(upravil Duwenbleidd 15. 1. 2014 13:13)

Re: DIY DAC

SunYangu, zkus prosím rozlišovat mezi lampama a integrovanýma obvodama. Lampy toho asi snesou dost, ale u IC máš věci jako doporučené napětí - s +-5% tolerancí. Tolerance sítě je +-10%, takže bez aktivní regulace tenhle základní požadavek nemáš šanci dodržet. Pro mě by tvá úvaha v tomhle bodě skončila...
P.S.: LM317 je tu od roku 1970, jde na něj napsat taky vintage - snaživější si můžou najít i nějaký starší exemplář....

Re: DIY DAC

Ale jo, troufám si říct, že tohle snad rozlišuju. Spiš mě to zajímalo jako pokus, ne finální řešení. Jinak ta AKčka +/-10% snesou, takže při pokusu nezařvou. Jen jsem se ptal, jestli to někdo zde nezkoušel poslechnut, nic víc.
Re PS: true vintage není zrovna moje cesta, i když nezastírám, že mám lampy v audiu raději.
PS: kolísání sítě mě až tak nepálí, jelikož si ji vytvářím sám, mám napěťovou i frekvenční stabilitu velmi dobrou s minimálním zkreslením a rušením (na sekundárech napájecích traf bez připojených usměrňovačů THD+N kolem 0.007%).

Re: DIY DAC

Poprosim o radu, v DAC-e mam rusenie takehoto priebehu
http://svetelektro.com/modules/Forums/download/file.php?id=58366&mode=view
je to merane na vystupe, ale ten isty priebeh mozno badat aj na filtarcnych kondenzatoroch za usmernenim.
ako mozem tento bordel odstranit?

Re: DIY DAC

2SunYang:ja jsem zkousel ruzny druhy napajeni pro analogovou cast AK4396,rozdily byly patrne...porovnaval jsem SMD regulator,ktery byl soucasti KITu tedy AMS1117 s filtraci Oscon SEPC,pak NOS regulator LM2940 filtrace PIO svitek 2uF a treti verze byla originalni verze sigma11...ani verze s SMD regulatorem nehrala spatne,lim na tom byla verze s LM2940,ale i ta pokulhavala za sigmou11,u teto verze jsem zustal a uz s tim nelaboruju...

Re: DIY DAC

riki:

zkus lepe popsat co je to za dac, jak je zapojen, foto zapojeni, kde meris a kde zemnis osciloskop

Web

Re: DIY DAC

luta, je to tento DAC
http://www.ebay.com/itm/WEI-DAC7-Dual-W … 27d17e708c
uz predtym som sa rozhodol, ze vymenim vsetky modre a neznackove elyty za wima a Elna, cast z toho je uz doma mam to vymenene okrem filtrafnych za Graetzov mostíkom. niektry z nich musel byt vadny, totiz pri vypinani mi nevydava ten cudny vybijaci zvuk, aj kvalita zvuku sa zlepsila, napriek tomu ze ten bordel tam nadalej ostal. Signal som meral od konca po zaciatok objavuje sa vsade
https://plus.google.com/u/0/115567169271280688669/posts
napr.  pri ledke. Akurat z druneho fora mi poradili blokovacie kondenzatory paralelne s elektrolytmi. Ak je nejky napad rad ho privitam.

Re: DIY DAC

ten druhej odkaz moc nefunguje,  moc sem se toho nedozvedel smile tak jeste jednou kde zemnis svorku osciloskopu na dps? zkousel si ji zemnit na vice ruznych mistech?

schema dac si k tomu asi nedostal ze ? mas osazenou tu USB desku, ktera se osazuje jako rozsirujici modul ? vstupem je USB nebo SPDIF ?

Web

(upravil riki610 18. 1. 2014 21:23)

Re: DIY DAC

http://svetelektro.com/modules/Forums/d … 1ddaa00434
tu je schema, (dosku na usb este nemam zatial spdif a coax )uzemnenie je do jedneho bodu na konekor napajania 230V, co som si ale vsimol, ze amplituda klesla na 0,006 az 0,008V a to bezohladne pri merani na ledke pri napajani wm WM8805 ako aj pri vysupe na cincs, a nezosilni sa signal co mi pripada divne.

Re: DIY DAC

kdyz meris na tom osciloskopu vystup, zem od sondy osciloskopu si mel na vystupni konektor a kdyz si meril ty filtracni kondiky tak si tu zem mel na filtracnich kondikach ?

Web

Re: DIY DAC

nie zem som mal stale na sietovom konektore 220,tam je pripojene aj ukostrenie dosky. filtracne kondy za pripojenim svorky con0

(upravil luta 18. 1. 2014 23:04)

Re: DIY DAC

tak to zkus zmerit tak jak rikam.. GND tam nemusi byt GND vystupu atd..samozrejme z pohledu mereni a rychlych deju...vsecko ma nejakou impedanci... a zkus nechat GND svorku osciloskopu tam kde si ji mel a sondu pripojit na GND vystupniho konektoru, co nameris

Web

Re: DIY DAC

smile je to ciste, zas som sa nieco naucil, diki

Re: DIY DAC

takze zahada vyresena smile a to by ses jeste divil co by si nameril se skutecnym osciloskopem a ne s dso nano se samplovackou 1mhz jak jsem si vsim na druhem foru. je dobrej tak do auta. taky ho mam.

Web

(upravil riki610 19. 1. 2014 1:06)

Re: DIY DAC

to je ale iPhone smile respekitive na fotke je iPad

Re: DIY DAC

aha big_smile ono to vypada dost podobne a kvalitativne to bude take podobne smile

jestli budes menit i filtraci za stabilizatory tak si peclive hlidej stabilitu tech stabilizatoru..ovsem jestli to bude kmitat vejs nez je vzorkovacka toho ipadu tak to bohuzel stejne asi neodhalis

Web

Re: DIY DAC

Prosím o radu zkušenější kolegy. Máte nějakou oblíbenou pájecí pastu na DAC čipy? Jestli olovnatou nebo ne (předpokládám, že olovnatá bude dělat trochu opticky hezčí spoje), se stříbrem a mědí nebo bez... Případně jestli jsou odkazy na nějaké testy. Je tady blokovaný Google, tak se trochu hůř hledá. Díky.

Re: DIY DAC

Používám toto: http://goo.gl/x2Lxe2
Ale na DACy vzhledem k roztečím pinů není pasta zas tak důležitá, alespoň pro mě. Takže klasický cín (Sn60Pb40) + flux.

Web

Re: DIY DAC

ja jedu taky olovnatej cin + amtech tavidlo smile oboji no clean, lip se to cisti

Web

(upravil SunYang 25. 1. 2014 7:04)

Re: DIY DAC

Do jaké hustoty vývodů si na to troufnete bez pasty? AK4399/AK4113? Což o to, páječku mám celkem dobrou, ruce se ještě úplně neklepou, ale oči nějak stojí za prd. No možná silná lupa. Uf. Ty lampy jsou pro mě příhodnější. Mate nějakou radu jak to nepokaňhat? Jinak dnes mi přišla sada se dvěma 4399 v mono modu. Kamarád zde chce něco spíchnout a nemá moc peněz. Tak jsem to vzal jako příležitost si je trochu osahat a poslechnout. Při rychlém průzkumu tam mají pár blbostí, ale půjdou asi trochu povylepšovat. Nechce lampy, tak tam nechám kovový LME49710HA, co k tomu dodávaj. Jestli je zájem, můžu desku oskenovat a součástky nafotit. Myslím, že se tato sada na eBay taky prodává, teda teď v době Nového roku ji tam zrovna nevidím.

Re: DIY DAC

U mě to není o hustotě vývodů. Pastu používám na SMD součastky jako jsou odpory, kondenzátory, občas nějaký stabilizátor a jako předpřípravu na součástky s paticí QFN apod. Vše se pochopitelně dá dělat i klasickým cínem, ale u těchto věcí je pro mě pohodlnější pasta a hotair. Paradoxně po špatné zkušenosti s pastou a 144 vývodovými čipy jsem na podobné používání obezřetný. Co jsem si několikrát pastu podfouknul pod čip používám raději flux a cín. Je to jistější. Zkoušel jsem i tzv. vlnu (hrot na pájku) co někde zmiňoval luta a tento postup se mi hodně líbíl a asi ho budu používat. Upřímně u mě to není o nějaké radě (s vyjímkou pájení QFN), ale o zkušenosti kterou jsem si musel projít.
Jinak bez pořádné lupy bych to ani nezkoušel pájet. Pro kontrolu v případě nějakých problémů mám i mikroskop. Ale to se netýká DACů.

Určitě to nafoť a někde hoď v plném rozlišení. Sem pak můžeš hodit jen nějaké trošku ořezané náhledy. Rád se seznámím s něčím novým a zejména s dual DACy. wink

Web