(upravil hranatybraska 2. 11. 2022 22:14)

Re: DIY DAC

No dobrá. smile
Zůstaneme teda u těch dvou ecc88 na kanál.

Web

Re: DIY DAC

hranatybraska, psal jsem na mobilu a dal tam smajlika...nezobrazil se...tak si doufam pochopil vtip...:-)...v DACu s TDA1541 mam po pasivni I/V konverzi jednu E88CC na oba kanaly...vlastne E188CC...v testech tenhle DAC prehral hodne drahy masiny a test probihal na hodne drahych sestavach...:-)

Re: DIY DAC

Pochopil. No tohle mám jiný princip výstupu - symetrický z DACu.

Web

Re: DIY DAC

kulata segro, hlasim se k tomu Eaglu... vyzera ze od polky decembra/prosince mam dovolenou, tak mozno by som daco dal dokopy.

(upravil hranatybraska 4. 11. 2022 14:11)

Re: DIY DAC

super! do té doby se snad rozmyslíme, kterou variantu spácháme smile

Up:
Zůstanem na dvou ecc88 nebo ecc88/e88cc na kanál
Lampy jsou drahý
Tři lampy by byly k tomu DACu overkill
Se dvěma lampama nebude zisk ve smyčce zas tak velký a bude to uchometricky víc "lampový"

Web

Re: DIY DAC

Koukám teď na aktuálně nejlepší možnosti I/V sekce pro PCM1794A. Projíždím stovky příspěvků na diyaudio.com a většina finálních řešení IV pro DAC skončila na tomto:
odpory - pasivní, případně trafo

AD844 bez zpětné vazby - 60MHz, slew rate 2000 V/μs  obrázek

diskrétní kopie AD844, která řeší jeho problém klidového proudu - https://www.diyaudio.com/community/thre … 44.360162/

poslední model údajně nejlepšího diskrétního řešení - folded cascoda https://www.diyaudio.com/community/thre … ils.389776

AD811 - 140 MHz, slew rate 2500 V/μs,  šum 1.9 nV/√Hz, 20 pA/√Hz https://www.diyaudio.com/community/thre … -v.394295/
Chlápek postavil DAC 8x PCM1702 (4 paralelně na kanál, aby dosáhl proudu 9.6mAp-p). Za to IV s AD811. Dle něj hraje AD811 lépe než lampy, které stavěl 15 let. Ještě bude dělat poslechové testy s jinými operáky.  Dříve už AD811 používal, pak přešel na lampy a teď se k němu vrátil. Jinej chlápek zase přešel z AD811 na AD844.

AD811 se mi zatím zamlouvá nejvíce, protože se zdá být jednoduše stabilní použitím odporu do záporného vstupu. Info je z článku z roku 92 od Walt Junga: https://pearl-hifi.com/06_Lit_Archive/1 … Z_Amps.pdf

DAC vidí na AD811 skoro nulovou impedanci, takže splňuje všechny potřebné parametry: šířka pásma, slew rate, zkreslení, šum, vstupní impedance, stabilita. Šum může být relativně horší, protože čip se při napájení nad 10V dost zahřívá, takže asi bude dobré použít nějaké chlazení.



Dá se najít i taková sranda (IV pro PCM1794A):
https://csko.cz/neco/zesilovac/IV_Diff.png

Re: DIY DAC

To poslední schéma je fakt masakr... já mám obvod se dvěma germaniovými trandy v zrcadlovém zapojení, zatím lampu.  Pokud se použijí PNP tranzistory  leze z toho záporný offset, kterým se nabiasuje lampa, odpadá tak katodový odpor a kondenzator,katoda je zapojená na zem...
při pasivní konverzi TDA1541 vychází odpor 47R což je ještě přijatelná hodnota a dá se to zesílit lampou,třeba u AD1865 už je to 200R a to už je zvukově oproti zmiňovaným zrcadlově zapojeným trandum zvukově horší,ale i tak to hraje slušně ,pokud se dá menší odpor už je to lampou obtížně zesilitelne a  chce to steu up transformátory,ale ty pokud jsou kvalitní jsou hodně drahý...
Tady DAC s lampou za lidovku, zvukově výborný , odzkoušeny:

https://www.ebay.com/itm/225093591434?_ … %7Ciid%3A1

Re: DIY DAC

kudlibabka napsal:

Tady DAC s lampou za lidovku, zvukově výborný , odzkoušeny:

https://www.ebay.com/itm/225093591434?_ … %7Ciid%3A1

Trafo k tomu máš taky od nich?

Re: DIY DAC

Ne ale to r core co nabízí je určitě dobrý...ten dac se dá ještě potunit, minimálně lepší signalovou lampu a lepší odpory v konverzi, ideálně tantalový Audionote

Re: DIY DAC

nějaká měření pro podobné věci
https://www.audiosciencereview.com/foru … -dac.2202/

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

R2R bez FPGA reseni je smrt, ty pasivni rezistory na plosnaku, to proste nebude nikdy slusne fungovat - ruseni, sum - termalni a napetovy. Proc si asi HP uz pred 40ti lety tohle nechalo treba pro HP3458 delat do monolitickeho IO na jeden wafer. Udrzet stabilitu v nV domene neni jen tak.
Mel jsem pred casem na mereni DAC Rockna Wavedream, tez R2R, ten prales byste videt nechteli.
Ale lidem se to pry zvukove libi, tak za to ty tisice eur daji.

Re: DIY DAC

DJ_Rix:Petře poslechl sis tu Rocknu nebo si ji jen meril?

Re: DIY DAC

Mirku nene, bohuzel jen mereni. Majitel si to ale pochvaluje.

Re: DIY DAC

Ja tu Rocknu mel moznost testovat na hodne drahym aparatu...je to zvukove fakt velice dobry...

(upravil kotel 27. 2. 2023 19:47)

Re: DIY DAC

Řeším digitální část pro dual mono DAC PCM1794A v režimu vypnutého filtru. Všechny návrhy DACů, co jsem našel, tak mají oscilátory úplně mimo desku DAC, což nepovažuji za vhodné (vzhledem k tomu, že delta-sigma převod jede na velmi vysoké frekvenci třeba 64x192kHz a pár lidí také zde potvrdilo, že oscilátor má být co nejblíže DAC). První návrh je na obrázku. Vstupní moduly(USB/optika/koax) udělají I2S, posunou se bity a to jde do každého DAC zvlášť. Na DAC je reclock a oscilátory. Nevýhoda je, že I2S isolator úplně nevyfiltruje bordel nabraný ze vstupu, tak po cestě uvnitř velké bedny. Signál se může degradovat na takovou vzdálenost (50+cm).


Další možnost, že by se na straně vstupních modulů upravil I2S tak, že se vyfiltruje levý kanál pro pravý DAC a naopak. Následně se převede I2S na SPDIF a pošle optikou každý kanál zvlášť a až u DAC bude konvertor SPDIF na I2S se společnými oscilátory. Na konverze mezi I2S a SPDIF se dají koupit moduly a výstupem může být I2S zarovnané vpravo, což může jít rovnou do DAC. Dokumentace úplně nevysvětluje chování DAC k LRCK signálu v mono režimu a v diskuzích má každý svoji teorii, takže úplné vyjmutí pravého kanálu pro levý DAC a naopak, je jistější.


Signál se snímkováním <= 96kHz je prý vhodné přesnímkovat na 176,4 nebo 192kHz, protože DAC by jinak interně udělal 8x oversampling, ale vypnutím filtru se vypne i oversampling. DAC normálně z 44.1kHz dělá 352.8kHz a ze 192kHz dělá 1.536MHz.


https://csko.cz/neco/zesilovac/blokove_schema_vstupu.png


Někdo tvrdil, že dle nějaké teorie je to špatně, ale ohlasy na fórech na tento typ DAC jsou ve prospěch vypnutého filtru a konkrétně tohoto projektu: http://www.dddac.com/dddac1794.html

Měření vypadají také slušně a to i pro snímkování 44.1 nebo 88kHz s více harmonickými:
https://www.diyaudio.com/community/thre … es.262151/

EDIT: dle jednoho grafu je vidět, že vstup do DAC zřejmě dělá 4x oversampling, o čemž se ale nikdo nikde nezmiňuje (popis 10kHz při 44.1kHz samplingu, ale sampling je evidentně 176.4kHz)

Re: DIY DAC

IV sekce pro mono DAC PCM1794A by mohla vypadat takto. Zkoušel jsem najít nějaký lepší filtr a dělal pár dní simulace, ale filtr, který je v Lutadac, je prostě nejlepší. 81kHz Bessel, který má lineární skupinové zpoždění až do 50kHz a vychází ze stejného bodu jako amplitudová charakteristika. Navíc ze 3 součástek.


https://csko.cz/neco/zesilovac/DAC_IV1.png


graf filtru (amplitudová, fázová charakteristika)
https://csko.cz/neco/zesilovac/bessel_char.jpg

(upravil kotel 1. 3. 2023 23:31)

Re: DIY DAC

Koukám na různé obrázky signálů výstupu z DAC a překvapuje mě, že sigma-delta dokáže udělat u signálu 24kHz při snímkování 48kHz skoro čistou sinusovku:
http://www.pavouk.org/hw/dacshapes/index.html
Přesto všichni řeší DAC s PCM1794A vypnutím digitálního filtru. Prý tam oversampling přidává nějaké nesmysly. Někdo to tak používá i bez externího oversamplingu, ale pak se prakticky nedají vyfiltrovat schody, které tam vznikají. Dělal jsem si simulace výstupu z DAC a nepřevzorkovaný signál např. 10kHz při 44.1kHz fs dělá strašnej bordel na zdroji pro IV sekci a ten bordel jde až na trafo.

Jako klíčovou tedy vidím rekonstrukci signálu s upsamplingem ještě před DAC. Na to bude třeba nějaký výkonný procesor, protože bez analýzy několika samplů to nejde udělat správně.

Měl by to zvládnout raspberry pc se SoX knihovnou, která umí realtime resampling. Kromě toho umí přidávat různé efekty. Jak teď koukám do specifikace, tak pro high quality resampling potřebuje dokonce 1000 samplů. Pro interpolaci využívá FFT analýzu.

Re: DIY DAC

Anagram Technologies na to vymysleli ATF2™. Metodou nejmenších čtverců dopočítají vzorky a vše převzorkují na 24/384, při tom dorovnají jitter. Cambridge Audio to aplikovali do DacMagic Plus. https://www.hifionline.cz/d-a-prevodnik … agic-plus/

(upravil dawsoo 4. 3. 2023 14:27)

Re: DIY DAC

Anagram jako OEM testili kdysi kluci z ještě původní audiopraise a prej to je schlechte implementace se spoustou jiných problémů.
https://www.audiosciencereview.com/foru … plus.6887/
nicméně pravda tady v tomhle vlákně je nějaký měření asi jedno...

Aby tu nebyly jen ty "lampizátorský" věci jeden pěknej odkaz, kterej určo potěší každýho DACana v tomhle vlákně big_smile historie a přehled dac a adc brouků, není tam vše,nejsou tam plky popisující zvuk, ale je tam toho docela dost. Související blog jinak za moc nestojí,ale pro někoho tam mohou být informace co hledá.

http://stephan.win31.de/dac-adc-hist.ht … tory-intro

Není co dodávat...

(upravil luta 4. 3. 2023 19:38)

Re: DIY DAC

Jee tady se neco kuti. To mam radost smile obcas sem jeste zabrousim.

Zdravim vsecky !

Ps tyhle iv s operakama maj jeden problem a tim je operak. Co ja se nahledal lepsiho reseni pred 10lety. Pak sem se na to vyprd.

Tohle me zaujalo, ale nebyl cas zacit zkouset:

https://www.by-rutgers.nl/IV-converter.html
https://www.by-rutgers.nl/PDFiles/Matur … verter.pdf

Web