Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Když jsem od denkla bral já, měl origoše Tesla KF470/KF469. orig. BF469/BF470 už asi 8 let nevyrábí jen pochybné CDIL ap.
Asi myslíš TO126 ne?
Nahradit ho je problém, typy co byli vhodné se už přestali vyrábět ale něco ještě sehnat jde, ale draze.. SANYO 2SA1209/2SC2911  nebo Fairchild, zkus se zeptat rixe..

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

reeb: Díky za info. Ne opravdu myslím TO39 (kulaté kovové pouzdro) http://www.st.com/internet/com/TECHNICA … 000896.pdf

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Ajo nenapsals typ/pozici..ten sehnat v originalu je problem, koupit celou sadu v aldaxu se ti nechce?

http://www.aldax.cz/?act=prod&show=leachset

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Ahoj
Značkové by měli mít na http://cz.mouser.com  je tam postup objednání.

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Dnes mě hodně potěšil GES. Po mailu, kdy jsem si trochu postěžoval na to, že jsem dostal CDIL mi zavolal přímo sám šéf nákupu s tím, že objevil ještě pár kusů 2N3439 od STM a ty mi zdarma pošle na moji adresu. Hodně mě to potěšilo a zároveň potvrdilo to, že v GESu se opravdu o spokojenost zákazníků snaží. Povídali jsme si i o nákupu nekvalitních součástek a sám říkal, že je z toho zoufalý, že není už spoleh ani na léty prověřené dodavatele.

Web

(upravil tubamusic 15. 12. 2012 15:32)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Tak desky jsou hotovy a až na koncové tranzistory osazeny. Zatím jsem odzkoušel ochrany a zdroj. Elity komplet Nipon, polovodiče značkové a poctivě párované včetně odporů. Těším se jak malej kluk až to budu moct slyšet.
Co vy na to?

https://i.postimg.cc/JDHvnhyQ/2119747.jpg https://i.postimg.cc/ts9K5yfX/2119748.jpg https://i.postimg.cc/WD3xB8TC/2119749.jpg https://i.postimg.cc/vxRj6dfw/2119750.jpg https://i.postimg.cc/p963RjdT/2119751.jpg

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Veľmi pekná práca!

(upravil tubamusic 20. 12. 2012 16:27)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Dnes se mi podařilo zesilovač zkušebně oživit. Narazil jsem na problém s klidovým proudem. Regulovat ho mohu jen v rozsahu 17 - 80mA. Za žádnou cenu se přes tuto hodnotu nedostanu na předepsaných 100mA. Kde by mohl být problém? Napájecí napětí mám SS +,- 50V. Trochu by se tomu dalo pomoct zmenšením R27 (co je do serie s trimrem), ale nevim, jestli to je dobré řešení.

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

tubamusic : hele ty jo máš to pěkný.

Jak jsi spokojen s těma Wago pér. svorkama ?
Přiznám se, že já je moc rád nemám

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

voltik: Díky.. S těma Wago svorkama jsem spojenej moc. Je to super při zkoušení a testování a v konečný montáži je to myslím hodně spolehlivý díky stálému přítlaku. Lepší než šroubovací, který se při stahování kroutí na DPS a časem se v nich drát může i uvolnit.

Prosím, poradí někdo co s tím kliďákem?

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Čím jsem si tu vysloužil takovou ignoraci a neochotu poradit?

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Ten R27 zabraňuje tomu, aby při nastavování trimru až do krajní pozice nevyletěl kliďák nad únosnou mez. Ten T7 je trochu více otevřený a proto nemůžeš dosáhnout potřebného klidového proudu. Jde to právě zmenšením hodnoty R27 (tím bych asi začal). Samozřejmě, že to celé ovlivňují i ty 4 snímací diody + odpory R25-R26. U diod bude i záležet na úbytku napětí v propustném směru. Je třeba zkoušet, ale opatrně.

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Ten R27 jsem z 1k2 zmenšil na 1k a v pohodě už nastavím i 200mA(krátkodobě, pokusně). Takže asi to tak nechám. Dodám jen, že nemám osciloskop, takže se mi hůř něco zkouší. Je trochu problém, že kliďák docela dost vandruje. Po nastavení 100mA se pořád hýbe tak +,- 10mA. Je to chyba? Ale stačí, když třeba přiložím prst na některý koncový tranzistor, nebo jen fouknu přes předbudiče a spadne třeba i o 30mA. Trochu mě to znervozňuje. Je to dobře, nebo mám hledat chybu?

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Jsem ti odpověděl tak nějak všeobecně. Důležité je, aby se ten klidový proud "nerozjel" do extrému pokud budeš konec budit na plno a dojde k zahřátí tranzistorů. V tom návodu podle kterého jsi to stavěl je i odkaz jak mají být snímací diody zapraveny do chladiče. Viz obrázek:

https://i.postimg.cc/Cd8RDGDG/2121254.jpg

Samozřejmě existují různá zapojení stabilizace klidového proudu. A odpovědi bych hledal u některých zkušenějších zde na foru.

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Včera jsem konečně dokončil přidělání modulů na chladič a mohl tak poslechnout oba moduly současně. Jak zde někteří sýčkovali, tak žádné bručení díky vedení kostry přes chladič se nekoná. Naopak, chová se to velmi dobře. Bez vstupního signálů po cvaknutí relátek ochran není ani poznat, že je zesilovač v provozu. Z počátku jsem zvuk vnímal trochu rozpačitě. Zdál se mi být takový mlžný opar na sykavkách "s,š" takové nehezké. Dost mě to mrzelo, ale ejhle. Stačilo vyměnit zdroj signálu za kvalitnější CD přehrávač. DPA222, kterou mám dobře naposlouchanou, na tohle nebyla tak háklivá. Veliké překvapení s tímto Leachem se děje při poslechu hodně dynamické muziky. Má to prostě dostatečnou rezervu v celém spektru. Zatím poslouchám jen tak provizorně, ale ten zvuk mi prostě pořád překvapuje a baví. Pár fotek z testu:

https://i.postimg.cc/XGr7vjxj/2128417.jpg https://i.postimg.cc/DJRfJ9Yq/2128430.jpg https://i.postimg.cc/q6nJ819W/2128432.jpg

Web

(upravil reeb 25. 1. 2013 11:58)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Přesně tak, vypadá to že trandy by tam vešly. Navic to L-ko co tam máš je tenké. Nějaké oscilogramy máš? Ty by možná vysvětlily ty sykavky. Jinak pěkná práce wink

Web

(upravil tubamusic 25. 1. 2013 12:20)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Konce jsem nedal na chladič přímo, protože jsem původně uvažoval o 2/1 bedně (toto je 3/1) a tam by se to nevešlo přidělat přímo na chladič.  S převodem tepla při normálním poslechu i na vysokou hlasitost není problém. Koncáky jsou jen vlažné. Do 2/1 bedny by se to vešlo, ale musely by se "eLka" přidělat o 180°. Zas by to bylo ale složitější na montáž, proto sem šel raději do 3/1.
reeb: Oscilogramy myslíš co? Měl jsem to na osciloskopu, ale obrázky z měření nemam. Jinak problém se sikavkama opravdu vymizel po změnění zdroje signálu.

Web

(upravil tubamusic 27. 1. 2013 19:57)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Experimentoval jsem s různými zdroji signálu. Kvalitnější zdroj se choval použitelněji na vyšších středech výškách, ale přesto tam pořád něco je, co mi na ucho není příjemné. Sykavky jsou prostě takové "rozpatlané". Nedalo mi to a potrápil jsem moduly ještě na osciloskopu se zátěží 8R + 470nF. Neměl jsem ale možnost udělat fotky průběhů, proto ilustračně přiložím obrázky z jednoho článku zde na fóru. Dodám, že naprosto stejně se chovaly oba moduly.
1)asi takto se mi to chová v limitaci

https://i.postimg.cc/jwPmcBS6/2128955.jpg

2) takhle to vypadá se zátěží 8R+470nF
https://www.audioweb.cz/obr/zes_3.png
Když jsem použil 8R + 2,2uF byly překmity mnohem větší a delší. Před výstupní cívkou to bylo o něco lepší.
Mám hledat někde chybu? nezdá se mi to být zrovna ideální.

Web

(upravil hcrevize 27. 1. 2013 20:46)

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Ten obdélník s komplexní zátěží je OK, obyčejně se to měří při 10kHz..........na zátěži 4R by to bylo o něco lepší.
Limitace je vlastnost konkrétního zapojení zesilovače, nic s tím nenaděláš, šly by použít obvody pro měkou limitaci ala DPA tj. Baker clamps obvod popřípadě jiné clamps obvody např. Feedback Baker Clamps.
Ale to už by se muselo implementovat do stávajícího zapojení a na to už je trochu pozdě..............

http://home.mira.net/~gnb/audio/bakerclamp.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Baker_clamp

Web

Re: LEACH (nejen) Thermal Trak

Díky za reakci. Myslím si, že limitace v mém případě je v podstatě taková jaká má být. Trochu mě překvapilo to chování do komplexní zátěže.
Co by tedy vysvětlovalo ty rozmazané středovýšky?

Web