Re: DIY DAC

Zajímalo by mne, jak výsledky měření audio přístrojů "korelují" s poslechem? Proč se ptám? Mám zkušenost, že přístroj o kterém vím, že je v měření horší než přístroj jiný, se mi při poslechu líbí víc. Je to o poslechových preferencích a zkušenostech, nebo se prostě jisté nedostatky které graf "vypíchne" uchometricky tolerují jako líbivé a spíše pozitivní? smile

Re: DIY DAC

To, ze se lidem libi vic pribarveny/saturovany fotky nez realita je znamy projev lidskeho mozku. U zvuku to plati stejne  : )))

(upravil dawsoo 10. 8. 2023 20:21)

Re: DIY DAC

Dovolím si ještě mírně doplnit.
"A to ještě jen některým". smile

Mě osobně se třeba "tzv obarvené věci spíše na teplejší/temnější  straně líbily uplně na začátku avšak s rostoucími zkušenostmi a dobou poslechu se mi začlo líbit spíše bezbarvé (nikoli sterilní) na konci zcela takové, kde témbr určovala výhradně jen nahrávka = čili co záznam = to pokaždé zcela jiný zvuk a vydržel jsem to pak poslouchat bez únavy prakticky celé dny. Aneb na opravdu dobře složeném řetězci vím ýe jde opravdu poslouchat víceméně všechno.

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

nejdůležitějsší pro Sláwka jsou emoce z poslechu(jak o tom mluví v interwiew na stránkách SW1X) s tím nelze nesouhlasit, takže vždycky bude existovat díl na trhu, kde si bohatější audiofilové (Rusko, USA, Asie)  budou užívat pocitů za svitu lamp...bylo by fakt zajímavé přímé srovnání třeba špičkových malých čínských krabiček a jeho mohutného Lampizátoru s TDA...jaké by byly emoce nás chudších Evropanů? ...kdo ví?, třeba má pravdu smile já mu ty prodeje přeju smile

Re: DIY DAC

=dawsoo  405056 čili co záznam = to pokaždé zcela jiný zvuk a vydržel jsem to pak poslouchat bez únavy prakticky celé dny. Aneb na opravdu dobře složeném řetězci vím ýe jde opravdu poslouchat víceméně všechno.

Vsak presne proto taky vznikaji nazory,  ze ten ci onen zesilovac je dobry na jazz , ale rock uz na nem nema štavu a kytary zneji mdle.  No aby neznely , kdyz kontrukter nedovolil v zesu vyrust lesu harmonickych z prdele vycucanych : ))))

Re: DIY DAC

Taky se mi kreslící věci nelíbí, at už elektronkové nebo různé Passoviny. Na prvni poslech to může leckdy znít zajímavě a příjemně (tzv.milosrdná lež pro kompromisní nahrávky)ale po delší době to omrzí- chybí jiskra, život, realističnost..

Web

(upravil dawsoo 11. 8. 2023 13:13)

Re: DIY DAC

Já mam už nějakou dobu na to takovou svou vlastní teorii,.
Že důvodem je možná že chtěným či asi častěji nechtěným cílem, je zakrýt (zamaskovat) jiné neduhy řetězce tak, aby vnucené thd/les bordelu v určitém pásmu dominovalo ve výsledném signálu a maskovalo tak při poslechu jiné často hůře měřitelné neduhy co vadí mnohem více.

Proto možná jsou u různě jinak mizerných hifi věcí,často tak dramatické rozdíly v hodnocení,různým lidem vadí různě moc jiná kontaminace signálu,takže může být logickým a jednoduchým závěrem že shoda není a nebude nikdy možná,neb se jedná vždy o 100% subjektivní vjem.

Jsem přesvědčen že ten kdo chce udělat opravdu špičku, musí mít všechny karty... tzn poslouchat,měřit experimentovat a následně nacházet korelace.

Ne nepodobně to asi bude i u repráků, jen jiné aspekty a samože v jiné míře.

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

Nevím zda si někdo všimnul jak hraje DAC (třeba nějaký Topping) bez USB izolátoru a pak s připojeným izolátorem. Docela odlišný zvuk ve prospěch izolátoru.

Re: DIY DAC

Skromně prohlašuji, že jsem po přechodu na lampy přestal řešit 0,000X zkreslení a jsem šťastnější smile. Taky mi tím značně poklesla AN (Audiophilia Nervosa) a počet příspěvků na AW smile Sorry musel jsem to napsat!

Re: DIY DAC

Jarous - big_smile wink

Web

Re: DIY DAC

finální problém může být jinde, sad nedostatky nějakého DACu na nějakém druhu hudby / nahrávce se mohou projevit jako klady na jiném žánru / nahrávce, já mám teď 3 DACy a každej chvilku tahá pilku (při velké žánrové šíři) ... ano, další komplikace sad ,
možná by to jeden DAC vyřešil, ale který to je a kolik stojí?? to je otázka

Re: DIY DAC

Asi budu trochu offtopic protože nejde o DIY, nicméně pokud jde o univerzální DAC poslouchám teď nějakou dobu Lynx od Dana Vrány a mohu říct, že nic lepšího jsem neslyšel. Poslouchám ho v kombinaci s Cassiopeiou a ač jsem jinak ortodoxní Dudkofil, musím uznat že Myšpulín opravdu umí.

Re: DIY DAC

https://www.casea.cz/produkty/casea-lynx/   44900,- a Casea Cassiopeia 55000,- v secondhandu?  smile

Web

Re: DIY DAC

Uznávám, že to není úplně lowend, ale shodli jsme se s kolegou, který slyší mnohem lépe než já, že provedení i zvuk Lynxe je skutečně ultimátní a v kategorii převodníků do 100 000,- bude těžko hledat konkurenci.

(upravil therion 9. 1. 2024 14:30)

Re: DIY DAC

Dostal se mi do ruk stary Tvix s Cirrus cs4351-czz. Pouzivam na nenarocny poslech jako externi zdroj FiiO X1 (PCM5142) a tohle mi prislo jako praktictejsi nahrada. Je ten cs4351 alespon trochu "poslouchatelny"?

Re: DIY DAC

Týpek se chystá stavět PCM1794 s AD811 v IV sekci (řešil jsem tu před rokem), přičemž vše napájí diskrétními shunty.
https://www.diyaudio.com/community/thre … st-7506400
V podstatě pracuji na tom samém, tak uvidíme, kdo bude rychlejší big_smile

(upravil mechanik 18. 1. 2024 0:41)

Re: DIY DAC

kotel, čím ta ten AD811 zaujal? Ak dobre pozerám rýchlosť, PSRR, CMRR, všetko horšie než LM6171, až na šum. Mal by si tam dať paticu a riešiť podsatnejšie veci. Možno tam skončí uplne iný operák až to začneš aj počúvať. Tiež ak to chceš mať stabilné tak datasheet k DAC čipu s takými OZ nepočíta. Budeš to musieť urobiť o dosť inak než to robí väčšina ľudí a aj opatrenia proti kmitaniu ktoré v datasheete nemáš... Napríklad v Asus Xonar Essence boli pri použití LM6171 problémy so sabilitou. Následkom čoho to malo hrozné THD a možno aj šum.

(upravil kotel 18. 1. 2024 9:13)

Re: DIY DAC

Rychlost už je dost vysoká. Takové rychlosti je vždy problém stabilizovat. Jde o to, že AD811 má proudovou zpětnou vazbu a pro DAC to má hodně malou vstupní impedanci, což je pro něj ideální. Jak to stabilizovat vymyslel už Walt Jung před 30 lety. Rychlý operák se musí použít z důvodu vypnutého filtru v DAC při mono režimu. Tzn. Z DAC lezou schody, které pomalý operák nezvládne převést správně na napětí a vzniká tam modulační zkreslení. Schody má vyhladit až analogový filtr za IV sekcí. Z toho důvodu se musí zároveň vstupní audio upsamplovat na frekvence vysoko nad 100khz.
Tolik k teorii, která se možná nikdy nerealizuje big_smile

(upravil mechanik 18. 1. 2024 12:32)

Re: DIY DAC

kotel, v mono režime je použitý filter "sharp" ale je tam aj možnosť "digital filter bypass". Ale v tom režime to zdá sa ani nerozlišuje L a R kanál... Mne sa zdá ako blbosť obchádzať filtre uplne.

Ten človek na diyaudio je hrozné prasa. Tam by som inšpiráciu nehladal. By ma zaujímalo keď má s/pdif receiver na jednej doske, DAC na druhej, I/V sekciu na tretej. Ako vôbec poriešil zemné slučky... Je to príšerné podla mna.

Ako ti už poradil dawsoo, použi nejake filtrovanie ešte pred operákom. To znie ako velmi dobrý nápad.

Re: DIY DAC

Ano, i v mono režimu jde zapnout filtr. Už jsem to za ten rok zapomněl, ale lepší by to mělo být bez filtru. V mono režimu bez filtru se musí udělat externí upsampling, protože to pak ani DAC nedělá a upravit vstupní I2S. Když má týpek DAC roztahaný po celém stole, tak to je samozřejmě na prd, ale jde o to, že to koresponduje s tím, co tu psal kdysi Dohnalík. Když se to udělá pořádně na 1 desku, tak to může být zajímavé. Samozřejmě můžu použít jistotu. Udělat kopii Lutadacu a Číňan mi to i osadí. To je pořád v plánu. Jen s tím, že chci mít usb modul zvlášť. Minimálně kvůli porovnání těch víc DACů asi udělám. Ze začátku jsem sice i řešil finance, ale ta sranda už přesáhla takovou částku, že je to fuk big_smile Nicméně to poznání za to stálo.