(upravil Yeayer 12. 12. 2012 0:47)

Re: 150W Leach v4.5

Jan16: tak jsem prolezl všechny DPS zdrojů co tu mám a našel jsem v nich opravdu nějaký zelený keramicky věci v sérii se síť. přívodem. Většinou je na tom termistoru napsáno SCK xxx. A to tedy mám dát normálně do série s primárem trafa?
E: co říkáš na novou kabeláž? smile

Re: 150W Leach v4.5

ano, přesně ty "SCK" jsou NTC termistory. V PC zdroji jsou proto, aby se filtrační elyty zdroje na síťově straně nabíjely pomaleji. Kdyby tam ten NTC nebyl, tak by ten zdroj nejspíš s dělovou ranou vyrazil jistič (a možná by se poškodil i grätz v tom zdroji). Ty elyty mají vybité v podstatě impedanci zkratu, a při zapnutí by tam tekl pekelný proud. Ten NTC se chová tak, že zas studena má okolo těch 5-10 ohm (můžeš změřit), a jakmile jím začne procházet pracovní proud přístroje, tak se to NTC ohřeje a klesne jeho odpor, aby příliš "neužíral" napětí a taky aby se neroztavil. (kdybys tam místo NTC dal jen odpor pevných 5ohmů, tak při 2A bys na tom odporu měl ztrátu 20W!)
Ano, dej to do série s trafem. Připájej to třeba na síťovej konektor, nebo vedle vypínače. A řádně zaizoluj (smršťovací bužírkou, pouze nožičky, né celé! za provozu to topí!), aby to tam nebylo stylem "hele šáhni si na mě".

Kabeláž: spíš než pravoúhle je imho lepší to tahat ve svazcích (ty pak vyvázat stahovacíma páskama třeba). Tohle sice vypadá taky hezky, ale až v tom budeš chtít něco opravit či předělat, tak se přes ty chumly pravoúhlých vedení k tomu nedostaneš.
Barevné značení vodičů... mnó, raději bez komentáře. Jestli nemáš dostatek barevných vodičů, tak mi hoď prosímtě SZ, v pátek jdu něco kupovat, tak bych ti vzal taky). Budu brát především 1,5ky (červená, tmavomodrá, černá, žlutá, bílá, šedá) a možná i nějaký 2,5ky. Napiš co sháníš.

Re: 150W Leach v4.5

Jan16: díky moc ! smile Ten NTC má 8R smile. Pak mi docvaklo jak to vlastně funguje. No barevný značení vodičů - zem je žlutozelenej, záp. napájení hnědej a kladný modrej big_smile... Pak pochopitelně L hnědej, N modrej a PE žlutozelenej. Dráty mám 1,5ky, ale mám dráty a né ty "z více lanek", nmužu si vzpomenout na název big_smile

Re: 150W Leach v4.5

já teda čekal, že když už, tak hnědej dáš + a modrej mínus. Ale špatně je obojí. Máš tam mít červenou a tmavomodrou (nebo aspoň nějakou modrou). Na GND (nemyslím PE) je použitelná třeba černá.

To "z více lanek" tomu se říká lanko, nebo licna, je to totéž. 1,5ky dráty jsou dobrý leda na dělání humpoláckých smyček do trafopáječky smile
Máš-li zájem o ty barevný lanka (libovolný průřez, mají třeba 0,5  0,75  1  1,5  2,5), napiš SZ. Jdu tam v pátek (a nebo tě tam nasměruju a dojdeš si tam sám. Je to v Praze u M Hloubětín)

(upravil Yeayer 12. 12. 2012 2:35)

Re: 150W Leach v4.5

Jan16: no já tam chci radši dráty než licny, protože tohle pravoúhlý tvarování je sice nepraktický ale strašně se mi líbí, vypadá to jak potrubí, a krom toho že je to nepraktický tak jiný nevýhody to ani snad nemá smile
__________________________________________________________________
E: no do prdele, ten termistor s tim dělá strašnej bordel, když to zapnu tak mi do repráku tak na vteřinu vlítne síťovej brum, do toho slyšim z toho zesu zvuk asi jako když člověk v uplnym tichu potáhne z cigára a ještě k tomu něco jako skoro ultrazvukový zapištění při nabíjení kondenzátoru v blesku ve foťáku... -WTF?-

Re: 150W Leach v4.5

Asi bych se nejdřív zeptal jak jsi to zapojil...

(upravil Jan16 12. 12. 2012 16:30)

Re: 150W Leach v4.5

a) Kam si ten termistor proboha zapojil? Má být v sérii se síťovým přívodem (v sérii s primárem trafa). na funkci zesilovače to nemá mít sebemenšlí vliv.

b) píská šumí bručí. To proto, že do Leache s původníma kompenzacema pro pomalejší trandy si napral 30megový trandy na dlouhejch drátech. Kmitá ti to. A mám takovej pocit, že ti to kmitalo i předtím, protože ti to nezvládal ten malý chladič. Čistě jen klidový proud + hudební výkon běžné pokojové hlasitosti bys tam na tom chladiči měl s trochou štěstí uchladit. Jaký tam máš nastavený kliďák (pro jaké napájecí napětí)?

Nebo snad křivdím a zesilovač má předělaný kompenazce na rychlý trandy? (Nitrame, tys mu to tuším pomáhal oživovat, nebo kdo?)

c) Máš tam nějakou ochranu repro (proti ss na výstupu) + opožděné připojení? Ne? Tak fofrem dodělat. Provozovat na reproduktor stejnosměrně vázaný zesilovač v hazardním stavu (rychlé trandy na dlouhých špagátech, špatně vykompenzováno), je koledování si o výprask (prostřelený konce a seškrabování membrány ze stropu).

(upravil madeindoma 12. 12. 2012 16:50)

Re: 150W Leach v4.5

Yeayer: pěkný, připomíná mi to šetřič obrazovky Potrubí smile

Co dáš do zbyteku těch děr v panelu? Ten modrý drát co jde od konektorů v čelním panelu je na co? Zelenožlutý bude asi nějaký GND.

(upravil Yeayer 12. 12. 2012 17:15)

Re: 150W Leach v4.5

Jan16:
a) do fáze 230V sériově s primárem trafa... Dělá to ten bordel jenom když ho zapnu třeba 30s po tom co jsem ho vypnul, když je vypnutej třeba hodinu tak je všechno ok.
b) V tom problém 100% nebude, pomáhal mi s tím zuki a na osciloskopu žádný kmitání nebylo.  Kliďák jsem nastavil 50mA/pár.
c)ochrany tam nejsou no...
A problém s tím malým ziskem se mi zdá buď malopu betou trandů v diferáku (50), nebo v tom diferáku bude studeňák, proraženej trand, přerušená cesta atd..
madeindoma: zelenožlutý je GND a ten modrej je výstupní konektor - 6,3Jack, ale budou tam místo toho svorky. Pak dodělám jednoduchej VU metr se 6-ti LED (4 zel. a 2 červ.), korekce na Basy a Výšky, pak CLIP dioda a přepínač na 250Hz výhybku pro subwoofer a pak vstupní L a R cinch a vevnitř budou oba kanály sloučený do jednoho. a děkuju smile

Re: 150W Leach v4.5

Ten 6.3 Jack je tedy primární silový výstup? Nemáš moc blízko signálový vstup a silový výstup? Nebo ty svorky pak budou zezadu?

1 kanál a tolik možností smile Škoda žes nestavěl stereo smile

(upravil Jan16 12. 12. 2012 18:34)

Re: 150W Leach v4.5

ano, v té fázi to máš dobře. Po zapnutí se termistor ohřeje (klesne odpor), když to necháš vypnuté jen třicet sekund, tak nestihne zas pořádně vychladnout a při dalším zapojení tam proteče větší/velký nárazový proud. To však stejně na funkci zesilovače vliv mít nemá, chodilo to bez termistoru před tím, musí to chodit i s ním.

Jo a viděl si na osciloskopu tenhle zesilvoač? Respektive TOHLE provedení s tímto zadrátováním? Neviděl. A protože ti to vřeští z repráků div neplivou membrány, tak to asi nejspíš kmitá, normálně se chovající zesilovač to dělat nebude, uznej sám. Takže přeměřit znova a předělat kompenzace.

Malé zesílení konce - jako že se ti ho nedaří pořádně vybudit? Pak to není malou betou diferenčáku, ale nevhodně nastaveným ziskem zpětné vazby. To se dá taky snadno upravit, při hrubším zásahu (větší úpravě zesílení) je ale však potřeba zas překontrolovat kompenzace.
beta 50 v diferenčáku je daň za ty hnusné MPSA v diferenčáku, které tam leach má.  Lépe by tam mělo být něco jako BC547C, nebo BC550 co má nízký šum a řádný zisk, ale pak by tomu zas nestačilo Uce. Musel by ten diferenčák být zapojený jinak.

Vyhybku si tam udělej přeladitelnou 12dB/oct (stačí dvojitý poťák). Mít napevno 250Hz je podle mě ptakovina (čím hraješ? yikes), 250 je strašně vysoko mi připadá. (doma dělím sub na 60Hz) smile

(upravil Nitram 12. 12. 2012 19:13)

Re: 150W Leach v4.5

Jan16: ne to fakt ne, moc bych mu moc nepomohl, ja jsem na tom co se tyka tranzistorovy techniky jak Yeayer, ..a ted kdyz stavi zesilovace tak uz vlastne hur smile ja si hraju s tranzistorama jen v signalovy ceste, a vse koncove jde u me pres magicke pismenko D..

Y:
1/ tak snad vylucovaci metoda - kdyz vyhodis termistor tak to nedela bordel, nebo dela taky ? odpoved !!
2/ jak si mel ty "draty" k vykonovejm tranzistorum dlouhy predtim a ted v novy bedne ? neprodluzovals je ?
3/ napis si co vsechno jsi pri predelavani do novy bedny nejak menil, upravoval, rozpojoval a spojoval a znova to vsechno projdi smile

..Madeindoma: ad stereo.. big_smile ..ty ale umis chudaka piskomila potesit big_smile

Re: 150W Leach v4.5

Nitram, jo jo, omlouvám se, já si jen nějak matně vybavuju, žes Y. nějak na začátku pomáhal či co...

Což prodlužování drátů, ale drátama vůbec montovat 30MHz trandy, to je opravdu zběsilost, to se prostě nedělá smile

Re: 150W Leach v4.5

Jan16: no ja se mu snazim pomahat porad, ale spis tak co se leptani desek tyka atd.. (napr sem mu dal D modul s tim ze zahraje tak 10W do 8mi ohmu a on mi ho vratil s tim "ze to do 4 ohmu vubec nechce hrat" big_smile ) ne ale to jen tak na zasmati samozrejme smile taky bma odeme pujcenyho blahovce 1 a 2, a podle posledniho dotazu na kirgofa do nej JESTE ANI NEKOUK !! darebak.. big_smile

hele ale vazne, spis me tak napada (jak tak ctu ty vase softsatrty) pred cca rokem pul jsem pracoval na rizeni synchro, nebo (asynchro?  me se tu furt plete), proste motoru ktery se nemaj pri roztaceni radi s triakem.. a udelal jsem takovy zapojeni, velice jednoduchy, kterym pomoci dvou N-FETu umim skutecne "regulovat" sitovy napeti.. vzhledem k tomu ze ta (komercne vyrabytelna) ridici jednotka se nakonec nestavela, a ze je to hrani si s 230VAC na coz bych (opet komercne) potreboval drahy CEcko, na ktery nemam.. tak je mi to zapojeni beztak na prd..

dalo by se to vyuzit v techhle AB zalezitostech jako regulace pred trafo ? predstav si to jako normalni sitovou sinusovku 50hZ rozsekanou PWMkem napr. 1khz (spis 5 az 10 smile) me napadlo ze tohle by to umelo nejen hlidat, ale i celkove regulovat vykon zesu (ala G) napetim !! (v realnym case teda samozrejme ne, to bych chtel jednou udelat s D-eckem ale to bych potreboval kurva rychlej zdroj a asi par desitek ms delay v audiosignalu.. ale byla to parada..) proste hodit pred trafo regulaci a nekolik nastavitelnejch urovni, podle toho na co se zes bude zrovna pouzivat smile + samozrejme nejaky to rizeni pri zapnuti, pri vypnuti, atd..

jak se takova vec bude chovat s trafem ? (s 1,2kW vrtackou a motorem ventilatoru na kterej to bylo urceny to bylo bez problemu, vic sem nezkousel..)

Re: 150W Leach v4.5

No ty klasický trafka na to nejsou moc stavěný. Navíc by to chtělo výstup čistý sinus jinak nic moc dobrýho to pro trafko nebude. Myslím že spínání takové indukčnosti jako je třeba toroid asi by si to moc nerozumělo. Neřeknu třeba do takových 100 Hz bych řekl že to bude ještě v pohodě (2x výkon trafa?) Navíc by to mohlo i víc bzučet při špatném sinusu nebo žádném sinusu smile

Re: 150W Leach v4.5

Madeindoma: to je skoda no, jednak by to zapojeni konecne naslo nejaky jiny vyuziti nez regulace domaci vrtacky, ktera stejne bezi i s triakem, akorat ne tak plynule v nizkejch.. a druhak me laka ta regulace vykonu.. planuju to v D-ecku jenze tam si to muzu dovolit a melo by jit o up-switch z 12V a bezici kolem stovek kHz..

jinak vim ze jsi to s tim stereem myslel ohledne bedny, ale proste me pobavilo ze Yeayer ma plny ruce prace zprovoznit jednokanal a ty üz na nej se stereem.. ta poznamka v danej moment diskuse vyznela fakt vtipne smile

Re: 150W Leach v4.5

Tak jsem výstup měřil obyč voltmetrem na AC napětí a při 80Hz bylo na displeji 42V, kolik ej to zhruba W?
Problém termistor vyřešen - tamto byla nějaká mršina, dal jsem jinej a už to maká jak má.
Jan16: tak tam mám koupit origo trandy který tam maj bejt nebo co?! Vždyť to by šlo krásně poznat kdyby to kmitalo podle klidovýho proudu přece ne?
Nitram: úpravy jsou tyto:10x zvětšená ta zpětná vazba, přidán předzes se zesílenim okolo 5 a keramický kondy místo slídy.
Teď jsem to s tím předzesem vopálil naplno a je to teda randál jako svině, pochoduje mi tu snad všechno včetně skříně, ale prostě vzhledem k tomu že reprák má výchylku jenom asi 1,5cm tak si pořád myslim že tam ětch 150W prostě neni sad

(upravil Jan16 12. 12. 2012 23:45)

Re: 150W Leach v4.5

Multimetrem naměříš velký kulobrk leda, protože nepoznáš, kdy už to limituje! A ac multimetr z čínský tržnice při zkresleným sínusu ukazuje zákonitě více.  Pokud bys měřil na odporové zátěži, a měl si tam fakt 42V (což tam jistě nemáš) tak bys tam měl 440W do 4 ohmů (P = U^2 / R snad umíš ne?)
Pokud mě paměť neklame, někde si tu psal, že napájení máš +-45V (takže bys tam těch 42Vac neměl ani jak dostat), to akorát zhruba odpovídá výstupnímu výkonu 150W do 4 ohmů.  (Jak se k tomu dojde: Od 45V naprázdno odečti pokles na filtraci a nějaký úbytky na zesilovači v saturaci, tj zbyde běžně o 10-15V méně. Máme tedy cca +-35V na každou stranu, kterých se může objevit na zátěži. Když to podělíš sqrt(2)  abys dostal efektivní hodnotu sínusu o amplitudě 35V, dostaneš nějakých cca 25V~. To odpovídá dle P=U*U/R  asi 150W na 4 ohmech)

zvětšení zesílení zesilovače o jeden řád (20dB) je koledování si o výprask s nestabilitou. Překontrolovat stabilitu zesilovače, a víc zatlouct! - především kvůli tomu, že tam máš trandy rychlíky.
Jaké máš nyní celkové zesílení? (když říkáš, žes přidal 10x, tedy +20dB) ? Ono není moc ku prospěchu, to zesílení zbytečně zvětšovat. Jednak tím zhoršuješ odstup s/š, a druhak viz problémy se stabilitou. +20dB je opravdu dost, především na to zapojení Leache, který má malé zesílení otevřené smyčky. Roste tím mimo jiné také zkreslení. (teď doufám, že se po mě nevrhnou místí zesilovačoví guru až si to po mě přečtou)

Nitram: sice už začínáme být dost OT, ale o elektronickém autotrafu jsem už přemýšlel. Sekat prostě sínusovku PWMkem a honit pak skrz tlumivku. Ono to neni ani nic převratnýho, prostě jen takový "větší Dčko". Stačí se podívat na měniče k motorům, tam se to hojně používá, chopper frekvence bývá v řádech kHz (na měniči bývá většinou i nastavitelná, na tom síemensím 300W motorměniči  co tu mám jde to nastavovat od 5-21kHz, mám ten dojem) Nejen že ten měnič k motoru mění frekvenci, ale i musí přizpůsobit amplitudu. Tys předpokládám myslel konstantní PWM střídu a modulace "sínusu" se děje v podstatě vstupním napětím sítě, kde na výstupu ho máš snížené o střídu toho PWM.
Jako regulace před trafo do zesilovače je to k ničemu - na co? Za trafem máš filtraci, která bude mít velkou časovou konstantu - nebudeš stíhat regulovat. Tady nechci příliš polemizovat, pač o tom vím opravdu jen povrchně, ale u větších AB konců se používá třída G - lze-li to tak nazvat. Podle buzení se přepínají napájecí napětí.  Třída H (v praxi běžné u kW potvor) ale už netuším jak funguje. Mělo by se údajně měnit spojitě napájecí napětí, ale dost dobře si to nedovedu představit. Kdyžtak založíme zvlášť vlákno, ať to tady Y. nešpiníme.

(upravil Nitram 12. 12. 2012 23:54)

Re: 150W Leach v4.5

tyvole, myslel jsem upravy mezi stabvem kdy to fungovalo v plastu a nasledne nefungovalo v kovovy bedne big_smile uz vime !?!? smile pokud to prve hralo (teda psals to tak) tak to prece LOGICKY musi bejt v necem co jsi predelaval pri "prebednovani" smile

ad zavada -  viz vise, to se dalo cekat..
ad 150W - u tebe nebo u Dohlanika (kdyz zrovna testuje digitalni potaky) v sousedstvi bych chtel bydlet.. fakt....

Jan16:
jj prsne tak sinusovka je primo ze site, ja ji jen zmensuju amplitudu rozsekanim s konst. freq PWMka..
ale ne, prave ze jsem nemyslel v realnym case, to je jasny ze u ABcka moc nepujde (a u D-ecka to bude kurevsky komplikovany) ale proste kdyz mas velkej zes jako tady piskomil, a chces hrat treba doma na malej vykon (az ho za chvili prijdou sousedi ukamenovat za to testovani Pwmax v pul jedenacty vecer napr. big_smile ) tak at zbytecne netransformujes 2x50V na sekundaru kdyz ti staci placnu 2x25 smile ja to prave planuju v D-ecku s tim ze tam to bude step-up z 12 jak sem psal.. takze tam to bude setrit dost, oni ty menice nahori nejsou tak uplne super ucinny.. zvalst dostat 40,50V z 12 uz je docela zahul, bude to s LCD a pri zapnuti so zvolis mod 2ch 2x1ch atd.. a vykon.. s tim ze kdyz dojde k prehrati automaticky ten vykon danyho kanalu srazim na treba 20W.. jako signalizaci ze je to moc smile

(upravil BigDrobek 13. 12. 2012 0:18)

Re: 150W Leach v4.5

U Hčka je víc sekundárů na trafu, kde je nějákej komparátor. Když nakomparuje že se dosáhlo stropu základního sekundárního napětí sepne feta a ten připojí další sekundár takže rozšíří napájení konce z třeba +-70V na +-100V, až další komparátor vyhodnotí že se blíží k hranici tak sepne další fety a ty připojí další sekundár a hodí to třeba +-120V.
Hodně zjednodušeně..

Edit: komparátor samo není na trafu, ale porovnává napájecí napětí s aktuálním výstupním.