Re: DIY DAC

A co tohle

http://cz.rs-online.com/web/p/pevne-rez … z/6787725/

Re: DIY DAC

Dohnalik: vdaka, viem, aby mali kladná aj záporná vetva rovnaké zosilnenie.

(upravil Wili 24. 2. 2016 19:24)

Re: DIY DAC

Caute, potreboval by som zopar rad ohladom DAC. Mam modul osadeny s 1xAK4399 a planujem pomenit kondenzatory za kvalitnejsie + v zdroji aj s vyssou hodnotou. Chcem sa opytat ako je to s kondenzatormi elektrolyt+folia ktore krmia cely VSS, VDD, VREF je ich tam niekolko parov 10uF+100n. Je to takto aj v datasheete...

http://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK4399EQ.pdf

Je to nejaka standardna hodnota vhodna pre ten dany dac cip, alebo mozem tieto hodnoty filtracii (elektrolytov) pouzit aj vyssie? Napr. 220-470u/10V... ? alebo mu moze vyssia kapacita nejakym sposobom ublizit?

Re: DIY DAC

Není to jenom o kapacitě. Bez nějakého analyzování takhle od stolu bych řekl, že lepší službu udělá když k tomu na každé místo přilepíš 1n NPO.

Re: DIY DAC

tym npo myslis keramiku? nieco taketo? http://www.gme.cz/ck-1n-63v-npo-rm5-08- … o-p120-173

keramika je na filtraciu lepsia ako folia? ak ano preco? nevadi ze by to bola nizsia hodnota?

Re: DIY DAC

Na téma filtrace jsem teď viděl celkem zajímavou přednášku https://www.youtube.com/watch?v=gGv5l_srs7k . Přednášející zmiňuje, že NPO do napájení ne, což je celkem zajímavé. Ta přednáška mi nasadila brouka do hlavy.

Web

(upravil zuki 24. 2. 2016 23:59)

Re: DIY DAC

Celkem dobré, dost rozvláčné a většina toho je v praxi známa poměrně hodně let... Bohužel absolventi "čehokoli" v tom mají většinou dost velký "guláš"...

Do 100-200MHz to nemusíš moc řešit... NPO se dělá běžně do 1nF-2,2nF (a měně)...1nF je indukční až nad 200MHz (co si tak z hlavy pamatuji) a pokud k němu dáš paralelně (těsně k němu) nějaký šit kondík do 10nF, tak ho velmi dobře zatlumíš...  A je jasné, že ho  (NPO) nemůžeš dát někam osamoceně... A ani žádný jiný "kvalitní" kond (fóliják atd.) není vhodné umístit někam v blokování samostatně (daleko od ostatních horších s malým Q).   Q(LC) je úměrné Rp  nebo 1/Rs (celkem dobré L se najde na plošňáku v podobě spojů). To samé je i s elyty s velmi malým ESR... To často neustojí většina SD zdrojů apod...(i z jiných důvodů -> je-li "nulová" impedance na výstupu, není k dispozici regulační odchylka resp. je s nevhodnou fází).  I v jejich pdf (spínaných IO) je často zmínka, že impedance na výstupu by neměla poklesnout např. pod 20mOhm... Takže když se tam dají za něj do napájení třeba 3 středně dobré kondy s 50mOhm nebo jeden super s 10mOhm, tak to může být nestabilní...

Re: DIY DAC

NP0 na napájení ne, způsobí rezonance smile Viz Lukaso.

(upravil Wili 25. 2. 2016 9:39)

Re: DIY DAC

Ok dam foliu a hotovo, a elyty? su tam nejake cinske sunty (10u/50V), takze rad by som to vymenil, a preto ma zaujima ak dam vyssiu kapacitu ci tomu neublizim, ale predpokladam ze to by nemal byt problem, nie? (napr. 220u/10V)

Su to tie kondenzatory umiestnene uplne vedla dac cipu. Este som zabudol dodat ze cele to krmia stabilizatory LM317, potom tam je este LM7808 a pre DAC vyzera ze nasleduje Linear technologies 1085-5 a 1058-3.3, k tym 1085 som cital datasheet a pisu tam ze potrebuju na vystupe kapacitu, cim vyssiu tym lepsia je regulacia, cosi tam je hned pri stabilizatore, ale kedze sa jedna o napajaciu vetvu tak pre tie male kondenzatory pri cipe by tym padom malo platit to iste, ze cim viac tym lepsie, nie?

Re: DIY DAC

Diky Lukaso, mne to dost dalo, ale napríklad kondiky v X7R, X5R hmote by  sa tam mali hodiť ešte menej (tepelna zavislosť ) ?
a  ano male kondiky paralelne hned pri čipe stabika/regulatoratora funguju spolahlivo, s hodnotou to netreba prehanať...

Re: DIY DAC

Zdravím, měl bych dotaz na více zkušené, pořídil jsem tenhle dac, který se tady již párkrát objevil:
http://www.ebay.com/itm/Assembled-XMOS- … SwT6pVvuB6

hraje perfektně, tak jsem si říkal, že ho teda ještě o něco vylepším a namísto AD827 dám mono to dual lme49990
http://www.ebay.com/itm/One-2x-Mono-to- … Sw-7RVDIjN
zapojím a ono nic, jen lehký brum, teda žáden problém jsem nečekal, myslíte že to sprasil číňan, anebo mi něco uniká. Díky

(upravil Quart 1. 3. 2016 19:08)

Re: DIY DAC

EDIT: Změř zda mají operáky na adaptéru správně napájení, jestli to čínan nesprasil.

Web

Re: DIY DAC

Dohnalik napsal:

Pro ty co by chtěli hotový DAC budu mít překvápko za cca 2 měsíce smile

Je to gredAudio cDac-2 ?

Re: DIY DAC

Ne ne, ale na tom taky spolupracuju a tam je se na co těšit. Už jsem si poslechl nějaké prototypy a za tu cenovku na kterou to míří konkurence víc nenabídne.

U mě to bude něco jiného. Ale možná ted s Psykopathem přivedem na svět něco, co by se dost lidem mohlo líbit.

Re: DIY DAC

Vďaka za informáciu, musím sa priznať, že si ma potešil...

(upravil Wili 4. 3. 2016 19:54)

Re: DIY DAC

Už dlhšie vymýšľam nejaký lampový DAC celosymetrický buffer kde by bolo všetko na jednej doske a spĺňalo moje požiadavky pre bezkonkurenčné parametre. Včera som dokončil prototyp, je to univerzálne zapojenie s jednoducho meniteľným zosilnením v spätnej väzbe a špičkovými parametrami. Stačí na vstup bufferu pripojiť akýkoľvek DAC symetrický výstup (prípadne cez 4-násobný ALPS). Teraz ako to je v schéme je zosilnenie nastavené na cca 5dB. Zapojenie je perfektne vyladené do posledného detailu a prispôsobené na slabšie záťaže ako je budenie koncových zosilňovačov (nie slúchadiel!!!), skreslenie by malo byť "žiadne", odstup tiež perfektný. Na jednej komplet DPS je dvojitý dobre odfiltrovaný zdroj pre každý kanál samostatne, dva zdroje stabilizovaného žhavenia jeden so zemným potenciálom druhý dvihnutý na cca 90V pre sledovače aby elektrónky mali dlhý život. Ďalej je na doske oneskorovací obvod so signalizáciou statusu s LED na prednom paneli (kým sa žhaví tak bliká cca 2Hz, keď je ready tak svieti) pre oneskorené pripojenie výstupu, kým sa ustália pracovné body a nabijú výstupné kondenzátory.

Aj keď to značne komplikovalo návrh DPS je to celé zapojené tak, aby obidve triódy v každej elektrónke spracúvavali rovnaký signál len fázovo otočený a tak dochádza k dokonalému odfiltrovaniu akéhokoľvek bordelu a rušivých napätí v rámci danej elektrónky. Za návrh DPS patrí veľké ďakujem userovi Tomel z vedľajšieho fóra. Za komenty k návrhu ďakujem Marasovi. Keď bude zapojenie úplne dokončené dám sem aj súbory pre výrobu DPS.

Celé to bude zabudované spoločne s ľubovoľným DAC z ebay-u do 88mm krabice z modushopu, elektrónky su usporiadané pekne vedľa seba schválne tak, aby sa na predný panel vyrezalo okienko so sklom za ktorým bude DPS a elektrónky sú pre lepší efekt podsvietené oranžovými LED aby silnejšie svietili "nažhavene".

http://s25.postimg.cc/8s210d6lb/IMGP7148.jpg

http://s25.postimg.cc/47fulfmvz/IMGP7151.jpg

http://s25.postimg.cc/nqkfuslnj/Screen_Shot_2016_03_04_at_18_52_22.png

Re: DIY DAC

willi pekny...me osobne by se libilo jiny zapojeni a bez zpetnych vazeb,ale to ber jako zalezitost vkusu neber jako vytku...podsviceni lamp ledkama mi prijde opravdu hodne ujety ale opet to povazuju za vec vkusu takze i toto respektuju...dobry prace!

Re: DIY DAC

Diky smile njn spätná väzba je vec vkusu. Inak k tomu podsviceni ledkama zdieľam tvoj názor, hlavne ak sa jedná o nejakú šialenú farbu. Tu ide ale o to že ak sa to zabuduje do čiernej krabice a bude to za sklom tak tie elektronky by nebolo skoro vôbec vidiet aj napriek tomu že by boli nažhavené, preto tam sú oranžové LEDky ktoré majú presne rovnakú farbu svetla ako keď je elektrónka nažhavená (vyberal som asi z 5 druhov LED aby som sa farebne trafil), takže to len podporí tento efekt aby boli lepšie viditeľné aj cez to okienko krabice. Samozrjeme tento jas si môžeš regulovať veľkosťou SMD odporu pod päticou elektronky alebo pripadne vobec to neosadiť...

Re: DIY DAC

Wili parada, mam zaujem o dosku.

Re: DIY DAC

Wili, pěkný projekt. Chci se tě zeptat...jak tam máš kondenzátory C16 a C24, nedělá ti to hrb na frekvenční charakteristice? (případně, jak frekvenční charka vypadá)

Web