(upravil little 2. 9. 2012 23:11)

Re: Pohyblivý přívod 70m

Sedmdesátimetrová jednofázová prodlužka jo? To se někdo zase praštil do hlavy?

Normálně jsem si vzpomněl na svůj zážitek před asi třemi lety a flexou 125mm. S kamarádem jsme dělali na autě a potřebovali jsem tuhle uříznout, tuhle obrousit....no co tak prodlužka. V OBI měli nejlevnější desetimetr, tak jsme ho vzali, ta flexa přece nemůže mít takovej odběr, aby to ta prodlužka nezvládla (jo ale co ten náběhovej proud...). Zapojila se prodlužka, rozbruska a jelo se. Asi dvě hodiny v kuse, vypínání, zapínání, broušení, řezání. Pak najednou vylítnul jistič. Co je sakra? No coby.....ona prodlužka měla v sobě kablíky 2x0,75mm a v garáži byly ještě hliníkový rozvody (navíc 2x1,5mm).

Další dva dny jsme pak strávili výměnou rozvodů, protože ty starý shořely.

Takže opatrně s těma prodlužkama. smile

Re: Pohyblivý přívod 70m

A sakra, vím, že mi naši kupovali buben na strunovku tipuju tak 50m, sice v Německu, ale lol Takže si radši dám majzla big_smile

Re: Pohyblivý přívod 70m

Hippo:
Tohle striktně dodržovat, tak asi nikde nehrajem. Ve Valticích z rozvodny do parku 80m takže přívod cca 90m pak rozvodnice, a po stage další natahanej kilometr drátů...
Dabře dimenzovaná prodlužka 5x16mm... Akorát na ten náš zvuk.

Re: Pohyblivý přívod 70m

Zorg: Jestli maji normálně řešený rozvody dle vyhlášky tak bych se toho zase tolik nebál. Ale předtím než něco takovýho začneš kutit, vypočti si odpor (nebo změř) toho bubnu a pak propočti maximálníˇpřenesený výkon s ohledem na ten odpor bubnu. Prý když vyjde alespoň dvojnásobně vyšší než je nominální hodnota spotřeby přístroje, můžeš ho tam bez problému zapojit.

(upravil Hippo007 4. 9. 2012 12:56)

Re: Pohyblivý přívod 70m

to Little: Co myslíš tím "maximálníˇpřenesený výkon s ohledem na ten odpor bubnu"?

Obvykle se počítá úbytek napětí na kabelu (z Ohmova zákona U=R*I, R je odpor prodlužovačky - součet odporu obou vodičů, I je proud spotřebiče), úbytek by neměl být větší než 5% jmenovitého napětí + další věcí je hodnota odporu smyčky tvořené vedením od jističe až ke spotřebiči - nesmí být větší než udává výrobce jističe pro vypnutí v čase do 0,4s.