Re: DIY DAC

2pech:odpoved mas v mailu
mě by se zase libilo pokud by cela vec byla poskladana modulove a clovek by si mohl zvolit sestavu podle vlastniho vkusu...ja bych volil USB Amanero,pak vlastni DAC s kvalitnim zdrojem ale bez analogovy casti...

Re: DIY DAC

Ahoj vsetkym
rad by som "lampizoval" DAC s WM8741
http://homepage2.nifty.com/naisudac/WM8741_DAC/wm874_SCH1.jpg
http://i1065.photobucket.com/albums/u398/zz_fugazi/4_to_2.gif

nasiel som schemu na diferncny predzosilnovac , posledna schema
http://www.tubecad.com/2011/03/blog0203.htm

Chcem si overit ci som uvazoval spravne pouzit diferencny zosinlnovac s V-out
ak ano, kde pripojim vstup predzosinovaca

Re: DIY DAC

No,tohle aspoň trochu dává smysl při pokusech cpát tam lampy:

http://www.tubecad.com/2011/03/22/Unbalancer%20DAC%20V-out%20Schematic.png

(upravil riki610 21. 12. 2015 11:15)

Re: DIY DAC

ok, a co sa tyka vystupu dac, lampove vstupy pripojim pred R25 R26 resp. R35 R36 ?
ak ano, treba v zapojeni spravit dalsiu zmenu? myslim tym odpojit R24 R28 C18 resp. R37 R34 C10

Re: DIY DAC

no uplne nejlepsi je pouzit obe faze,zesilit lampovym stupnem (tedy 4 dvojity triody - napetovy a proudovy zesilovac) a pekne supky dupky do symetrickyho pushpullu...to pak nema chybu...

(upravil Dohnalik 21. 12. 2015 18:39)

Re: DIY DAC

Lampy u DAC jsou skvělé v tom, že jim je úplně u zadele VF bordel z DAC. Ale co máte proti zpětným vazbám? Tohle bude kreslit šíleně...
Jestli to někomu se zpětnou vazbou kdy hrálo hůř, tak akorát nebyla fázově přizpůsobená vůči vstupu.
Jo a ty 75 ohmový rezistory seriový v digitální části jsou úplně špatně...digitál se přizpůsobuje na 50ohm -> použít 27 ohm rezistory. Jinak bude jitter na substrátu DAC ještě citelnější.

Re: DIY DAC

no hele ja moc teorii nerozumim,zvladam jen ohmuv zakon...ale u lamp vzdycky zpetna vazba zvukove podani zhorsi...ale predpokladem je ze vsechny soucastky jsou kvalitni a retezec jednoduchy,v pripade DACu to znamena jedna trioda jako napetovy zesilovac k ni stejnosmerne navazana druha coby proudovy zesilovac,zadne zpetne vazby neni treba ( ani katodovy kondenzator) a hraje to suprove...pokud da clovek hlavne na mereni (podotykam,ze nic proti,je to kazdyho vec) libit se to moc nebude,pokud clovek spoleha na svy usi a "vi" co ma jak hrat dostane se mu odmeny v podobe velmi silnyho hudebniho zazitku,to je cely...nejlepsi lampou jakou jsem kdy mel a zkousel je bezesporu ruska primozhavena 4P1L,srovnani zkresleni zde:
https://lh3.googleusercontent.com/-jil8 … arsion.jpg

Re: DIY DAC

Já nedávám na měření tak jak ty si myslíš, že dávám big_smile rozdíl mezi 0,1% a 0,00001% THD nepozná asi nikdo. Problém je, že společně s touhle hodnotou jdou ostatní parametry, jako rychlost, impulzní odezva, dampling atd...který vliv na zvuk mají zásadní, jen se prakticky nikdya neměří přímo. Všechno je to v časové oblasti, ne frekvenční. Já si s lampama taky budu hrát, ale až dodělám AK4490, ted kreslím tu analogovou část.

(upravil kudlibabka 21. 12. 2015 19:39)

Re: DIY DAC

OK...pokud si budes hrat s lampama,analogovou cast u DACu ani kreslit nemusis....:-)
edit.proc si zvolil zrovna AK4490?nemam nic proti,jen se tak ptam...a nevyplatilo by se pockat na AK4497?

Re: DIY DAC

Bude to levný DAC. snažím se tam ted navrhnout i diskrétní zdroje s NE5532 za 5 kaček a tak...nejlepší poměr cena/výkon co jsem schopnej udělat. AK4490 stojí tuším 200kč. Další Uout DAC už pak asi dělat nebudu.
Chystám se ještě ještě na AD1862 a PCM1704, chci slyšet pure R-2R před tím než bude sabre v hybridním U+Iout s first order noise sharpenerem v FPGA, kde ze sabre se využívá jenom 1024 jeho interních rezistorů, jejich digitální část mě nezajímá.
BTW, s návrhem té diskrétní části mi pomohl John A. Westlake, takže doufám, že to bude za něco stát big_smile

Re: DIY DAC

AD1862 je urcite spravna volba...to bych taky rad vyzkousel...z R2R mam TDA1541 a TDA1545....osobne nejvic z toho co mam posloucham pres SABRE ES9018K2M,lampovou vystupni cast mam s 4P1L s anodovyma civkama,rod coleman regulatorem,cathode bias a rusky vazebni kondenzatory MBGCH-1 bypasnuty Mundorf silver/gold/oil...zvukove super,zatim vse na prkne...jeste do budpoucna udelam symetrickou verzi....kjm   c cgfúéoůúkůliiiidfvkjhkbutf

Re: DIY DAC

"Social edišn"?Že bych si počkal? smile

Re: DIY DAC

na nic necekej a kup si toho cinana co jsem postoval...

(upravil Dohnalik 21. 12. 2015 20:17)

Re: DIY DAC

Pokud zvládneš pájet 144 pinový procesory a 0603, tak si klidně počkej. Ale čínan bude asi levnější, to říkám rovnou.
Nástřelem to máš 350kč procesor, 200 DAC, 360kč oscilátory, deska počítám bude tak 800 - 1500 podle toho kde se bude vyrábět a jaký budou nároky. Přesný Vishay rezistory do analogu taky nejsou zadarmo, operáky 12 euro atd...

Nábídl bych i hotový modulky pro ty, co to nedají dohromady, ale říkám znovu, že by muselo být dost zájemců.

Re: DIY DAC

To by chtělo grupáč na ty IC.

Re: DIY DAC

Alebo group buy na uplne vsetko - skladacka. Aj ked je mi jasne, ze je to drina a obdivujem vzdy kazdeho, kto sa na nieco take podujme.

(upravil Dohnalik 22. 12. 2015 1:07)

Re: DIY DAC

Na trafa by bylo dobrý udělat hromadnou výrobu třeba u kardana. Možná taky bude potřeba nějaká mechanika typu uhelníky aby se uchladily koncový stupně...snažím se tomu ale vyhnout. Budou snímky z termokamery a asi si proběhnu i tepelnou simulaci.
Do vánoc bych vám možná dal nástřel desky nové semi-diskrét verze (in 3D of course, none of that 2D rubbish).

K celkovýmu groupbuy...asi bych to i zorganitoval, během zkouškovýho času dost. Ale jedině 10+ zájemců. Pak bych to nějakým jedincům byl i ochoten osadit v reflow peci za příplatek big_smile Ale nepředbíhejme..první musí přijít na svět prototyp a poslechnout jestli to za něco stojí.

Re: DIY DAC

Pro mě by byla možná varianta jen modul,pájení malej věcí nedávám.Pokud by byl za 2-3 litry,zřejmě bych to dal,v opačném případě holt číňan nebo dál minidisk...

Re: DIY DAC

Pořád nejsem spokojen z výstupní částí...chtěl jsem použít AD829, kde by se bral výstup z pinu 5 (koukněte se do DS proč) a za to by se dal diskrétní koncový stupeň. Využila by se tedy jen vstupní část OZ a konec by byl vlastní s vysokým výkonem a nízkým zkreslením.

Ale nedokázal jsem z toho udělat plně diferenciální zesilovač se symetricky kompanzující zpětnou vazbou. Trápí mě to a proto asi navrhnu svůj vlastní plně diferenciální diskrétní výstupní člen od začátku až do konce...projekt se teda trochu protáhne, ale věřím, že to bude stát za to.

(upravil mechanik 27. 12. 2015 17:21)

Re: DIY DAC

Dobrý nápad, napojit sa za VAS ale symetrické zapojenie z toho už vážne neurobíš ani len symetricky odoberať signál z toho nejde. Inak držím palce. Ja by som ten obvod asi najskôr postavil samostatne a odmeral aspon veci ako DC offset, THD, stabilitu a nerobil to hned na ostro pre to že to nemusí dobre dopadnúť. Teda neviem možno si "klikař" alebo teda v prípade že ti má kto poradiť možno áno ale mám taký dojem že v CR a SR s tým nikto velmi skúsenosti nemá. Prvý zosilňovač čo som kedy postavil mal tiež 400W a bola to modifikácia malého mizerného obvodu a bolo tam dosť úprav a tiež prvý a vlastný návrh DPS. Prekvapivo fungoval dobre big_smile Tip na kaskodu do vstupu znižujúcu napätie som dostal od BV, dakujem...

Inak vie niekto k čomu je dobré mať tie prúdové zdroje VAS takto dva za sebou (myslím ten OZ)? Ide o nejake zníženie teploty tranzistorov prúdového zdroja tak ako v prípade kaskody medzi prúdovým zdrojom a tranzistormi VAS? Prípadne to znižuje kapacity cez stupen a zvyšuje tušim stabilitu tak ako odpor 1-5k vo vstupných diferencialnych nesymetrických vstupoch medzi diferákom a prúdovým zdrojom? Alebo ide o nejake skutočnú zvýšenie samotnej linearity obvodu?

Len sa obávam že ked sem nenapíše danhard alebo BV tak sa odpoved nedozviem sad asi čas naučiť sa v LT spice. Ked nemám chuť sa už niečo učiť od základu uplne sám na slepo.