Vyrostl jsem na vesnici.

Ona, babča,  nešla proti režimu, ona šla proti konkrétním lidem, těm hajzlům, a to dělala vždycky.
Proto se směju, když někdo prohlásí - já jsem bojovník proti komunismu - tohle prostě neberu.
Všechno je v lidech.
Přeci si neřeknu, tak teď budu proti komunismu, tomu, a tomu zřízení, přeci budu proti hajzlům a dobytku jako takovýmu, ten je v každý straně, stejně, jako je v každý fabrice třeba skupina lidí, kteří nestojí za nic. Nebo v každým městě, já nevím!

(upravil Dalča 15. 12. 2012 10:29)

Re: Klub důchodců

Sigitiz
mluvíš mi z duše.
Dycky jde a šlo a půjde o konkrétní lidi.
Ne o nějaký -ismus

Pánové, bratři, soudruzi, přátelé.
Vyserme se už na politiku a pojďme vzpomínat, na to nostalgicky dorůžova přibarvené mládí, na úspěchy a zážitky....

Doba minulá je minulá, stávající není optimální a budoucnost? nejistá....

Si vzpomínám na absolutní radost, když u Sedláčka se vyskytly páry trandů KD 605/615... A já zbastlil první komplementární konec....