Re: DIY DAC

Dohnalik: Jaké oscilátory plánuješ osadit? Já jsem narazil na NDK NZ2520SD (http://www.ndk.com/en/ad/2013/001/index.html) na stránkách tohoto obchodu http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/ … 22_5792mhz . Tento typ tam porovnávají s Crystek CCHD-957 http://www.crystek.com/crystal/spec-she … HD-957.pdf  .

Máte s těmito NDK oscilátory nějaké zkušenosti?

Web

Re: DIY DAC

Používá je CustomWorks...
Jsou to Japonci, ale mají to fakt dobrý, minimální rozměry, minimální spotřeba a přesto jsou lepší jako FOX, nebo levnější Crystek
Ty highend Crystek nemají cenu pro takový DAC, to je do jiných kategorií.

(upravil DJ_Rix 24. 4. 2014 17:19)

Re: DIY DAC

Kua, že bychom přiobjenali ? 8USD za kus jde smile

Nicméně: oproti levnému Crysteku C3391-24.576 co jsem si koupil se mi to o moc lepší nedzá.....

http://www.mouser.com/ds/2/94/C33xx-184540.pdf

risefall u Crysteku max 4ns, u NDK max 6ns
přesnost u Crysteku +-25ppm, u NDK +-20ppm

Spotřeba je sice u NDK lepší (tu ale u stolního DACu asi řešit nebudem), NDK snese menší kapacitní zátěž na výstupu.
Je tam ještě něco, co DS třeba neřekne, ale na výsledku se to podílet bude ?

Re: DIY DAC

Chlapi mám je skladem. Cena jako u čínana. Jen jsem se nedostal ještě k tomu abych je umístil do nabídky smile

Web

Re: DIY DAC

No výborně smile Tím líp, alespoň nebude člověk čekat na balíček do číňana dva měsíce a modlit se aby přišel. smile

Re: DIY DAC

Tady jsem nakupoval, za týden jsem měl doma zboží. smile

(upravil Quart 25. 4. 2014 11:38)

Re: DIY DAC

Právě jsem je zařadil do naší nabídky smile

http://www.customworks.cz/wp-content/gallery/cache/294_watermark_640x480_p1050890.jpg

Web

Re: DIY DAC

Chlapi,neválí se doma někomu zbytečně nevyužitý nějaký přesnější 12MHz krystal,klasický na stojáka se dvěma vývody?Děkuji.H.

Re: DIY DAC

Panove, mate nekdo zkusenosti s temi Crystek CCHD-957? Jak vam to s nima zvuci? Dlouhodoba, kratkodoba i teplotni stabilita nic moc, fazovy sum ještě ujde, i když jak jste psali o tech femtosekundach, tak to si clovek muze nechat jen zdat. Rad bych se zeptal, jestli pokud se dva prepinane oscilátory primo pripoji na dve AK4399 a jeden oddelovac, přes který bych potreboval vytahnout hodiny do SB Touch, jestli se neprekroci ta maximalni povolena kapacita. 15pF je pomerne malo, on i ten vystup odpočívajícího oscilatoru na vysoke impedanci nejakou kapacitu mit bude.  Plus vlasne 3 vstupy. Ovšem to prepinani oscilatoru vypada velmi elegantni, není potřeba další prvek vnasejici jitter. Nebo mate nejake financne dostupne a pritom lepsi reseni?

Re: DIY DAC

Jsou to velice dobré oscilátory, ale pro AKM DACy naprosto zbytečné. Je to pro jinou ligu DAC čipů.

Re: DIY DAC

pro jaky treba?

(upravil Dohnalik 25. 4. 2014 19:23)

Re: DIY DAC

No ty, které nejsou switched-cap, tj Iout...třeba AD1955, to je výborný čip. Pokud se použije v externím filter mode a doplní DSPčkem s odladěnými IIR a dobrým resamplerem, tak rozcupuje nějaký ESS na kousíčky.

BTW už jsem objednal tu desku od číňana s AK4396, uvidím co se s tím bude dát udělat (a ne, lampový výstup to fakt není smile)

Re: DIY DAC

to vychazis z poslechovych testu nebo vychazis z datasheetu?z I out chipu mam DAC s TDA1541,bez oversamplingu,s lampovym vystupem ,hraje velice dobre,AK4396 je ale v nekterych ohledech zvukove lepsi,aspon mym usim...jeste zajimavy by mohl byt AD1862,na ten mam vynikajici reference,ale neslysel jsem ho,tak nehodnotim...

Re: DIY DAC

jj, já totiž určuju i napětí, proudy a roční období poslechem smile

Re: DIY DAC

nejde o rocni obdobi,jde o poslech muziky,odbornou terminologii o subjektivni hodnoceni...

(upravil SunYang 26. 4. 2014 9:14)

Re: DIY DAC

Ja tomu taky nerozumim, na jednu stranu zde padlo, ze pro 24bitu musí byt jiter nekde v radu femto sekund, na druhou stranu pro AKcka je oscilatoru, který nemá při 1kHz ani 150dBc/Hz, skoda. Ne ze bych byl nekjaky priznivce delta sigma modulace, ale 4399 je dneska pouzivana u DAC za trictvrte Mega, tak snad to az takovy pruser byt nemůže. Navíc kvalita cipu se do výsledného DAC promitne jen castecne. Říká se, jak je diskretni DAC citlivy na jitter. No podle mne musí byt delta sigma citlivejsi ne? Vzdyt od casovani je odvisla nejen pozice vzorku, ale u DS i jeho vysledna amplituda. Pokud by toho Crysteku mela byt skoda a nepoznalo by se pouziti ještě horsiho sutru, pak by ty 4396/4399 musely realne pracovat jen nekde kolem 12bitu. No coz mozne to taky je. Nekde jsem cetl, ze třeba ESS sama zarucuje u 32bit cipu jen 8 bitu a vse vys uz je divočina. Tak jsem z toho jelen. Chtel jsem si před tim nez jednou dotahnu diskretni DAC, postavit slusnou DS pro porovnani. 2x4399 v mono modu s lampovym vystupem mi prisla pouzitelna varianta (samozrejme s dobrym zdrojem a oscilatorem). No ale pokud se i dost velke zlepseni jitteru neprojevi, tak to musí byt taky pekny sunt a cela DS je jen ztraceni casu. ..... Uz mi to zacina docházet, jak je tech pulzu pro každý vzorek u DS hodne, tak se chyby v casovani zprumeruji a ono to tak nejak asi vyjde. Ale jo, mam AK v supliku, tak to zkusim. Chtel jsem sice puvodne něco lepšího nez CCHD-957, ale asi to nebudu hrotit a z pohodlnosti je použiju. Všechny horsi hodiny by me tam asi stvaly, protože bych si nebyl jisty, jak moc do zvuku kecaji. Pro diskretni DAC potrebuju ale lepsi oscilator, jitter nejvic v radu desitek fs. Mate nejaky napad, jak toho dosáhnout?

(upravil SunYang 26. 4. 2014 5:18)

Re: DIY DAC

Jo taky mi zacina dochazet absurdnost 32bit cipu. Ty by potrebovaly jitter v radu desetin fs při 96khz vzorkovani. Nic tak presneho se pravdepodobne vyrobit neda.

Re: DIY DAC

Mladenci, ja mam aktivky Elac a v kazdej je CS8416 + CS4392. Hra to excelentne. Idem do nich rovno koaxom. Co hovorite na tieto svaby?

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

Re: DIY DAC

Ja mam vyzkouseny CS4396 a CS4397,zvukove mi o neco vic sedi AK4396...
Za chvili probiha u mne doma testovacka Fikusova DACu  Lampizator,Gen4, Level 4 v cene 3629,- Euro,pozdeji poreferuju...

(upravil Dohnalik 26. 4. 2014 11:35)

Re: DIY DAC

SunYang: špatně mě chápeš. 24 bitová šířka slova je dneska zbytečná pro každý DAC, jelikož asi největší DR jsem zatím viděl je 123 dB a 24 bitová hloubka zajistí DR 144 dB. 32 bit je u DAC celkem k ničemu...má DR tuším něco přes 190 dB, tam se nedostaneme nikdy, jedině by se nám podařilo prolomit fyzikální zákony. Má ale smysl u audio DSP, tam platí čím více bitů tím lépe, proto může mít smysl i u toho AK4399 v případě, že má digitální regulaci hlasitosti - 32 bitová dosahuje totiž mnohonásobně lepších parametrů než 24 bitová. Jinak řečeno, překonat 32 bitovou digitální regulaci hlasitosti si vyžaduje analogový regulátor na velmi nízké impedanci (řádově stovky ohm).

To je jedna stránka. Na druhou stranu tohle všechno ještě ovlivňuje jitter. AKM sigma-delta DAC jsou DAC, které jsou na jitter velice málo náchylné, daleko daleko méně, než R2R jako AD1862, PCM1704 atd...to je jedna z výhod vícebitových sigma-delta oproti R2R...daleko větší linearita a daleko menší náchylnost na jitter. A u switched-cap DAC se tato náchylnost ještě snižuje (switched-cap je drtivá většina Vout DACů), proto tvrdím, že AD1955, který není switched-cap, potřebuje přesné oscilátory daleko více, než tyto AKM DACy.

Nechci aby z toho vyznělo, že AKM jsou shity proto nepotřebujou CCHD-957...to ne, AKM jsou výborné šváby a proto nepotřebujou ty CCHD-957. Může to u nich mít vliv, ale musely by být navrhlé na opravdu špičkové DAC desce a používat excelentní opticky izolovaný USB transport, aby to mělo smysl. Takže tak.

Tohle lidi jako lampizátor nechápou, prasí to tam všechno jak ho napadne a čím větší les harmonických, tím vyšší cena...

BTW, jitter pro 24bitovou přenost nemusí být v řádu jednotek fentosekund, ale v řádu několika desítek, možná by to snelo i stovky (cca do 200, 300fs). Nechce se mi to teď přesně počítat, tak to kdyžtak někdo spočítejte a opravte mě.

//jo a ještě něco, pokud za ten AKM DAC pověsíte lampovej výstup, ohromně zvýšíte THD, THD+N, IMD a snížíte SNR a DR, tím pádem ztratí přesný oscilátor svůj význam smile Vím, že se to některým lidem líbit nebude, ale přesně tak to je.