Re: DIY DAC

Ahoj, tohle jsme zkoušeli někdy kolem roku 2005-6 když jsme seděli u píva (BJT je nepoužitelný FET lepší ale dost šumí) a vymejšleli co a jak začít s czapem, operák ten problém není,problém je najít vhodnej, umět ho správně použít (je občas třeba k němu před i za co celkový zv něco i přidat) a nekoukat při tom jen na datashet zapojení a následně prototyp a odevaluovat optimum aby to bylo opakovatelný. smile Stačí se podívat za kolik a co je k mání a jak to měří a hraje... digitál jde fakt jako asi jedinnej součástkově dopředu.

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

Dnes už existují služby, kde vám umělá inteligence udělá z rozmazaného obrázku neskutečně ostrý ve vysokém rozlišení. Něco podobného bych chtěl aplikovat na audio. Zde je nějaký projekt na upsampling:
https://kuleshov.github.io/audio-super-res/
Zkusím si s tím pohrát.

Re: DIY DAC

kotel napsal:

Dnes už existují služby, kde vám umělá inteligence udělá z rozmazaného obrázku neskutečně ostrý ve vysokém rozlišení...

To by mě zajímalo, takovou službu najdu kde ?

(upravil tatko Tom 7. 3. 2023 17:52)

Re: DIY DAC

V scifi big_smile
No vážne - umelá inteligencia, nakŕmená stámiliónmi reálnych fotografií to môže dokázať dopočítať z ich analýzy. Obdobne to môže byť reálne so zvukovými vzorkami. Ostatne niektoré obyčajné softy na prácu s fotografiami dokážu (ak podklady nie sú príliš zmršené a je v nich dostatok údajov) malé zázraky - automatické vylepšenie fotografie - napríklad XnView, čo sa týka jasu, odtiňa bielej, sivej..., zafarbenia - alebo Microsoft ICE zloženie panorámy aj z nie dobre nadväzujúcich snímok.

Re: DIY DAC

kotel, čo hluchý Soldán v Opuse zremajstroval, to už žiadna inteligencia nedá dokopy smile

Upsampling má zmysel ako fáza pred prevodom na analógový signál v DAC, kvalitne to zvládne SoX. Ale inak v tom nevidím zmysel.
Zmysel má ešte editácia menej kvalitnej nahrávky, veľa sa dá upraviť (opraviť) v Audacity. Úspešne sa dajú vyretušovať aj konkrétne chyby, napríklad praskanie gramofónovej platne. Neverím však, že by to nejaká "umelá inteligencia" zvládla. Musí sa k tomu pristupovať individuálne, to sa nedá zautomatizovať.

Re: DIY DAC

Taky dobrá aplikace UI

https://www.zive.cz/clanky/deepnude-sta … spx#part=1

big_smile

Web

(upravil tatko Tom 7. 3. 2023 17:58)

Re: DIY DAC

emge - COOLEDIT 2000 (už 96) od Syntrilinnum (alebo s jedným N - kto si to po rokoch pamätá) bol v tej dobe nie malý, ale skutočne veľký zázrak na prácu s audionahrávkami. Jeho ďaľší osud nepoznám, odkedy si z Toho urobilo Adobe(Audition) predplácaný biznis.

reeb - starneš? big_smile

(upravil dawsoo 7. 3. 2023 19:36)

Re: DIY DAC

Na spoustu podobných píčičovinek dávno existovaly VST i DX pluginy které makaly vcelku dobře (různý declickery,denoisery,upravovače dynamiky,i dolbáky a dbx procesing či různé hramonizery) zkrátka díky výpočetnímu výkonu PC už uměly přesně to, co ty různé studiové HW rack krabice za miliony .. dostupné již v letech PIII-P4. Používal jsem nejraději Wavelab od steinbergu... který uměl vše hw akcelerovaný v realtime vše ostatní byly jen takový hračky. Audacity je ok neb je freeware a umí VST i ASIO. Jeden čas i na foobar byl dostupnej VST Wrapper.

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

jj

(upravil Ingwarr 7. 3. 2023 22:43)

Re: DIY DAC

Elox napsal:
kotel napsal:

Dnes už existují služby, kde vám umělá inteligence udělá z rozmazaného obrázku neskutečně ostrý ve vysokém rozlišení...

To by mě zajímalo, takovou službu najdu kde ?

Skús na YouTube dať hudbu, mne sa stalo natáčal so panorámu na jednom kopci, mladý párik si tam počúval hudbu mne to nahralo do záberu, keď som to nahral na YouTube, AL mi to nechcela zverejniť pýtala sa vymazať nahrávku alebo len odstrániť hudbu, dal som hudbu odstrániť, hudba fuč a zostal len šum vetra a rozprávanie.

Re: DIY DAC

Hezký příběh. Já jsem se ptal na ty ostré fotky z rozmazaného obrázku.

Re: DIY DAC

Tady je seznam nejlepších upscalerů pro obrázky:
https://www.codingem.com/best-ai-image-upscalers/

Právě, že umělá inteligence to zautomatizuje. Naučí se to na tisíce vzorcích a udělá to lépe něž jakýkoli jiný nástroj.
Audio je tomu dost podobné, protože jde stále o nějakou rekonstrukci 2d obrazu.
Upsamplovat miliony nahrávek by reálně šlo těžko a i kdyby se to udělalo, tak o chvíli později to AI udělá zase lépe, takže to dává smysl právě před DAC v reálném čase.

Re: DIY DAC

Tak rád bych nějaký "doostřený" obrázek viděl a porovnal. Běžně si lze například nechat kolorovat černobílé obrázky. Vypadá to koukatelně jenže barvy jen odhaduje. Stromy samosebou zeleně ale barvu oblečení vysloveně hádá. Obávám se že v případě hudby by mohlo vzniknout něco úplně jiného než originál.

Re: DIY DAC

Tak u CD kvality je při zvuku 10kHz k dispozici jen pár bodů, takže každý upsampler musí nějak hádat. AI by měla dokázat detekovat, že těch 10kHz tam je, i když hraje více hlubších tónů, což nějaký filtr může úplně vymazat. Ale je samozřejmě možné, že SoX nebo jiný nástroj už je natolik pokročilý, že se při výchozím snímkování 44.1kHz nedá nikam posunout.

Re: DIY DAC

https://www.topazlabs.com/gigapixel-ai- … orks#trial

(upravil emge 8. 3. 2023 11:41)

Re: DIY DAC

Nie je problém rozostriť fotografiu a potom ju naspäť kvalitne "doostriť". Tak to robia aj vo filmoch, kde zo štyroch rozmazaných štvorčekov "vyčarujú" dobre čitateľnú "ŠPZ-ku".
Sú fotoeditory (ja používam Zoner PS), v ktorých sa dajú nedostatky na fotografiách opraviť, či vyretušovať. Ale kto s tým niekedy pracoval, ten vie, že s úpravami treba narábať veľmi opatrne. Inak sa ľahko stane, že človek ani sám seba na vlastnej fotografii nespozná smile "Najlepšie" výsledky sú pri neznámych osobách, hlavne pri ženách s výrazným mejkapom.

kotel napsal:

Tak u CD kvality je při zvuku 10kHz k dispozici jen pár bodů, takže každý upsampler musí nějak hádat.

Skús si otvoriť nejaký audio súbor v Audacity (je bezplatný). Napríklad WAV z CD s rozlíšením 16bit/44,1kHz. Zväč (rozzoomuj) si vlnu tak, že budeš vidieť jednotlivé vzorky. Vyber si úsek, kde sú výrazné (skokové) zmeny. Potom si zmeň v ľavo dole vzorkovaciu (projektovú) frekvenciu na vyššiu a urob export súboru do WAV. Odporúčam vybrať "kódovanie" na "32-bit float". Audacity vždy pracuje s 32 bitovým rozlíšením.
Keď si vyexportovaný súbor otvoríš a zväčšíš rovnaký úsek, uvidíš, že Audacity veľmi presne dopočítal chýbajúce vzorky. Vlna bude úplne plynulá s najmenšími detailami.

To isté dokáže aj SoX. Len určitou nevýhodou je, že musí pracovať v reálnom čase, čo si vyžaduje vyšší výpočtový výkon. Inak to nemusí byť také presné. (Aj) preto je vhodné prevzorkovávať na celé násobky pôvodnej frekvencie. Napríklad súbor s frekvenciou 44,1kHz prevzorkovať na 88,2kHz, 176,4kHz...

Niečo iné je však oprava vzoriek, či dokonca doplnenie chýbajúcich častí. Tu nejakým plošným filtrom neverím.
Napríklad odstránenie praskania na LP. Automatika nerozozná spoľahlivo "pukanec" od klepnutia paličkou, perkusií... Každé puknutie treba samostatne vyhľadať a vhodne zväčšiť (už to je niekedy dosť ťažké). Následne treba vybrať potrebný počet vzoriek pre opravu. Ten je v každom jednom prípade iný. Iný počet vzoriek dá iný výsledok. To žiadna automatika nezvládne.

Orezanie dynamických špičiek je ešte "tvrdším orieškom", tu si musí softvér už len vymýšľať. Ak sú však orezy malé, sú zarovnané len 3 - 4 vzorky, tak to ešte dá veľmi dobre zaobliť.
Práve mám "rozpracované" CD Na II. programe sna od Vargu, Hammela a Hladíka. Je to ešte tá vzácna edícia, ktorá vyšla spolu so Zelenou poštou v roku 1994, ktorú Soldán ešte úplne nezničil. Priemerný dynamický rozsah má 12dB. Ale aj na tomto CD už Soldán urobil diletantskú chybu, keď všetky sklady zarovnal na 0dB a spôsobil pritom aj orezy asi na polovici skladieb. Väčšinou je orezaných len zopár vzoriek, najhoršie dopadla skladba S chodníkom na chrbte, kde je odhadom vyše 50 orezov. Väčšinou sú zarovnané len 3-4 vzorky, ale sú aj orezy, kde je zarovnaných 6-7 vzoriek.
Ak je "vlna" symetrická a orez je krátky, stačí pre opravu vybrať len zarovnané vzorky. Ale často treba vyberať aj vedľajšie vzorky, či vyberať ich asymetricky, aby výsledná oprava pôsobila prirodzene. To tiež žiadna automatika nezvládne.

Umelá inteligencia je ako "cvičená opica". Len má viacej "vedomostí" (databázu s informáciami), vyššiu trpezlivosť, a hlavne oveľa vyššiu rýchlosť.

(upravil dawsoo 8. 3. 2023 15:46)

Re: DIY DAC

Já sám za sebe si myslím, že pro začátek místo podobných rádoby módních pikačovin, by postačilo udělat nejdřív slušně základ = návrh DA převodníku s moderním chipem a kvalitním DF a interpolátorem (bez esoterických kravin typu NOS,který jen zasviní nadakustický pásmo dalším rf bordelem až se z toho klasický IV bez prefiltrace posere) a až pak řešit další blbosti. Pokusy o "zanalogovění digitálu" tu byly už od 90. let (d.r.i.v.e,pro-bit,alpha processing ,legato.link a další) které měly alespoň nějaký tech. základ a min aspoň laboratorně změřenej výsledek . Je třeba vždy řešit příčiny, nikoliv exotickejma řešeníma často se strašidenými parametry se snažit uklízet či spíše jinak maskovat následky.

třeba toto je moc hezký:
https://www.audiosciencereview.com/foru … -dac.8192/

Není co dodávat...

Re: DIY DAC

Pekné big_smile
Aj tá hi-end cena!

dawsoo, aký máš názor na SoX a na prevzorkovanie všeobecne?

Re: DIY DAC

Já mam názor určitě pozitivní,výpočetní výkon v počítači/fpga je řádově jinde než u hw implementací DF v onchip integrovaném řešení . Avšak ne vždy to je ideální, neb některé DAC chipy mohou mít někdy na vyšších samplerate  horší parametry i zvuk. Obecně ale pro digital audio i měření považuju kvalitní oversampling a následnou filtraci složek nad prac pásmem za naprosto nezbytnou. R2R nezatracuji,jen je dnes již fyzicky a fyzikálně  nerealizovatelný v parametrech nejlepších pulsních daců.

Není co dodávat...

(upravil rvx73 8. 3. 2023 21:39)

Re: DIY DAC

Pro méně zdatné DACany (mezi které se počítám i já) jsem našel vcelku srozumitelné vysvětlení, wo co go

https://www.ti.com/lit/an/sbaa333/sbaa3 … artmatches

---------

Jinak pro pobavení doporučuji toto:
https://sw1xad.co.uk/technology_post/fr … stion-faq/

Zaujal mě zejména odpověď na dotaz, jaký je rozdíl mezi Si a Ge tranzistory