(upravil SunYang 8. 5. 2014 21:54)

Re: DIY DAC

Dohnalik: dik za vysvetleni, jen jsem prelozil nazor toho manika, staví toho hodne a tohle mu chodilo lip. Nemam osobní zkušenost a asi ji ani nehodlam podstupovat. Beru primo I2S s SB Touch a oscilátory chci mit u 4399. Kodovani SPDIF a opetne dekodovani nechci.  Jen bych rad nejak vyresil galvanicke oddeleni I2S.

50ps jiter je teda prda, jak by se pak dalo mluvit o 24/32bitech prevodu. Tohle s tim musí pekne zacvicit. Pokud to nejede nejak asynchronne, coz v pripade te cinske desky není. A koder toho spdif na tom nebude asi o moc lip, co?

Re: DIY DAC

A to je 50ps dobrý, ten CS co je na číňanovi s AK4396 má typ. 200 big_smile

(upravil mechanik 8. 5. 2014 23:23)

Re: DIY DAC

O tých CS841X a DIR9001 viem. Aký receiver by ste doporučili? ked požadujem: jednoduché pripojenie receiveru bez nutnosti hlbších znalostí, hlavne nízky jitter, idealne 32bit 192kHz, bolo by to "krmené zo s/pdif (julia a HTPC) a za tým by bol prevodník asi PCM179X.
Práve mám vo výrobe DPSky na buffre, buffre s predradený predzosilovačom, zdroje s LM317 a 337, indikátor limitace, všetky typy redukcií OZ a možno ešte niečo. No a ked to tu bude môžem zase skúsiť niečo iné. Prevodník je malý, nejake IO tu už mám, med stačí 16um. Pre čo to neskúsiť? smile Ked tromfnem ASUSku Essence ST tak budem velmi spokojný.

Re: DIY DAC

32bit 192kHz vážně? smile

Web

(upravil Dohnalik 9. 5. 2014 6:04)

Re: DIY DAC

Překonat asusku není taková prdel, sice ten návrh je prasečina, ale ti lidi tam alespoň trochu vědí co dělají, takže to dokážou stlačit docela nízko. 32bit přes S/PDIF neprotáhneš, ani nechápu proč bys to dělal, když to PCMko je stejně 24bit.
Použij nějaké AKM, jsou z nich asi nejlepší. DIR nezvládne víc jako 96, DIX jsou zbytečně složitý a vyžadujou oscilátor, WM8805 je OK, ale opět vyžduje oscilátor, CS8416 je prehistorickej šváb s katastrofálníma parametrama a ty AKM se mi jeví jako nejlepší, dokážou pracovat s nízkým jitterem (relativně) a nepotřebuji oscilátor, když nechceš.

Re: DIY DAC

Jen mi to nedalo , tak jsem lehce premeril 100nF C0G 1206 mil. spec. KEMET (vyrobene v Mexiku). Teplota zmenena o 10C nezpusobila zmenu ani na setinách procenta (lip muj mustek neumi). Změna frekvence 200x vyvolala zvyseni kapacity o 0.05%. Napetovou zavislost ještě vyzkousim, mikrofonicnost merit neumim. Ale vypadaji moc dobře. Rozhodne jsou dostatecne male na to, aby mohly byt blizko cipu. Jestli by vas zajímalo srovnani s Murata a TDK vyrobenymi v Cine, tak je muzu casem udelat. Ty KEMET C0G mi pripadaji ve všech moznych parametrech lepsi nez X7R. Krome ceny a dostupnosti, mas Dohnaliku nejaky jiny důvod pro uprednostnovani X7R? Me nic nenapada, ale nemam Tve zkusenosti.

(upravil Dohnalik 9. 5. 2014 6:15)

Re: DIY DAC

Samozřejmě, že jsou C0G daleko lepší, než X7R...ale jsou taky daleko větší a daleko daleko dražší. C0G se moc neliší od NP0, obojí jsou výborná dielektrika, ale někdy je prostě lepší vzít malý X7R a dát ho co nejblíže nožičkám, než ohromný 1206, kterej je větší a dražší jako samotnej integráč.

Re: DIY DAC

Aha, uz jsem to pochopil. Tam kde se rozdil moc neprojevi a cena toho okolo je mala, by bylo C0G skoda. To jo, to souhlasim. Protoze 4399 není uplne levny DAC, tam se par C0G ztrati, navíc se daji tady sehnat docela za slusny peníze. Rozmer 3,2x1.2mm není tak veliky (pro moje mizerny oci). Na vyvody AK chci napajet prtave 1nF C0G (delka 1mm), ale bude to fuska, skoro je nevidim. Asi mikroskop a nechat to radej na synovi, at mam komu nadavat smile.

Re: DIY DAC

Pardon... a dakujem za tipy, pozriem sa na to.

Re: DIY DAC

Nevíte náhodou někdo, jestli AK4118 není kompatibilní s AK4113? Díky...

Re: DIY DAC

Jak to myslis s tou kompatibilitou, jestli vyvodama, tak to urcite není. 4118 ma vyvody kolem 4 stran jako 4399, jen je mensi.

Re: DIY DAC

Asi se to sem úplně nehodí, ale při pročítání tohoto tématu jsem narazil na otázku, kde někdo řeší, jesli je lepší dlouhý USB kabel a krátký koax a nebo naopak. Já mám dotaz podobný. Mám USB zvukovku, u které používám optický výstup a to jede do DAC v zesilovači. Zvukovku mám připojenou v USB hubu a ten na 5m USB repeateru. Zajímá mě, jestli USB hub a repeater dělají bordel v dig. signálu a přidají jitter, nebo jestli je to jedno a je důležité až zpracování signálu ve zvukovce. Díky za odpověď

Re: DIY DAC

Záleží jakou máš zvukovku. Ale jelikož používáš optiku, tak už je to jedno, protože ta sama o sobě je tolik katastrofální, že horší už to být nemůže.

Re: DIY DAC

Panove, rad bych se pozeptal na VCML/VCML blokovaci kondenzátory. AK doporucuje elyt 10uF na zem. Mate odzkousene nejake dobre typy na tento ucel? Jake by mely mit vlastnosti? Hodily by se doplnit kvalitni keramikou?

Re: DIY DAC

Mam Asus Xonar U1. Jde mi jen o to, jestli by to kazilo zvuk i u něčeho kvalitnějšího, protože mam v plánu si pořídit DAC s USB, tak jestli to neni blbost a nedegraduje to zvuk.

Re: DIY DAC

Konkrétně u tohodle to zvuk degradovat bude, ale je to fakt jedno, pokud to taháš optikou. V případě, že by sis pořídil dobrej USB DAC s asynchronním přenosem, tak je to OK a USB kabel nemá a nesmí mít nejmenší vliv...a kdokoli řekne, že má, tak je idiot a slyší zase trávu růst.

(upravil palkic 11. 5. 2014 18:58)

Re: DIY DAC

U tohodle je mi to jedno, vím že je to naprd řešení. To jsem rád, že u asynchronního DACu  je jedno, že jdou data ještě přes HUB a nenadělá to paseku.

Edit: Přemýšlel jsem, že bych si mohl vyrobit nějaký DIY DAC, ale netroufám si při čtení tohoto vlákna. Jde sehnat nějaký DAC a asynchronním USB tak do 10 000 Kč? Líbilo by se mi, kdyby měl v sobe předzesilovač a DO, protože si chci časem stavět koncový zesilovač, tak bych nemusel řešit předzesilovač. Narazil jsem na Emotiva XDA-2 a celkem ho chválí za tu cenu.

(upravil Dohnalik 13. 5. 2014 22:38)

Re: DIY DAC

https://lh3.googleusercontent.com/-B9EP … 1%255D.jpg

už dorazil, osadil sjem to přesně podle číňana součástakma od číňana smile první dojmy nejsou úplně špatný, je to za ty peníze super hračka. Nichicony jsou pravděpodobně pajcy, ty nippony by být nemusely. Foliovky pak půjdou v cestě signálu nahradit něčím lepším.  78x jsou jednoznačně pajcy, ten potisk je prostě hroznej, logo ST je totálně roztáhlý smile

Je to prcek, ale ještě teda není umytej, jelikož mi došel isoprophanol...
https://lh4.googleusercontent.com/-rHB4 … 1%255D.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-Rzms … 1%255D.jpg

Až seženu (postavím) slušnej zdroj SPDIF, tak se vrhnu na měření téhle základní verze a pak budu postupně vylepšovat jednotlivé části a dělat pokaždé měření...no a sepíšu k tomu nějakej návod.

Re: DIY DAC

Jo jo, ST a ON tranzistory a stabiky se pajcujou houfne. Krome potisku mají horsi otrepy, poskrabanou stranu chladice a nozicky pocitove z tenčího nebo mekciho materialu. Kvalita nemusi byt o mnoho jinaci. Nevim, kolik te ta destička stala, tady se na nase prodava za 400Kc. Vetsinou si muze clovek vybrat, jestli chce stabilizátory pochybne nebo originalni, ale recyklovane. Nebo originalni nove, ale to za mirnej priplatek. Nichicon ma fabriku v Cine a i originaly nejsou moc drahe. Nepouzivam je, tak to nepoznam, ale je sance, ze jsou puvodni. Oproti natisknuti loga je zde s pajcovanim vic práce a asi by se to nevyplatilo. Ale kdo vi. Jestli mas stejne originalni, muzes porovnat merenim. Třeba u Elna jsou rozdily znat. Ale tam je spis velky rozdil mezi puvodni japonskou vyrobou a současnou, presunutou do Thajska.

Re: DIY DAC

ja stabilizatory a elyty z techto kitu odevzdal ve sberne nebezpecnyho odpadu....:-)