(upravil Nitram 29. 11. 2012 1:39)

Re: 150W Leach v4.5

0/ pardon, zustal bych na katedre doktorandovat, ucit, a nasledne bych klidne zkusil i tu docenturu, kdybych vedel ze je to tu tak moc vyzadovany big_smile

1/ o tom ale nikdo nemluvil

2/ rekni mi prosim jak jinak by jsi chtel umistit tento konkretni typ chladice (o tom kde ho Tomas koupil ci nasel nedebatuju.. proste tam uz je a to je pro tuto situaci holej fakt) ??

3/ za 70W si stojim, pravda, jak sem vcera uznal nezarucim ze to bude mit pozadovanych <75°C ktere si zadaji ty "rozmazlene" bipolarni tranzistory..

4/ destrukce hrozi vzdy a z vicero duvodu, a znicit lze v teto branzi pomerne snadno i mnohem sofistikovanejsi prostroje nez tuhle "skolni prvotinu"  coz jiste sam vis  (a ted, uz budu zlej a drzej, protoze jsem hnusnej a takovej jsem ja..) a neni se moc cemu divit kdyz jsou to primotopy ! nechci a neberu nikomu jeho nazor a vkus, dokonce se mi ty masinky i libi (na pohled, ne v provozu..pardon..) ale v dnesni dobe uz je takove pouziti tranzistoru (natoz lampy ktera jde digitalne simulovat) absolutni prezitek.. bohuze ci bohuidik  ?


5/....a mel sem teda docela blbej pocit z toho co jsem ti vcera napsal, ....uz ho nemam

E: 6/ ale na sebe sem nasranej uplne stejne, za tu prvni citovanou vetu... vole (mysleno k sobe) zrovna ja kterej to tak z duse nenavidim, nemam to nikde a z lidi co si pred jmenem pismenkujou aby si dodali vaznost si delam srandu... fakt nejak fotrovatim sad

Re: 150W Leach v4.5

DJ_Rix: NO tak jako že ten chladič je blbě umístěnej, to si dovolím argumentovat: Když budu uvažovat že použiju uplně ten samej chladič a stejnou krabici:
1)zespodu krabice by teplej vzduch neměl kudy "unikat"
2) ze strany krabice by teplej vzduch stoupal nejvíc ze horního žebra, ale spodní by bylo nejteplejší a tudíž i teplej vzduch kterej z něj bude stoupat bude nepatrně ohřívat i ty nad ním, takže to bude pořád o několik málo procent míň účinnějsí než nahoře krabice, protože tam může teplej vzduch stoupat bez překážek nahoru.
________________________________________________________________________________-
A k tématu - AKTUÁLNÍ CHLADIČ JE NA HOVNO. Prostě nahoru přibude chladič, kterej má žebra stejně vysoký jako jeho šířka, tudíž ze strany bude vypadat jako čtverec. Pak už se jenom z obou stran přidělají větráky, vršek se přikryje kusem plechu a těch 150W to bez problému uchladí i když oba větráky pojedou na 50%. Ano, jsou to jen úvahy, ale - zítra to budu čtvrt hodiny s tímhle chladičem hulit na plný koule a uvidíme, jestli to ten chladič uchladí. Podle tady uváděných všeobecných úvah by teplota měla být někde okolo dvou tisíc stupňů a já vám garantuju že to ten chladič prostě zvládne a ty Trandy taky.

(upravil zuki 29. 11. 2012 10:19)

Re: 150W Leach v4.5

1) Jen k tvojí úvaze o tom, že chladič naležato(vodorovně) je stejně dobrý, né-li lepší než na výšku -> Analogie: Vodorovný komíny se nědělají - proč asi? Vodorovný komín totiž potřebuje ventilátor... smile

2) Není nic lehčího, než změřit tepelný odpor chladiče. Pokud je na to čas a chuť. smile Stačí na to výkonový odpor v přišroubovatelném pouzdře, nebo výkonový tranzistor. Namontuješ to na chladič, proženeš tím známý výkon (tj. pár W) a po ustálení teploty změříš oteplení (rozdíl teploty chladiče a vzduchu). A snadno spočítáš °C/W...  A hned uvidíš rozdíl chladič naležato a nastojato...

Re: 150W Leach v4.5

hele tohle ale fakt nema smysl, Tome, slysel jsi (teda cetl jsi abych byl presnej) tu pixlu proste votoc na bok a basta...  a jest skoda ze nemas ten chladic diagonalne, stojic kosoctverecne na jedne hrane/rohu by byla co do umelecke hodnoty jeste zajiamvejsi.. fakt..

vodorovnej komin neni do prdele komin ale kourovod, a naprosto bezne se vyskytuje - jestli je nebo neni potreba spalinovej ventiolator rozhoduje dostatecny ci nedostatecny prirozeny tah (eq. volne konvekce) pripadne (celkem prisne) normy na vytapeni

Yeayeruv chladic skutecne neni ekvivalent komina protoze je na jedne strane jaksi otevrenej, viz vise, a o fungovani proudeni uz vazne nehodlam dal diskutovat...

A ani nevim co vsichni furt kritizujete ? je to jeho prvni zesilovac, pouzil to (na) co mel !! ja si pamatuju jak jsem v jeho veku studoval po antikvariatech (a pravda, obcas jsme skipta ci ucebnice i kradli, ja vim no.. ale kdo z vas neudelal nikdy nic spatnyho..) a dodnes si pamatuju jak jsme +- v tom druhaku na Pansky s kolegou prolejzali pristavenej kontejner kam se vyhazovaly nepotrbny veci z laborek.. tahali jsme veci ktery byly pro nas zajimavy (napr. zrovna chladice) a veci ktery sme meli pocit ze by sly "zpenezit" (napr. velky kondy) ktery jsme pak nasledne v nejakym bazaru, uz ani nevim kde, vymenili... ja za par TTLek (napriklad 4x4bit RAM !! a vis co to pro me tenkrat bylo ??) kamarad za nejaky PIR cidla protoze si hral s myslenkou postavit alarm na chatu..

zajimalo by me docela jak vypadaly vase "prvni" zesilovace na ZS, SS ?? muj prvni se tehda ani nezrealizoval..melo to bejt rychly 8bit ADcko s paraelnmim vystupem (to jsem teda mel a mam pocit ze se tu dodnes nekde vali.. ) a pak nejaka fakt  silena kaskada prednastavitelnejch TTL citacu, hradel, a pod. ktera mela v prislusnou dobu spinat ci vypinat tranzistory na vystupu, o nejakym LC filtru sem tehda nemel naprosto sajn.. ale je fakt ze jsem tenkrat vicemene sam, bez velkyho studovani (pravda o analogovy veci jsem se absolutne nezajimal, jen o tu cislicovku..) prisel na existenci a vyhodu H mustku a povazoval jsem to nejakou dobu dokonce za revolucni obev (nez jsem byl nekym starsim ujisten ze to uz bohuzel vymyslel nekdo davno predemnou.. kurva.. zase...)

te muj prvni relizovanej (uz davno odpocivajici na policce, presto ze i fungoval - ac s mnoha mouchami) byl ke konci stredni/zacatku vejsky, coz je mozna pozde ale nejak jsem proste nemel potrebu reprodukovat hudbu.. vzdyt jsem mel cinskej kazetak a spis me zajimala aerodynamika, mechanika letu a z elektroniky RC regulatory..  jak bude chvilka to nasdilet, klidne sem hodim fotky, zadnej zazrak kus chladice priserna SMD deska, absence snad vseho co je nejak dlezity, naopak soucastky ktery bych si dneska treba i troufl vynechat vsechny osazeny big_smile ... to uz ale bylo ze vzorku od Ti.. (nejaky to PCMko/TAS5010/TAS5121vystpni mustek)

takze shrnuto a podtrzeno - chladic 150W urcite neuchladi, o tom se nikdo nehada, tomas z toho 150W ani taky nedostane protoze nevim do ceho by to poustel, plastova krabice na primotop je ohvadina, o tom take netreba vest pri... ale na druhou stranu 15W na takovej "megakravokushliniku" je sranda na rozehrati, chladic je na to aby chladil a ne aby se na nej sahalo jestli nahodou nema pres 50°C, a Tom si na svoje dany moznosti + zkusenosti + vek a sem tam uz i pouziti vlastni hlavy, zaslouzi urcite nejakejch 95% hodnoceni, a o tom se proste nehodlam dal bavit. tecka..

(upravil Jan16 29. 11. 2012 15:28)

Re: 150W Leach v4.5

Nitrame, asi si nepochoppil, že tu nikdo Tomáše nekritizuje, ale pouze se mírně obouváme do tvých některých podivných tvrzení okolo chladičů.

Můj první zesilovač s MBA810DAS raději nechtí vidět. Byl dokonce v kartónovej krabici.. a jak pěkně to hrálo. To sem byl tehdy snad ještě na základce. První použitelnej zesilovač jsem vyplodil až koncem střední.

Tomáše tu nikdo nekritizuje, naopak jsem velmi rád, že tu vidím někoho mladšího, kdo si nechá poradit a velmi rychle se učí nové věci, přičemž myslím, že to zvládá dobře. Když si vzpomenu, s čím sem přišel Tomáš na začátku a srovnám to s tímhle jeho  zesilovačem, tak klobouk dolů. V jeho věku jsem nic takovýho opravdu neměl.  Moje první zakrabicovaný zařízení byl až pak  regulovatelný zdroj. Zdorj se vyvíjel dlouhé roky, ke konci dostal konečně i ten panelový voltmetr a ampérmetr (jedna z prvních mých kravin s AVR).

Re: 150W Leach v4.5

Kdybych měl kolem sebe tehdá možnost mít a ptát se lidí co už tomu rozumí a něco udělali, tak jak má teď možnost Yeayer, vypadalo by to určitě tehdá líp a ušetřil bych si spoustu vyhozených peněz a zklamání.

Doporučuji pro začátek si stáhnout třeba tohle a spočítat si tepelný odpor toho chladiče alespoň přibližně:

http://sound.westhost.com/heatsink.zip

Škoda že jsem se tě nezeptal Nitrame na chladiče dříve a se mnou i všichni ostatní zde nebo i tovární výrobci, mohli jsme si všichni ušetřit hromadu peněz a nemuseli jsme do zesilovačů cpát ty kila hliníku zbytečně smile

Re: 150W Leach v4.5

Hoši klid, na kvalitní flame je tu tak jedině Fčelař smile Ukončeme to s tím aby tu nebyl flame war, pokud si to Yeayer do budoucna nevymění a bude to hulit bude jediný flame u něho doma smile

To Yeayer: Udělat díry je jednoduchý vezmeš si vrták a pár pilníků smile ono je ten hliník celkem poddajný smile No já jsem si to nechal v práci komplet (předek i zadek)vrtat a frézovat díry na CNC aby to něják vypadalo. Doma by byla každá díra někde jinde smile smile

Re: 150W Leach v4.5

Účelem mého "brblání" nebylo založení flame, ale zmínění zásad dimenzování a správného chlazení přístroje.
Kolega Nitram k tomu přistupuje jinak, dle mého názoru nesprávně. Snad se vyjádří ještě někdo další, znalý problematiky.

Re: 150W Leach v4.5

Ha, tak ten zesík mi hraje asi až od 50Hz, což mi dost vadí, nevím jestli to tak je v origo zapojení udělaný nějakým filtrem. Nevíte co s tím?

Re: 150W Leach v4.5

a schema ? pripadne layaut ?? (ne origo, to tvoje..)

(upravil Yeayer 7. 12. 2012 13:54)

Re: 150W Leach v4.5

Nitram: já mám origo schíma, akorát jsem upravoval zisk ve zpětný vazbě.
schéma, , zpětná vazba. R18 a R17 jsem zhruba 10x zvětšil (na 100k) a C8 jsem zhruba 10x zmenšil (18pF). To je jediná úprava. Jedině vstupní RC člen se mi nezdá, 390pF a 2k - tam mi vychází dělící frekvence asi 1,28GHz...
___________________________________________________-
Boha jeho, já jsem idiot... Já tam zapoměl dodšlat na výstup boucherot..!!!

Re: 150W Leach v4.5

big_smile:D stane se big_smile

Re: 150W Leach v4.5

hmm tak opokud jsi fakt nedelal zadny zmeny (krome tech vyzkousenejch) a nemas nejakou chybu v layaotu.....

jo aha, njn..  big_smile

btw nevim jak to pocitas, filtr 2k + 390p mi (pokud dobre pocitam) vychazi kolem 200kHz, coz mi i tak prijde hodne, ale kdyz to tam maji - bude to s pravdepodobnosti hranicici s jistotou imp. pripusobeny pro dalsi pokracovani obvodu.. smile

Re: 150W Leach v4.5

Na spodní kmitočet má vliv R19, C6+C7. Ale spíš bych to viděl na chybu měření smile  Pokud to generuješ a měříš přes zvukovku, tak např. moje "stará" integrovaná cca od 50Hz měřila blbě. Nová Xonar DX (víc jak rok "nová"), měří asi od 7-10Hz...

(upravil Yeayer 7. 12. 2012 15:26)

Re: 150W Leach v4.5

zuki: no jako měřim to podle skopu a do asi 52Hz se ten reprák skoro nepohybuje a ten sinus je asi 1 díl, kdežto od asi 55Hz se to rapidně zvedne asi na 6 dílů...
E: asi vrátim nastavení zpětný vazbv tak jak to bylo a udělám tam preamp, tak vás prosím - jak mám vyřešit napájení? mám +-48V a stabilíky stěží pracujou do 40V... Jak to tedy mám vyřešit ? nějaký jednoduchý preamp se zesílenim 10.

(upravil madeindoma 7. 12. 2012 15:42)

Re: 150W Leach v4.5

jednoduchý tranzistorový stabilizátor ale nejsem si jist jestli je to použitelný na záporné napětí

něco jako toto:
http://www.volta.estranky.cz/img/picture/504/zdroj1.JPG

(upravil pepsimus 7. 12. 2012 15:45)

Re: 150W Leach v4.5

jako inspirace 17-20V outhttp://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/zdroj_lin_159.png
něco takového jde a jestli to potřebuješ symetricky,tak ji otoč zrcadlově dolu a trandy PNP.
Nedoporučuji tuhle hrůzu. big_smile protopí ti to celej barák.
jinak samozřejmě trafo.

edit:jestli nemáš trafo, dej do serie pár diod a hoď stábl na chladič. je to prasárna ,ale lepší jak to schéma vejš.

(upravil Nitram 7. 12. 2012 16:25)

Re: 150W Leach v4.5

no nevim, jestli to dobre chapu tak tvuj pocin ve zpetne vazbe lo-freq. by mel nizky freq. spis naopak zesilit, ale s delici freq by dle me pohnout nemel..  ale rozumim tomu jak koza nakladaku to je taky fakt smile a proc jsi ty hodnoty ve zpetne vazbe vlastne menil ? ja predpokladal ze to bylo podle nejaky internetovy rady nekoho kdo uz to driv odladoval, ale nic jsem nikde nenasel..

EDIT: jj, je to tak, jak koukam do toho textu tak jsi takhle vlastne 100x (10x10x) zesilil zisk na nizkych freq.   "The fraction of the output voltage fed back to the diff amp is R19/(R17 + R18 + R19). The gain of the amplifier is approximately equal to the reciprocal of this ratio..."   nicmene zmensenim C8 zustala delici freq. te propusti stejna, co se ale urcite se tou zmenou pohlo je opet nejaky to imp. prizpusobeni... to proste neni takova sranda... ale je to hodne laickej nahled, to ti proste musi potvrdit nebo vyvratit nekdo kdo se v tom vyzna.. kazdopadne ja bych to bud nechal, a nebo kdyz uz, tak asi zvetsil jen R17.. a C8 s R18 nechal jak jsou v originale..

na ten preamp a pripadny korekce dej dle me rozhodne vlastni maly trafo, menit to napeti s bipolarnim tranzistorem = problemy navic a dalsi topeni, no a jakejkoliv pulzni menic ti tam samozrejme nadela i s dobrou filtraci prisernej  bordel, navic s menicema nemas zadny zkusenosti.. druhy, maly traficko +-12V - 15V  je myslim nejjednodussi a asi i nejlevnejsi, v GME ci GES maj trafa primo do DPS a na preamp par desitek mA staci  smile

Re: 150W Leach v4.5

Hele tak už vim c os tim. Dám to do plechový bedny co jsem tu našel, použiju mnohem větší chladič ještě k tomu přidělanej k tý krabici a halvně tam je víc místa, tudíž tam nacpu korekce, VU metr, signalizaci že zes je v limitaci a indikaci přehřátí smile. Myslím že mu to jenom prospěje a konečně bude vyřešený chlazení a to pořádně, a těch 150W to uchladí bez nejmenších problémů. Orientační fotky rozmístěný jedn. částí:
http://imageshack.us/a/img824/8738/imag0397bq.th.jpg
http://imageshack.us/a/img14/3773/imag0396z.th.jpg
http://imageshack.us/a/img846/5953/imag0395g.th.jpg
http://imageshack.us/a/img600/5900/imag0394u.th.jpg

Re: 150W Leach v4.5

Jenom si dej pozor aby měl trandy a všelijaké ostatní výstupy a vstupy izolované od kostry bedny.