(upravil DJ_Rix 21. 4. 2014 17:49)

Re: DIY DAC

Já tam dal LM2940 a 2990 , chystám se ještě vyměnit zdroj pro analog u AK, buď sigmu, nebo ten čínskej LM1117 vyměnit za LM340, měl by mít menší šum. Klasické LM78(9)XX jsem ani nezkoušel, takže nemůžu posoudit. Každopádně dej vědět jak ti to hraje smile

Dohnalik: Ten ADM vypadá pěkně, jen by se musel nabastlit přes redukci....

(upravil Hippo007 21. 4. 2014 17:51)

Re: DIY DAC

Chystám to na externí napájení, tak jsem se ptal jestli se dá uspořit místo.
Dohnalik: No, nic nepokazím, když použiju tvou destičku napájení se sigmou a s LT1963A.

Re: DIY DAC

Jak říkám, nehraje to už takhle vůbec špatně.... Ta sigma má smysl jen na analog k AK, čili vypájet LM1117-5 a zapojit místo něj... ale změřené a vyzkoušené to nemám, tak netuším jaký by to mělo vliv.....

(upravil Dohnalik 21. 4. 2014 19:24)

Re: DIY DAC

To co mám na destičce není sigma, to je obyčejný lineární regulátor s operákem. smile Pro napájení operáku tak klidně hoď 78xx a 79xx, bohatě vystačí...dnešní opa mají tak vysoké PSRR že je úplně jedno, jestli má jejich zdroj 10uV nebo 100uV, mnohonásobně vyšší šum jde ze samotného převodníku.
Já bych jediné co upravil, tak je analogové napájení AKčka, tj použít to co jsem posílal, klidně přes destičku, nebudeš litovat...sigmu to zakope do země. Používám ho pro můj AK4399 DAC a měří i hraje parádně. Taky bych poladil blokování, přidal elyty do digitální i analogové části, hlavně teda k analogu AKčka, tam klidně i kombinace větších (220u) a menších (100u) kapacit s co nejmenší ESR, ideálně LXZ, velmi se mi to osvědčilo.

//a ještě jsem zapomněl, přidat tak 470u za stabilizátory, jak analog, tak digitál, těch 10u co tam je je směšných, s tím to bude huhlat.

Re: DIY DAC

Dík za rady, vyzkouším to tak udělat.

Re: DIY DAC

Přemýšlím, že si ten modulek taky koupím, provedu ty úpravy a pak to tady vyvěsím, za tu cenu je opravu těžko tomu konkurovat.

(upravil DJ_Rix 21. 4. 2014 19:54)

Re: DIY DAC

On i ten blbej LM1117 má na výstupu šum 150uV, je těžko říct, jestli to vůbec něčemu pomůže dávat tam stablík s menším šumem za 3 kila.... Jinak zrovna za ten LM1117 bych nějak extra low ESR kundíky necpal, obecně za všechny LDO, většina jich je při hodně nízkém ESR už nestabilní.... těch 10u je minimum dle DS, zvednout to řekněme na 100u ničemu neublíží, víc asi nebude mít ani smysl...zas bych to tak nehrotil....

http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm1117-n.pdf

EDIT: I kdyby ten AK4396 měl PSR jen blbejch 20dB z analog napájení, tak se tím pádem na výstup dostane šum ze zdroje max kolem  20uV max, tam už jde potom spíš o rušení VF a blokování, ten zdroj bych opravdu až tak nehrotil....

(upravil Dohnalik 21. 4. 2014 20:01)

Re: DIY DAC

low ESR myslím až k DAC, kde nějakou impedanci vytvoří spoje k stabilizátoru. DAC jsem objednal na ebay, tak uvidíme, chci to poladit, přidat blokování, upravit nějaký věci v analogu a pak se uvidí co z toho vytáhnu. Jinak k tomu AVR32 používáš ty opensource ASIO ovladače, nebo máš ty co jsem posílal lutovi?

Re: DIY DAC

Já rozdíl oproti DACu v SQ Touch nepoznal... Takže chci zkusit tu čínskou desku trochu vylepšit, tak mě zajímalo, jestli se to někam posune nebo to bude jen ztáta času... smile

Ale celkově za ty prachy... to konkurenci nemá smile

Re: DIY DAC

Moje zkusenost je takova,ze tahle deska s AK4396, poladena a s lampovym vystupem namisto opampu prehraje ledacos  bez oledu na cenu /samotny AK4396 jsem kupoval za 3 USD/...

Re: DIY DAC

Dohnalik napsal:

Přemýšlím, že si ten modulek taky koupím, provedu ty úpravy a pak to tady vyvěsím, za tu cenu je opravu těžko tomu konkurovat.

Dobrý nápad, fandím smile

Web

Re: DIY DAC

http://lampizator.eu/shop/viewitem.php?productid=270

Re: DIY DAC

Dohnalik: Ono to chce Jardo tu DPS vidět, moc se tam toho už vylepšit fakt nedá.... jinak ovladače, pokud to jsou ty co konečně umožnily provoz i z woken, tak asi jo smile Funguje to super. smile

(upravil Dohnalik 22. 4. 2014 20:35)

Re: DIY DAC

Co to tam ten polák vyvádí? To je horší jako od číňana.

Jinak je mi to celkem jasný, koukal jsem, napadlo mě docela dost věcí, bude se muset sice škrabat maska a osazovat SMD kondíkama, ale uvidíme jestli to bude stát za to.
J, to jsou ty odemě smile Jenom se ptám.

Jinak vím, že jsem toho nasliboval dost okolo AK4399, nezapomněl jsem na to, dělám na tom, jenže za týden maturuju, tak se snažím alespoň občas na něco podívat smile Po maturitě udělám ještě třetí prototyp PCB a vypustím serii:

https://lh4.googleusercontent.com/-8SGeetzhQI4/Uwzr8swFhWI/AAAAAAAAD3E/uQes0_Sc3nE/s720/IMG_20140225_201539.jpg

Oscilátory půjde osadit výborné NDK (daleko lepší než FOX, nicméně i ty jsou osadit), rotační enkodér na 32bitovou regulaci hlasitosti s tlačítkem na mute, možnost připojení dalšího tlačítka, které přes optočlen bude spínat relátko, jež bude na dalším modulu sluchátkovýho zesilovače/výstupního bufferu (jež uvolním kompletně open) a bude přepínat mezi výstupem sluchátka/repro. Oddělená paměť pro hlasitost pro sluchátka a repro je samozřejmostí. Stejně tak jako indikování ledkama všemožných blbostí, přepínání digitálních filtrů... Jako zdroj doporučuju ten co uvolnil nedávno luta a Rix dělal grupáč na PCB, bohatě stačí.

Re: DIY DAC

DJ_Rix: no jestli si hrajeme na 24bit hloubku (u DS je to sice stejne jen zbozne prani), tak to asi stoji za osetreni. Pokud to dobře pocitam, tak pri max. vystupu 1V dela nejnizsi bit asi 60nV. Při 20uV ruseni na vystupu by neslo dostat vic nez nejakych 15bitu. Ale vim, ze jsi daval mezni priklad.

NNNTomas: jestli jsi koukal, jak je prevodnik v Touch udelany, tak to teda zadna slava taky není (napajeni...). Jestli to bylo podobny s 4396, tak bych si tipnul, ze je to diky tomu, ze 4420 je primo na I2S a ta cinska destička přes koder a dekoder, coz asi ma na zvuk dost znacny vliv (nekde se tady tvrdilo 50%, jestli se nepletu). Když pripojis AK4396 z vyladene desticky primo na I2S z Touch, tak bych cekal pomerne slusny výsledek. Chystam se takhle primo navázat 2x AK4399 + lepsi oscilátory na strane DAC a hodiny naopak nazpátek privedene do Touch. Dam vedet, jak to dopadlo. Zatím pokusy vypadaly slibne.

Re: DIY DAC

No a pak je tady ten definovaný maximální odstup pro čip, kdy i při odstupu 120dB (reál je méně) to dělá maximálně 1uV, tedy pořád o řád více než je teoretické maximální rolišení 24bit smile Já tam prásknu ten LM340, ten má 3x menší šum než LM1117 a bude, ještě to změřím před a po, aby bylo vidět jestli se to nějak změnilo smile

Re: DIY DAC

Pro plné využití 24 bit jsou potřeba i velice přesný hodiny...bavíme se o fentosekundách smile

Re: DIY DAC

Atomový hodiny..

Web

Re: DIY DAC

jj atomovy hodiny jsou moooc dulezity....:-)

(upravil SunYang 24. 4. 2014 4:27)

Re: DIY DAC

Nevim jak u cesia (obri bedna, nizka zivotnost a vysoka cena), ale rubidium (sezene se v Cine celkem levne) byt ma vybornou dlouhodobou stabilitu, tak ma kratkodobe fluktuace, vyjedritelne jako fazovy sum, jitter....   Hodne lidi je chvali a hodne hani. Ja jsem resil casovou zakladnu do hodne presneho citace (pro diskkretni DAC vybiram součástky s presnosti na desetiny ns). Koupil jsem za paradni cenu rusky OCXO MV89 10MHz sinus. Tak to je zase jiné kafe,  dvojite termostatovani uplne odstrani vliv okoli, a i když jsem se s tim neparal a napajel to z obyc laboratorních zdroju, mel dlouhe kabely, nepridaval další filtraci..... když jsem jeden pouzil jako casovou zakladnu a druhy jsem meril, tak se rozesly o jeden digit na jedenactem miste asi po tydnu (předem nazhavene). Neumim zmerit jiter pod 50ps (1ps prumerovanim), ale když jsem tak pro porovnani pripojil TCXO vypajene z nejakeho pomerne drahého DAC, tak se kmitočet mrnel uz nekde na 8miste. Z toho odhaduju, ze MV89 me jiter hodne maly.
Kdyby to vyrobili v nejake pouzitelne audio frekvenci hned bych ho pouzil i pro DAC. VCO by asi zaneslo jitter. Potrebuji chvili na rozehrati, coz v u lampacu nevadi, stejne se nazhavuji.
Pokukoval jsem i po lampovych oscilátorech co na eBay prodava nejaky Rusak. Chci zkusit pomoci vf rele prepinat primo sutr v oscilatoru a neprepinat mezi dvěma oscilatorama. Bohuzel maly jitter, jak rikate femto sekundy, zmerit neumim, tak tezko porovnávat vysledek.
Jake mate zkusenosti s poradnyma oscilatorama pro DAC? Nedáme na to novy vlakno?