Re: DIY DAC

Tohle je 32 bit, to je hlavní výhoda. 24 bitová regulace stojí za starou bačkoru.

To je fuk, rozmýšlaj.. "Bordel" z DACu zostáva rovnaký, znižuješ len užitočný signál. Aj keby to bolo 64 bit.

(upravil Dohnalik 16. 8. 2014 13:35)

Re: DIY DAC

Jasně, to máš naprostou pravdu, ale bordel z tohodle DAC je velice nízko a oni nebudou zvedat 30dB preampem. S 32 bitama se neztrácí tolik užitečné informace (přesněji na těch -40dB žádná) a neleze tolik zkreslení. Kdyby to bylo 64 bitů, repsketive 32 bitů floating point, což je daleko výhodnější, tak je to úplně k hovnu, protože žádnej DAC to neumí nativně sežvíkat a nacpat do modulátorů.

Re: DIY DAC

Ja by som sa dnes digitálnej regulácií tiež tak nebránil. Dosť dlho som to tak používal pri ASUS xonar essence ST a šum ból takmer nepočutelný aj s uchom na výškači... Bohužial ESI julia bola pre toto uplne nevhodná. Šum počuť na metre a tiež tá odolnosť voči VF. Počujem pohyb myši a iné veci... Aspon tým odpadá rozmýšlanie na akej impedancií bude regulácia pracovať, či to nechce buffer, idealne pred aj za a podobne. Odkaz som niekedy už čítal... Ono ten "bordel" z dnešných kvalitných prevodníkov bude velmi malý.

(upravil Dohnalik 16. 8. 2014 14:18)

Re: DIY DAC

Tenhle DAC nemá s digitální regulací problém...je nativně 32 bitovej, jak neustále opakuju, takže se tam nebude ztrácet informace až do útlumu cca -65 dB, což považuju za dostatečné. Taky má switched cap analogový filtr VF bordela přímo v sobě, odstraní ten nejhorší bordel ještě, než signál vůbec vyleze z DAC. SNR je naprosto dostatečné, ten pramp za tím prostě nebude mít zesílení 30dB a i kdyby měl, tak se nic neděje, protože SNR by bylo pořád velice dobré.

(upravil BV 16. 8. 2014 17:02)

Re: DIY DAC

ten pramp za tím prostě nebude mít zesílení 30dB a i kdyby měl, tak se nic neděje, protože SNR by bylo pořád velice dobré.

Tých cca 25-30dB bude mať vždy koniec, cez ktorý to bude hrať. Ak má koniec horší odstup a kreslí, tak je to jedno, zamaskuje to...Však si to vyskúšaj s tým DACom, zmeraj si spektrum na výstupe konca, do ktorého dáš výstup z DACu utlmený raz -20dB digitálne, druhýkrát 20dB deličom na malej impedancii na vstupe konca, prípadne porovnaj s výstupom z konca so skratovaným vstupom. A to hovorím o zoslabení z 0dBFS, čo menšie signály (v hudbe)? Prípadne si  to vyskúšaj na hudbe, s rovnakým útlmom.
Tá digitálna regulácia je pohodlná, zadarmo, "stačí", možno to nie je počuť na každej zostave, ale je to kompromis, vždy to zhorší dosiahnuteľný odstup S/N a skreslenia (aj PSRR).

Re: DIY DAC

Ještě jsem neviděl, že by se někdo dostal se SNR nebo nedejbože zkreslením dacu pod úroveň 24 bitů - tedy 144dB SNR reálně změřených na výstupu příštroje. Tedy je fajn mít třeba možnost digitální regulace, ale není to nejlepší řešení, protože při zeslabování padá SNR. Samozřejmě chip umí 32bit, ale efektivně se dosáhne 20-22bit. Někdo tuším dělá i 48bit dac s digi regulací, což sice marketingově funguje krásně, ale skutek utek.

Web

Re: DIY DAC

Já jsem vživotě neřekl, že je to lepší než analog, analog bude samozřejmě daleko lepší, ale jenom za určitých podmínek. Efektivně má sice cca 21 bitů, ale právě ten rozdíl asi 70dB do 32 bitů může použít na regulaci hlasitosti bez ztráty infromace a vzrůstu zkreslení. SNR při zeslabování padá, ale šumový dno se nepohne, takže se něděje nic takovýho, že když to zeslabuju, tak tam začíná být slyšet šum, ten zůstává na stejné úrovni celou dobu a je tak nízko, že není slyšet ani za koncákem se ziskem 50dB.

Samozřejmě, nízkoimpedanční relátková regulace hlasitosti je daleko lepší než nějakej digitál, tam se nemáme o čem bavit, zrovna ji stavím, ale prostě tenhle digitál dokáže ušetřit 700, protože ten motorovej alps nebude o moc lepší.

Škoda, že nemám ten DAC ani ADC poruce, abych to změřil.

Re: DIY DAC

právě ten rozdíl asi 70dB do 32 bitů může použít na regulaci hlasitosti bez ztráty infromace a vzrůstu zkreslení

Nie je to pravda, meranie hovorí presný opak. Šumové dno a rušenia sa nepohnú, informáciu "zasúvaš" dolu do šumu. Nič sa nestratí?

Škoda, že nemám ten DAC ani ADC poruce, abych to změřil.

Stačí loopback so zvukovkou, raz útlm analógovo, raz digitálne napr. v ARTE, nastaviť -20dB . Je to viac ako názorné.

Re: DIY DAC

Mrknu na to, asi budeš mít pravdu, když se nad tím zamyslím, nějak mi nedošlo, že to šumový dno bude kolem těch 21 bitů.

Re: DIY DAC

behem prazdnin jsem vyzkousel ruzny lampovy vystupni cleny pro svuj DAC s parallel AK4399 a opet se mi potvrdilo,ze v mym systemu hraje nejlip E182CC s anodovou civkou pres kond napojena primo do   konce s 6P15P zapojenyma s CCE modem a PSSS Electra Print vystupaky...vsechny ostatni zapojeni /zkousel jsem cca 12 ruznych lamp zapojenych s anodovym odporem a snejnosmerne vazanych do katodovyho bufferu s 6N6P/ hraly super,ale ta vyse uvedena sestava ma uzasny podani prostoru,hlavne jeho hloubky,bedny jakoby uplne zmizely a je jen hudba...
zkousel jsem tyto lampy:E80CC,E188CC,6N1P,6H8C Melz metalbase,ECC40,ECC81 asi sest ruznych typu,ECC801s,ECC808,E180F,E280F,EF80,6N6P,E182CC,5687,PCC88...

Re: DIY DAC

To znám. To mi bedny udělaly s Dacem od Tomase a zesikem AB1 od PMA smile

(upravil kudlibabka 15. 10. 2014 13:07)

Re: DIY DAC

prave dokonceny DAC pro kamarada zde:
https://lh5.googleusercontent.com/-SKvd … /final.jpg
Zdroj pro anody usmerneni lampou,filtrace CLCRCRC,prvni stupen vystupni casti E80CC Philips SQ,buffer 6N6P.Hraje slusne...
https://picasaweb.google.com/kudlibabka/DACs#

Re: DIY DAC

Pekne to mas spravene... mohol si odfotit aj tu dosku dac modulu. Aj ked mne taketo prilis technicke prevedenie ala kable zvrchu velmi nelahodi ale asi dany clovek to takto chce tak bude spokojny...

Re: DIY DAC

Dnes jsem po delsi dobe skadlil TDA1541,peknej dinosaurus,ale umi...lampovy vystupni clen s 6N2P,6CC41 nebo ECC808 Telefunken...vyrazeny oversampling....nema to tak halucinogenni podani jako AK4399 ale i tak je to silny zazitek...highly recommended...

Re: DIY DAC

Bavím se teď návrhem desky zvukovky (stereo ad a da) přes USB UAC1. Oba převodníky, analog, oscilátory, mikrokontrolér, stabilizátory pro AVDD převodníků a oscilátory budou na jedné dvouvrstvé DPS. Deska bude v krabičce o rozměrech cca 73x100 mm, takže celkem stísněná. Ohledně layoutu okolo čipů jsem čerpal v literatuře od AD, kde je spousta informací, řeším ale dvě další záležitosti.

První z nich je rozdělení zemí na analogovou a digitální. Pod převodníky by měla být analogová zem, kam se připojí i digitální země převodníku a pod mikrokontrolérem by měla být digitální. Vzhledem k tomu, že deska je pouze dvouvrstvá, je vrchní vrstva rozlité mědi celkem roztrhaná - má proto význam ještě dělit zem na analogovou a digitální? (nepředpokládá se vysoká spotřeba digitálu)

Dále mám otázku ohledně prokovů. Platí čím více tím lépe? Dáváte více prokovů paralelně (např. u přívodů napájení IO)?

Nástřel DPS je tady: DPS, DPS s rozlitou mědí.

Web

Re: DIY DAC

Jakým USB čipem to poháníš? Tu zem máš vážně strašně roztrhanou...počítej kudy se musí vracet VF signálové proudy od převodníků zase k USB čipu a stejně tak od vstupu/výstupu k převodníku.

(upravil luta 9. 11. 2014 10:30)

Re: DIY DAC

souhlasím s Dohnalikem. Ohledně těch prokovů, ano je to dobré tak dělat. Dávám více prokovů paralelně (většinou stačí dva)

Web

Re: DIY DAC

Používám TM4C123 od Texasu - má až 1 kB endpointy. V mém návrhu jsem zdvojil některé prokovy (dle Luty). Dále jsem se snažil zvětšit plochu rozlité mědi uprostřed DPS a přidal jsem další prokovy pro snížení impedance.

Největší problém mám ale s 5V digitálním napájením ADC (cesta vyznačena v obrázku). Aby tato cesta nešla přes čipy převodníků, vedl jsem ji spodem. Smyčka, kudy proud teče, je potom ale velká. Uvažuju proto o drátové propojce pro digitální napájení 5V nebo alternativním vedení spoje.

Web

(upravil Dohnalik 11. 11. 2014 16:45)

Re: DIY DAC

Mně osobně tam spíš než to zavazí to analogový napájení, pokud to chceš řešit jako společná zem pro analog i digitál, musí být zkrátka co nejspojitější. hoď ještě screen i s botem, nedokážu si představit jak to máš tam, jestli to není třeba probouchaný přes via. DAC je předpokládám Vout.

Můžeš taky trochu víc prozradit o tom USB interface? Píšeš sám, nebo mají někde example?

Re: DIY DAC

Tady je screen obou vrstev s vyšším DPI. Trochu jsem poupravil i napájení analogu, přidal prokovy. Dac je Iout AD1853.

SW USB vychází z examplu přímo pro audio class, upraveno na asynchronní. Knihovny pro jednotlivé USB třídy od TI (resp. Luminary Micro) se mi celkem zamlouvají, ikdyž jsou celkem složité. Nepodařilo se mi ale používat DMA pro USB.

Web